Donald_Duck
Donald_Duck @Donald_Duck
ΕΛΛΑΣ

Γιουβαρλάκια για μερακλήδες, μαγειρεμένα στον φούρνο, που μπορούν να φαγωθούν σκέτα, ως κύριο πιάτο ή μεζές ή να συνοδευτούν με πουρέ, ριζότο, πατάτες τηγανητές σε τραπέζι με αρκετά άτομα. Αφήστε την φαντασία σας να βρει το τέλειο ταίρι τους. Καλό μαγείρεμα.

Λίγα μυστικά ακόμα

Την συνταγή μου την έδωσε ο Σεφ του Κοινωνικού Κέντρου Βύρωνα , Δημήτρης Χατζηστέλιος. Με ενημέρωσε πως είναι παραδοσιακή συνταγή, πάντως είναι πεντανόστιμη.Την δοκίμασα σήμερα (6/12/'15) με τις ποσότητες που γράφω, γέμισα ένα ταψί με 40 κομμάτια. Και στο μέγεθος που τα έφτιαξα 5 κομμάτια είναι μια καλή μερίδα. (Χωρίς συνοδεία).Αν τα θέλετε πιο ελαφριά, αφαιρέστε το σκόρδο και προσοχή στο κύμινο. Για όσους δεν τους αρέσει, μπορούν να μη βάλουν. Καλό είναι να τα αφήσετε λιγάκι ζουμερά. Καλή σας όρεξη.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

60 Minutes
8 μερίδες.
  1. Για τα γιουβαρλάκια θέλουμε
  2. 1 κιλό κιμά ανάμεικτο
  3. 2 κρεμμύδια μεγάλα η 3 μέτρια, ψιλοκομμένα
  4. αλάτι, πιπέρι
  5. κύμινο
  6. λίγο θυμάρι (αν θέλετε)
  7. 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  8. 2 φλιτζανάκια του καφέ ρύζι Καρολίνα ή γλασέ
  9. Για την σάλτσα θέλουμε
  10. 2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  11. 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο η ψιλοκομμένο
  12. λίγο λάδι
  13. 4 ντομάτες ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες, τριμμένες με το ζουμί τους
  14. λίγο αλάτι, πιπέρι, θυμάρι
  15. 1 πρέζα ζάχαρη αν οι ντομάτες είναι εκτός εποχής και είναι ξινές
  16. 1 κύβο ζωμό βοδινού (εγώ πάντα βάζω)

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Για τα γιουβαρλάκια, ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το μαϊντανό.

  2. 2

    Πιέζουμε καλά το κρεμμύδι για να φύγουν τα υγρά.

  3. 3

    Πλάθουμε/ζυμώνουμε τον κιμά με όλα τα υλικά και βάζουμε όση τριμμένη φρυγανιά θέλουμε ώστε να κάνουμε τον κιμά έτσι όπως τον θέλουμε.

  4. 4

    Πλάθουμε τα γιουβαρλάκια στο χέρι για να σχηματιστούν.

  5. 5

    Τα σοτάρουμε, λίγα - λίγα, για 1 λεπτό σε λίγο λάδι.

  6. 6

    Για την σάλτσα, ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και πολτοποιούμε τα σκόρδα.

  7. 7

    Σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο για 2 λεπτά σε λίγο λάδι.

  8. 8

    Προσθέτουμε την ντομάτα με το ζουμί της και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για λίγα λεπτά.

  9. 9

    Προσθέτουμε τα μπαχαρικά.

  10. 10

    Προσθέτουμε 2 ποτήρια ζεστό νερό και το αφήνουμε να βράσει για λίγο.

  11. 11

    Λίγο πριν το βγάλουμε από την φωτιά, προσθέτουμε τον κύβο βοδινού.

  12. 12

    Ρίχνουμε την σάλτσα πάνω στα γιουβαρλάκια και τα βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο να βράσουν, (περίπου 45 λεπτά στους 180 βαθμούς), μέχρι να χυλώσει η σάλτσα και να γίνουν τα γιουβαρλάκια.

  13. 13

    Στην διάρκεια δοκιμάζουμε κανένα σπυρί ρύζι για να δούμε αν είναι έτοιμα.

  14. 14

    Αν χρειαστεί λίγο νερό, προσθέτουμε με φειδώ και πάντα ζεστό.

Αντιδράσεις

Σχόλια (2)

Donald_Duck
Donald_Duck @Donald_Duck
Επειδή και λόγο εργασίας, μαγειρεύω τις μικρές ώρες, το πρωί μου έκαναν παράπονα οι συγκάτοικοι από τα διπλανά διαμερίσματα... πώς τους έσπασα τις μύτες...
"Τη μαγείρεψες πάλι ρε φίλε; Δεν κοιμηθήκαμε ώσπου να τελειώσεις"

Από

Donald_Duck
Donald_Duck @Donald_Duck
στις
ΕΛΛΑΣ