Γλυκό κουταλιού δαμάσκηνο

Bαθμολογία: 5
       
 
7 ψήφοι
angy85, 26.09.10
Γλυκό κουταλιού δαμάσκηνο

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 κιλό δαμάσκηνα (όχι πολύ ώριμα)
  • 700 γρ. ζάχαρη
  • 1 ½ ποτήρι νερό (του κρασιού)
  • 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμόνι
  • 1-2 ξυλάκια κανέλας (προαιρετικά)
Στα γρήγορα
Μέθοδος: Κατσαρόλας
Διατροφή: Χορτοφαγική , Vegan
Δυσκολία: Μέχρι 4 υλικά
Περιέχει: Φρούτα
Νηστίσιμα: Νηστίσιμα
Φτιάχνει: περίπου 1 κιλό γλυκό
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Πλένουμε καλά τα δαμάσκηνα και με προσοχή αφαιρούμε τα κουκούτσια.
  2. Σε πλατιά κατσαρόλα προσθέτουμε τα δαμάσκηνα, το νερό και τη ζάχαρη και τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει το σιρόπι.
  3. Προς το τέλος ρίχνουμε την κουταλιά με το χυμό λεμονιού και αν θέλουμε τα ξυλάκια κανέλας.
  4. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και γεμίζουμε αποστειρωμένα βαζάκια με το ζεστό γλυκό. Κλείνουμε καλά τα βάζα, τα αναποδογυρίζουμε και τα αφήνουμε μέχρι να κρυώσουν.

Λίγα μυστικά ακόμα

Επιλέγουμε δαμάσκηνα που είναι τα ίδιο ώριμα μεταξύ τους για ομοιόμορφο αποτέλεσμα.

Ακόμη, κατά τη διάρκεια του βρασμού ανακατεύουμε πολύ προσεκτικά και καλύτερα με ένα πιρουνάκι για να μη λιώσουν τα φρούτα.

Τα κουκούτσια από τα δαμάσκηνα βγαίνουν σχετικά εύκολα σπρώχνοντας τα με ένα μεγάλο καρφί.

Τη συνταγή βρήκα στο:mikrikouzina.blogspot.com και έκανα τις αλλαγές μου.

