Γκαράμ Μασάλα

Bαθμολογία: 4.8
       
 
5 ψήφοι
Amanda, 14.11.10

Περιγραφή

Ινδικό παραδοσιακό μπαχαρικό, που μπορείτε να βρείτε και έτοιμο στα καταστήματα μπαχαρικών ή Ινδικής/Ασιατικής κουζίνας, όμως, μπορείτε και μόνοι σας να το φτιάξετε πολύ εύκολα. Ο Ινδός φίλος μου Ajay, μου έμαθε το "πως". Αυτή η "μαγική πούδρα" θα δώσει εξωτική γεύση σε όλα τα κοκκινιστά σας!
Γκαράμ Μασάλα

Τι χρειαζόμαστε:

  • 4 κουτ. γλυκού κόλιαντρο σε κόκκους
  • 2 κουτ. γλυκού κύμινο σε κόκκους
  • 2 κουτ. γλυκού μπούκοβο (ή καυτερό τσίλι σε σκόνη)
  • 2 κουτ. γλυκού μαύρο πιπέρι σε κόκκους
  • 2 κουτ. γλυκού γαρύφαλλο (μοσχοκάρφια)
  • 3 ξυλαράκια κανέλλας
  • 1 κουτ. γλυκού κάρυ σε σκόνη
  • 2 κουτ. σούπας αποξηραμένα φύλλα δάφνης
Στα γρήγορα
Διατροφή: Χορτοφαγική , Vegan
Κουζίνα: Ινδική
Δυσκολία: Γρήγορο , Εύκολο
Νηστίσιμα: Νηστίσιμα
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Εδώ είναι τώρα το μυστικό του υπέροχου αυτού μπαχαρικού: Σε μέτρια φωτιά, σωτάρετε σε τηγάνι (μη βάλετε λάδι) τους κόκκους όλων των παραπάνω, μαζί με την κανέλλα και τα μοσχοκάρφια για 5 λεπτά (η κουζίνα σας θα μοσχοβολήσει).
  2. Τα αφήνετε να κρυώσουν, τα βάζετε στο multi μαζί με τα υπόλοιπα υλικά (κάρυ, μπούκοβο - ή τσίλι - και δάφνη) και τα αλέθετε μέχρι να γίνουν σαν πούδρα.
  3. Είναι αμέσως έτοιμο προς χρήση, και για να το αποθηκεύσετε, θα το διατηρείτε μέσα σε αεροστεγές βάζο, το οποίο θα φυλάτε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος.

