Γιαουρτόπιτα σιροπιαστή

Bαθμολογία: 4.6429
       
 
14 ψήφοι
Afroditi D, 11.03.09
Γιαουρτόπιτα σιροπιαστή
photo: Aleksandra

Τι χρειαζόμαστε:

  • Μισό κιλό ζάχαρη
  • Μισό κιλό βούτυρο
  • 5 αυγά
  • 3 γιαούρτια πρόβεια
  • Μία βανίλια
  • Ξύσμα ενός μεγάλου λεμονιού
  • 2 κουταλιές της σούπας κονιάκ
  • 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικινγκ πάουντερ
  • 800 γραμμάρια σιμιγδάλι χοντρό
  • Αμύγδαλα φιλέ ή σαντιγί για το γαρνίρισμα
Για το σιρόπι:
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 4 ποτήρια νερό
  • Μία βανίλια
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Σιροπιαστά γλυκά
Διατροφή: Χορτοφαγική
Δυσκολία: Εύκολο
Περιέχει: Γιαούρτι , Αβγά
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:


  1. Σιρόπι:  Ετοιμάζουμε το σιρόπι αρκετά πιο νωρίς, ίσως και από την προηγούμενη μέρα, έτσι ώστε, όταν θα το χρειαστούμε, να είναι εντελώς κρύο. Δε χρειάζεται να το βράσουμε πολλή ώρα, μια βράση αρκεί, γιατί δε το θέλουμε να είναι πυκνό.
  2. Χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη με το βούτυρο (αν χρησιμοποιήσουμε γάλακτος γίνεται ακόμα ωραιότερη) μέχρι να αφρατέψουν καλά.
  3. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά και μετά λίγα-λίγα τα γιαουρτάκια με την πέτσα τους.
  4. Συνεχίζουμε με τα μυρωδικά και τέλος, χαμηλώνοντας την ταχύτητα, ρίχνουμε λίγο-λίγο το σιμιγδάλι στο οποίο έχουμε ανακατέψει τη σόδα και το μπέκιν πάουντερ.
  5. Στρώνουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψί Νο 40 και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο 180°C, προθερμασμένο, για περίπου 45 λεπτά μέχρι μία ώρα, ανάλογα με το φούρνο μας.
  6. Αμέσως μόλις τη βγάλουμε από το φούρνο, καυτή ακόμα, την περιχύνουμε με το σιρόπι, εντελώς κρύο, πασπαλίζουμε την επιφάνεια με μπόλικα καβουρδισμένα αμυγδαλάκια φιλέ και την αφήνουμε να κρυώσει τελείως προτού την κόψουμε.

Λίγα μυστικά ακόμα

Μπορούμε να τη συνοδεύσουμε με μία μπάλα παγωτό βανίλια ή καϊμάκι.

Εναλλακτικά διακοσμούμε την επιφάνειά της με άγλυκη σαντιγί.

