Γλυκιά πατσαβουρόπιτα

Bαθμολογία: 4.9
       
 
20 ψήφοι
Elefteria, 19.08.08

Περιγραφή

Μια γαλατόπιτα διαφορετική από τις άλλες, νόστιμη και γρήγορη
Γλυκιά πατσαβουρόπιτα

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 πακέτο φύλλα κρούστας
  • 250 γρ μαργαρίνη
  • 5 κουτ σούπας αλεύρι
  • 5 κουτ σούπας καστερ παουντερ
  • 1 λιτ γάλα
  • ¾ κούπας ζάχαρη
  • 1-2 αυγά (προαιρετικά)
  • άχνη ζάχαρη και κανέλα για το σερβίρισμα
Στα γρήγορα
Διατροφή: Χορτοφαγική
Περιέχει: Γάλα , Αβγά
Φτιάχνει: 1 ταψι στρογγυλο Ν28-30
Κόστος:
(1 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(1 ψήφοι)
Προετοιμασία: 35' (1 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 45' (1 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Βάζουμε στην κατσαρόλα τη μαργαρίνη να λιώσει και με ένα πινέλο βουτυρώνουμε τα φύλλα, ένα ένα και τα σουρώνουμε με τα δάχτυλα(όπως κάναμε τις βεντάλιες, μόνο στο ποιο γρήγορο)
  2. Τα βάζουμε στο ταψί γύρο γύρο μέχρι να γεμίσει το ταψί και να τελειώσουν τα φύλλα.
  3. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα (με το λιωμένο βιταμ) το αλεύρι και το καστερ παουντερ και ανακατεύουμε το γάλα τη ζάχαρη και μόλις αρχίσει να πήζει ρίχνουμε τα αυγά καλά χτυπημένα και ανακατεύουμε.
  4. Αδειάζουμε πάνω από τα φύλλα και με ένα μαχαιράκι ανοίγουμε λίγο τα φύλλα γύρο γύρο να πάει παντού.
  5. Το αφήνουμε κάνα τέταρτο να φουσκώσουν τα φύλλα και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 μέχρι να ροδίσει 30-45 λεπτά στο περίπου.
  6. Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη, κανέλα και σερβίρουμε.
  7. Τρώγεται το ίδιο ευχάριστα ζεστό και κρύο.

Λίγα μυστικά ακόμα

Προσοχή να μην πήξει πολύ στην κατσαρόλα γιατί θα κάτσει πάνω από τα φύλλα και δεν θα πάει παντού. Ρευστό σαν το χυλό της κρέπας περίπου.