Σχετικές συνταγές

    14 Όλα

    #
    Σχόλιο από Rozana200406, 17-11-10  
    Αν τα βάλουμε όλα σε σκόνη δε γίνεται?(εκτός της δάφνης βεβαίως).Το ξυλάκι της κανέλας δεν είναι πολύ σκληρό για το multi?
    #
    Σχόλιο από Amanda, 18-11-10  
    Φίλη μου Rozana, το μυστικό εδώ είναι τα υλικά σε κόκκους και κανέλα-μοσχοκάρφια να καβουρδιστούν πρώτα ( σωτάρισμα χωρίς λάδι βέβαια)...αυτό είναι που δίνει στο μπαχαρικό την ξεχωριστή γεύση, αλλιώς, απλά θα είναι σαν όλα τ' άλλα μπαχαρικά που βάζουμε στα φαγητά μας έτσι κι αλλιώς....το ξυλάκι της κανέλας, όταν σωτάρεται μαλακώνει κάπως, κι έτσι, δεν υπάρχει πρόβλημα στο multi...το αλέθει κι αυτό εύκολα....
    #
    Σχόλιο από Rozana200406, 18-11-10  
    Το έφτιαξα,φαίνεται ωραίο και μυρίζει ακόμα πιο ωραία.Η μόνη διαφορά είναι ότι δε βρήκα κύμινο σε κόκκους και έβαλα σκόνη.Τα πηρουνάκια όταν το δοκιμάσω στο κοκκινιστό,εντάξει?Αλήθεια πόσο βάζουμε?δυο κ.γλ.είναι καλά?και τίποτα άλλο μάλλον..δεν το ξέρω καθόλου πως το χρησιμοποιούν γι αυτό οι ερωτήσεις..διάβασα και σε άλλη συνταγή πως μπαίνει και στο κεμπάπ.
    #
    Σχόλιο από Amanda, 18-11-10  
    ...δεν πειράζει φίλη μου....δε χάθηκε κι ο κόσμος για 1 υλικό....βάλτο σε σκόνη...τα υπόλοιπα τα καβούρδισες φαντάζομαι...:-)Όσον αφορά τη δόση, εξαρτάται από το γούστο....για αρχή, βάλε ένα κουταλάκι, δοκίμασε και μετά, αν θέλεις, προσθέτεις κι άλλο. Κάτι πολύ σημαντικό: Το Γκαράμ Μασάλα μπαίνει ΠΡΟΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ του μαγειρέματος (γύρω στα 10 λεπτά πριν τελειώσει ο χρόνος που θα γίνει το φαγητό). 'Έτσι απελευθερώνει όλο του το άρωμα.
    #
    Σχόλιο από Amanda, 18-11-10  
    ...Και κάτι ακόμα: Μπορείς να το βάλεις σε ότιδήποτε φαγητό έχει σχέση με σάλτσα ντομάτας, οπότε...οι επιλογές είναι απεριόριστες!!!! :-)
    #
    Σχόλιο από Rozana200406, 23-11-10  
    Πέντε πηρουνάκια με αγάπη.Το έβαλα σε κάτι πολύ απλό:μακαρόνια με κιμά!Αλλη γεύση..ανατολίτικη,για μερακλήδες θα λεγα.Εβαλα στο τέλος ένα κουταλάκι του γλυκού να πάρει μια βράση όπως λες,άρεσε σε όλους.Ευχαριστούμε.
    #
    Σχόλιο από Amanda, 23-11-10  
    Χαίρομαι πολύ που σας άρεσε φίλη μου!!!
    Να' σαι πάντα καλά και...καλά μαγειρέματα να' χουμε!!! :-)
    #
    Σχόλιο από pinalaki, 14-4-11  
    εκανα το μιγμα μπαχαρικων και μοσχοβόλησε όλη η κουζινα.. αυριο θα επιστεψω με βαθμολόγηση καθώς θα το βάλω στο φαγητό μου! μόνο που κύμινο και κολλιανδρο δεν είχα σε κοκκους και έβαλα σκονη.. προσθεσα και μοσχοκάρυδο οχι σε σκόνη.. μπορέ να το ζρησιμοποιήσω σε κοκκινιστά, ρ΄υζι και σε τι αλλο? ευχαριστώ εκ των προτέρων
    #
    Σχόλιο από Amanda, 15-4-11  
    Pinalaki μου, ταιριάζει σχεδόν με όλα!!!! Για παράδειγμα, εγώ προσωπικά βάζω λίιιιγο και στο κοτόπουλο όταν το βράζω για σούπα...δίνει εξαιρετική μυρωδιά!!!!
    Επίσης,βάζω και στο μείγμα του κιμά όταν πλάθω μπιφτέκια ή όταν τον μαγειρεύω για παστίτσιο ή κανελλόνια/λαζάνια! Η γεύση δεν περιγράφεται!!! Αν θέλεις, πειραματίσου κι εσύ και μετά θα δεις πόσες πολλές χρήσεις έχει αυτό το μαγικό μπαχαρικό!
    #
    Σχόλιο από pinalaki, 15-4-11  
    amanda καλημερα.. ευχαριστώ πολύ για την άμεση απανησή σου.. θα κάνω ρυζάκι το μεσημέρι και λέω να το χρησιμοποιήσω.. προσ το τέλος έτσι? μου περισεψε και λιγο κοτοπουλ΄και απο χθες! θα επιστρέψω για πηρουνάκια! να φανταστείς μυριζε τόσο όμορφα που όταν ήρθε ο θείος αναρωτιόταν τι μύριζε τόσο όμορφα και μου ζητησε! και εννοείτε ότι του έδωσα!
    #
    Σχόλιο από pinalaki, 15-4-11  
    έκανα το ινικο κοτοπουλακι σου! τι να πς τα λογια περιττα! μαγικο το μπαχαρικο σου!
    #
    Σχόλιο από pinalaki, 15-4-11  
    ξέχασα τα 5 πηρουνάκια απο τον θείο μου!
    #
    Σχόλιο από Amanda, 16-4-11  
    ...Πολλά πολλά ευχαριστώ στο θείο σου pinalaki μου!!!
    Να' στε πάντα καλά!!! :-)
    #
    Σχόλιο από Jelly, 20-12-13  
    Χρησιμοποιώ το γκαράμ μασάλα αλλά το παίρνω έτοιμο από το ΜΠΑΧΑΡ. Τώρα θα το φτιάχνω μόνη :-)
    Σ' ευχαριστώ για την συνταγή.
    Εκτός από τα κοκκινιστά, το χρησιμοποιώ και σε σκέτα
    λαχανικά. Π.χ. λαδερό με καρότο, σελινόριζα, πράσο, προσθέτω λεμόνι και μισή κουταλάκι γκαράμ μασάλα. Ξεχωριστή γεύση.

