Γλυκό Φράουλα

Bαθμολογία: 4.9722
       
 
36 ψήφοι
τσιγαρο, 04.04.07

Περιγραφή

Γλυκο του κουταλιου
Γλυκό Φράουλα
photo: Afroditi D

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 1/2 κιλο φραουλες
  • 1 κιλο ζαχαρη
  • 1/2 λεμονι
Κόστος:
(2 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(2 ψήφοι)
Προετοιμασία: 363' (2 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 15' (2 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Αφαιρουμε τα κοτσανια και πλενουμε τις φραουλες
  2. Τις βαζουμε μεσα σε μια κατσαρολα σε στρωσεις με την ζαχαρη
  3. Τις αφηνουμε ετσι για 12 ωρες μεχρι να λιωσει η ζαχαρη.
  4. Επειτα θα βρασουμε το γλυκο για 3 λεπτα, ξαφριζοντας το, το βγαζουμε απο την φωτια, και το αφηνουμε ετσι αλλες 12 ωρες.
  5. Μετα στραγγιζουμε, και βραζουμε μονο το σιροπι για 10 λεπτα μεχρι να δεσει...
  6. Προσθετουμε τις φραουλες και το χυμο απο μισο λεμονι, ξαφριζουμε παλι, και το βγαζουμε απο την φωτια. Οταν κρυωσει το βαζουμε σε βαζακια.

Λίγα μυστικά ακόμα

Τα βαζακια πρεπει να ειναι στεγνα και αποστειρωμενα.

Το σχόλιο του/της διαιτολόγου

Είναι από τα γλυκά που εμείς οι διαιτολόγοι συστήνουμε, καθώς δεν περιέχουν καθόλου λιπαρά. Βέβαια δεν είναι ότι δεν περιέχουν καθόλου θερμίδες, θέλει προσοχή η ποσότητα και η συχνότητα!!

Σχετικές συνταγές

Δροσερές φράουλες 2 Δροσερές φράουλες 2
4.3636
       
       
(11)
Φράουλα κομπόστα Φράουλα κομπόστα
5
       
       
(1)

    50 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από Parmesa_na, 11-4-07  
    Μια κουτή ερώτηση: Πως αποστειρώνουμε βαζάκια?
    #
    Σχόλιο από τσιγαρο, 11-4-07  
    Μπες εδω:
    http://www.sintagespareas.gr/simboules/glika/aposteiromena-baza.html
    #
    Σχόλιο από Parmesa_na, 12-4-07  
    Ευχ. :)
    #
    Σχόλιο από Afroditi D, 6-6-08  
    Αν βράσει περισσότερο από όσο πρέπει, η ζάχαρη αρχίζει να καραμελώνει και να σκουραίνει. Ετσι χάνουμε το ωραίο φραουλί χρώμα αλλά και το άρωμα της φράουλας.
    Ταιριάζει και με γιαούρτι, και παγωτό σοκολάτα αλλα ακόμα και στα cheesecakes.

