Γλυκό κυδώνι Πηλιορίτικο

Bαθμολογία: 4.7273
       
 
11 ψήφοι
Ματίνα Σ., 14.02.13

Περιγραφή

Το Πήλιο φημίζετε για τα γλυκά του κουταλιού και επειδή είμαι από τον Βόλο η μητέρα μου μου έχει μάθει την τέχνη τους.

Γλυκό κυδώνι Πηλιορίτικο

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 1/2 κιλό κυδώνια (5 κομμάτια)
  • 7 ποτήρια ζάχαρη
  • 1 ποτήρι νερό
  • 100 γραμ. αμύγδαλα άσπρα
  • λίγο αρμπαρόριζα
Στα γρήγορα
Μέθοδος: Κατσαρόλας
Διατροφή: Χορτοφαγική , Vegan
Νηστίσιμα: Νηστίσιμα
Κόστος:
(2 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(2 ψήφοι)
Προετοιμασία: 50' (2 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 60' (2 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

Βήμα 1
1) Πλενουμε τα κυδώνια και τα κόβουμε στα τέσσερα.
Βήμα 2
2) Οση ώρα τα καθαρίζουμε από τα κουκούτσια τα βάζουμε μέσα σε νερό με χυμό λεμονιού για να μην μαυρίζουν.
Βήμα 3
3) Στην συνέχεια τα κόβουμε φέτες και μετά λεπτά μπαστουνάκια. Συνεχίζουμε να τα έχουμε στο νερό με το λεμόνι.
Βήμα 4
4) Τα ξεβγάζουμε και αρχίζουμε να τα μετράμε με ποτήρια. Γεμίζουμε το κάθε ποτήρι μέχρι επάνω και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Με ίδιο ποτηρι μετράμε και την ζάχαρη. Βάζουμε ένα ποτήρι λιγότερο από όσα βγήκαν τα κυδώνια. Μ ε αυτή την δοσολογία που σας δίνω έγώ έβγαλα 8 ποτήρια κυδώνι και έβαλα 7 ποτήρια ζάχαρη. Προσθέτω και ένα ποτήρι νερό.
Βήμα 5
5) Πλένω και βάζω μέσα στην κατσαρόλα και ένα κλαδάκι αρμπαρόριζα.
Βήμα 6
6) Ρίχνω και τα αμύγδαλα.
Βήμα 7
7) Όλα μαζί τα βράζω σε αρκετά δυνατή φωτιά.
Βήμα 8
8) Σιγά-σιγά το γλυκό μας θα αρχίσει να δένει. Δεν χρειάζετε να σφίξει πολύ, γιατί όσο κρυώνει θα δένει. Το χρώμα του θα γίνει λίγο πιο σκούρο. Αφαιρέστε την αρμπαρόριζα. Όταν κρυώσει μπορείτε να το βάλετε σε βάζο.

Λίγα μυστικά ακόμα

Αν το γλυκό όταν κρυώσει σας δέσει πολύ, ρίξτε μισή κούπα του τσαγιού νερό και βάλτε το να ξαναπάρει σε δυνατή φωτιά μια βράση.

Σχετικές συνταγές

Γλυκό κυδώνι Γλυκό κυδώνι
4.4643
       
       
(28)
Κυδώνι γλυκό του κουταλιού Κυδώνι γλυκό του κουταλιού
4.4545
       
       
(11)
Γλυκό του κουταλιού κυδώνι Γλυκό του κουταλιού κυδώνι
4.8462
       
       
(13)

    20 Όλα

    #
    Σχόλιο από azorba, 22-8-13  
    Συγχαρητήρια στη μητέρα σου και σε σένα. Μου βγήκε εκπληκτικά ωραίο. Πέντε πηρουνάκια από καρδιάς!!!!
    #
    Σχόλιο από Ματίνα Σ., 23-8-13  
    Χαίρομαι που σου πέτυχε. Σ' ευχαριστώ για την βαθμολογία.
    #
    Σχόλιο από Μαρια-Ευαγγελια, 6-10-13  
    5 ΠΙΡΟΥΝΑΚΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΜΕΝΑ μου πετυχε με λιγο παραπανω κιδωνι και ζαχαρη ΑΛΛΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑ ΚΑΤΑ ΓΡΑΜΜΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΑ ΤΙΣ ΑΝΑΛΟΓΙΕΣ ΓΙΑΤΟ ΛΙΓΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ.ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΑ ΦΩΤΑ ΣΑΣ!
    #
    Σχόλιο από Ματίνα Σ., 6-10-13  
    Σε ευχαριστώ για την βαθμολογία σου. Σου εύχομαι πάντα επιτυχίες σε ότι φτιάχνεις.
    #
    Σχόλιο από Ζουζουνελ, 6-10-13  
    Πολυ ωραια συνταγη!Με πολυ καλες αναλογιες!Ευχαριστουμε !
    #
    Σχόλιο από Ματίνα Σ., 7-10-13  
    Σε ευχαριστώ Zουζουνέλ και για την βαθμολογία και για τα καλά σου σχόλια αλλά και για την φωτογραφία σου.
    #
    Σχόλιο από Wendy, 13-10-13  
    Τέλειο! Να πω πως αν τα κυδώνια σας είναι μαλακά, για να μη λιώσουν στο βράσιμο, βράστε για 5 περίπου λεπτά το νερό με τη ζάχαρη και μετά ρίξτε το κυδώνι. Εγγυημένο αποτέλεσμα.
    #
    Σχόλιο από Ματίνα Σ., 14-10-13  
    Σε ευχαριστώ πολύ Wendy για την βαθμολογία σου και για την συμβουλή σου.
    #
    Σχόλιο από manoyla, 13-11-13  
    Πολύ ωραίο γλυκό ευχαριστούμε για την συνταγή.Μια παρασπονδία έκανα μόνο αντί για αρμπαρόριζα εβαλα βανίλια ξυλάκι. Μια χαρά μοσχοβόλησε.... ΑΛΛΑ.... ΔΕΝ μου κοκκίνησε οπως βλέπω στις φωτό.Φταίει η βανίλια????? για του λόγου το αληθές ανεβάζω και φωτό. Να σημειώσω οτι τα κυδωνια ηταν σπιτικά χωρίς φάρμακα ,μπορεί αυτό?
    #
    Σχόλιο από Ματίνα Σ., 14-11-13  
    Καλημέρα. Δεν ξέρω γιατί δεν σου κοκκίνισε. Συνήθως με το βράσιμο σκουραίνει το κυδώνι. Η αρμπαρόριζα δεν παίζει κανένα ρόλο που δεν την έβαλες. Είναι μόνο για άρωμα. Άλλωστε το θέμα είναι να σου πέτυχε στην γεύση. Καλή συνέχεια σε ότι φτιάχνεις!!!
    #
    Σχόλιο από manoyla, 14-11-13  
    Υπέροχο εγινε και μου φανηκε και πολύ ευκολο.Ευχαριστώ
    #
    Σχόλιο από giagiaglyka, 20-11-13  
    Καλημέρα Ματίνα!πρωί-πρωί έκανα το γλυκάκι,και έγινε τόσο λαχταριστό και νόστημο που το έφαγα για πρωινό!!!!Μπράβο Ματίνα χρυσοχέρα!!!
    #
    Σχόλιο από giagiaglyka, 20-11-13  
    Ξέχασα να βαθμολογίσω τη συνταγή!Πέντε πιρουνάκια λοιπόν, και ενα μεγάλο ευχαριστώ για το εύκολο και νόστημο γλυκάκι!
    #
    Σχόλιο από Ματίνα Σ., 23-11-13  
    Σε ευχαριστώ πολύ giagiaglyka για τα καλά σου λόγια και για την βαθμολογία σου. Χαίρομαι που σου πέτυχε το γλυκό.
    #
    Σχόλιο από pagoni, 6-12-13  
    Υπέροχη συνταγή. Έγινε ένα τέλειο γλυκό με καταπληκτικό χρώμα. Επειδή δεν είχα αρμπαρόριζα έβαλα ξύλο κανέλας. Φτιάχνω κι άλλη δόση άμεσα!!
    #
    Σχόλιο από romelakos, 28-9-14  
    Η συνταγή σας ήταν υπέροχη ! Συγχαρητήρια στο Πήλιο ! Θέλω και άλλες συνταγές για γλυκά κουταλιού.
    #
    Σχόλιο από magdes, 6-11-14  
    Τέλειο και εύκολο το γλυκάκι!!!!Αν και αρχάρια το πέτυχα.
    #
    Σχόλιο από Σουηδός Μάγειρας, 15-11-14  
    Η πληρέστερη,σωστότερη,ακριβής συνταγή για κυδώνι!!!!Γιατί χωρίς αμύγδαλο και αρμπαρόριζα,σωστό γλυκό δε γίνεται!!!!
    Υπέροχο,ευχαριστούμε!!!
    καλό απόγευμα μόλις έκανα τη συνταγή σας. οσο το γλυκό είναι ζεστό είναι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ.μολις κρύωσε έγινε σαν καραμέλα. σκληρυνε. το ξαναέβαλα να βράσει με ενα ποτήρι νερό και ο θεος βοηθος. μπορειτε να μου πείτε τι κάνω λάθος;;;;;;;;;;;;;
    #
    Σχόλιο από popi15, 23-11-14  

    17 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από azorba, 22-8-13  
    Συγχαρητήρια στη μητέρα σου και σε σένα. Μου βγήκε εκπληκτικά ωραίο. Πέντε πηρουνάκια από καρδιάς!!!!
    #
    Σχόλιο από Ματίνα Σ., 23-8-13  
    Χαίρομαι που σου πέτυχε. Σ' ευχαριστώ για την βαθμολογία.
    #
    Σχόλιο από Μαρια-Ευαγγελια, 6-10-13  
    5 ΠΙΡΟΥΝΑΚΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΜΕΝΑ μου πετυχε με λιγο παραπανω κιδωνι και ζαχαρη ΑΛΛΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑ ΚΑΤΑ ΓΡΑΜΜΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΑ ΤΙΣ ΑΝΑΛΟΓΙΕΣ ΓΙΑΤΟ ΛΙΓΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ.ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΑ ΦΩΤΑ ΣΑΣ!
    #
    Σχόλιο από Ματίνα Σ., 6-10-13  
    Σε ευχαριστώ για την βαθμολογία σου. Σου εύχομαι πάντα επιτυχίες σε ότι φτιάχνεις.
    #
    Σχόλιο από Ζουζουνελ, 6-10-13  
    Πολυ ωραια συνταγη!Με πολυ καλες αναλογιες!Ευχαριστουμε !
    #
    Σχόλιο από Ματίνα Σ., 7-10-13  
    Σε ευχαριστώ Zουζουνέλ και για την βαθμολογία και για τα καλά σου σχόλια αλλά και για την φωτογραφία σου.
    #
    Σχόλιο από Wendy, 13-10-13  
    Τέλειο! Να πω πως αν τα κυδώνια σας είναι μαλακά, για να μη λιώσουν στο βράσιμο, βράστε για 5 περίπου λεπτά το νερό με τη ζάχαρη και μετά ρίξτε το κυδώνι. Εγγυημένο αποτέλεσμα.
    #
    Σχόλιο από Ματίνα Σ., 14-10-13  
    Σε ευχαριστώ πολύ Wendy για την βαθμολογία σου και για την συμβουλή σου.
    #
    Σχόλιο από manoyla, 13-11-13  
    Πολύ ωραίο γλυκό ευχαριστούμε για την συνταγή.Μια παρασπονδία έκανα μόνο αντί για αρμπαρόριζα εβαλα βανίλια ξυλάκι. Μια χαρά μοσχοβόλησε.... ΑΛΛΑ.... ΔΕΝ μου κοκκίνησε οπως βλέπω στις φωτό.Φταίει η βανίλια????? για του λόγου το αληθές ανεβάζω και φωτό. Να σημειώσω οτι τα κυδωνια ηταν σπιτικά χωρίς φάρμακα ,μπορεί αυτό?
    #
    Σχόλιο από Ματίνα Σ., 14-11-13  
    Καλημέρα. Δεν ξέρω γιατί δεν σου κοκκίνισε. Συνήθως με το βράσιμο σκουραίνει το κυδώνι. Η αρμπαρόριζα δεν παίζει κανένα ρόλο που δεν την έβαλες. Είναι μόνο για άρωμα. Άλλωστε το θέμα είναι να σου πέτυχε στην γεύση. Καλή συνέχεια σε ότι φτιάχνεις!!!
    #
    Σχόλιο από giagiaglyka, 20-11-13  
    Καλημέρα Ματίνα!πρωί-πρωί έκανα το γλυκάκι,και έγινε τόσο λαχταριστό και νόστημο που το έφαγα για πρωινό!!!!Μπράβο Ματίνα χρυσοχέρα!!!
    #
    Σχόλιο από giagiaglyka, 20-11-13  
    Ξέχασα να βαθμολογίσω τη συνταγή!Πέντε πιρουνάκια λοιπόν, και ενα μεγάλο ευχαριστώ για το εύκολο και νόστημο γλυκάκι!
    #
    Σχόλιο από Ματίνα Σ., 23-11-13  
    Σε ευχαριστώ πολύ giagiaglyka για τα καλά σου λόγια και για την βαθμολογία σου. Χαίρομαι που σου πέτυχε το γλυκό.
    #
    Σχόλιο από romelakos, 28-9-14  
    Η συνταγή σας ήταν υπέροχη ! Συγχαρητήρια στο Πήλιο ! Θέλω και άλλες συνταγές για γλυκά κουταλιού.
    #
    Σχόλιο από magdes, 6-11-14  
    Τέλειο και εύκολο το γλυκάκι!!!!Αν και αρχάρια το πέτυχα.
    #
    Σχόλιο από Σουηδός Μάγειρας, 15-11-14  
    Η πληρέστερη,σωστότερη,ακριβής συνταγή για κυδώνι!!!!Γιατί χωρίς αμύγδαλο και αρμπαρόριζα,σωστό γλυκό δε γίνεται!!!!
    Υπέροχο,ευχαριστούμε!!!
    #
    Σχόλιο από popi15, 23-11-14  