    14 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από Rozana200406, 17-11-10  
    Αν τα βάλουμε όλα σε σκόνη δε γίνεται?(εκτός της δάφνης βεβαίως).Το ξυλάκι της κανέλας δεν είναι πολύ σκληρό για το multi?
    #
    Σχόλιο από Amanda, 18-11-10  
    Φίλη μου Rozana, το μυστικό εδώ είναι τα υλικά σε κόκκους και κανέλα-μοσχοκάρφια να καβουρδιστούν πρώτα ( σωτάρισμα χωρίς λάδι βέβαια)...αυτό είναι που δίνει στο μπαχαρικό την ξεχωριστή γεύση, αλλιώς, απλά θα είναι σαν όλα τ' άλλα μπαχαρικά που βάζουμε στα φαγητά μας έτσι κι αλλιώς....το ξυλάκι της κανέλας, όταν σωτάρεται μαλακώνει κάπως, κι έτσι, δεν υπάρχει πρόβλημα στο multi...το αλέθει κι αυτό εύκολα....
    #
    Σχόλιο από Rozana200406, 18-11-10  
    Το έφτιαξα,φαίνεται ωραίο και μυρίζει ακόμα πιο ωραία.Η μόνη διαφορά είναι ότι δε βρήκα κύμινο σε κόκκους και έβαλα σκόνη.Τα πηρουνάκια όταν το δοκιμάσω στο κοκκινιστό,εντάξει?Αλήθεια πόσο βάζουμε?δυο κ.γλ.είναι καλά?και τίποτα άλλο μάλλον..δεν το ξέρω καθόλου πως το χρησιμοποιούν γι αυτό οι ερωτήσεις..διάβασα και σε άλλη συνταγή πως μπαίνει και στο κεμπάπ.
    #
    Σχόλιο από Amanda, 18-11-10  
    ...δεν πειράζει φίλη μου....δε χάθηκε κι ο κόσμος για 1 υλικό....βάλτο σε σκόνη...τα υπόλοιπα τα καβούρδισες φαντάζομαι...:-)Όσον αφορά τη δόση, εξαρτάται από το γούστο....για αρχή, βάλε ένα κουταλάκι, δοκίμασε και μετά, αν θέλεις, προσθέτεις κι άλλο. Κάτι πολύ σημαντικό: Το Γκαράμ Μασάλα μπαίνει ΠΡΟΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ του μαγειρέματος (γύρω στα 10 λεπτά πριν τελειώσει ο χρόνος που θα γίνει το φαγητό). 'Έτσι απελευθερώνει όλο του το άρωμα.
    #
    Σχόλιο από Amanda, 18-11-10  
    ...Και κάτι ακόμα: Μπορείς να το βάλεις σε ότιδήποτε φαγητό έχει σχέση με σάλτσα ντομάτας, οπότε...οι επιλογές είναι απεριόριστες!!!! :-)
    #
    Σχόλιο από Rozana200406, 23-11-10  
    Πέντε πηρουνάκια με αγάπη.Το έβαλα σε κάτι πολύ απλό:μακαρόνια με κιμά!Αλλη γεύση..ανατολίτικη,για μερακλήδες θα λεγα.Εβαλα στο τέλος ένα κουταλάκι του γλυκού να πάρει μια βράση όπως λες,άρεσε σε όλους.Ευχαριστούμε.
    #
    Σχόλιο από Amanda, 23-11-10  
    Χαίρομαι πολύ που σας άρεσε φίλη μου!!!
    Να' σαι πάντα καλά και...καλά μαγειρέματα να' χουμε!!! :-)
    #
    Σχόλιο από pinalaki, 14-4-11  