Σχετικές συνταγές

    18 Όλα

    #
    Σχόλιο από VICKY B., 14-3-09  
    Τι μου κάνεις Αφροδιτούλι τώρα????? Σάββατο μεσημέρι θα ψάχνω για εφημερεύων σούπερ-μάρκετ!!! Χα-χα-χα! Σε ευχαριστώ-σε ευχαριστώ -σε ευχαριστώ!
    #
    Σχόλιο από dimikl, 15-3-09  
    Αυτό το γλυκό,μου φέρνει γλυκές αναμνήσεις από την παιδική μου ηλικία.Θυμάμαι που το έφτιαχνε η μανούλα μου τις Κυριακές και μοσχοβολούσε όλο το σπίτι.Είναι καταπληκτική η γιαουρτόπιτα Αφροδίτη μου.Σ'ευχαριστώ που μου τη θύμισες!!1
    #
    Σχόλιο από Afroditi D, 20-3-09  
    Βικάκι μου αυτή είναι συνταγή της γιαγιάς Αρετής , εχουμε αλλάξει λιγάκι την δοσολογία των υλικών , έβαζε παραπάνω αυγά η γιαγια ...
    Dimikl χαίρομαι που σου "ξυπνησα" τόσο γλυκιες αναμνήσεις!
    Περιμένω σχόλια μόλλις την φτιάξετε :-)
    #
    Σχόλιο από VICKY B., 27-3-09  
    Και ξαναδίνω πιρουνάκια! Είναι ακριβώς, ΑΚΡΙΒΩΣ όμως η γιαουρτόπιτα που έψαχνα χρόνια! Μου φούσκωσε πάρα πολύ! Έγινε Τ Ε Λ Ε Ι Α !Σπυρωτή, μυρωδάτη, με την γεύση του γιαουρτιού να μπερδεύεται μοναδικά με αυτή του λεμονιού... Μόνο... που την επόμενη φορά θα βάλω λιγότερη ζάχαρη, νομίζω οτι με 300γρ θα είναι σούπερ!
    Θα "κεράσω" και τα κορίτσια! Αφρό μου, σε ξαναματάευχαριστώωωω!
    #
    Σχόλιο από Θούλα, 28-3-09  
    Την έφτιαξα σήμερα αλλά έκανα μισή δόση, γιατί δεν είχα πολύ σιμιγδάλι , έβαλα και αλεύρι γύρω στα 100 γρ.
    Έβαλα 3 αυγά και 1,5 γιαούρτι. Ακόμα και η μισή δόση είναι αρκετή.
    Την σέρβιρα με παγωτό σοκολάτα παρφέ.
    Θεϊκές γεύσεις.
    #
    Σχόλιο από Afroditi D, 31-3-09  
    Βικάκι αφού πέτυχε σε περιμένω το Πάσχα ... να μας την ξαναφτιάξεις , μετά το αρνάκι , θα είναι οτι πρέπει!
    Εγώ θα φτιάξω παγωτάκι παρφέ , να δοκιμάσουμε την γιαουτρόπιτα με την εκδοχή της Θούλας! :-)))
    #
    Σχόλιο από Elbel, 6-6-09  
    ΑΝΑΡΩΤΙΟΜΟΥΝ ΠΟΤΕ ΘΑ ΒΡΩ ΛΙΓΟ ΧΡΟΝΟ ΝΑ ΦΤΑΙΞΩ ΑΥΤΟ ΤΟ ΓΛΥΚΟ, ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ ΠΟΥ ΔΟΚΙΜΑΣΑΝ, ΤΟΝ ΒΡΗΚΑ! ΕΧΕΙΣ ΤΗΝ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΗ ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΛΩΝ-ΠΟΛΛΩΝ ΦΙΛΩΝ ΓΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ!!! Η ΚΟΡΗ ΜΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΑΥΤΟ 'ΓΛΥΚΟ ΠΟΛΥ ΜΑΜΑΔΙΣΤΙΚΟ', ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΑ ΛΕΕΙ ΟΛΑ! ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!
    #
    Σχόλιο από Afroditi D, 8-6-09  