    2 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από manoyla, 14-11-13  
    Υπέροχο εγινε και μου φανηκε και πολύ ευκολο.Ευχαριστώ
    καλό απόγευμα μόλις έκανα τη συνταγή σας. οσο το γλυκό είναι ζεστό είναι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ.μολις κρύωσε έγινε σαν καραμέλα. σκληρυνε. το ξαναέβαλα να βράσει με ενα ποτήρι νερό και ο θεος βοηθος. μπορειτε να μου πείτε τι κάνω λάθος;;;;;;;;;;;;;

    1 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από pagoni, 6-12-13  
    Υπέροχη συνταγή. Έγινε ένα τέλειο γλυκό με καταπληκτικό χρώμα. Επειδή δεν είχα αρμπαρόριζα έβαλα ξύλο κανέλας. Φτιάχνω κι άλλη δόση άμεσα!!

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...
    Νηστείες
    Η νηστεία, πέρα από τη θρησκευτική της σημασία,...
    Αποστειρωμένα βάζα
    Όταν φτιάχνουμε μαρμελάδα, πρέπει μετά να τη β...
    Ιδέες για νηστίσιμο πρωινό
    Ένα από τα θέματα που απασχολούν πολλούς στην δ...
    Νόστιμες μαρμελάδες
    Αντί να αγοράζετε μαρμελάδες, φτιάξτε τις δικές...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Dikaia
    Ένα βιβλίο 165 αγαπημένων συνταγών, του/της Diane72
    Γλυκά κουταλιού- Μαρμελάδες
    Ένα βιβλίο 20 αγαπημένων συνταγών, του/της Κυριακή Γ.Σ.Ν.
    γλυκα κουταλιου
    Ένα βιβλίο 5 αγαπημένων συνταγών, του/της xrenieri
    μαρμελαδες και γλυκα κουταλιου
    Ένα βιβλίο 78 αγαπημένων συνταγών, του/της toniadimitropoulou
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 72 αγαπημένων συνταγών, του/της ΜΑΡΙΑ Μ