Γκούλας
Ένα φαγητό ουγγρικής προέλευσης. Πλούσιο και χορταστικό, ειδικά για το χειμώνα!
Λίγα μυστικά ακόμα
Η συνταγή είναι της Κας Βέφας Αλεξιάδου. Θέλει λίγο χρόνο αλλά το αποτέλεσμα πιστεύω να σας ευχαριστήσει.
Υλικά
-
1 1/2 kgr χοιρινή σπάλα σε κύβους μπουκιάς, χωρίς κόκαλα και λίπος
-
1/2 κούπα λάδι
-
1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
-
1 κ.σ. αλεύρι
-
3 κούπες ζωμό κρέατος
-
1 μεγάλο κρεμμύδι σε φέτες
-
3 μέτρια καρότα χοντροκομμένα
-
2 φύλλα δάφνης
-
1 κ.γ. θυμάρι
-
400 γρ. ντοματάκια κονκασέ
-
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
-
1 κ.σ. χυμό λεμονιού
-
3 μεγάλες πατάτες σε κύβους
-
αλάτι και πιπέρι
-
3-4 κ.σ. γιαούρτι ή ξινή κρέμα
-
16 κρεμμυδάκια για στιφάδο καθαρισμένα και ζεματισμένα (προαιρετικά)
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Σε μια κατσαρόλα ζεστένετε το μισό λάδι και σωτάρετε το κρέας, ώσπου να ροδίσει απ'όλες τις πλευρές.
-
2
Χαμηλώνετε τη φωτιά, πασπαλίζετε με την πάπρικα και το αλεύρι και ανακατεύετε το κρέας επάνω στη φωτιά για 2-3 λεπτά ακόμη.
-
3
Ρίξτε το ζωμό κι ανακατέψτε ελαφρά.
-
4
Μόλις είναι έτοιμο το βγάζετε απ'την κατσαρόλα και το ρίχνετε σε πύλινο ή σκεύος για γκιουβέτσι.
-
5
Στην ίδια κατσαρόλα βάζετε το υπόλοιπο λάδι και σωτάρετε ελαφρά το κρεμμύδι και το καρότο.
-
6
Προσθέστε τα μυρωδικά, τις ντομάτες, τον πελτέ, το χυμό λεμονιού, τις πατάτες, τα κρεμμυδάκια (αν θέλετε), αλάτι και πιπέρι.
-
7
Ανακατέψτε κι αδειάστε τα στο γκιουβέτσι μαζί με το κρέας.
-
8
Σκεπάστε και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς Κελσίου για 1 1/2 ώρα και δοκιμάστε, αν μαλάκωσαν το κρέας και τα λαχανικά.
-
9
Ψήστε το φαγητό 15 λεπτά ακόμη, ακάλυπτο και βγάλτε το απ'το φούρνο, αλλιώς, συνεχίστε να το ψήνετε καλυμμένο, ώσπου να μαλακώσουν τα υλικά
-
10
Πριν σερβίρετε, αφαιρέστε τα φύλλα δάφνης, ρίξτε μέσα στο φαγητό το γιαούρτι (ή στο κάθε πιάτο χωριστά) και πασπαλίστε με ψιλοκομμένο μαιντανό.
Σχόλια (8)