    εκανα το μιγμα μπαχαρικων και μοσχοβόλησε όλη η κουζινα.. αυριο θα επιστεψω με βαθμολόγηση καθώς θα το βάλω στο φαγητό μου! μόνο που κύμινο και κολλιανδρο δεν είχα σε κοκκους και έβαλα σκονη.. προσθεσα και μοσχοκάρυδο οχι σε σκόνη.. μπορέ να το ζρησιμοποιήσω σε κοκκινιστά, ρ΄υζι και σε τι αλλο? ευχαριστώ εκ των προτέρων
    #
    Σχόλιο από Amanda, 15-4-11  
    Pinalaki μου, ταιριάζει σχεδόν με όλα!!!! Για παράδειγμα, εγώ προσωπικά βάζω λίιιιγο και στο κοτόπουλο όταν το βράζω για σούπα...δίνει εξαιρετική μυρωδιά!!!!
    Επίσης,βάζω και στο μείγμα του κιμά όταν πλάθω μπιφτέκια ή όταν τον μαγειρεύω για παστίτσιο ή κανελλόνια/λαζάνια! Η γεύση δεν περιγράφεται!!! Αν θέλεις, πειραματίσου κι εσύ και μετά θα δεις πόσες πολλές χρήσεις έχει αυτό το μαγικό μπαχαρικό!
    #
    Σχόλιο από pinalaki, 15-4-11  
    amanda καλημερα.. ευχαριστώ πολύ για την άμεση απανησή σου.. θα κάνω ρυζάκι το μεσημέρι και λέω να το χρησιμοποιήσω.. προσ το τέλος έτσι? μου περισεψε και λιγο κοτοπουλ΄και απο χθες! θα επιστρέψω για πηρουνάκια! να φανταστείς μυριζε τόσο όμορφα που όταν ήρθε ο θείος αναρωτιόταν τι μύριζε τόσο όμορφα και μου ζητησε! και εννοείτε ότι του έδωσα!
    #
    Σχόλιο από pinalaki, 15-4-11  
    έκανα το ινικο κοτοπουλακι σου! τι να πς τα λογια περιττα! μαγικο το μπαχαρικο σου!
    #
    Σχόλιο από pinalaki, 15-4-11  
    ξέχασα τα 5 πηρουνάκια απο τον θείο μου!
    #
    Σχόλιο από Amanda, 16-4-11  
    ...Πολλά πολλά ευχαριστώ στο θείο σου pinalaki μου!!!
    Να' στε πάντα καλά!!! :-)
    #
    Σχόλιο από Jelly, 20-12-13  
    Χρησιμοποιώ το γκαράμ μασάλα αλλά το παίρνω έτοιμο από το ΜΠΑΧΑΡ. Τώρα θα το φτιάχνω μόνη :-)
    Σ' ευχαριστώ για την συνταγή.
    Εκτός από τα κοκκινιστά, το χρησιμοποιώ και σε σκέτα
    λαχανικά. Π.χ. λαδερό με καρότο, σελινόριζα, πράσο, προσθέτω λεμόνι και μισή κουταλάκι γκαράμ μασάλα. Ξεχωριστή γεύση.

    0 Ερωτήσεις

    0 Παραλλαγές

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...
    Νηστείες
    Η νηστεία, πέρα από τη θρησκευτική της σημασία,...

    Το tip της ημέρας

    Θέλετε κόκκινα αυγά με φυσικό τρόπο; Βράστε τα μαζί με φλούδες από κόκκινα κρεμμύδια!

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 35 αγαπημένων συνταγών, του/της dimitra44
    ΣΥΝΤΑΓΕΣ
    Ένα βιβλίο 127 αγαπημένων συνταγών, του/της tzoulitsa
    φαγητα
    Ένα βιβλίο 23 αγαπημένων συνταγών, του/της evanthoula
    ΟΡΕΚΤΙΚΑ
    Ένα βιβλίο 37 αγαπημένων συνταγών, του/της ΦΩΦΩ79
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 18 αγαπημένων συνταγών, του/της glykopopaki