Σχετικές συνταγές

    39 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από dimsof, 20-8-08  
    Θα την κάνω σήμερα, αλλά δεν χρειάζεται να δοκιμάσω για να δώσω πιρουνάκια. Από την φωτογραφία φαίνεται πόσο τέλεια είναι!! Να 'σαι καλά! Ευχαριστώ για την συνταγή!
    #
    Σχόλιο από bouka_tsoukaliou, 20-8-08  
    τι είναι το καστερ παουντερ?
    #
    Σχόλιο από Elefteria, 20-8-08  
    Για να είμαι ειλικρινής είναι ένα κουτάκι της Γιωτης. Το βρίσκεις στο σούπερ στο ράφι με τις κρέμες αραβοσίτου, κορν φλάουρ, και γενικά στα είδη ζαχαροπλαστικής Θα το παρομοίαζα με κορν φλάουρ με γεύση βανίλια ή κάτι τέτοιο. Πάντως γίνετε και μόνο του κρέμα.
    #
    Σχόλιο από alessandra, 20-8-08  
    αν και δεν ειμαι πολυ φαν γενικα της πιτας αυτη με αυτον το συνδιασμο με εβαλε σε σκεψεις.....
    #
    Σχόλιο από bouka_tsoukaliou, 20-8-08  
    δηλ αν θα βάλω κορν φλάουρ θα εχω το ιδιο αποτέλεσμα?
    #
    Σχόλιο από Elefteria, 20-8-08  
    βάλε όμως κορν φλάουρ ή αλεύρι και σίγουρα 2-3 βανίλιες.
    #
    Σχόλιο από annouk, 20-8-08  
    Πωπω φαινεται πολυ γευστικη!!!θα την κανω κ θα σας πω εντυπωσεις!!ανυπομονω!!
    #
    Σχόλιο από mama, 20-8-08  
    Αυτή την συνταγή με λίγο παραπάνω ζάχαρη την εχω απο φοιτήτρια στην θεσ/νικη. Είναι φανταστική.. :o)
    το καστερ παουντερ το έχει σίγουρα ο Βασιλόπουλος και γράφει "Κούσταρ Πάουντερ Γιώτης". Το χρησιμοποιούν πολύ στην Μακεδονία σε διάφορα γλυκά και ειναι πολύ νόστιμο.
    #
    Σχόλιο από ΤΡΙΑΔΑ, 20-8-08  
    ...Kαι όχι μόνο στα γλυκά αλλά εγώ την κάνω και αρκετά συχνά στην κόρη μου αυτήν την κρέμα και της αρέσει πάρα πολύ(και εμάς φυσικά!!!!).Κάπως έτσι την κάνω και εγώ αυτήν την πατσαβουρόπιτα μόνο που εγώ την φτιάχνω με ψιλό σιμιγδάλι και αρκετό γάλα και πασπαλίζω με μπόλικη άχνη και κανέλα και γίνεται περίπου σαν μπουγάτσα!!!Οπως και να'χει είναι τέλεια!!!!!
    #
    Σχόλιο από elenikolas, 13-9-08  
    Αν εξαιρέσουμε ότι ξέχασα να βάλω ζάχαρη την βάλαμε από πάνω!!!! τελικά έγινε......θεική ακόμη και η μικρή μου ξετρελάθηκε!!!!!!Μπράβο φιλενάδα τέλεια:-)
    #
    Σχόλιο από Λίλα, 17-9-08  
    Εγώ θα έβαζα 10 πιρούνια αλλά επειδή δεν έχει θα βάλω 5.
    Μπράβο συμπεθέρα!!!!!!
    #
    Σχόλιο από ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑ, 20-9-08  
    Δηλαδή δεν την καλύπτουμε με κανένα φύλλο πάνω?
    #
    Σχόλιο από Elefteria, 20-9-08  
    Δεν χρειάζεται, αν διαβάσεις ξανά, θα δεις ότι τα φύλλα φουσκώνουν και γεμίζουν το ταψί. Δοκίμασε το και θα με θυμηθείς.

