ggr
ggr @george
Athens

”Σάββατο κι’ απόβραδο … και άσε τι λένε ...” Άσχετο, αλλά μου ήρθε και αφού μου ήρθε να το γράψω.Αύριο όμως είναι πράγματι Κυριακή. Και η Sonia (σας έχω μιλήσει για τη Sonia του GialloZafferano ;), η Sonia, λοιπόν, έχει μία πρόταση για το κυριακάτικο πιάτοτο κλασσικό “pasta al forno”, ζ υ μ α ρ ι κ ά φ ο ύ ρ ν ο υ, δηλαδή, σε μία πιο “περίεργη” όμως εκδοχή. Με πλασμένα κεφτεδάκια αντί του παραδοσιακού κιμά. Αλλά τι κεφτεδάκια, λιλιπούτεια, κάτω και από 10 γραμμάρια το ένα !!!

Λίγα μυστικά ακόμα

Τα ζυμαρικά σας πρέπει να βράσουν και σουρώσουν λίγο χρόνο, αυστηρά τον μισό από στον συνιστώμενο (εάν όχι και λιγότερο), γιατί αλλιώς κινδυνεύουμε να μας μαλακώσουν πολύ, αφού θα μείνουν και αρκετή ώρα στον φούρνο.Σε κάποιους μπορεί η προσθήκη του αυγού να μην είναι τόσο ευχάριστη. Η γυναίκα μου θα τους κατανοήσει απολύτως. Ε, αφαιρέστε τα αυγά, δεν θα χάσετε και πολλά από γεύση.....Κάποιοι άλλοι, πάλι, μπορεί να σκεφθούν να τηγανίσουν τα κεφτεδάκια, αντί να τα μαγειρέψουν με σάλτσα. Κάντε το άφοβα. Η γεύση είναι και πάλι πολύ καλή, πιστεύω όμως ότι το πιάτο θα είναι λίγο πιο στεγνό. Εκτός και εάν παράλληλα, φτιάξετε και μία ωραία σαλτσούλα ..... Ε, τότε, πλησιάζετε το απόλυτο !!!Ετοιμάστε την και από την προηγούμενη και κρατήστε την στο ψυγείο. Θα την βάλετε στον φούρνο λίγο πριν την ώρα που θα καθίσετε στο τραπέζι. Μέχρι να δοκιμάσουν όλα τα καλούδια που θα τους έχετε ετοιμάσει, θα είναι έτοιμη να τη σερβίρετε .....

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

130 Minutes
  1. ... για τα mini κεφτεδάκια
  2. 1 σκελίδα σκόρδο
  3. 125 γρ χοιρινός κιμάς
  4. 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  5. 50 γρ ψίχα ψωμιού
  6. 50 γρ τριμμένο τυρί Parmigiano
  7. πιπέρι, ανάλογα με τα γούστα
  8. 1 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό (δείτε “Εκτέλεση” [βήμα 3])
  9. αλάτι, ανάλογα με τα γούστα
  10. 1 μέτριο αυγό
  11. ...για τη σάλτσα
  12. 1 σκελίδα σκόρδο
  13. 3 φύλλα βασιλικού
  14. 1 κρεμμύδι
  15. 3-4 κ.σ. παρθένο ελαιόλαδο
  16. 500 ml πολτό ντομάτας
  17. αλάτι, ανάλογα με τα γούστα
  18. ... για την μπεσαμέλ
  19. 60 γρ βούτυρο
  20. 60 γρ αλεύρι
  21. 750 ml γάλα
  22. 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  23. αλάτι, ανάλογα με τα γούστα
  24. ...πριν μπουν στον φούρνο
  25. 3-4 κ. σ. τριμμένο τυρί Parmigiano
  26. 300 γρ κοντά ζυμαρικά
  27. 150 γρ από κάποια πικάντικη γραβιέρα
  28. 3 μέτρια αυγά

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Τ α κ ε φ τ ε δ ά κ ι αΠρώτα πρώτα θα ετοιμάσουμε τα mini κεφτεδάκια μας. Ξεκινούμε ψιλοκόβοντας, κάνοντας ψίχουλα την ψίχα του ψωμιού

  2. 2

    Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και τα ζυμώνουμε καλά, μέχρι να πάρουμε ένα ομοιογενές μείγμα, να γίνει σαν “πάστα κιμά”, εάν μπορώ να την πω έτσι Το βάζουμε στο ψυγείο να σφίξει για ένα 15λεπτο.

