Γλυκό κυδώνι

Bαθμολογία: 4.4643
       
 
28 ψήφοι
stellapanos, 19.09.08
Γλυκό κυδώνι

Τι χρειαζόμαστε:

  • 3 κιλα κυδωνια
  • 1 κιλο ζαχαρη
  • χυμο απο ενα λεμονι
  • κλωναρακια αμπαροριζα
Στα γρήγορα
Εποχιακά: Φθινοπωρινή
Μέθοδος: Κατσαρόλας
Δυσκολία: Μέχρι 4 υλικά
Περιέχει: Φρούτα , Κυδώνια
Νηστίσιμα: Νηστίσιμα
Κόστος:
(1 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(1 ψήφοι)
Προετοιμασία: 60' (1 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 30' (1 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Ξεφλουδιστε τα κυδωνια και κοψτε τα σε λεπτες λωριδες.
  2. Σε κατσαρολα βαζουμε 5 φλ νερο τη ζαχαρη και τα κυδωνια σε δυνατη φωτια οσπου να αρχισει να δενει το σιροπι.
  3. Εν το μεταξυ εχουμε ετοιμο το χυμο λεμονιου και το προσθετουμε στο γλυκο.
  4. Αφου παρει βρασει κατεβαζουμε την κατσαρολα απο τη φωτια και ριχνουμε την αμπαροριζα.
  5. Με σκεπασμενη την κατσαρολα αφηνουμε το γλυκο να κρυωσει και αφου κρυωσει αφαιρουμε την αμπαροριζα,το βαζουμε σε βαζακια για να το φυλαξουμε

Σχετικές συνταγές

Μαρμελάδα κυδώνι Μαρμελάδα κυδώνι
5
       
       
(4)
Κυδώνι μπελτές Κυδώνι μπελτές
4.8
       
       
(5)
Κυδώνι γλυκό του κουταλιού Κυδώνι γλυκό του κουταλιού
4.625
       
       
(8)
Κυδωνόπαστο 2 Κυδωνόπαστο 2
5
       
       
(2)

    44 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από Elefteria, 20-9-08  
    Το γλυκό κυδώνι είναι το αγαπημένο μας και το κάνουμε και μαρμελάδα (λίγο πιο ψιλά κομμένο) αλλά αφού το καθαρίσουμε το βάζουμε σε μια λεκάνη με νερό και λεμόνι να μην μαυρίσει, και το σουρώνουμε, το κόβουμε, το ζυγίζουμε. Το βάζουμε στην κατσαρόλα όσο κυδώνι, τόσο και η ζάχαρη, χωρίς νερό, και βράζουμε μέχρι να δέσει.
    #
    Σχόλιο από Domania, 23-10-08  
    Εγω το κυδώνι το μετράω όπως μου έδειξε η γιαγιά μου κα ειναι αλάθανστο. Μετράω 2 ποτύρια κυδώνι 1 ποτύρι ζάχαρη και ελάχιστο νερό,βγάζει κι αυτο τα υγρά του και λιώνει και η ζαχαρη. Ετσι δεν χρειάζεται να κάνεις μεγάλη ποσότητα. Εγω δεν το βράζω πολύ το δοκιμάζω κατα το βράσημο και το βγάζω πριν μαλακώσει πολυ γιατι μας αρέσει λίγο να κρατάει. Κατα τα άλλα τα ίδια οπως τα λέει η lefteria
    #
    Σχόλιο από Hlianna, 6-11-08  
    Πόση ώρα θέλει βράσιμο το γλυκό και πόση η μαρμελάδα; Στο περίπου βέβαια....
    #
    Σχόλιο από ΦαίδραΠλάτων, 9-11-08  
    Στα σεμινάρια παραδοσιακής διατροφής και τυποποίησης προϊόντων του υπουργείου Γεωργίας μας είπαν,πως τη ζάχαρι δεν πρέπει να την βράζουμε περισσότερο από 11 λεπτά. Που σημαίνει, ψιλοκομμένο φρούτο, μαλακωμένο καλά σε λίγο νερό.
    Για να πήξει μιά μαρμελάδα χρειάζεται οπωσδήποτε τριμένο μήλο και λίγο τρίμα φλούδας λεμονιού. Επίσης προσθέτουμε και φλούδα λεμονιού ολόκληρη, την οποία, αν δεν την θέλουμε, την πετάμε.
    Η συνταγή του-της stellapanos, είναι πολύ καλή.
    #
    Σχόλιο από Πρασινομάτα, 28-11-08  
    Εμείς στο χωριό μου, το γλυκό κυδώνι το κάνουμε ως εξής , όπως το βρήκαμε από τις πιο παλιές :
    Πρώτον , τα κυδώνια πρέπει να είναι η ποικιλία τους σκληρή ,για να μη γίνει σα μαρμελάδα . Δεύτερον οι αναλογίες πάνε 1 - 1 . Δηλαδή ένα ποτήρι κυδώνι και ένα ποτήρι ζάχαρι . Η λιγότερη ζάχαρι θα κάνει να δέσει αργά το γλυκό με αποτέλεσμα να σκουρίνει το χρώμα του και να μη γίνει ξανθό . Στο τέλος αφού το κατεβάσουμε βάζουμε και αμύγδαλά ασπρισμένα και κομένα μακρόστενα . Είναι ωραιότατα . ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΟΥΠΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ . ΣΚΟΥΡΑΙΝΕΙ ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ ΓΛΥΚΟΥ . Για να μην πέσει τίποτα μέσα μέχρι να κρυώσει και να το βάλουμε στο βάζο , το σκεπάζουμε με ένα τούλι ( από μπομπονιέρα ντε... , φυλάξτε και από κανα γάμο ) Και φυσικά μην ξεχάσουμε την αρωματική αρμπαρόριζα .
    #
    Σχόλιο από καρλιτα, 2-1-09  
    θελω να το κανω το γλυκο κυδονι αλλα μου φενεται η ζαχαρη πολυ λιγη μηπως εχει γινει λαθος γιατι 3 κιλα κυδονι και 1 κιλο ζαχαρη ειναι πολυ λιγη .
    #
    Σχόλιο από Elefteria, 2-1-09  
    εγω το κανω ενα προς ενα
    1 κιλο ζαχαρι- 1 κιλο κυδωνια ΚΑΘΑΡΙΣΜΕΝΑ
    καλη επιτυχια!!!
    #
    Σχόλιο από καρλιτα, 2-1-09  
    Και εγω τοσο βαζω στα γλυκα του κουταλιου ενα προς ενα αλλα ειπα μηπως γινεται και ετσι .
    #
    Σχόλιο από golfo, 29-9-09  
    τα λογια ειναι περιτα!
    η φωτογραφιες τα λενε ολα.
    ευχαριστω.
    #
    Σχόλιο από vayaf, 21-10-09  
    Στο γλυκό κυδώνι δεν βάζω καθόλου νερό. Βάζω ζάχαρη όση το κυδώνι αφού καθαριστεί. Επίσης το τρίβω σε λεκάνη όπου έχω νερό και λίγο λεμόνι. Μετά το στύβω καλά και το βάζω μαζί με τη ζάχαρη στην κατσαρόλα.
    #
    Σχόλιο από φαρινα, 5-11-09  
    Έκανα πρωτη φορά γλυκό κυδώνι με αναλογία ενα προς ενα και καθόλου νερό.πολύ ωραία αλλα το σιρόπι όταν κρύωσε ήταν πυχτό ΄γιατί?σήμερα εκανα τη δική σου εκδοχή για την ώρα όλα μια χαρα.
    #
    Σχόλιο από MARA!, 16-12-09  
    Εβαλα λιγότερα κυδώνια κι βγήκε τέλειο γλυκάκι!!Ευχαριστούμε!!
    #
    Σχόλιο από neki, 23-9-10  
    #
    Σχόλιο από sofoulaki, 3-10-10  
    Το έκανα σήμερα και έγινε σούπερ.Σε ευχαριστώ για την εύκολη συνταγή.
    #
    Σχόλιο από glikoula, 16-10-10  
    ΤΟ ΕΦΤΙΑΞΑ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΕΤΟΙΜΑΖΟΜΕ ΝΑ ΤΟ ΦΤΙΑΞΩ ΚΑΙ ΤΡΙΤΗ. ΕΙΝΑΙ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ.
    #
    Σχόλιο από theodorapippi, 18-10-10  
    Η ΑΜΠΑΡΟΡΙΖΑ ΤΙ ΕΙΝΑΙ;ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ 'Η ΕΧΕΙ ΑΛΛΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ;
    #
    Σχόλιο από xstam, 20-10-10  
    τρελλενομαι για γλυκα κουταλιου.για πρωτη φορα εφτιαχνω κυδωνι.μολις το εβαλα στη κατσαρολα με δοσολογια 1 ποτηρι κυδωνι ενα ζαχαρη.ανυπομονω να δεσει!!!δοκιμασω...ευχαριστω για τις συμβουλες σας.
    #
    Σχόλιο από xstam, 21-10-10  
    γλυκιτατο!!!δοκιμασαν οι φιλες μου και ξετρελαθηκαν.τους εδωσα ενα μικρο βαζακι για τις λιγουρες!!!!!τρωω καθημερινα σκετο ή με γιαουρτι.....
    το επομενο γλυκο που θα ακολουθησει ειναι το περγαμοντο!!!
    #
    Σχόλιο από katerinanikos, 22-10-10  
    #
    Σχόλιο από hellenn, 25-10-10  
    Φανταστικο μονο αυτο!!!!!!!!!!
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>

