KΡΙΣΤΑ
KΡΙΣΤΑ @cook_8452218
Αθήνα,ΕΛΛΑΔΑ

Αυτό το φαγητό έχει μια ιστορία που πάντα θα είναι χαραγμένη βαθειά στη μνήμη μου…

Σαν γέννησα το γιο μου, τις πρώτες – πρώτες μέρες, είχε έρθει η Πολίτισσα κουνιάδα μου στο σπίτι για να με βοηθήσει με το μωρό (εκείνη είχε ήδη 2 παιδιά…). Λεχώνα εγώ, ξέρετε πώς είναι στην αρχή : Θυμάστε εκείνο το…κάθε τρεις ώρες ή τις ώρες που το αγγελούδι κοιμάται να τα προλάβετε όλα, κ.λπ., κ.λπ.. Οπότε χρειαζόμουν καλό φαγητό (και για να κατεβάζω γάλα σαν την Κλάρα…) και ξεκούραση. Μια μέρα, λοιπόν, μου είπε ότι θα φτιάξει γιουβαρλάκια…κοκκινιστά. Καλά, δεν μπορώ να σας περιγράψω πόσες σκέψεις πέρασαν, αστραπιαία, απ΄ το μυαλό μου : «σιγά που εγώ θα φάω αυτό το πράμα» ή «μμμ, τι μας λες ! Εμείς στα μέρη μου, μόνο αυγοκομμένα τα τρώμε τα γιουβαρλάκια !!». Και, ξέρετε, η καταγωγή μου - τα μέρη μου, που παραπάνω λέω - απ΄ τη μια μεριά…είναι απ΄ το μέρος εκείνο που σαν σε ρωτάνε…δεν λες ποιο είναι !! Και δεν είναι η Καλαμάτα, αυτό το μέρος...είναι το άλλο. Σε κάθε περίπτωση, όχι μόνο τα νοστιμεύτηκα, όχι μόνο τα έφαγα, όχι μόνο χόρτασα, αλλά τα φτιάχνω κι εγώ έκτοτε. Και από τότε μέχρι σήμερα μετράνε 20 χρόνια και…

Μια συνταγή με βαθιές ρίζες σε Πόλη και Μικρά Ασία…

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

60 έως 70 Minutes
  1. 4-5 μέτριες πατάτες
  2. 2-3 μέτρια καρότα
  3. 5-6 κ.σ. ελαιόλαδο
  4. 3 γενναίες κ.σ. σάλτσα ντομάτας (1)
  5. αλάτι
  6. πιπέρι
  7. νερό όσο χρειασθεί (2)
  8. Για τα γιουβαρλάκια
  9. 600 γραμ. κιμά μοσχαρίσιο
  10. 1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
  11. 1 φλυτζανάκι του καφέ ρύζι καρολίνα
  12. λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο (περίπου κ.σ.)
  13. λίγο νερό

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Πλένουμε και καθαρίζουμε τα καρότα και τις πατάτες και τα κόβουμε : τα μεν καρότα σε μακρόστενα κομμάτια ή ροδέλες, τις δε πατάτες σε τέταρτα ή "κυδωνάτες".

  2. 2

    Σε μία πλατιά κατσαρόλα βάζουμε νερό (μέχρι τη μέση...) και το αφήνουμε να βράσει. Προσθέτουμε τις πατάτες, τα καρότα και το λάδι και συνεχίζουμε το βράσιμο - χωρίς καπάκι - για 10 λεπτά περίπου.

  3. 3

    Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε με τα υπόλοιπα υλικά (τον κιμά, το τριμμένο κρεμμύδι, το - πλυμένο - ρύζι, το μαϊντανό και λίγο αλάτι...) τα γιουβαρλάκια και τα πλάθουμε μπαλάκια, προσθέτοντας με τη χούφτα μας όσο νερό χρειαστεί ώστε το μείγμα μας να γίνει μαλακό / να πλάθεται.

  4. 4

    Προσθέτουμε τα γιουβαρλάκια (σιγά - σιγά) στην κατσαρόλα (με τις πατάτες και τα καρότα που ήδη βράζουν...), προσέχοντας μην..."τραυματιστούν" μεταξύ τους. Mισοκλείνουμε το καπάκι της κατσαρόλας και βράζουμε για 20 λεπτά ακόμα, σε μέτρια θερμοκρασία...

  5. 5

    Στη συνέχεια - αφού περάσουν τα 20 λεπτά - ρίχνουμε τη σάλτσα (την οποία αραιώνουμε με λίγο ζουμάκι από την κατσαρόλα...), επιπλέον αλάτι (τόσο όσο, γιατί βάλαμε και στα γιουβαρλάκια...), φρεσκοτριμμένο πιπέρι, και κουνάμε την κατσαρόλα. Δεν ανακατεύουμε καθόλου με την κουτάλα, διότι όλα τα υλικά είναι εύθραυστα...

  6. 6

    Αφήνουμε το φαγητό να βράσει για, περίπου, 35 με 40 (προσθέτοντας, αν το κρίνουμε απαραίτητο, λίγο νερό...) έως ότου μείνει με τη σαλτσούλα του...

  7. 7

    Σαν λέω σάλτσα ντομάτας εννοώ τύπου pummaro. Στις συγκεκριμένες φωτογραφίες έβαλα μια πολύ νόστιμη σάλτσα που μου περίσσεψε από προηγούμενη φορά. Η σάλτσα περιείχε κρεμμυδάκι, καρότο, πιπεριά κόκκινη και πράσινη και μυρωδικά. Το φαγητό βγήκε πάρα πολύ ωραίο έτσι...(1)

  8. 8

    Μπορείτε, αν έχετε, να βάλετε και ζωμό λαχανικών ή ζωμό κότας. Αυτή τη φορά έβαλα ζωμό από κοτόπουλο που τον είχα κρατήσει στην άκρη. Δίνει έξτρα γεύση και νοστιμιά, η αλήθεια είναι...(2)

Αντιδράσεις

Σχόλια (74)

Eva Kakoulidou
Eva Kakoulidou @cook_9617224
Η συνταγή αυτή είναι απλά εξαιρετική!!
Ευχαριστούμε!

Από

KΡΙΣΤΑ
KΡΙΣΤΑ @cook_8452218
στις
Αθήνα,ΕΛΛΑΔΑ