kimwlos
kimwlos @kimwlos
Αθήνα, Αττική, Ελλάδα

Στα Γιάννενα και γενικότερα στην Ήπειρο φημιζόμαστε για τις πίτες μας. Μια παραδοσιακή και πεντανόστιμη πίτα είναι και η κρεατόπιτα που θα μοιραστώ μαζί σας και που την κάνει η χρυσοχέρα η μαμάκα μου όποτε προλαβαίνει.... είναι λίγο μπελαλίδικη μεταξύ μας.

Λίγα μυστικά ακόμα

Παραδοσιακά αυτή η πίτα φτιάχνεται με το κρέας κομμένο σε μερίδες και μαγειρεμένο, πάνω στο φύλλο όπου στο ζουμάκι πρόσθεταν το ρύζι. Για κάθε άτομο μια μερίδα κρέας. Έτσι δεν την έχω δοκιμάσει ποτέ. Η γεύση όμως της πίτας που σας δίνω με συντροφεύει από τα παιδικά μου χρόνια και για μένα σημαίνει γιορτή. Την έφτιαχνε και την φτιάχνει πάντα η μαμά μου στην γιορτή του πατέρα μου που μαζευόμασταν όλοι στο σπίτι.Καλή επιτυχία σε όποιον επιλέξει να την δοκιμάσει, πραγματικά αξίζει τον κόπο.Μια συνταγή από τα Ζαγοροχώρια.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

4 ώρες
1 ταψί κουζίνας
  1. φύλλα Για τα
  2. 1 kg αλεύρι
  3. λίγο ξύδι
  4. λίγο λάδι
  5. νερό όσο πάρει
  6. Για την γέμιση
  7. 3 kg κρέας αρνί ή ζυγούρι κατά προτίμηση το μπροστινό ποδαράκι (το χεράκι που λένε)
  8. 1 kg κρεμμύδια ξερά
  9. 1 φλιτζάνι του καφέ τραχανά ξινό ή ρυζάκι (προαιρετικά)
  10. αλάτι πιπέρι

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Πλένουμε το κρέας και καθαρίζουμε τα κρεμμύδια.

  2. 2

    Σε φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε λίγο λάδι και ένα κρεμμύδι ψιλοκομμένο.

  3. 3

    Προσθέτουμε το κρέας και, όπως λέει και η μαμά μου, το γιαχνίζουμε, κοινώς το σοτάρουμε.

  4. 4

    Προσθέτουμε τα κρεμμύδια ολόκληρα αλατοπιπερώνουμε και βάζουμε τόσο νερό όσο να καλύπτεται το κρέας.

  5. 5

    Βράζουμε μέχρις ότου μαλακώσει.

  6. 6

    Όταν το κρέας βράσει και έχει μαλακώσει αρκετά αποσύρουμε από την φωτιά και μόλις κρυώσει λίγο το ξεψαχνίζουμε και με τα χέρια μας το μαδάμε.

  7. 7

    Σουρώνουμε σε τούλι το ζουμί της κατσαρόλας (για να μην περάσουν τυχόν κοκαλάκια) και τα κρεμμύδια τα οποία έβρασαν με το κρέας τα λιώνουμε με το χέρι μας (στο τούλι που έχουμε εφαρμόσει σε σουρωτήρι) να πάρουμε όλη τη γλύκα και την νοστιμιά τους. Αυτή θα είναι η γέμισή μας.

  8. 8

    Ετοιμάζουμε το ζυμαράκι μας.

  9. 9

    Ανοίγουμε φύλλα. Χρειαζόμαστε 4 φύλλα για κάτω στο ταψί, ένα για να σκεπάσουμε την πίτα μας και τέσσερα για την γέμιση. Ανοίγουμε δηλαδή 9 φύλλα, κανονικά, όσο είναι το ταψί μας.

  10. 10

    Τα 4 φύλλα που είναι για τη γέμιση τα ψήνουμε στον αέρα. Τα φύλλα αυτά μετά θα τα θρυμματίσουμε μέσα στο μείγμα της γέμισης για να τραβήξουν τα υγρά.

  11. 11

    Στρώνουμε τα 4 φύλλα που είναι για κάτω στο ταψί με το απαραίτητο λαδάκι ενδιάμεσα.

  12. 12

    Χτυπάμε ελαφρά τα αυγά και τα προσθέτουμε στο μείγμα της γέμισης, και τρίβουμε μέσα και τα 4 ψημένα φύλλα.

  13. 13

    Αδειάζουμε στο ταψί και σκεπάζουμε με ένα φύλλο.

  14. 14

    Ψήνουμε στους 200ο C μέχρι να πάρει ομοιόμορφο καστανόξανθο χρώμα. Τουλάχιστον 1 ώρα, μπορεί και παραπάνω.

Σχόλια (8)

Γιωργος _ Φωτεινη
Γιωργος _ Φωτεινη @cookingcouple
Αυτή η κρεατοπιτα σου από τα ΖΑΓΟΡΟΧΩΡΙΑ...ΠΩΩΩ..ΕΜΕΙΝΕ ΤΟ ΜΑΤΙ ΜΟΥ..ΕΧΕΙ ΠΟΣΗ ΩΡΑ ΤΗΝ ΔΕΙΧΝΩ ΣΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΟΥ....ΕΙΣΤΕ ΕΙΣΤΕ ΕΣΕΙΣ ΕΚΕΙ ΑΠΟ ΓΙΑΝΝΕΝΑ -ΖΑΓΟΡΟΧΩΡΙΑ ...ΦΩΒΕΡΕΣ...ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΓΕΡΗ ΝΑ ΤΗΝ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΠΑΝΤΑ...ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ

Από

kimwlos
kimwlos @kimwlos
στις
Αθήνα, Αττική, Ελλάδα
Φτάσε όπου δεν μπορείς!!! Είμαι η kimwlos (με σήμα την φώκια), κατά κόσμον Δήμητρα μέλος της συνταγοπαρέας από το 2011. Γιαννιώτισσα γέννημα θρέμμα αλλά και κρητικιά εκ γάμου. Αγαπώ το καλό φαγητό, λατρεύω τη ζαχαροπλαστική και πάντα μου αρέσει να δοκιμάζω νέες συνταγές. Στο ελεύθερο χρόνο μου μαθαίνω παραδοσιακούς χορούς. Μεγάλη αγάπη η Κρήτη και η παράδοση, είτε μαγειρική είτε χορευτική είτε μουσική, είμαι κορίτσι παραδισιακό πως να το κάνουμε. Θα με βρεις και στο instagram: https://www.instagram.com/kimwlos/ Όλες οι συνταγές μου και στο cookwithdimitra.com
Δες περισσότερα