  3. 3

    (ιδέα κλεμμένη από τους –εξαιρετικούς– κιοφτέδες της ΚΡΙΣΤΑΆνηθο εκείνη στους κιοφτέδες της ; άνηθο και εγώ στα mini κεφτεδάκια... Αντικατέστησα λοιπόν τον μαϊντανό με άνηθο, και μάλιστα μπόλικο (3 κουταλιές).

  4. 4

    Η σ ά λ τ σ αΌσο “ξεκουράζεται” ο κιμάς στο ψυγείο, ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Τα βάζουμε σε κατσαρολάκι όπου έχουμε ζεστάνει 3-4 κουταλιές λάδι και τα αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να μαλακώσουν για ένα 10λεπτο.

  5. 5

    Στη συνέχεια προσθέτουμε τον πολτό ντομάτας και αφήνουμε τη σάλτσα να πάρει βράση.

  6. 6

    Βγάζουμε τον ζυμωμένο κιμά από το ψυγείο και πλάθουμε μικρά κεφτεδάκια, των 8 – 10 γρ. (όταν τα μέτρησα, δεν ήσαν μεγαλύτερα από 2 εκατοστά)

  7. 7

    Με τις ποσότητες που αναφέρονται, βγήκαν 46 κεφτεδάκια (!!!)

  8. 8

    Προσθέτουμε τα mini-κεφτεδάκια στη σάλτσα και ανακινούμε την κατσαρόλα να ανακατευθούν καλά. Δεν χρησιμοποιούμε κουτάλι, για να μη διαλυθούν.

  9. 9

    Μαγειρεύουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, για ένα 30λεπτο. Στο τέλος αυτού του χρόνου δοκιμάζουμε και διορθώνουμε στο αλάτι και λίγο πριν σβήσουμε το μάτι, προσθέτουμε και 3-4 φύλλα βασιλικού.

  10. 10

    Λίγη ώρα πριν προσθέσουμε τα κεφτεδάκια στη σάλτσα, βάζουμε μία κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό να βράσει.

  11. 11

    Όση ώρα μαγειρεύονται τα κεφτεδάκια, λοιπόν, θα βράσουμε τα ζυμαρικά. Αυτή τη φορά διάλεξα κάτι ωραίες, παραδοσιακές “καμπανούλες”. Θα μπορούσε όμως να είναι οποιοδήποτε μικρού σχήματος ζυμαρικό, ακόμη καλύτερα εάν είναι με τρύπα στη μέση (“κρατούν” καλύτερα τη σάλτσα).

  12. 12

    Τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα όταν θα έχει αρχίσει ο βρασμός του νερού της,

  13. 13

    Και τα σουρώνουμε όταν είναι μισο-βρασμένα (εάν η συσκευασία γράφει 12 λεπτά, θα τα σουρώσετε στα 6).

  14. 14

    Τους προσθέτουμε την έτοιμη πια σάλτσα και ανακατεύουμε ελαφρά να πάει παντού (μπορείτε κάλλιστα να ρίξετε τα ζυμαρικά μέσα στη σάλτσα, λίγα-λίγα και να τα ανακατεύετε πριν προσθέσετε τα επόμενα.

  15. 15

    Η μ π ε σ α μ έ λΉρθε η ώρα για την κρέμα μπεσαμέλ. Θα είναι πιο εύκολη από αυτές που ξέρετε. Και χ ω ρ ί ς α υ γ ά... Σε μία κατσαρόλα, και σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το βούτυρο, να λιώσει. Όσο λιώνει το βούτυρο, κοσκινίζουμε το αλεύρι.

  16. 16

    Προσθέτουμε το αλεύρι στο λιωμένο βούτυρο, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν για λίγα λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς, για να ενωθούν καλά και να μας δώσουν μία σαλτσούλα, αυτό που οι Γάλλοι ονομάζουν r o u x.

  17. 17

    Εύκολη δουλειά, ακόμη και για μένα, πρέπει μόνο να προσέξετε να μη κολλήσει ούτε και να καεί και πάρει χρώμα. Γι’ αυτό και το συνεχές ανακάτεμα και η χαμηλή φωτιά. Παραδίπλα σε ένα άλλο μάτι χλιαραίνουμε το γάλα.

  18. 18

    Αποσύρουμε την κατσαρόλα από το μάτι, και προσθέτουμε στο r o u x το ζεστό γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς με το ξύλινο κουτάλι για να μη σβολιάσει.

  19. 19

    Επαναφέρουμε την κατσαρόλα στο μάτι και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε, σε χαμηλή φωτιά, έως ότου πάρει βράση, οπότε και προσθέτουμε λίγο αλάτι και, εάν σας αρέσει, λίγο μοσχοκάρυδο..