    #
    Σχόλιο από Λίλα, 8-4-09  
    Ακριβώς αυτή την συνταγή κάνω κι εγώ που την βρήκα σε οδηγό μαγειρικής της Χρύσας Παραδείση.Μόνο που βάζω τόση ζάχαρη όση και το γλυκό κι έτσι παίρνω κι ένα καταπληκτικό σιρόπι που το βάζω στα παγωτά το καλοκαίρι.
    #
    Σχόλιο από kostasx46, 6-6-09  
    Τώρα άμα κάποιος δέινει 5 πηρούνια (κουτάλια εν προκειμένου) τα περαιτέρω σχόλια περιτεύουν. Θαυμάσιο !!!!!
    #
    Σχόλιο από ANGOLINA, 13-6-09  
    Έβαλα και λίγο κονιάκ.Λέτε να πάθει τίποτα?
    #
    Σχόλιο από ΚΑΡΜΕΝ, 3-8-09  
    Τέλεια κι εγώ αυτήν την συνταγή κάνω,μόνο που όταν κάνω τις στρώσεις με την ζάχαρη ρίχνω και μισό φλυτζάνι κονιάκ από πάνω!!!
    #
    Σχόλιο από Sofspoon, 23-8-09  
    Να ρωτήσω κάτι...δεν χρειάζεται να βάλουμε τις φράουλες σε ασβεστόνερο;
    #
    Σχόλιο από gianniwtiko mpaklavadaki, 23-1-10  
    ki egw thn idia aporia exw ^
    #
    Σχόλιο από tatana, 27-3-10  
    κορίτσια βοήθεια. έκανα την συνταγή του Παρλιάρου που αντί για λεμόνι, έχει 1 κλωνάρι βανίλια. έγινε πολύ ωραία, όμως μετά το άνοιγμα του βάζου, στις 10 ημέρες άρχισε να πιάνει μούχλα!!!!
    #
    Σχόλιο από let44taki, 28-3-10  
    Η μούχλα έχει να κάνει με το ότι το σιρόπι σου δεν είχε δέσει σωστά και όχι με τη βανίλια.
    #
    Σχόλιο από red, 6-4-10  
    και εγω εκανα την συνταγη του Παρλιαρου με εναμιση κιλο φραουλες και φαγωθηκε μεσα σε μια εβδομαδα.
    Εφτιαξα πάλι προχθες 4 κιλα και δεν βλέπω να μενει τιποτα πάλι.
    Πάντως δεν νομιζω να φταιει στην περιπτωση της tatana η βανιλια ούτε το σιροπι αλλα τα μη καλα αποστειρωμενα βαζακια.
    #
    Σχόλιο από efinikos, 18-5-10  
    thelw na ftiaxw authn th suntagh alla den exw katalavei kapoia pragmata!!! vazoume thn mish zaxarh meta fraoules kai meta thn upoliph zaxarh se mia katsarola??? xwris na einai sthn fotia??? 2)meta apo 12wres tha valoume to fai sthn fotia?? 3)ftiaxnoume kai suropi?? otan les xafrizoume me poia ennia? auta!!! :))))
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 18-5-10  
    Στην αρχή βάζεις τα υλικά στην κατσαρόλα χωρίς να είναι στη φωτιά και τα αφήνεις έτσι για 12 ώρες. Μετά το βάζεις στη φωτιά να βράσει.
    Σιρόπι δε φτιάχνεις έξτρα. Εννοεί πως βγάζεις τα φρούτα και αφήνεις το ζουμί μόνο να δέσει.
    Ξαφρίζω σημαίνει πως αφαιρείς τον αφρο που δημιουργείται πάνω.
    #
    Σχόλιο από efinikos, 18-5-10  
    xwris nero? etsi wpos einai dhladh meta to vazw se xamilh fotia?? kai otan desei to zoumi xanavaz mesa tis fraoules!!! se euxaristw polu pou me vohthises!!!
    #
    Σχόλιο από efinikos, 20-5-10  
    uperoxo!!!! teleia geush kai murodia!!! evala kai mia vanilia!!!! mpravo tsigaro!!!!!!!!
    #
    Σχόλιο από machi, 1-6-10  
    πολύ ωραίο!
    #
    Σχόλιο από charm_quark, 6-6-10  
    εφτιαξα 3 βαζάκια...
    αναγκάστηκα να κρύψω το ένα για να δοκιμάσω και εγώ!
    #
    Σχόλιο από ΘΩΜΙΤΣΑ, 31-1-11  
    μολις ανακαλυψα τη συνταγουλα σου καιανυπομονω να βγουν οι φραουλιτσες για να κανω γλυκακι.ειναι και το αγαπημενο μου φρουτακι.σιγουρα θα αξιζει πολλα πειρουνακια.
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>

    34 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από Afroditi D, 6-6-08  
    Αν βράσει περισσότερο από όσο πρέπει, η ζάχαρη αρχίζει να καραμελώνει και να σκουραίνει. Ετσι χάνουμε το ωραίο φραουλί χρώμα αλλά και το άρωμα της φράουλας.
    Ταιριάζει και με γιαούρτι, και παγωτό σοκολάτα αλλα ακόμα και στα cheesecakes.