    Ευχαριστώ πολυ Elbel , χαίρομαι που σας άρεσε! :)))
    #
    Σχόλιο από Aleksandra, 11-10-09  
    Τ Ε Λ Ε Ι Ο!!!!!!
    Καταπληκτικό άρωμα και γεύση!!!
    Χίλια μπράβο.
    #
    Σχόλιο από tasoulitsakp, 15-3-10  
    Πολύ ωραίο γλυκάκι αλλά περίμενα να έχει πολύ έντονη γεύση γιαουρτιού και με από γοήτευσε… Δε το καταλαβαίνεις καθόλου το γιαούρτι… Έκανα μια αλλαγή, επειδή δε μου αρέσει η πολύ έντονη γεύση λεμονιού στα γλυκά, έβαλα ένα πολύ μικρό λεμονάκι που είναι βέβαια από το χωριό άρα πολύ ποιο δυνατό από του εμπορίου…
    #
    Σχόλιο από maebious, 26-8-10  
    Νόστιμο, αλλά περίμενα κάπως πιο ιδιαίτερη γεύση.
    #
    Σχόλιο από GIASEMI79, 30-12-10  
    ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΝΟΣΤΙΜΗ ΚΑΙ ΜΥΡΙΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΑΞΙΖΕΙ !!!!!!!!
    #
    Σχόλιο από artopoios, 20-2-11  
    syntagh oxi mono gia spiti alla kai magazi !!!! ;-)
    #
    Σχόλιο από MarcoPierreWhite, 22-3-11  
    #
    Σχόλιο από bebinna, 30-10-11  
    Έκανα αυτή την γιαουρτόπιτα για το κυριακάτικο τραπέζι. Αντί για κονιάκ έβαλα 2 κουταλιές λικέρ μαστίχα και 2 δάκρυα μαστίχας τριμένο με ζάχαρη. Τέλεια γεύση. Υπέροχο άρωμα ! Δεν έβαλα χοντρό σιμιγδάλι γιατί δεν είχα, έβαλα ψιλό. Όλοι ζήτησαν και δεύτερο κομμάτι στο τραπέζι και μείναμε πολύ ευχαριστημένοι όμως οι περισσότεροι μου είπαν ότι δεν είναι γιαουρτόπιτα αλλά ραβανί (?) Τι λέτε και σεις? Βάζω 4 πηρουνάκια γιατί πραγματικά το γλυκό αυτό (ότι και να ναι ) είναι πεντανόστιμο!!!
    #
    Σχόλιο από Κατερίνα.Κ., 10-3-12  
    Θα ήθελα να ρωτήσω αν αντικαταστήσω το μισό βούτυρο με ελαιόλαδο θα υπάρξει διαφορά; ξέρει κάποιος;;;
    #
    Σχόλιο από Κατερίνα.Κ., 10-3-12  
    ΠΩΠΩ!!!! Τί καταπληκτικό γλυκό είναι αυτό;;;;; Το έφτιαξα και μοσχοβόλησε όλο το σπίτι, υπέροχο! Έκανα όμως κάποιες αλλαγές: έβαλά 1 ποτήρι λάδι και 1 βούτυρο, δεν έριξα όλη τη ζάχαρη στο σιρόπι (κράτησα μισό ποτήρι) και το έψησα σε ταψί νούμερο 35. Τέλειο, τέλειο!!! Κάντε το όπωςδήποτε!!!! Ευχαριστούμε!!!!!!
    #
    Σχόλιο από common, 21-7-12  
    Πολύ ωραίο γλυκάκι, σπυρωτό και κριτσανιστό λόγω χοντρού σιμιγδαλιού.
    Εγώ το αμύγδαλο φιλέ το πασπάλισα πριν βάλω το γλυκό στο φούρνο, κι έτσι ψήθηκαν μαζί. Επίσης, μείωσα αρκετά τη ζάχαρη, και στο μίγμα και στο σιρόπι.
    Την επόμενη φορά θα δοκιμάσω και με μαστίχα, νομίζω θα του πάει.
    Ευχαριστούμε για τη συνταγή.