    37 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από Elefteria, 20-9-08  
    Το γλυκό κυδώνι είναι το αγαπημένο μας και το κάνουμε και μαρμελάδα (λίγο πιο ψιλά κομμένο) αλλά αφού το καθαρίσουμε το βάζουμε σε μια λεκάνη με νερό και λεμόνι να μην μαυρίσει, και το σουρώνουμε, το κόβουμε, το ζυγίζουμε. Το βάζουμε στην κατσαρόλα όσο κυδώνι, τόσο και η ζάχαρη, χωρίς νερό, και βράζουμε μέχρι να δέσει.
    #
    Σχόλιο από Domania, 23-10-08  
    Εγω το κυδώνι το μετράω όπως μου έδειξε η γιαγιά μου κα ειναι αλάθανστο. Μετράω 2 ποτύρια κυδώνι 1 ποτύρι ζάχαρη και ελάχιστο νερό,βγάζει κι αυτο τα υγρά του και λιώνει και η ζαχαρη. Ετσι δεν χρειάζεται να κάνεις μεγάλη ποσότητα. Εγω δεν το βράζω πολύ το δοκιμάζω κατα το βράσημο και το βγάζω πριν μαλακώσει πολυ γιατι μας αρέσει λίγο να κρατάει. Κατα τα άλλα τα ίδια οπως τα λέει η lefteria
    #
    Σχόλιο από ΦαίδραΠλάτων, 9-11-08  
    Στα σεμινάρια παραδοσιακής διατροφής και τυποποίησης προϊόντων του υπουργείου Γεωργίας μας είπαν,πως τη ζάχαρι δεν πρέπει να την βράζουμε περισσότερο από 11 λεπτά. Που σημαίνει, ψιλοκομμένο φρούτο, μαλακωμένο καλά σε λίγο νερό.
    Για να πήξει μιά μαρμελάδα χρειάζεται οπωσδήποτε τριμένο μήλο και λίγο τρίμα φλούδας λεμονιού. Επίσης προσθέτουμε και φλούδα λεμονιού ολόκληρη, την οποία, αν δεν την θέλουμε, την πετάμε.
    Η συνταγή του-της stellapanos, είναι πολύ καλή.
    #
    Σχόλιο από Πρασινομάτα, 28-11-08  
    Εμείς στο χωριό μου, το γλυκό κυδώνι το κάνουμε ως εξής , όπως το βρήκαμε από τις πιο παλιές :
    Πρώτον , τα κυδώνια πρέπει να είναι η ποικιλία τους σκληρή ,για να μη γίνει σα μαρμελάδα . Δεύτερον οι αναλογίες πάνε 1 - 1 . Δηλαδή ένα ποτήρι κυδώνι και ένα ποτήρι ζάχαρι . Η λιγότερη ζάχαρι θα κάνει να δέσει αργά το γλυκό με αποτέλεσμα να σκουρίνει το χρώμα του και να μη γίνει ξανθό . Στο τέλος αφού το κατεβάσουμε βάζουμε και αμύγδαλά ασπρισμένα και κομένα μακρόστενα . Είναι ωραιότατα . ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΟΥΠΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ . ΣΚΟΥΡΑΙΝΕΙ ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ ΓΛΥΚΟΥ . Για να μην πέσει τίποτα μέσα μέχρι να κρυώσει και να το βάλουμε στο βάζο , το σκεπάζουμε με ένα τούλι ( από μπομπονιέρα ντε... , φυλάξτε και από κανα γάμο ) Και φυσικά μην ξεχάσουμε την αρωματική αρμπαρόριζα .
    #
    Σχόλιο από καρλιτα, 2-1-09  
    Και εγω τοσο βαζω στα γλυκα του κουταλιου ενα προς ενα αλλα ειπα μηπως γινεται και ετσι .
    #
    Σχόλιο από golfo, 29-9-09  
    τα λογια ειναι περιτα!
    η φωτογραφιες τα λενε ολα.
    ευχαριστω.
    #
    Σχόλιο από φαρινα, 5-11-09  
    Έκανα πρωτη φορά γλυκό κυδώνι με αναλογία ενα προς ενα και καθόλου νερό.πολύ ωραία αλλα το σιρόπι όταν κρύωσε ήταν πυχτό ΄γιατί?σήμερα εκανα τη δική σου εκδοχή για την ώρα όλα μια χαρα.
    #
    Σχόλιο από MARA!, 16-12-09  
    Εβαλα λιγότερα κυδώνια κι βγήκε τέλειο γλυκάκι!!Ευχαριστούμε!!
    #
    Σχόλιο από neki, 23-9-10  
    #
    Σχόλιο από sofoulaki, 3-10-10  