    #
    Σχόλιο από kostasx46, 6-6-09  
    Τώρα άμα κάποιος δέινει 5 πηρούνια (κουτάλια εν προκειμένου) τα περαιτέρω σχόλια περιτεύουν. Θαυμάσιο !!!!!
    #
    Σχόλιο από red, 6-4-10  
    και εγω εκανα την συνταγη του Παρλιαρου με εναμιση κιλο φραουλες και φαγωθηκε μεσα σε μια εβδομαδα.
    Εφτιαξα πάλι προχθες 4 κιλα και δεν βλέπω να μενει τιποτα πάλι.
    Πάντως δεν νομιζω να φταιει στην περιπτωση της tatana η βανιλια ούτε το σιροπι αλλα τα μη καλα αποστειρωμενα βαζακια.
    #
    Σχόλιο από efinikos, 20-5-10  
    uperoxo!!!! teleia geush kai murodia!!! evala kai mia vanilia!!!! mpravo tsigaro!!!!!!!!
    #
    Σχόλιο από machi, 1-6-10  
    πολύ ωραίο!
    #
    Σχόλιο από charm_quark, 6-6-10  
    εφτιαξα 3 βαζάκια...
    αναγκάστηκα να κρύψω το ένα για να δοκιμάσω και εγώ!
    #
    Σχόλιο από ΘΩΜΙΤΣΑ, 31-1-11  
    μολις ανακαλυψα τη συνταγουλα σου καιανυπομονω να βγουν οι φραουλιτσες για να κανω γλυκακι.ειναι και το αγαπημενο μου φρουτακι.σιγουρα θα αξιζει πολλα πειρουνακια.
    #
    Σχόλιο από katenick, 1-4-11  
    μου βγηκε πολυ ωραιο το γλυκο.πρεπει ομως να σχολιασω οτι (οπως ειναι λογικο)θελει μικρες φραουλιτσες για να ειναι ομορφες,εγω δεν το σκεφτηκα την ωρα που τις αγορασα κ μου εβαλε κατι γαιδουρια ο λαικατζης,ετσι εφτιαξα το γλυκο με μονο 650 γρμ φραουλα,παρολα αυτα εβγαλα 5 βαζακια των 200γρμ.
    #
    Σχόλιο από soko, 17-4-11  
    Το έφτιαξα αλλά επειδή είχα πολύ μεγάλες φράουλες τις έκοψα σε φετούλες. Έγινε τέλειο!
    #
    Σχόλιο από sasa205, 29-4-11  
    ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ! ΔΕΝ ΠΡΠΛΑΒΑΙΝΩ ΝΑ ΦΤΙΑΧΝΩ!
    #
    Σχόλιο από ΘΩΜΙΤΣΑ, 5-5-11  
    τσιγαρακι μου το εφτιαξα και ξετρελαθηκε ολη η οικογενειουλα μου.το φαγαμε σε 2 μερουλες.ξαναπηγα στη λαικουλα και πηρα 5 κιλακια φραουλιτσες και ξαναφτιαξα το υπεροχο γλυκουλακι σου και εδωσα στην πεθερουλα μου και στις φιλεναδιτσες μου και ολες παθανε τρελιτσα.χιλια πειρουνακια σ`αυτη την καταπληκτικουλα συνταγουλα
    #
    Σχόλιο από targetoulini, 15-5-11  
    #
    Σχόλιο από pinalaki, 28-5-11  
    πάρα πολύ νόστιμο! μπράβο!
    #
    Σχόλιο από poiuty82, 7-6-11  
    Υπέροχο! Το έφτιαξα με φρουκτόζη αντί για ζάχαρη. Το έβαλα καυτό στο βαζάκι και το γύρισα απ' την ανάποδη για να κλείσει καλά. Ακολουθώντας την ίδια συνταγή και τις ίδιες αναλογίες, τι άλλα φρούτα έχεις δοκιμάσει να τα κάνεις γλυκό? Ευχαριστήθηκα πολύ τη διαδικασία παρασκευής και βρήκα πολύ βολικό ότι το έβρασα συνολικά μόνο 13-15 λεπτά. Θυμάμαι τη μάνα μου που ώρες ολόκληρες καθόταν πάνω απ' την κατσαρόλα και μερικές φορές τα φρούτα έλιωναν εντελώς...
    #
    Σχόλιο από viktoriap, 22-3-12  
    Φανταστικό γλυκάκι!!!!
    #
    Σχόλιο από glikoula, 13-10-12  
    #
    Σχόλιο από Ζουζουνελ, 10-4-13  
    Από τα πιο όμορφα γλυκά του κουταλιού!!!!
    #
    Σχόλιο από Ματίνα Σ., 11-4-13  
    Αγαπημένο γλυκό!!!!!!! Πέντε πηρουνάκια (για να μην πω κουταλάκια) και από μένα. Ανεβάζω και φωτογραφία.
    #
    Σχόλιο από efaki72, 26-4-13  
    ειμαι στην φαση που εχω ξαφρισει και το ξαναφησα....μυριζει ολη η κουζινα φραουλα!!!!!!!!
    βαθμολογια και τελικα σχολια αυριο :)))))))))
    #
    Σχόλιο από efaki72, 5-5-13  
    εγινε αναρπαστο!!!!!!!!
    ενω φαινονται πολλες οι φραουλες το εκανα με 2,5 κιλα σαν γλυκο βγαινει λιγο........
    ετοιμαζομαι να το ξανακανω με περιπου 6 κιλα.....
    πολυ πολυ νοστιμο!!!!!!!!!
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    13 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από Parmesa_na, 11-4-07  
    Μια κουτή ερώτηση: Πως αποστειρώνουμε βαζάκια?
    #
    Σχόλιο από τσιγαρο, 11-4-07  
    Μπες εδω:
    http://www.sintagespareas.gr/simboules/glika/aposteiromena-baza.html
    #
    Σχόλιο από Parmesa_na, 12-4-07  
    Ευχ. :)
    #
    Σχόλιο από ANGOLINA, 13-6-09  
    Έβαλα και λίγο κονιάκ.Λέτε να πάθει τίποτα?
    #
    Σχόλιο από Sofspoon, 23-8-09  
    Να ρωτήσω κάτι...δεν χρειάζεται να βάλουμε τις φράουλες σε ασβεστόνερο;
    #
    Σχόλιο από gianniwtiko mpaklavadaki, 23-1-10  
    ki egw thn idia aporia exw ^
    #
    Σχόλιο από tatana, 27-3-10  
    κορίτσια βοήθεια. έκανα την συνταγή του Παρλιάρου που αντί για λεμόνι, έχει 1 κλωνάρι βανίλια. έγινε πολύ ωραία, όμως μετά το άνοιγμα του βάζου, στις 10 ημέρες άρχισε να πιάνει μούχλα!!!!
    #
    Σχόλιο από let44taki, 28-3-10  
    Η μούχλα έχει να κάνει με το ότι το σιρόπι σου δεν είχε δέσει σωστά και όχι με τη βανίλια.
    #
    Σχόλιο από efinikos, 18-5-10  
    thelw na ftiaxw authn th suntagh alla den exw katalavei kapoia pragmata!!! vazoume thn mish zaxarh meta fraoules kai meta thn upoliph zaxarh se mia katsarola??? xwris na einai sthn fotia??? 2)meta apo 12wres tha valoume to fai sthn fotia?? 3)ftiaxnoume kai suropi?? otan les xafrizoume me poia ennia? auta!!! :))))
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 18-5-10  
    Στην αρχή βάζεις τα υλικά στην κατσαρόλα χωρίς να είναι στη φωτιά και τα αφήνεις έτσι για 12 ώρες. Μετά το βάζεις στη φωτιά να βράσει.
    Σιρόπι δε φτιάχνεις έξτρα. Εννοεί πως βγάζεις τα φρούτα και αφήνεις το ζουμί μόνο να δέσει.
    Ξαφρίζω σημαίνει πως αφαιρείς τον αφρο που δημιουργείται πάνω.
    #
    Σχόλιο από efinikos, 18-5-10  
    xwris nero? etsi wpos einai dhladh meta to vazw se xamilh fotia?? kai otan desei to zoumi xanavaz mesa tis fraoules!!! se euxaristw polu pou me vohthises!!!
    #
    Σχόλιο από ΘΩΜΙΤΣΑ, 12-5-11  
    τσιγαρακι μου δυστυχως το γλυκακι μου επιασε μουχλιτσα.το καθαρισα και το εβαλα στο ψυγειακι.γιατι ομως εγινε αυτο?ειναι πολυ καλα δεμενο το σιροπακι.μηπως θελει περισοτερο λεμονακι???????
    #
    Σχόλιο από iro2907, 12-6-12  
    Φανταστικο γλυκο!Το είχα κανει κ περισυ, παρόλαυτά μία μικρή διευκρίνηση, 3 λεπτά βράσιμο, εννοούμε από την ώρα που θα αρχίσει να βράζει, όχι συνολικά ε?

