Γιουβέτσι μοσχάρι

Bαθμολογία: 4.3556
       
 
45 ψήφοι
mama, 16.01.08

Περιγραφή

Το γνωστό γιουβέτσι παραδοσιακή συνταγή με κάποιες πινελιές δικές μου.
Γιουβέτσι μοσχάρι
photo: golfo

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 κιλό μοσχάρι
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια
  • 200 γρ ελαιόλαδο
  • 2 κύβους Αγρόκηπος (για κοκκινιστά)
  • 3 σκελίδες σκόρδο (στα τέσσερα)
  • Κριθαράκι ή χυλοπίτες
  • 250 γρ κοκκινο κρασί
  • 3 ώριμες ντομάτες
  • 2 κουταλιές πελτέ
  • 2 κουταλιές ζάχαρη
  • φέτα
  • παρμεζάνα
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Μοσχάρι
Σερβίρει: 6-8
Κόστος:
(4 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(4 ψήφοι)
Προετοιμασία: 17' (3 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 135' (3 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Τσιγαρίζουμε στην χύτρα το μοσχάρι με το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και με ένα ποτήρι νερό το βράζουμε για 15 λεπτά (ανάλογα και πόσο μικρά κομμάτια είναι το κρέας).
  2. Αδειάζουμε το περιεχόμενο της χύτρας στο πήλινο ή στην γάστρα και προσθέτουμε τους κύβους, το mix ντομάτας, την ζάχαρη, το σκόρδο, το αλάτοπίπερο ,το κριθαράκι (ανάλογα πόσο χώρο στην γάστρα σας έχετε), το κρασί και 1 ποτήρι νερό τουλάχιστον.
  3. Εάν δεν έχετε καπάκι σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο .
  4. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170 και το αφήνετε εκεί για 1 με 2 ώρες να ψηθεί. Στην μιάμιση ώρα αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο, προσθέστε τριμμένη φέτα τυρί και ανακατέψτε, επίσης σκεπάστε την επιφάνεια με παρμεζάνα και ψήστε το για κανένα 10 λεπτό ακόμα.
  5. Να το κοιτάτε.

Λίγα μυστικά ακόμα

Είναι πολύ ωραία και με αρνί η συνταγή... Δοκιμάστε το...

Σχετικές συνταγές

    55 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από asproyla, 17-1-08  
    Μama τρελαίνομαι για γιουβέτσι.Και η συνταγή σου είναι υπέροχη.Την είχα κάνει και εγώ πιο παλιά με αρνί αλλά και χοιρινό.Με την μόνη διαφορά στο χοιρινό είχα προσθέσει μελιτζάνα και λίγο μπέικον.
    #
    Σχόλιο από dino, 20-1-08  
    Eπειδη με ενδιαφέρει και θέλω να την κάνω θα ήθελα να ρωτήσω,αν το κριθαράκι βράσει γιά 2 ώρες δέν θά λειώσει;Μήπως πρέπει να το βάλουμε πολύ αργότερα;
    #
    Σχόλιο από mama, 20-1-08  
    Κοίτα ανάλογα πως σας αρέσει....
    Εγώ κάνω πρώτα 15 λεπτά το μοσχάρι στην χύτρα και μετά το βάζω στηνγάστρα.Οπότε είναι σχεδόν έτοιμο και σιγοψήνεται για να γίνει το κριθαράκι και τέλος για να λιώσουν τα τυριά...Στο φούρνο τα ζυμαρικά θέλου περισότερη ώρα για να γίνουν.Εάν πάλι τρώτε πολύ aldente βάλτα αργότερα και αυτό παίζει. Τα υλυκά να προσέξεις και το μοσχάρι να λιώνει στο στόμα....Τα ζυμαρικά είναι το πιο εύκολο αρκεί να ξέρεις πως σου σρέσει.Για παράδειγμα εγώ τα μακαρόνια τα θέλω aldente αλλά το γιουβέτσι το θέλω παραδοσιακό.Δώσε σημασία στους κύβους που αναφέρω. μην βάλεις άλλου κύβους έχει μεγάλη διαφορά.
    #
    Σχόλιο από ggk, 29-6-08  
    #
    Σχόλιο από Δροσουλίτης, 31-10-08  
    mama, πώς να βάλω άλλα 5 πιρουνάκια?
    Θα το φτιάξω την Κυριακή, έχω καλεσμένους, (μόνοι τους καλιούντε και μου καταφθάνουν, χεχεχεχε), εγώ σοτάρω το κρεμμύδι με λίγο κρασάκι πρώτα μετά το λάδι και το κρέας αόύ το βράσω κι'εγω για 15 λεπτά, επίσης το νερό που χρειάζεται είναι απο το νερό που έβρασε το κρέας.
    #
    Σχόλιο από _Ratatouille_, 31-10-08  
    Συμφωνώ με τον Δροσουλίτη!
    Εγώ βάζω λίγο παραπάνω νεράκι στην χύτρα, αφαιρώ το μοσχάρι μόλις γίνει, ρίχνω το κριθαράκι μέσα ίσα για 2 χόχλους και μετά στο φούρνο και προσθέτω και το κρέας! Και συχνό ανακάτεμα!
    Πιστεύω ότι η φέτα του πάει όνειρο!!μμμμιαμ!
    #
    Σχόλιο από Armandochris, 4-12-08  
    Mama, na se rotiso... epeidi den exo xytra osi ora les na xreiastei to kreas gia na ginei malako?

    S'euxaristo
    #
    Σχόλιο από Tania, 12-12-08  
    Χωρίς χύτρα εγώ το βράζω 3 ώρες για να λιώσει σαν λουκούμι. Ανάλογα πόσο μαλακό το τρώτε Armandochris. Εγώ παίρνω μοσχάρι απο λαιμό που θεωρώ πως είναι μαλακό..
    #
    Σχόλιο από mama, 12-12-08  
    Αχ χίλια συγνώμη Armandochris για την καθυστέρηση.. Πως μου ξέφυγε και δεν το είδα :o(...
    Ναι έχει δίκιο η Τάνια περίπου 3 με 4 ώρες ανάλογα πόσο μαλακό είναι το κρέας...
    Καλή επιτυχία..
    #
    Σχόλιο από τουιτι, 6-1-09  
    καλησπερα και εγω ετσι το κανω απλα εχω ακουσει οτι οι κυβοι ειναι καρκινογονη λογω των πολλων συντηριτικων δεν ξερω εαν ισχυει!!!!!!!!!!!!
    #
    Σχόλιο από RosaT, 5-7-09  
    Πολύ καλή με έντονη γεύση της φρέσκιας ντομάτας. Θέλει προσοχή αν έχεις δυνατό φούρνο γιατί στη μία ώρα μου είχε πιεί όλο το ζουμάκι.

    Συγχαρητήρια
    #
    Σχόλιο από amelie poulain, 16-9-09  
    μοσχομυρισε το σπιτι αντε να το φαμε το μεσημερι μιαμ
    #
    Σχόλιο από feggaraki, 16-9-09  
    Ένα απο τα αγαπημένα μου φαγητά.Έτσι το φτιάχνω και εγώ απλα επειδή δεν έχω χύτρα,βράζω το μοσχάρι κάμποση ώρα πριν μέχρι να γίνει.Οι κύβοι όντως κάνουν τη διαφορά.Μοσχομυρίζει το σπίτι!!
    #
    Σχόλιο από xaroula, 20-9-09  
    αγαπημενο φαγητο ,αλλα κυβους δεν βαζω ποτε! :)
    #
    Σχόλιο από malis, 14-10-09  
    sorry...alla to mix ntomatas ti einai? :( diladi pws to kanw?
    #
    Σχόλιο από παυλος, 29-10-09  
    μπραβο Mama to γιουβετσακι εγινε υπεροχο τα παιδια μου και η γυναικα μου το ευχαριστηθηκανε ευχαριστω για τη συνταγη
    #
    Σχόλιο από AGRIOGATA, 2-11-09  
    PARA POLI OREO...kai nostimo...to mono problhma htan pou den eixa pylino kai to epsisa se pirex....alla egine kalo
    #
    Σχόλιο από foukaish, 19-12-09  
    πάρα πολύ ωραίο, όσοι το έχουν δοκιμάσει έχουν ενθουσιαστεί!!
    #
    Σχόλιο από feggaraki, 11-1-10  
    Πολύ νόστιμο !!!
    #
    Σχόλιο από Mermaid, 12-1-10  
    Mama το έφτιαξα το γιουβετσάκι και ήταν πραγματικά πολύ γευστικό... Νοστιμότατο. Το μόνο που θα αλλάξω την επόμενη φορά είναι ότι θα βάλω το κριθαράκι 30' πριν να σβήσω το φαγητό γιατί μου έπηξε πολύ. Φυσικά είναι θέμα γούστου :)
    Επίσης ήθελα να ρωτήσω αν η συνταγή είναι για ενα πακέτο κριθαράκι 500γρ.; ευχαριστώ που μοιράστηκες αυτή την υπέροχη παραδοσιακή συνταγή μαζί μας!
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>

    42 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από ggk, 29-6-08  
    #
    Σχόλιο από Δροσουλίτης, 31-10-08  
    mama, πώς να βάλω άλλα 5 πιρουνάκια?
    Θα το φτιάξω την Κυριακή, έχω καλεσμένους, (μόνοι τους καλιούντε και μου καταφθάνουν, χεχεχεχε), εγώ σοτάρω το κρεμμύδι με λίγο κρασάκι πρώτα μετά το λάδι και το κρέας αόύ το βράσω κι'εγω για 15 λεπτά, επίσης το νερό που χρειάζεται είναι απο το νερό που έβρασε το κρέας.
    #
    Σχόλιο από _Ratatouille_, 31-10-08  
    Συμφωνώ με τον Δροσουλίτη!
    Εγώ βάζω λίγο παραπάνω νεράκι στην χύτρα, αφαιρώ το μοσχάρι μόλις γίνει, ρίχνω το κριθαράκι μέσα ίσα για 2 χόχλους και μετά στο φούρνο και προσθέτω και το κρέας! Και συχνό ανακάτεμα!
    Πιστεύω ότι η φέτα του πάει όνειρο!!μμμμιαμ!
    #
    Σχόλιο από τουιτι, 6-1-09  
    καλησπερα και εγω ετσι το κανω απλα εχω ακουσει οτι οι κυβοι ειναι καρκινογονη λογω των πολλων συντηριτικων δεν ξερω εαν ισχυει!!!!!!!!!!!!
    #
    Σχόλιο από RosaT, 5-7-09  
    Πολύ καλή με έντονη γεύση της φρέσκιας ντομάτας. Θέλει προσοχή αν έχεις δυνατό φούρνο γιατί στη μία ώρα μου είχε πιεί όλο το ζουμάκι.

    Συγχαρητήρια
    #
    Σχόλιο από amelie poulain, 16-9-09  
    μοσχομυρισε το σπιτι αντε να το φαμε το μεσημερι μιαμ
    #
    Σχόλιο από feggaraki, 16-9-09  
    Ένα απο τα αγαπημένα μου φαγητά.Έτσι το φτιάχνω και εγώ απλα επειδή δεν έχω χύτρα,βράζω το μοσχάρι κάμποση ώρα πριν μέχρι να γίνει.Οι κύβοι όντως κάνουν τη διαφορά.Μοσχομυρίζει το σπίτι!!
    #
    Σχόλιο από xaroula, 20-9-09  
    αγαπημενο φαγητο ,αλλα κυβους δεν βαζω ποτε! :)
    #
    Σχόλιο από παυλος, 29-10-09  
    μπραβο Mama to γιουβετσακι εγινε υπεροχο τα παιδια μου και η γυναικα μου το ευχαριστηθηκανε ευχαριστω για τη συνταγη
    #
    Σχόλιο από AGRIOGATA, 2-11-09  
    PARA POLI OREO...kai nostimo...to mono problhma htan pou den eixa pylino kai to epsisa se pirex....alla egine kalo
    #
    Σχόλιο από foukaish, 19-12-09  
    πάρα πολύ ωραίο, όσοι το έχουν δοκιμάσει έχουν ενθουσιαστεί!!
    #
    Σχόλιο από feggaraki, 11-1-10  
    Πολύ νόστιμο !!!
    #
    Σχόλιο από Mermaid, 12-1-10  
    Mama το έφτιαξα το γιουβετσάκι και ήταν πραγματικά πολύ γευστικό... Νοστιμότατο. Το μόνο που θα αλλάξω την επόμενη φορά είναι ότι θα βάλω το κριθαράκι 30' πριν να σβήσω το φαγητό γιατί μου έπηξε πολύ. Φυσικά είναι θέμα γούστου :)
    Επίσης ήθελα να ρωτήσω αν η συνταγή είναι για ενα πακέτο κριθαράκι 500γρ.; ευχαριστώ που μοιράστηκες αυτή την υπέροχη παραδοσιακή συνταγή μαζί μας!
    #
    Σχόλιο από stekri, 26-1-10  
    teleio an kai den eixa tous kubous Agrokipos
    #
    Σχόλιο από vivien, 28-1-10  
    Ευχαριστώ!!
    Πάρα πολύ νόμιστο!!! και το κρασί του πάει τέλεια.. Μοσχομύρισε το σπίτι.. Εγώ έβαλα κύβους αγρόκηπος βοδινού με λαχανικά.. ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ..........μπράβο!!
    #
    Σχόλιο από vivien, 28-1-10  
    ουπς.. νόστιμο ήθελα να γράψω... πραγματικά τόσο νόστιμο που έχασα τα λόγια μου...χαχα
    #
    Σχόλιο από emari_krit, 21-2-10  
    Ειναι καταπληκτική η συνταγή σου!!!Η λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά με άλλες συνταγές είναι η φέτα και η παρμεζάνα!!Την εκανα σημερα...Συγχαρητηρια!!
    #
    Σχόλιο από lixouda, 28-2-10  
    Είναι το πρώτο μου γιουβέτσι μοσχάρι και περιμένω εναγωνίως να βγει από το φούρνο. Η αλήθεια είναι ότι έχω μπερδέψει τις συνταγές, μισό Μοσχάρι Κοκκινιστό της Sitronella και μισό το γιουβέτσι σου αλλά ελπίζω πως θα πετύχει. Δύο παρατηρήσεις μόνο:
    Δεν σημειώνεις καθόλου το αλάτι στα υλικά, φυσικά εξυπακούεται, αλλά δεν ήξερα πότε ακριβώς να το βάλω. Η μαμά μου λέει ότι είναι καλό να μην μπει από την αρχή γιατί σφίγγει το κρέας, οπότε έβαλα τη ζαχαρίτσα στην αρχή, αλλά δεν ήξερα πότε να το αλατίσω. Τελικά το έριξα λίγα λεπτά πριν το βγάλω από την κατσαρόλα, να πάρει μια τελευταία βράση με το αλάτι.
    Δεύτερον, δεν έχω χύτρα και το βράζω κανονικά στην κατσαρόλα, αλλά το 2ωρο - 3ωρο που λένε στα σχόλια μου φαίνεται υπερβολικό. Νομίζω πως εξαρτάται από το μέγεθος των κομματιών και το πόσο σκληρό είναι το κρέας. Εγώ είχα ποντίκι αρκετά μαλακό, κομμένο σε μεγάλούτσικα κομματάκια και το έβρασα μία ώρα και ένα τέταρτο. Νομίζω πως αν παραβράσει το κρέας γίνεται άνοστο. Συγγνώμη για το σεντόνι, θα επανέλθω για τα πιρουνάκια!
    #
    Σχόλιο από lixouda, 28-2-10  
    Τελικά το είδα το αλατοπίπερο που το βάζεις στο ταψί. Μάλλον όμως θέλει και λίγο στην κατσαρόλα. Εγώ το έβαλα στην τελευταία βράση και πάλι δεν έφτασε αλάτι μέχρι μέσα μέσα στο κρέας. Τελικά το έβρασα 1 ώρα και ένα τέταρτο και άλλη 1 ώρα ψήθηκε στον φούρνο (σε πυρέξ με αλουμινόχαρτο) και ίσως ήθελε ακόμα λιγότερο στην κατσαρόλα.
    Ως φαγητό τελικά έγινε πάρα πολύ ωραίο. Ευχαριστούμε για τη συνταγή.
    #
    Σχόλιο από bokis, 3-3-10  
    Μπράβο ωραία ιδέα το κρασάκι
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>

    12 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από dino, 20-1-08  
    Eπειδη με ενδιαφέρει και θέλω να την κάνω θα ήθελα να ρωτήσω,αν το κριθαράκι βράσει γιά 2 ώρες δέν θά λειώσει;Μήπως πρέπει να το βάλουμε πολύ αργότερα;
    #
    Σχόλιο από mama, 20-1-08  
    Κοίτα ανάλογα πως σας αρέσει....
    Εγώ κάνω πρώτα 15 λεπτά το μοσχάρι στην χύτρα και μετά το βάζω στηνγάστρα.Οπότε είναι σχεδόν έτοιμο και σιγοψήνεται για να γίνει το κριθαράκι και τέλος για να λιώσουν τα τυριά...Στο φούρνο τα ζυμαρικά θέλου περισότερη ώρα για να γίνουν.Εάν πάλι τρώτε πολύ aldente βάλτα αργότερα και αυτό παίζει. Τα υλυκά να προσέξεις και το μοσχάρι να λιώνει στο στόμα....Τα ζυμαρικά είναι το πιο εύκολο αρκεί να ξέρεις πως σου σρέσει.Για παράδειγμα εγώ τα μακαρόνια τα θέλω aldente αλλά το γιουβέτσι το θέλω παραδοσιακό.Δώσε σημασία στους κύβους που αναφέρω. μην βάλεις άλλου κύβους έχει μεγάλη διαφορά.
    #
    Σχόλιο από Armandochris, 4-12-08  
    Mama, na se rotiso... epeidi den exo xytra osi ora les na xreiastei to kreas gia na ginei malako?