    17 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από VICKY B., 14-3-09  
    Τι μου κάνεις Αφροδιτούλι τώρα????? Σάββατο μεσημέρι θα ψάχνω για εφημερεύων σούπερ-μάρκετ!!! Χα-χα-χα! Σε ευχαριστώ-σε ευχαριστώ -σε ευχαριστώ!
    #
    Σχόλιο από dimikl, 15-3-09  
    Αυτό το γλυκό,μου φέρνει γλυκές αναμνήσεις από την παιδική μου ηλικία.Θυμάμαι που το έφτιαχνε η μανούλα μου τις Κυριακές και μοσχοβολούσε όλο το σπίτι.Είναι καταπληκτική η γιαουρτόπιτα Αφροδίτη μου.Σ'ευχαριστώ που μου τη θύμισες!!1
    #
    Σχόλιο από Afroditi D, 20-3-09  
    Βικάκι μου αυτή είναι συνταγή της γιαγιάς Αρετής , εχουμε αλλάξει λιγάκι την δοσολογία των υλικών , έβαζε παραπάνω αυγά η γιαγια ...
    Dimikl χαίρομαι που σου "ξυπνησα" τόσο γλυκιες αναμνήσεις!
    Περιμένω σχόλια μόλλις την φτιάξετε :-)
    #
    Σχόλιο από VICKY B., 27-3-09  
    Και ξαναδίνω πιρουνάκια! Είναι ακριβώς, ΑΚΡΙΒΩΣ όμως η γιαουρτόπιτα που έψαχνα χρόνια! Μου φούσκωσε πάρα πολύ! Έγινε Τ Ε Λ Ε Ι Α !Σπυρωτή, μυρωδάτη, με την γεύση του γιαουρτιού να μπερδεύεται μοναδικά με αυτή του λεμονιού... Μόνο... που την επόμενη φορά θα βάλω λιγότερη ζάχαρη, νομίζω οτι με 300γρ θα είναι σούπερ!
    Θα "κεράσω" και τα κορίτσια! Αφρό μου, σε ξαναματάευχαριστώωωω!
    #
    Σχόλιο από Afroditi D, 31-3-09  
    Βικάκι αφού πέτυχε σε περιμένω το Πάσχα ... να μας την ξαναφτιάξεις , μετά το αρνάκι , θα είναι οτι πρέπει!
    Εγώ θα φτιάξω παγωτάκι παρφέ , να δοκιμάσουμε την γιαουτρόπιτα με την εκδοχή της Θούλας! :-)))
    #
    Σχόλιο από Elbel, 6-6-09  
    ΑΝΑΡΩΤΙΟΜΟΥΝ ΠΟΤΕ ΘΑ ΒΡΩ ΛΙΓΟ ΧΡΟΝΟ ΝΑ ΦΤΑΙΞΩ ΑΥΤΟ ΤΟ ΓΛΥΚΟ, ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ ΠΟΥ ΔΟΚΙΜΑΣΑΝ, ΤΟΝ ΒΡΗΚΑ! ΕΧΕΙΣ ΤΗΝ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΗ ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΛΩΝ-ΠΟΛΛΩΝ ΦΙΛΩΝ ΓΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ!!! Η ΚΟΡΗ ΜΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΑΥΤΟ 'ΓΛΥΚΟ ΠΟΛΥ ΜΑΜΑΔΙΣΤΙΚΟ', ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΑ ΛΕΕΙ ΟΛΑ! ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!
    #
    Σχόλιο από Afroditi D, 8-6-09  
    Ευχαριστώ πολυ Elbel , χαίρομαι που σας άρεσε! :)))
    #
    Σχόλιο από Aleksandra, 11-10-09  
    Τ Ε Λ Ε Ι Ο!!!!!!
    Καταπληκτικό άρωμα και γεύση!!!
    Χίλια μπράβο.
    #
    Σχόλιο από tasoulitsakp, 15-3-10  
    Πολύ ωραίο γλυκάκι αλλά περίμενα να έχει πολύ έντονη γεύση γιαουρτιού και με από γοήτευσε… Δε το καταλαβαίνεις καθόλου το γιαούρτι… Έκανα μια αλλαγή, επειδή δε μου αρέσει η πολύ έντονη γεύση λεμονιού στα γλυκά, έβαλα ένα πολύ μικρό λεμονάκι που είναι βέβαια από το χωριό άρα πολύ ποιο δυνατό από του εμπορίου…
    #
    Σχόλιο από maebious, 26-8-10  
    Νόστιμο, αλλά περίμενα κάπως πιο ιδιαίτερη γεύση.
    #
    Σχόλιο από GIASEMI79, 30-12-10  
    ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΝΟΣΤΙΜΗ ΚΑΙ ΜΥΡΙΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΑΞΙΖΕΙ !!!!!!!!
    #
    Σχόλιο από artopoios, 20-2-11  
    syntagh oxi mono gia spiti alla kai magazi !!!! ;-)
    #
    Σχόλιο από MarcoPierreWhite, 22-3-11  
    #
    Σχόλιο από bebinna, 30-10-11  
    Έκανα αυτή την γιαουρτόπιτα για το κυριακάτικο τραπέζι. Αντί για κονιάκ έβαλα 2 κουταλιές λικέρ μαστίχα και 2 δάκρυα μαστίχας τριμένο με ζάχαρη. Τέλεια γεύση. Υπέροχο άρωμα ! Δεν έβαλα χοντρό σιμιγδάλι γιατί δεν είχα, έβαλα ψιλό. Όλοι ζήτησαν και δεύτερο κομμάτι στο τραπέζι και μείναμε πολύ ευχαριστημένοι όμως οι περισσότεροι μου είπαν ότι δεν είναι γιαουρτόπιτα αλλά ραβανί (?) Τι λέτε και σεις? Βάζω 4 πηρουνάκια γιατί πραγματικά το γλυκό αυτό (ότι και να ναι ) είναι πεντανόστιμο!!!
    #
    Σχόλιο από Κατερίνα.Κ., 10-3-12  
    Θα ήθελα να ρωτήσω αν αντικαταστήσω το μισό βούτυρο με ελαιόλαδο θα υπάρξει διαφορά; ξέρει κάποιος;;;
    #
    Σχόλιο από Κατερίνα.Κ., 10-3-12  
    ΠΩΠΩ!!!! Τί καταπληκτικό γλυκό είναι αυτό;;;;; Το έφτιαξα και μοσχοβόλησε όλο το σπίτι, υπέροχο! Έκανα όμως κάποιες αλλαγές: έβαλά 1 ποτήρι λάδι και 1 βούτυρο, δεν έριξα όλη τη ζάχαρη στο σιρόπι (κράτησα μισό ποτήρι) και το έψησα σε ταψί νούμερο 35. Τέλειο, τέλειο!!! Κάντε το όπωςδήποτε!!!! Ευχαριστούμε!!!!!!
    #
    Σχόλιο από common, 21-7-12  
    Πολύ ωραίο γλυκάκι, σπυρωτό και κριτσανιστό λόγω χοντρού σιμιγδαλιού.
    Εγώ το αμύγδαλο φιλέ το πασπάλισα πριν βάλω το γλυκό στο φούρνο, κι έτσι ψήθηκαν μαζί. Επίσης, μείωσα αρκετά τη ζάχαρη, και στο μίγμα και στο σιρόπι.
    Την επόμενη φορά θα δοκιμάσω και με μαστίχα, νομίζω θα του πάει.
    Ευχαριστούμε για τη συνταγή.

