Γιουβαρλάκια με γεύσεις του χειμώνα
Γιουβαρλάκια με γλυκό τραχανά και τυρί γκούντα στο φούρνο με λαχανικά του χειμώνα. Ένας εντελώς διαφορετικός τρόπος να γευτείτε τα γιουβαρλάκια, πολύ πιο νόστιμος και πικάντικος.
Λίγα μυστικά ακόμα
Το πικάντικο τυρί γκούντα με γεύση από κύμινο το βρίσκουμε σε μερικά σούπερ μάρκετ όχι σ'όλα αλλά μπορούμε να βάλουμε όποιο άλλο τυρί θέλουμε.Επίσης το αλάτι και το πιπέρι το βάζουμε σύμφωνα με τη γεύση μας .
Υλικά
-
Για τα γιουρβαλάκια θα χρειαστούμε
-
1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
-
2 κρεμμύδια ξερά μέτρια τριμμένα στο τρίφτη
-
1 κούπα τσαγιού ψιλοκομμένο μαϊντανό
-
λίγα φύλλα μαντζουράνας
-
3-4 φύλλα ψιλοκομμένο δυόσμο
-
1 κούπα τσαγιού γλυκό τραχανά μουσκεμένο σε μία κούπα νερό
-
10 κουταλιές της σούπας λάδι
-
αλάτι και πιπέρι κόκκινο
-
0.5 κουταλάκι του γλυκού κάρδαμο
-
1 κούπα τσαγιού τυρί γκούντα τριμμένο με γεύση κύμινο
-
Για το φούρνο
-
2 κούπες τσαγιού φρέσκια ντομάτα τριμμένη
-
10 κουταλιές σούπας λάδι
-
αλάτι - πιπέρι
-
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
-
0.5 μοσχοκάρυδο
-
2 σκελίδες σκόρδο κομμένο σε φέτες
-
2 πράσα κομμένα σε ροδέλες
-
2 καρότα τριμμένα στο τρίφτη
-
2 κούπες τσαγιού λάχανο λίγο χοντροκομμένο
-
5 μεγάλα κλωνάρια από χονδρό σέλινο μόνο τα κοτσάνια όχι τα φύλλα ,κομμένα σε ροδέλες
-
10 κουταλιές της σούπας λάδι
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Αρχίζουμε με τα γιουρβαλάκια. Βάζουμε σε μια σουπιέρα τον κιμά και όλα τα υλικά καθώς και τον τραχανά που τον έχουμε μουσκέψει για μισή ώρα και στραγγίξει. Τα ζυμώνουμε καλά και τα πλάθουμε, βάζοντας μέσα στο καθένα λίγο τριμμένο τυρί γκούντα. Το υπόλοιπο θα το χρειαστούμε στο σερβίρισμα. Τα βάζουμε σε μια πιατέλα και τα αφήνουμε για λίγο.
-
2
Στη συνέχεια βάζουμε σ'ένα τετράγωνο βαθύ πυρέξ τη ντομάτα και τα υπόλοιπα υλικά, ένα ποτήρι νερό και στο φούρνο.
-
3
Την ψήνουμε στους 200 βαθμούς μέχρι να αρχίζει να δένει.Τότε ρίχνουμε ένα - ένα τα γιουρβαλάκια. Τα ανακατεύουμε και τα βάζουμε στο φούρνο.
-
4
Μόλις πάρουν χρώμα από τη μια μεριά τα ανακατεύουμε πάλι, προσθέτουμε άλλο ένα ποτήρι νερό και τα ψήνουμε μέχρι να μας ροδίσουν καλά και δέσει και η σάλτσα τους.
-
5
Όσο ψήνονται τα γιουρβαλάκια βάζουμε ένα τηγάνι στη φωτιά και το λάδι που έχουμε για τα λαχανικά και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε τα πράσα να ροδίσουν. Αμέσως μετά το λάχανο τα καρότα και το σέλινο. Τα ανακατεύουμε όλα και αφού μαλακώσουν σβήνουμε τη φωτιά και αποσύρουμε.
-
6
Όταν είναι έτοιμα και τα γιουρβαλάκια στο φούρνο, ρίχνουμε τα λαχανικά μας, σβήνουμε το φούρνο και τα αφήνουμε 5-7 λεπτά ίσα να δέσουν όλες οι γεύσεις. Τέλος σερβίρουμε ζεστά τα γιουβαρλάκια με λαχανικά και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί γκούντα.
Σχόλια