Γιαννιώτικη Κρεατόπιτα της Αυρηλίας
Στα Γιάννενα και γενικότερα στην Ήπειρο φημιζόμαστε για τις πίτες μας. Μια παραδοσιακή και πεντανόστιμη πίτα είναι και η κρεατόπιτα που θα μοιραστώ μαζί σας και που την κάνει η χρυσοχέρα η μαμάκα μου όποτε προλαβαίνει.... είναι λίγο μπελαλίδικη μεταξύ μας.
Λίγα μυστικά ακόμα
Παραδοσιακά αυτή η πίτα φτιάχνεται με το κρέας κομμένο σε μερίδες και μαγειρεμένο, πάνω στο φύλλο όπου στο ζουμάκι πρόσθεταν το ρύζι. Για κάθε άτομο μια μερίδα κρέας. Έτσι δεν την έχω δοκιμάσει ποτέ. Η γεύση όμως της πίτας που σας δίνω με συντροφεύει από τα παιδικά μου χρόνια και για μένα σημαίνει γιορτή. Την έφτιαχνε και την φτιάχνει πάντα η μαμά μου στην γιορτή του πατέρα μου που μαζευόμασταν όλοι στο σπίτι.Καλή επιτυχία σε όποιον επιλέξει να την δοκιμάσει, πραγματικά αξίζει τον κόπο.Μια συνταγή από τα Ζαγοροχώρια.
Υλικά
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Πλένουμε το κρέας και καθαρίζουμε τα κρεμμύδια.
-
2
Σε φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε λίγο λάδι και ένα κρεμμύδι ψιλοκομμένο.
-
3
Προσθέτουμε το κρέας και, όπως λέει και η μαμά μου, το γιαχνίζουμε, κοινώς το σοτάρουμε.
-
4
Προσθέτουμε τα κρεμμύδια ολόκληρα αλατοπιπερώνουμε και βάζουμε τόσο νερό όσο να καλύπτεται το κρέας.
-
5
Βράζουμε μέχρις ότου μαλακώσει.
-
6
Όταν το κρέας βράσει και έχει μαλακώσει αρκετά αποσύρουμε από την φωτιά και μόλις κρυώσει λίγο το ξεψαχνίζουμε και με τα χέρια μας το μαδάμε.
-
7
Σουρώνουμε σε τούλι το ζουμί της κατσαρόλας (για να μην περάσουν τυχόν κοκαλάκια) και τα κρεμμύδια τα οποία έβρασαν με το κρέας τα λιώνουμε με το χέρι μας (στο τούλι που έχουμε εφαρμόσει σε σουρωτήρι) να πάρουμε όλη τη γλύκα και την νοστιμιά τους. Αυτή θα είναι η γέμισή μας.
-
8
Ετοιμάζουμε το ζυμαράκι μας.
-
9
Ανοίγουμε φύλλα. Χρειαζόμαστε 4 φύλλα για κάτω στο ταψί, ένα για να σκεπάσουμε την πίτα μας και τέσσερα για την γέμιση. Ανοίγουμε δηλαδή 9 φύλλα, κανονικά, όσο είναι το ταψί μας.
-
10
Τα 4 φύλλα που είναι για τη γέμιση τα ψήνουμε στον αέρα. Τα φύλλα αυτά μετά θα τα θρυμματίσουμε μέσα στο μείγμα της γέμισης για να τραβήξουν τα υγρά.
-
11
Στρώνουμε τα 4 φύλλα που είναι για κάτω στο ταψί με το απαραίτητο λαδάκι ενδιάμεσα.
-
12
Χτυπάμε ελαφρά τα αυγά και τα προσθέτουμε στο μείγμα της γέμισης, και τρίβουμε μέσα και τα 4 ψημένα φύλλα.
-
13
Αδειάζουμε στο ταψί και σκεπάζουμε με ένα φύλλο.
-
14
Ψήνουμε στους 200ο C μέχρι να πάρει ομοιόμορφο καστανόξανθο χρώμα. Τουλάχιστον 1 ώρα, μπορεί και παραπάνω.
Σχόλια (8)