    0 Ερωτήσεις

    1 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από Θούλα, 28-3-09  
    Την έφτιαξα σήμερα αλλά έκανα μισή δόση, γιατί δεν είχα πολύ σιμιγδάλι , έβαλα και αλεύρι γύρω στα 100 γρ.
    Έβαλα 3 αυγά και 1,5 γιαούρτι. Ακόμα και η μισή δόση είναι αρκετή.
    Την σέρβιρα με παγωτό σοκολάτα παρφέ.
    Θεϊκές γεύσεις.

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Τα αυγά στην κουζίνα μας
    Τελικά; Είναι το μέγεθος που μετράει ή είναι η ...
    Ασφαλή νωπά αυγά
    Βρείτε εδώ χρήσιμες πληροφορίες για το πώς μπορ...
    Η συντήρηση των αυγών
    Βρείτε εδώ χρήσιμες πληροφορίες για τα αυγά, πό...
    Μετατροπές ταψιών
    Θέλετε να φτιάξετε ένα κέικ που γράφει τις διασ...
    Το αυγό και η διατροφική του αξία
    Η σύνθεση ενός αυγού: Ας ξεκινήσουμε το αφι...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    glika tapsiou
    Ένα βιβλίο 157 αγαπημένων συνταγών, του/της voula 64
    Γλυκα ταψιου-σιροπιαστα
    Ένα βιβλίο 107 αγαπημένων συνταγών, του/της tasa.x
    Γλυκά
    Ένα βιβλίο 134 αγαπημένων συνταγών, του/της [email protected]
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 27 αγαπημένων συνταγών, του/της annabil
    σιροπιαστα γλυκα
    Ένα βιβλίο 16 αγαπημένων συνταγών, του/της labrini58