    S'euxaristo
    #
    Σχόλιο από Tania, 12-12-08  
    Χωρίς χύτρα εγώ το βράζω 3 ώρες για να λιώσει σαν λουκούμι. Ανάλογα πόσο μαλακό το τρώτε Armandochris. Εγώ παίρνω μοσχάρι απο λαιμό που θεωρώ πως είναι μαλακό..
    #
    Σχόλιο από mama, 12-12-08  
    Αχ χίλια συγνώμη Armandochris για την καθυστέρηση.. Πως μου ξέφυγε και δεν το είδα :o(...
    Ναι έχει δίκιο η Τάνια περίπου 3 με 4 ώρες ανάλογα πόσο μαλακό είναι το κρέας...
    Καλή επιτυχία..
    #
    Σχόλιο από malis, 14-10-09  
    sorry...alla to mix ntomatas ti einai? :( diladi pws to kanw?
    #
    Σχόλιο από vivien, 28-1-10  
    καλημέρα!!!! ήδη ψήνω το φαγητάκι σε πήλινη γάστρα και μυρίζει πάρα πολύ ωραία!!!! θα ήθελα να ρωτήσω που ψήνουμε, στον αέρα ή στο πανω-κάτω?? Ευχαριστώ
    ΥΓ Τα πιρούνια το απόγευμα
    #
    Σχόλιο από mama, 28-1-10  
    Εγώ συνήθως το ψήνω στις αντιστάσεις πάνω κάτω. Γιατί ο αέρας το στεγνώνει το φαγητό. Είναι κυρίως για φαγητά που θέλεις να φουσκώσουν.. ζύμες, ψωμιά και τέτοια.. Καλή επιτυχία
    #
    Σχόλιο από rivaldo11, 27-6-10  
    καλη η συνταγη μαμα πες μας ομως ειναι το ιδιο αν αντικαταστησουμε το κριθαρακι με χυλοπιτες?και αν ποιες οι αναλογιες νερου αν βρασουμε στη χυτρα το κρεας και το βαλουμε μετα στο ταψι?
    #
    Σχόλιο από billar4s, 28-9-10  
    Μόλις το έβαλα στο φούρνο σύμφωνα με τις οδηγίες αλλά παρατήρησα ότι έκανα ένα λάθος!Δεν έχω χύτρα ταχύτητος και το έβαλα σε κατσαρόλα για 15 λεπτά σε δυνατη φωτιά βέβαια και με κλειστό καπάκι να βράσει στην αρχή.Θα γίνει πολύ σκληρό το κρεάς?Μπορώ να κάνω κάτι να το "σώσω" τώρα που το έχω στο φούρνο?
    #
    Σχόλιο από Katerinou, 3-11-10  
    Να κάνω μια ερωτησούλα??? πρέπει ντε και καλά να το βάλω στην χύτρα???? θα αλλάξει πολύ η γεύση του άμα δεν μπεί????
    #
    Σχόλιο από ktp, 14-1-13  
    Mama πολύ ωραία η συνταγή αλλά επειδή τώρα δεν βρίσκω κύβους αγροκηπος (μάλλον τους εχει σταματησει η εταιρία γιατί ουτε στην ιστοσελίδα τους το βρήκα), με τι άλλους κύβους μπορώ να τους αντικαταστήσω για να έχω εξίσου ωραίο αποτέλεσμα?

    1 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από asproyla, 17-1-08  
    Μama τρελαίνομαι για γιουβέτσι.Και η συνταγή σου είναι υπέροχη.Την είχα κάνει και εγώ πιο παλιά με αρνί αλλά και χοιρινό.Με την μόνη διαφορά στο χοιρινό είχα προσθέσει μελιτζάνα και λίγο μπέικον.

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Τα κομμάτια του μοσχαριού
    Να που υπάρχει ένα ποντίκι που τρώγεται... Μ...
    Λαχανικά: πότε είναι η εποχή τους;
    Μπορεί να βρίσκουμε όλα τα λαχανικά πλέον όλες ...
    Βιταμίνες Β' μέρος
    Αφού είδαμε τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες στο πρ...
    Βιταμίνες Α' μέρος
    Οι βιταμίνες είναι μη θερμιδικές ουσίες, ο...
    Τα κομμάτια του μοσχαριού
    Να που υπάρχει ένα ποντίκι που τρώγεται... Μ...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Κυρίως πιάτα-Φαγητά διάφορα.
    Ένα βιβλίο 283 αγαπημένων συνταγών, του/της tasa.x
    <Νοριτσα> Αγαπημενες συνταγες
    Ένα βιβλίο 6 αγαπημένων συνταγών, του/της mely61
    Μοσχαράκι
    Ένα βιβλίο 31 αγαπημένων συνταγών, του/της murto
    Κρεατικά
    Ένα βιβλίο 71 αγαπημένων συνταγών, του/της Nostimoula
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 25 αγαπημένων συνταγών, του/της angeladerma