    #
    Σχόλιο από ποντικακι, 22-9-08  
    Τα φύλλα τα σουρώνουμε και τα βάζουμε το ένα δίπλα στο άλλο? Και απο πάνω βάζουμε τον χυλό ωστε να πάει ανάμεσα στα φύλλα?
    #
    Σχόλιο από Elefteria, 22-9-08  
    Ακριβώς έτσι, τα σουρώνουμε και τα βάζουμε γύρο γύρο στο ταψί μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα.
    1 πακέτο 10 φύλλα κάνω ένα στρόγγυλο ταψί νούμερο 30. προσοχή να μην δέσει η κρέμα γιατί θα κάτσει πάνω στα φύλλα και δεν θα μπει ανάμεσα. Με ένα μαχερακι μπορούμε να βοηθήσουμε, ανοίγοντας τα φύλλα, να πάει παντού.
    #
    Σχόλιο από ποντικακι, 23-9-08  
    Ευχαριστώ!
    Λες οτι πρέπει να είναι ο χυλός περίπου όπως της κρέπας αλλά μετά πήζει, έτσι δεν είναι?
    #
    Σχόλιο από Elefteria, 23-9-08  
    Ναι πήζει στο φούρνο όσο ψήνετε. Έχει βούτυρο, αλεύρι και γάλα κάτι σαν γλυκιά μπεσαμέλ
    #
    Σχόλιο από evdoba, 26-9-08  
    Αχχ , δεν ήταν η μαμά μου να μου κάνει μία!!!! Έκανα τη δική σου έβαλα και ελάχιστη κανέλα ανάμεσα από φύλλα και την απολαύσαμε όλοι! Σαν της μαμάς μου ;-)
    #
    Σχόλιο από ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΤΣΑ, 27-9-08  
    Ωραία θα την κάνω αυριο και θα σου πω εντιποσεις!
    #
    Σχόλιο από ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΤΣΑ, 28-9-08  
    Ελευθερία, πολύ νόστιμη, τέλεια! Αν είχε περισότερα πιρουνάκια θα έβαζα κι άλλα!
    Την έφτιαξα στο ταψί του φούρνου και έγινε, της εξαφάνισεις! Δεν έμεινε ούτε ένα κομμάτι!
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    36 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από dimsof, 20-8-08  
    Θα την κάνω σήμερα, αλλά δεν χρειάζεται να δοκιμάσω για να δώσω πιρουνάκια. Από την φωτογραφία φαίνεται πόσο τέλεια είναι!! Να 'σαι καλά! Ευχαριστώ για την συνταγή!
    #
    Σχόλιο από bouka_tsoukaliou, 20-8-08  
    τι είναι το καστερ παουντερ?
    #
    Σχόλιο από Elefteria, 20-8-08  
    Για να είμαι ειλικρινής είναι ένα κουτάκι της Γιωτης. Το βρίσκεις στο σούπερ στο ράφι με τις κρέμες αραβοσίτου, κορν φλάουρ, και γενικά στα είδη ζαχαροπλαστικής Θα το παρομοίαζα με κορν φλάουρ με γεύση βανίλια ή κάτι τέτοιο. Πάντως γίνετε και μόνο του κρέμα.
    #
    Σχόλιο από alessandra, 20-8-08  
    αν και δεν ειμαι πολυ φαν γενικα της πιτας αυτη με αυτον το συνδιασμο με εβαλε σε σκεψεις.....
    #
    Σχόλιο από bouka_tsoukaliou, 20-8-08  
    δηλ αν θα βάλω κορν φλάουρ θα εχω το ιδιο αποτέλεσμα?
    #
    Σχόλιο από Elefteria, 20-8-08  
    βάλε όμως κορν φλάουρ ή αλεύρι και σίγουρα 2-3 βανίλιες.
    #
    Σχόλιο από annouk, 20-8-08  
    Πωπω φαινεται πολυ γευστικη!!!θα την κανω κ θα σας πω εντυπωσεις!!ανυπομονω!!
    #
    Σχόλιο από mama, 20-8-08  
    Αυτή την συνταγή με λίγο παραπάνω ζάχαρη την εχω απο φοιτήτρια στην θεσ/νικη. Είναι φανταστική.. :o)
    το καστερ παουντερ το έχει σίγουρα ο Βασιλόπουλος και γράφει "Κούσταρ Πάουντερ Γιώτης". Το χρησιμοποιούν πολύ στην Μακεδονία σε διάφορα γλυκά και ειναι πολύ νόστιμο.
    #
    Σχόλιο από ΤΡΙΑΔΑ, 20-8-08  
    ...Kαι όχι μόνο στα γλυκά αλλά εγώ την κάνω και αρκετά συχνά στην κόρη μου αυτήν την κρέμα και της αρέσει πάρα πολύ(και εμάς φυσικά!!!!).Κάπως έτσι την κάνω και εγώ αυτήν την πατσαβουρόπιτα μόνο που εγώ την φτιάχνω με ψιλό σιμιγδάλι και αρκετό γάλα και πασπαλίζω με μπόλικη άχνη και κανέλα και γίνεται περίπου σαν μπουγάτσα!!!Οπως και να'χει είναι τέλεια!!!!!
    #
    Σχόλιο από elenikolas, 13-9-08  
    Αν εξαιρέσουμε ότι ξέχασα να βάλω ζάχαρη την βάλαμε από πάνω!!!! τελικά έγινε......θεική ακόμη και η μικρή μου ξετρελάθηκε!!!!!!Μπράβο φιλενάδα τέλεια:-)
    #
    Σχόλιο από Λίλα, 17-9-08  
    Εγώ θα έβαζα 10 πιρούνια αλλά επειδή δεν έχει θα βάλω 5.
    Μπράβο συμπεθέρα!!!!!!
    #
    Σχόλιο από ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑ, 20-9-08  
    Δηλαδή δεν την καλύπτουμε με κανένα φύλλο πάνω?
    #
    Σχόλιο από Elefteria, 20-9-08  
    Δεν χρειάζεται, αν διαβάσεις ξανά, θα δεις ότι τα φύλλα φουσκώνουν και γεμίζουν το ταψί. Δοκίμασε το και θα με θυμηθείς.