  20. 20

    Καπακώνουμε τότε την μπεσαμέλ και αφήνουμε να μαγειρευτεί σε χαμηλή φωτιά, για 15 περίπου λεπτά, έως ότου σφίξει όσο την θέλουμε, ανακατεύοντας πότε-πότε. Και να μας σφίξει λίγο πιο πολύ, δεν σκάμε...

  21. 21

    Προσθέτουμε επιπλέον γάλα και, ανακατεύοντας πάνω στο σβηστό (αλλά ακόμη ζεστό) μάτι, την αραιώνουμε. Μία ωραία, ελαφριά και χωρίς αυγά μπεσαμέλ είναι έτοιμη στη διάθεσή σας.

  22. 22

    Όσο δένει η μπεσαμέλ, βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι με νερό να βράσουν 2 αυγά. Εγώ, που μου αρέσουν, τα έκανα 3. Εσείς, εάν για κάποιο λόγο θέλετε να τα αποφύγετε, μπορείτε και να τα παραλείψετε. Τα βράζουμε για 7-8 λεπτά, τα θέλουμε να έχουν στερεοποιηθεί αλλά να μην είναι σφικτά, με την “σφικτή σημασία της λέξης”.....

  23. 23

    Παίρνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος (εάν ξέρω να μετράω καλά, ένα 30 x 20 ήταν ό,τι πρέπει...) και απλώνουμε στον πάτο της μία μικρή δόση μπεσαμέλ.

  24. 24

    Από πάνω της απλώνουμε τη μισή ποσότητα από τα ζυμαρικά, φροντίζοντας να ισομοιρασθούν τα κεφτεδάκια και να απλωθούν σε όλη την επιφάνεια του σκεύους.

  25. 25

    Τα αυγά θα πρέπει να είναι έτοιμα. Μόλις πιάσουν τον χρόνο που θέλουμε, τα βγάζουμε από το μάτι και τα κρυώνουμε γρήγορα κάτω από κρύο, τρεχούμενο νερό. Τα καθαρίζουμε και τα κόβουμε σε σχετικά λεπτές ροδέλες. Τις μισές από αυτές τις ροδέλες τις απλώνουμε ομοιόμορφα πάνω από τα ζυμαρικά μας.

  26. 26

    Προσθέτουμε και το μισό από το τυρί, κομμένο σε μικρούς κύβους και απλωμένο ομοιόμορφα και αυτό, να πάει παντού.

  27. 27

    Ακολουθεί μία καλή στρώση με μπεσαμέλ, θα απλώσουμε τώρα το μεγαλύτερο μέρος, τα 3/4 της ποσότητας.

  28. 28

    Απλώνουμε και τα υπόλοιπα ζυμαρικά, φροντίζοντας πάντα να αρασιώσουμε τα mini-κεφτεδάκια να απλωθούν παντού,

  29. 29

    Ακολουθούν οι υπόλοιπες μισές από τις ροδέλες του βραστού αυγού,

  30. 30

    Το υπόλοιπο τυρί, πάντα σε κυβάκια,

  31. 31

    Και τελειώνουμε με την υπόλοιπη μπεσαμέλ, φροντίζοντας να απλωθεί σε όλη την επιφάνεια του φαγητού.

  32. 32

    Από πάνω πασπαλίζουμε το τριμμένο τυρί parmigiano(τις θέλει 3-4 “καλές” κουταλιές)

  33. 33

    Και βάζουμε το σκεύος με το φαγητό στον φούρνο, να ψηθεί για 35-40 λεπτά στους 200ο

  34. 34

    Λίγο πριν το τέλος, μπορείτε να το γυρίσετε στο γκριλ, για να πάρει χρώμα.

  35. 35

    Όταν στην επιφάνεια έχει δημιουργηθεί μία ωραία τραγανή κρούστα, βγάζουμε το φαγητό από τον φούρνο,

  36. 36

    Το αφήνουμε να χλιαρύνει λίγο, ένα 10λεπτο, κόβουμε σε μερίδες

  37. 37

    Και σερβίρουμε. Καλή όρεξη !!!

Αντιδράσεις

Σχόλια (13)

femcook
femcook @femcook
όπως πάντα άψογη η παρουσίαση της παρασκευής του φαγητού.. Δεν κατάλαβα όμως πως χρησιμοποιείς το λουκάνικο που αναφέρεις... Βγάζεις το μίγμα μέσα από το έντερο και το προσθέτεις στον κιμά? Τι λουκάνικο χρησιμοποιείς? Φρέσκο από τον χασάπη?

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens