Γλυκό βερίκοκο Σαλονίκης
Όταν το χρώμα, το άρωμα και η γεύση φέρνουν στο μυαλό το Καλοκαίρι, ό,τι εποχή του χρόνου και να είναι.
Λίγα μυστικά ακόμα
Ειναι πολύ ωραίο παγωμένο ή πάνω σε κρέμες και παγωτά.
Υλικά
-
30-35 βερίκοκα
-
1 κιλό ζάχαρη
-
3 φλιτζάνια νερό
-
1/2 φλιτζάνι γλυκόζη (προαιρετικά)
-
2 βανίλιες
-
1/2 λεμόνι στημένο
-
8-10 φύλλα αρμπαρόριζας
-
ασβεστόνερο
-
4 κ. σούπας ασβέστη σβησμένο (από τα υλικά οικοδομών)
-
8-10 λίτρα νερό
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Αφαιρούμε το φλούδι από τα βερίκοκα, με ένα μαχαιράκι. Μετά πολύ προσεκτικά με ένα σουβλάκι (μεταλλικό ή ξύλινο,ό,τι έχουμε) σπρώχνουμε από το πίσω μέρος το κουκούτσι να βγει από μπροστά, χωρίς να ανοίξει το φρούτο στα δύο.
-
2
Διαλύουμε τον ασβέστη στο νερό μέσα σε μία μεγάλη λεκάνη και ρίχνουμε μέσα τα βερίκοκα. Ανακατεύουμε κάθε 10-15 λεπτά, γιατί ο ασβέστης χωρίζει απ'το νερό και κάθεται κάτω.
-
3
Μετά από 2-3 ώρες βγάζουμε τα βερίκοκα από το ασβεστόνερο.
-
4
Τα πλένουμε πολλές φορές και τα στραγγίζουμε καλά.
-
5
Τα αφήνουμε να στεγνώσουν, ώσπου να ετοιμάσουμε το σιρόπι.
-
6
Σε αρκετά μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό για 10 λεπτά περίπου, ώσπου να αρχίσει να κάνει μεγάλες φουσκάλες. κατεβάζουμε απ'τη φωτιά και το αφήνουμε να γίνει χλιαρό.
-
7
Ρίχνουμε τα φρούτα στο σιρόπι και αφήνουμε να βράσουν για 15 λεπτά.
-
8
Κατεβάζουμε και αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει 12 ώρες.
-
9
Ξαναβράζουμε για 15 λεπτά και προσθέτουμε το λεμόνι, τις βανίλιες, τη γλυκόζη (εφόσον θέλουμε) και την αρμπαρόριζα. Για άλλα 10 λεπτά μεχρι να δέσει το σιρόπι.
-
10
Για να είμαστε σίγουροι, μπορούμε να βγάλουμε 1 βερίκοκο με λίγο σιρόπι και να το αφήσουμε 5' στο ψυγείο να κρυώσει. Το δοκιμάζουμε και αν θέλει κι άλλο δέσιμο το βράζουμε ακόμα λίγο.
-
11
Όπως είναι ζεστό το γλυκό, γεμίζουμε τα καλά αποστειρωμένα βάζα μας, τα σφραγίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν ανάποδα. Ετσι μπορούμε να διατηρίσουμε το γλυκό μας και πάνω από 2 χρόνια εάν δεν ανοιχτεί.
Σχόλια (14)