    #
    Σχόλιο από ποντικακι, 22-9-08  
    Τα φύλλα τα σουρώνουμε και τα βάζουμε το ένα δίπλα στο άλλο? Και απο πάνω βάζουμε τον χυλό ωστε να πάει ανάμεσα στα φύλλα?
    #
    Σχόλιο από Elefteria, 22-9-08  
    Ακριβώς έτσι, τα σουρώνουμε και τα βάζουμε γύρο γύρο στο ταψί μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα.
    1 πακέτο 10 φύλλα κάνω ένα στρόγγυλο ταψί νούμερο 30. προσοχή να μην δέσει η κρέμα γιατί θα κάτσει πάνω στα φύλλα και δεν θα μπει ανάμεσα. Με ένα μαχερακι μπορούμε να βοηθήσουμε, ανοίγοντας τα φύλλα, να πάει παντού.
    #
    Σχόλιο από ποντικακι, 23-9-08  
    Ευχαριστώ!
    Λες οτι πρέπει να είναι ο χυλός περίπου όπως της κρέπας αλλά μετά πήζει, έτσι δεν είναι?
    #
    Σχόλιο από Elefteria, 23-9-08  
    Ναι πήζει στο φούρνο όσο ψήνετε. Έχει βούτυρο, αλεύρι και γάλα κάτι σαν γλυκιά μπεσαμέλ
    #
    Σχόλιο από evdoba, 26-9-08  
    Αχχ , δεν ήταν η μαμά μου να μου κάνει μία!!!! Έκανα τη δική σου έβαλα και ελάχιστη κανέλα ανάμεσα από φύλλα και την απολαύσαμε όλοι! Σαν της μαμάς μου ;-)
    #
    Σχόλιο από ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΤΣΑ, 27-9-08  
    Ωραία θα την κάνω αυριο και θα σου πω εντιποσεις!
    #
    Σχόλιο από ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΤΣΑ, 28-9-08  
    Ελευθερία, πολύ νόστιμη, τέλεια! Αν είχε περισότερα πιρουνάκια θα έβαζα κι άλλα!
    Την έφτιαξα στο ταψί του φούρνου και έγινε, της εξαφάνισεις! Δεν έμεινε ούτε ένα κομμάτι!
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    2 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από effie_p, 17-6-10  
    Κάτι πήγε στραβά-ίσως και πολλά μαζί... Δεν έχω μεγάλη εμπειρία αλλά ότι έχω φτιάξει από το site μου έχει βγει θαύμα. Εδώ γιατί απέτυχα δεν ξέρω... Κι επειδή δεν μ αρέσει να αποτυγχάνω θέλω βοήθεια. Καταρχάς την άφησα πάνω από μια ώρα για να ψηθεί (τα φύλλα γύρω γύρω και κάτω ήταν κάτασπρα στα 45'), δεύτερον αλλού η κρέμα αλλού τα φύλλα (ψημένα αλλά τελείως στεγνά). Κάτι δεν έκανα καλά στο δίπλωμα-βεντάλια? Επίσης, τα στρώνουμε σαλίγκαρο ή απλά το υπέθεσα?Δεν ήταν αρκετά αραιή η κρέμα για να ποτίσει? (κάστερ πάουντερ δε βρήκα στο βασιλόπουλο οπότε κορν φλάουρ και βανίλιες και πρόσθεσα και ξύσμα λεμόνι-η γεύση της κρέμας τέλεια) Μπορεί κάποιος να βοηθήσει?
    #
    Σχόλιο από glykoula, 17-6-10  
    Γινετε κ με αλλο φυλλο; π.χ βυριττου?

    1 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από kitty84, 20-10-10  
    Δεν την έχω φτιάξει προσωπικά η ίδια αλλά δοκίμασα χθες κ μου άρεσε πάρα πολύ κ σκέφτομαι να το φτιάξω αυτές τις μέρες κ ελπίζω να μου πετύχει!
    Να ρωτήσω όμως κάτι? Βάζω πρώτα τα φύλλα να φουσκώσουν χωρίς τη γέμιση ή μαζί με όλα τα υλικά?! Απο ότι διαβάζω μάλλον το βάζω μαζί με την γέμιση απλά μια φίλη μου που το έφτιαξε μου είπε ότι βάζω για λίγο τα φύλλα κ μετά ρίχνω τα υλικά κ βουρ για ψήσιμο:D

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Η συντήρηση των αυγών
    Βρείτε εδώ χρήσιμες πληροφορίες για τα αυγά, πό...
    Εξοπλισμός για κέικ, μπισκότα και πίτες
    Μέσα στο σάιτ μπορούμε να βρούμε πάρα πολλές συ...
    Το αυγό και η διατροφική του αξία
    Η σύνθεση ενός αυγού: Ας ξεκινήσουμε το αφι...
    Τα αυγά στην κουζίνα μας
    Τελικά; Είναι το μέγεθος που μετράει ή είναι η ...
    Ασφαλή νωπά αυγά
    Βρείτε εδώ χρήσιμες πληροφορίες για το πώς μπορ...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 103 αγαπημένων συνταγών, του/της Rania
    Γλυκάκια
    Ένα βιβλίο 54 αγαπημένων συνταγών, του/της gourme26
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 61 αγαπημένων συνταγών, του/της fatma
    Ζύμες - Πίτες
    Ένα βιβλίο 73 αγαπημένων συνταγών, του/της Nostimoula
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 258 αγαπημένων συνταγών, του/της aggelikouli