Γλυκό αμύγδαλο

Bαθμολογία: 4
       
 
1 ψήφοι
Phoebe, 28.05.11

Περιγραφή

Πλεονεκτήματα: Απλά υλικά, εύκολη διαδικασία. Μειονεκτήματα: Πρέπει να διαθέτεις «γαϊδουρινή υπομονή»! Χρειάζεται να στέκεσαι σαν μπάστακας πάνω από τη κατσαρόλα, επί 50 λεπτά, και να ανακατεύεις! Εγώ που διαθέτω αρκετή υπομονή, στα 40 λεπτά ήθελα οπωσδήποτε να δείρω κάποιον(!) για να εκτονωθώ!!! Στα 50 λεπτά, ήμουν έτοιμη να εκσφενδονίσω τη κατσαρόλα από το μπαλκόνι!!!
Γλυκό αμύγδαλο

Τι χρειαζόμαστε:

  • 250 γρ. αμυγδαλόσκονη (υπάρχει στα καταστήματα που πουλούν ξηρούς καρπούς)
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 4 ποτήρια νερό (800 ml)
  • 1 κουταλιά ροδόνερο
  • 1 κ.γ. μαστίχα (αλεσμένη)
  • χυμό ενός λεμονιού
Στα γρήγορα
Μέθοδος: Κατσαρόλας
Διατροφή: Χορτοφαγική , Vegan
Δυσκολία: Εύκολο
Νηστίσιμα: Νηστίσιμα
Κόστος:
(1 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(1 ψήφοι)
Προετοιμασία: 5' (1 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 50' (1 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Βάζουμε σε κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, πρώτα το νερό, τη ζάχαρη και το χυμό. Αφήνουμε για 10 λεπτά, και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε για 50 λεπτά περίπου ή μέχρι να δούμε ότι έχει πήξει. Βέβαια, θα είναι ρευστό αλλά όταν κρυώσει θα γίνει, περίπου, σαν γλυκό υποβρύχιο.
  2. Βάζουμε σε αποστειρωμένα βαζάκια και (αφού κρυώσει) στο ψυγείο.

11 Όλα

#
Σχόλιο από Evi H., 1-6-11  
Τι μου θύμισες τώρα! Τα παιδικά μου χρόνια στην Κύπρο που τρώγαμε αυτό το γλυκό από κάτι πλαστικές συσκευασίες σαν του υποβρυχίου! Εδώ στην Ελλάδα, πλάκα πλάκα, δεν έχω δει πουθενα! Θα το δοκιμάσω και θα επανέλθω για πηρουνάκια, όταν βρω αποθέματα υπομονης!
#
Σχόλιο από ka8y, 1-6-11  
Evi τέτοιο γλυκό υπάρχει στο Γαλαξίδι, είναι το παραδοσιακό τους γλυκο..
#
Σχόλιο από Phoebe, 1-6-11  
Εγώ Evi, θυμάμαι στη Κύπρο στη μονή του Αγίου Ηρακλειδίου, τις καλόγριες που τράταραν το κόσμο γλυκό αμύγδαλο :)
#
Σχόλιο από choco-maria, 2-6-11  
Κι εγώ στο Γαλαξίδι το έφαγα και ήταν πάρα πολύ νόστιμο. Θα το φτιάξω σύντομα γιατί μας άρεσε πολύ...
#
Σχόλιο από Cindy, 2-6-11  
Αχχ Φοίβη τι μου θύμισες!! Αγαπημένο γλυκό. ΓΛΥΚΟ όμως στην κυριολεξία! Δεν μπορείς να φας ποσότητα :). Και πράγματι στα μοναστήρια στην Κύπρο το συνηθίζουν. Το φτιάχνουν μάλιστα με αμύγδαλα δικής τους παραγωγής και επεξεργασίας, και δεν νοείται να φύγεις από προσκύνημα σε μοναστήρι και να μην πάρεις και μαζί σου ένα βαζάκι από αυτό το υπέροχο γλυκό! Πρόσφατα το είδα να το κερνούν και σε γάμο!! Το έφτιαξαν οι ίδιοι και το κερνούσαν σε όμορφα βαζάκια-να μια ακόμα ιδέα για κεραστικό σε βάπτιση/γάμο!!(Βολεύει γιατί είναι γλυκό κουταλιού χωρίς σιρόπια).
Υπομονή να το φτιάξω δεν ξέρω αν βρω, αλλά άμα βρω έτοιμο το τιμώ μια χαρά!
Μπράβο Φοίβη που σκέφτηκες να το ανεβάσεις [και να το φτιάξεις!:)]
#
Σχόλιο από leangourmet, 2-6-11  
Βαθμολογώ χωρίς να έχω δοκιμάσει (μη με μαλώνετε παρακαλώ) μιας και αμύγδαλο-ροδόνερο .... μου τρέχουνε τα σάλια...
Η ειλικρίνειά σου για την υπομονή 50 λεπτών άνωθεν της κατσαρόλας είναι αφοπλιστική! Όταν μου τυχαίνουν τέτοιες συνταγής της αδιάκοπης κουταλοδουλειάς, εναλλάσω χέρια και γυμνάζω τρικέφαλους, και κάνω κι επι τόπου όσες ασκήσεις ξέρω για αστραγάλους τετρακέφαλους και πλιέ. Κι ο χρόνος περνάει...