    3 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από Λίλα, 8-4-09  
    Ακριβώς αυτή την συνταγή κάνω κι εγώ που την βρήκα σε οδηγό μαγειρικής της Χρύσας Παραδείση.Μόνο που βάζω τόση ζάχαρη όση και το γλυκό κι έτσι παίρνω κι ένα καταπληκτικό σιρόπι που το βάζω στα παγωτά το καλοκαίρι.
    #
    Σχόλιο από ΚΑΡΜΕΝ, 3-8-09  
    Τέλεια κι εγώ αυτήν την συνταγή κάνω,μόνο που όταν κάνω τις στρώσεις με την ζάχαρη ρίχνω και μισό φλυτζάνι κονιάκ από πάνω!!!
    #
    Σχόλιο από Σουηδός Μάγειρας, 4-4-14  
    Υπέροχο και φίνο γλυκό!!
    Πάντα,όμως,με ίση αναλογία φρούτου-ζάχαρης..

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Νόστιμες μαρμελάδες
    Αντί να αγοράζετε μαρμελάδες, φτιάξτε τις δικές...
    Ιδέες για νηστίσιμο πρωινό
    Ένα από τα θέματα που απασχολούν πολλούς στην δ...
    Ένα φρούτο την ημέρα
    Όλοι ξέρουμε λίγο πολύ ότι τα φρούτα μας κάνουν κα...
    Νηστείες
    Η νηστεία, πέρα από τη θρησκευτική της σημασία,...
    Καταψύχω φρούτα
    Τα φρούτα διατηρούνται πολύ καλά στην κατάψυξη. Έ...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 70 αγαπημένων συνταγών, του/της targetoulini
    μαρμελαδες
    Ένα βιβλίο 33 αγαπημένων συνταγών, του/της glikoula
    Μαρμελάδες
    Ένα βιβλίο 18 αγαπημένων συνταγών, του/της JulieVaiopoulou
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 87 αγαπημένων συνταγών, του/της ladyhalke
    ΓΛΥΚΑ
    Ένα βιβλίο 41 αγαπημένων συνταγών, του/της kikikon