    Το έκανα σήμερα και έγινε σούπερ.Σε ευχαριστώ για την εύκολη συνταγή.
    #
    Σχόλιο από glikoula, 16-10-10  
    ΤΟ ΕΦΤΙΑΞΑ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΕΤΟΙΜΑΖΟΜΕ ΝΑ ΤΟ ΦΤΙΑΞΩ ΚΑΙ ΤΡΙΤΗ. ΕΙΝΑΙ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ.
    #
    Σχόλιο από xstam, 20-10-10  
    τρελλενομαι για γλυκα κουταλιου.για πρωτη φορα εφτιαχνω κυδωνι.μολις το εβαλα στη κατσαρολα με δοσολογια 1 ποτηρι κυδωνι ενα ζαχαρη.ανυπομονω να δεσει!!!δοκιμασω...ευχαριστω για τις συμβουλες σας.
    #
    Σχόλιο από xstam, 21-10-10  
    γλυκιτατο!!!δοκιμασαν οι φιλες μου και ξετρελαθηκαν.τους εδωσα ενα μικρο βαζακι για τις λιγουρες!!!!!τρωω καθημερινα σκετο ή με γιαουρτι.....
    το επομενο γλυκο που θα ακολουθησει ειναι το περγαμοντο!!!
    #
    Σχόλιο από katerinanikos, 22-10-10  
    #
    Σχόλιο από hellenn, 25-10-10  
    Φανταστικο μονο αυτο!!!!!!!!!!
    #
    Σχόλιο από ALEXANDROS2, 26-10-10  
    εγω εβαλα 6 φλυτζανια νερο και 1300 γραμαρια ζαχαρη σε 1/1/2 κιλο κυδωνια ..καλα εκανα ? παντως εδεσε το σιροπακι μια χαρα ..
    #
    Σχόλιο από AMALIASY, 6-11-10  
    Καταπληκτικό. Οι αναλογίες που χρησιμοποίησα ήταν 1 κιλό κυδώνι καθαρισμένο και κομμένο σε λεπτές λωρίδες, 800 γραμμάρια ζάχαρη και δύο ποτήρια νερό. Δυστυχώς δεν βρήκα αρμπαρόριζα και έβαλα βανίλια. Μπράβο Στέλλα.
    #
    Σχόλιο από MARILIA, 22-11-10  
    με 5 φλ. νερο αργησε να μου δεσει πολυ το σιροπι...
    #
    Σχόλιο από ritahlias, 18-10-11  
    Είχα ένα κυδώνι δεν ήθελα να το ψήσω...και το έκανα γλυκό. Μείωσα την ποσότητα υλικών...κατέβηκα στον κήπο της γειτόνισσας έκοψα αρμπαρόριζα και έκανα μισό βάζο γλυκάκι.Έγινε τέλειο....
    #
    Σχόλιο από El#Pat, 18-10-11  
    Για την φίλη,που ρωτάει για την αρμπαρόριζα.Είναι ένα μυρωδικό,πράσινο με κατσαρές άκρες-συνήθως φυτρώνει κατά δεκάδες σε ημιαστικές περιοχές και σε γλάστρες στην πόλη,από νοσταλγούς παλαιότερων εποχών.Έχει μια ελαφρά υπόξινη μυρωδιά κ χρησιμοποιείται κατά κόρον,σε αρκετά από τα γλυκά του κουταλιού.Εναλλακτικά,βάζουμε όπως αναφέρεται παραπάνω,μυρωδικά τύπου βανίλια,αλλά χωρίς την χαρακτηριστική ιδιαιτερότητα στην γεύση.
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    4 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από Hlianna, 6-11-08  
    Πόση ώρα θέλει βράσιμο το γλυκό και πόση η μαρμελάδα; Στο περίπου βέβαια....
    #
    Σχόλιο από καρλιτα, 2-1-09  
    θελω να το κανω το γλυκο κυδονι αλλα μου φενεται η ζαχαρη πολυ λιγη μηπως εχει γινει λαθος γιατι 3 κιλα κυδονι και 1 κιλο ζαχαρη ειναι πολυ λιγη .
    #
    Σχόλιο από theodorapippi, 18-10-10  
    Η ΑΜΠΑΡΟΡΙΖΑ ΤΙ ΕΙΝΑΙ;ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ 'Η ΕΧΕΙ ΑΛΛΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ;
    #
    Σχόλιο από natasam, 25-10-11  
    πού θα βρω αρμπαρόριζα;;; και πόση να βάλω στη μαρμελάδα κυδώνι που θα φτιάξω;; εγώ θα επιχειρήσω να βάλω σε 1 κιλό κυδώνια 500γρ. μαύρη ζάχαρη όπως κάνω σε όλες μου τις μαρμελάδες και γίνονται τέλειες....θα σας πω...