Το γλυκό σου το φαντάζομαι σερβιρισμένο πάνω απο μιά μπάλα απλό άσπρο frozen yougurt. Θα δοκιμάσω και θα επανέλθω.
Μπράβο για τη συνταγή!
#
Σχόλιο από jellymirka, 2-6-11  
Καλησπέρα!ενθουσιάστηκα πολύ με τη συνταγη κι ετοιμάζομαι να τη φτιάξω αφου μου λυθουν μερικες αποριες.Η αμυγδαλοσκονη ειναι απλα τριμμένα αμυγδαλα;πρεπει να τα καβουρδισω ή να είναι άψητα;και κατι ακόμα πού βρίσκω μαστιχα αλεσμένη;μπορω να βαλω λικερ μαστίχας?
#
Σχόλιο από Phoebe, 3-6-11  
Κορίτσια χαίρομαι πάρα πολύ που σας άρεσε η συνταγή! Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια!

Η αμυγδαλόσκονη είναι αμύγδαλα χωρίς φλούδα, αλεσμένα πολύ καλά (όχι καβουρδισμένα). Μαστίχα αλέθουμε στο multi. Τώρα, δεν ξέρω πώς θα γίνει με λικέρ μαστίχας και δεν θέλω να βγάλω συμπεράσματα για κάτι που δεν το έχω δοκιμάσει (μη σας πάρω και στο λαιμό μου!)
#
Σχόλιο από ΛΟΥΚΡΗΤΙΑ44, 7-6-11  
Φοιβούλα μου, μήπως μπορώ να ζεματίσω τα δικά μου αμύγδαλα κι αφού στεγνώσουν να τα αλέσω στο μούλτι;
#
Σχόλιο από Phoebe, 7-6-11  
Λουκρητία, ξέρεις τι φοβάμαι; Μήπως τελικά σου βγει αμυγδαλόπαστα και όχι αμυγδαλόσκονη, γιατί τα αμύγδαλα, βγάζουν λαδάκι....
#
Σχόλιο από ΛΟΥΚΡΗΤΙΑ44, 8-6-11  
o.k., ευχαριστω! Δεν ηξερα οτι πωλειται ετοιμη αμυγδαλοσκονη! Θελω να το φτιαξω με την πρωτη ευκαιρια γιατι μου αρεσει και το ροδονερο και η μαστιχα.

7 Σχόλια

#
Σχόλιο από Evi H., 1-6-11  
Τι μου θύμισες τώρα! Τα παιδικά μου χρόνια στην Κύπρο που τρώγαμε αυτό το γλυκό από κάτι πλαστικές συσκευασίες σαν του υποβρυχίου! Εδώ στην Ελλάδα, πλάκα πλάκα, δεν έχω δει πουθενα! Θα το δοκιμάσω και θα επανέλθω για πηρουνάκια, όταν βρω αποθέματα υπομονης!
#
Σχόλιο από ka8y, 1-6-11  
Evi τέτοιο γλυκό υπάρχει στο Γαλαξίδι, είναι το παραδοσιακό τους γλυκο..
#
Σχόλιο από Phoebe, 1-6-11  
Εγώ Evi, θυμάμαι στη Κύπρο στη μονή του Αγίου Ηρακλειδίου, τις καλόγριες που τράταραν το κόσμο γλυκό αμύγδαλο :)
#
Σχόλιο από choco-maria, 2-6-11  
Κι εγώ στο Γαλαξίδι το έφαγα και ήταν πάρα πολύ νόστιμο. Θα το φτιάξω σύντομα γιατί μας άρεσε πολύ...
#
Σχόλιο από Cindy, 2-6-11  
Αχχ Φοίβη τι μου θύμισες!! Αγαπημένο γλυκό. ΓΛΥΚΟ όμως στην κυριολεξία! Δεν μπορείς να φας ποσότητα :). Και πράγματι στα μοναστήρια στην Κύπρο το συνηθίζουν. Το φτιάχνουν μάλιστα με αμύγδαλα δικής τους παραγωγής και επεξεργασίας, και δεν νοείται να φύγεις από προσκύνημα σε μοναστήρι και να μην πάρεις και μαζί σου ένα βαζάκι από αυτό το υπέροχο γλυκό! Πρόσφατα το είδα να το κερνούν και σε γάμο!! Το έφτιαξαν οι ίδιοι και το κερνούσαν σε όμορφα βαζάκια-να μια ακόμα ιδέα για κεραστικό σε βάπτιση/γάμο!!(Βολεύει γιατί είναι γλυκό κουταλιού χωρίς σιρόπια).
Υπομονή να το φτιάξω δεν ξέρω αν βρω, αλλά άμα βρω έτοιμο το τιμώ μια χαρά!
Μπράβο Φοίβη που σκέφτηκες να το ανεβάσεις [και να το φτιάξεις!:)]
#
Σχόλιο από Phoebe, 7-6-11  
Λουκρητία, ξέρεις τι φοβάμαι; Μήπως τελικά σου βγει αμυγδαλόπαστα και όχι αμυγδαλόσκονη, γιατί τα αμύγδαλα, βγάζουν λαδάκι....
#
Σχόλιο από ΛΟΥΚΡΗΤΙΑ44, 8-6-11  
o.k., ευχαριστω! Δεν ηξερα οτι πωλειται ετοιμη αμυγδαλοσκονη! Θελω να το φτιαξω με την πρωτη ευκαιρια γιατι μου αρεσει και το ροδονερο και η μαστιχα.

4 Ερωτήσεις

#
Σχόλιο από leangourmet, 2-6-11  
Βαθμολογώ χωρίς να έχω δοκιμάσει (μη με μαλώνετε παρακαλώ) μιας και αμύγδαλο-ροδόνερο .... μου τρέχουνε τα σάλια...
Η ειλικρίνειά σου για την υπομονή 50 λεπτών άνωθεν της κατσαρόλας είναι αφοπλιστική! Όταν μου τυχαίνουν τέτοιες συνταγής της αδιάκοπης κουταλοδουλειάς, εναλλάσω χέρια και γυμνάζω τρικέφαλους, και κάνω κι επι τόπου όσες ασκήσεις ξέρω για αστραγάλους τετρακέφαλους και πλιέ. Κι ο χρόνος περνάει...

Το γλυκό σου το φαντάζομαι σερβιρισμένο πάνω απο μιά μπάλα απλό άσπρο frozen yougurt. Θα δοκιμάσω και θα επανέλθω.
Μπράβο για τη συνταγή!
#
Σχόλιο από jellymirka, 2-6-11  
Καλησπέρα!ενθουσιάστηκα πολύ με τη συνταγη κι ετοιμάζομαι να τη φτιάξω αφου μου λυθουν μερικες αποριες.Η αμυγδαλοσκονη ειναι απλα τριμμένα αμυγδαλα;πρεπει να τα καβουρδισω ή να είναι άψητα;και κατι ακόμα πού βρίσκω μαστιχα αλεσμένη;μπορω να βαλω λικερ μαστίχας?
#
Σχόλιο από Phoebe, 3-6-11  
Κορίτσια χαίρομαι πάρα πολύ που σας άρεσε η συνταγή! Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια!

Η αμυγδαλόσκονη είναι αμύγδαλα χωρίς φλούδα, αλεσμένα πολύ καλά (όχι καβουρδισμένα). Μαστίχα αλέθουμε στο multi. Τώρα, δεν ξέρω πώς θα γίνει με λικέρ μαστίχας και δεν θέλω να βγάλω συμπεράσματα για κάτι που δεν το έχω δοκιμάσει (μη σας πάρω και στο λαιμό μου!)
#
Σχόλιο από ΛΟΥΚΡΗΤΙΑ44, 7-6-11  
Φοιβούλα μου, μήπως μπορώ να ζεματίσω τα δικά μου αμύγδαλα κι αφού στεγνώσουν να τα αλέσω στο μούλτι;

0 Παραλλαγές

Σχετικά άρθρα

Χορτοφαγία
Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...
Νόστιμες μαρμελάδες
Αντί να αγοράζετε μαρμελάδες, φτιάξτε τις δικές...
Ιδέες για νηστίσιμο πρωινό
Ένα από τα θέματα που απασχολούν πολλούς στην δ...
Νηστείες
Η νηστεία, πέρα από τη θρησκευτική της σημασία,...
Αποστειρωμένα βάζα
Όταν φτιάχνουμε μαρμελάδα, πρέπει μετά να τη β...

Τη συνταγή προτείνουν:

Αγαπημένες συνταγές
Ένα βιβλίο 1063 αγαπημένων συνταγών, του/της ΣΙΛΒΥ
Αγαπημένες συνταγές
Ένα βιβλίο 684 αγαπημένων συνταγών, του/της kmastrogianni
Αγαπημένες συνταγές
Ένα βιβλίο 447 αγαπημένων συνταγών, του/της sophiaσοφια
καλοκαιρινά γλυκά
Ένα βιβλίο 117 αγαπημένων συνταγών, του/της tzoulitsa
ΓΛΥΚΑ (διάφορα)
Ένα βιβλίο 162 αγαπημένων συνταγών, του/της κατερινα32