    3 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από Elefteria, 2-1-09  
    εγω το κανω ενα προς ενα
    1 κιλο ζαχαρι- 1 κιλο κυδωνια ΚΑΘΑΡΙΣΜΕΝΑ
    καλη επιτυχια!!!
    #
    Σχόλιο από vayaf, 21-10-09  
    Στο γλυκό κυδώνι δεν βάζω καθόλου νερό. Βάζω ζάχαρη όση το κυδώνι αφού καθαριστεί. Επίσης το τρίβω σε λεκάνη όπου έχω νερό και λίγο λεμόνι. Μετά το στύβω καλά και το βάζω μαζί με τη ζάχαρη στην κατσαρόλα.
    #
    Σχόλιο από Leda, 11-11-11  
    Πολύ ωραία συνταγή, αν και εμένα δε μου έδεσε το σιρόπι παρά το πολύωρο βράσιμο. Πρόσθεσα και λίγη φλούδα πορτοκαλιού και έγινε μούρλια. Εχω ακόμα πολλά κυδώνια, οπότε θα ξαναδοκιμάσω να τα φτιάξω μαρμελάδα.

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...
    Κοιλιοκάκη, μια άγνωστη λέξη
    Μία όχι τόσο «άγνωστη» ασθένεια… Η Κοιλιοκ...
    Διατροφή χωρίς γλουτένη
    Η γλουτένη είναι συστατικό των δημητριακών (σιτ...
    Άλευρα χωρίς γλουτένη
    Οι περισσότεροι άνθρωποι είμαστε εξοικειωμένοι ...
    Ένα φρούτο την ημέρα
    Όλοι ξέρουμε λίγο πολύ ότι τα φρούτα μας κάνουν κα...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    μαρμελαδες
    Ένα βιβλίο 33 αγαπημένων συνταγών, του/της glikoula
    ΓΛΥΚΑ ΜΕ ΦΡΟΥΤΑ-ΓΛΥΚΑ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ
    Ένα βιβλίο 22 αγαπημένων συνταγών, του/της efh_dimitris
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 78 αγαπημένων συνταγών, του/της v53
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 139 αγαπημένων συνταγών, του/της velina
    ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ
    Ένα βιβλίο 10 αγαπημένων συνταγών, του/της froufrouka