Σχετικές συνταγές

    14 Όλα

    #
    Σχόλιο από ALMA, 13-10-10  
    το έφτιαξα χθες. Πραγματικά υπέροχο!!!! δαμάσκηνα πήρα απο το σουπερ μαρκετ βέβαια.. ζαχαρίτσα... και νερακι ( εδώ τα χάλασα λίγο- έβαλα πολυ νερό)μαζί με την κανέλα έβαλα και μερικά γαρίφαλα!!! Οσο για το πολύ νερό μου βγήκε σε καλό... έφτιαχα και ένα μπουκάκι δαμασκηνάδα-σημερα το πρόσθεσα αντί για μέλι στη λεμονάδα μου και ήταν υπέροχο. Αν καταφέρω να βρω και άλλα δαμάσκηνα θα κάνω και δευτερη δόση!!!Σε ευχαριστώ για την όμορφη συνταγή σου
    #
    Σχόλιο από angy85, 13-10-10  
    Alma χαίρομαι πολύ που σου άρεσε το γλυκό!Δαμασκηνάδα ε?!?!Αυτό θα πει έμπνευση!Θα το δοκιμάσω κι εγω!
    #
    Σχόλιο από triantafillia, 1-9-12  
    kalhspera,to gluko to eftia3a shmera k htan polu eukolh suntagh k apo geush uperoxh!!!!
    #
    Σχόλιο από Ζουζουνελ, 29-9-12  
    Σαν φρουτο μου ειναι αδιαφορο σε γευση,σαν γλυκο του κουταλιου ομως ειναι πολυ ομορφο!!!Ευχαριστουμε για την συνταγουλα μου εγινε τελειο!!!
    #
    Σχόλιο από Kristin A, 6-9-13  
    ΕΦΤΙΑΞΑ ΤΟ ΓΛΥΚΑΚΙ 2 ΦΟΡΕΣ ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ! ΗΤΑΝ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ ΑΜΑ ΤΟ ΦΑΣ ΕΙΔΙΚΑ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΣΤΡΑΓΓΙΣΤΟ...ΤΕΛΕΙΟ! ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ, ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΦΗΣΑ ΤΑ ΦΡΟΥΤΑ (ΑΦΟΥ ΕΒΓΑΛΑ ΤΑ ΚΟΥΚΟΥΤΣΙΑ) ΚΑΛΥΜΕΝΑ ΜΕ ΤΗ ΖΑΧΑΡΗ ΟΛΗ ΝΥΧΤΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΟΥ ΕΛΙΩΣΑΝ ΚΑΘΟΛΟΥ ΗΤΑΝ ΤΕΛΕΙΟ. ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΒΙΑΖΟΜΟΥΝΑ ΔΕΝ ΤΟ ΕΚΑΝΑ ΚΑΙ ΜΟΥ ΕΛΙΩΣΑΝ ΤΑ ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ. ΜΑΛΛΟΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ 12ΩΡΟ ΣΤΗ ΖΑΧΑΡΗ ΠΡΙΝ ΤΑ ΒΡΑΣΟΥΜΕ. ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ angy85 ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΗΔΗ ΤΗΝ ΕΔΩΣΑ ΚΑΙ ΣΕ ΦΙΛΕΣ ΜΟΥ!!!
    #
    Σχόλιο από Efoula whitetiger, 7-9-13  
    το εφτιαξα σημερα και ειναι φοβερο..!! με τη διαφορα οτι καθε δαμασκηνο το εκοψα στα 4 και τα αφησα κ γω ολη νυχτα στη ζαχαρη.....!
    #
    Σχόλιο από pontikaki1985, 11-9-13  
    Το έφτιαξα...Δεν το δοκίμασα ακόμα, αλλά η μαμά μου που το δοκίμασε το χαρακτήρισε "βαρύ". Προφανώς λόγω της κανέλας (έβαλα 2 ξυλάκια). Μπορεί κάποιος-α να προτείνει κάτι για να μην έχει τόσο έντονη γεύση;;
    #
    Σχόλιο από angy85, 12-9-13  
    Ίσως αν φτιάξεις λίγο σιρόπι & το προσθέσεις στο γλυκό σου & το βάλεις να βράσει ξανά ή αν το αραιώσεις με νερό & το αφήσεις να βράσει μέχρι να ξαναδέσει το σιρόπι. Δε μου έχει τύχει ποτέ & και δεν είμαι σίγουρη αν αυτά που προτείνω θα σε βοηθήσουν.
    #
    Σχόλιο από pontikaki1985, 12-9-13  
    Μήπως όμως αν βάλω νεράκι αραιώσει πολύ;;; Σκέφτηκα μήπως να έριχνα καμία βανίλια;;; Ξέρεις τη σκόνη... Να σπάσει λίγο την κανέλα;;; Αχ!αυτές οι μαμάδες τι μας κάνουν :)
    #
    Σχόλιο από Wendy, 17-9-13  
    Νόστιμο και πολύ ωραίο χρώμα. Δοκίμασα αρχικά να βάλω τα φρούτα με τη ζάχαρη για να βγάλουν τα υγρά τους, αλλά δεν... και πρόσθεσα το νερό. Για να πω την αλήθεια κι εμένα η κανέλα δεν μου πολυάρεσε.
    #
    Σχόλιο από pontikaki1985, 17-9-13  
    Wendy την επόμενη φορά μάλλον θα παραλείψουμε την κανέλα ε; ;-)
    #
    Σχόλιο από Wendy, 18-9-13  
    Σίγουρα ποντικάκι! Τελικά, εκτός απ'τη βανίλια, νομίζω ότι τα μυρωδικά με έντονο άρωμα, αλλοιώνουν τη φυσική γεύση του φρούτου στα γλυκά κουταλιού και στις μαρμελάδες.
    #
    Σχόλιο από pontikaki1985, 19-9-13  
    Δεν έχεις κι άδικο... Την επόμενη φορά ή βανίλια ή τίποτα. Ίσως απλά η κανέλα δεν ταιριάζει σε αυτό το φρούτο.
    #
    Σχόλιο από Kristin A, 17-10-13  
    ΞΕΧΑΣΑ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΑ ΚΑΘΟΛΟΥ ΚΑΝΕΛΑ ΓΙΑΤΙ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΓΝΗΣΙΑ Η ΓΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΦΡΟΥΤΟΥ ΣΤΑ ΓΛΥΚΑ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ. ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΕ ΤΙΠΟΤΑ ΟΥΤΕ ΚΑΝΕΛΑ ΟΥΤΕ ΒΑΝΙΛΙΑ ΤΟ ΔΑΜΑΣΚΗΝΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΤΕΛΕΙΟ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ!

    9 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από ALMA, 13-10-10  
    το έφτιαξα χθες. Πραγματικά υπέροχο!!!! δαμάσκηνα πήρα απο το σουπερ μαρκετ βέβαια.. ζαχαρίτσα... και νερακι ( εδώ τα χάλασα λίγο- έβαλα πολυ νερό)μαζί με την κανέλα έβαλα και μερικά γαρίφαλα!!! Οσο για το πολύ νερό μου βγήκε σε καλό... έφτιαχα και ένα μπουκάκι δαμασκηνάδα-σημερα το πρόσθεσα αντί για μέλι στη λεμονάδα μου και ήταν υπέροχο. Αν καταφέρω να βρω και άλλα δαμάσκηνα θα κάνω και δευτερη δόση!!!Σε ευχαριστώ για την όμορφη συνταγή σου
    #
    Σχόλιο από angy85, 13-10-10  
    Alma χαίρομαι πολύ που σου άρεσε το γλυκό!Δαμασκηνάδα ε?!?!Αυτό θα πει έμπνευση!Θα το δοκιμάσω κι εγω!
    #
    Σχόλιο από triantafillia, 1-9-12  
    kalhspera,to gluko to eftia3a shmera k htan polu eukolh suntagh k apo geush uperoxh!!!!
    #
    Σχόλιο από Ζουζουνελ, 29-9-12  
    Σαν φρουτο μου ειναι αδιαφορο σε γευση,σαν γλυκο του κουταλιου ομως ειναι πολυ ομορφο!!!Ευχαριστουμε για την συνταγουλα μου εγινε τελειο!!!
    #
    Σχόλιο από Kristin A, 6-9-13  
    ΕΦΤΙΑΞΑ ΤΟ ΓΛΥΚΑΚΙ 2 ΦΟΡΕΣ ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ! ΗΤΑΝ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ ΑΜΑ ΤΟ ΦΑΣ ΕΙΔΙΚΑ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΣΤΡΑΓΓΙΣΤΟ...ΤΕΛΕΙΟ! ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ, ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΦΗΣΑ ΤΑ ΦΡΟΥΤΑ (ΑΦΟΥ ΕΒΓΑΛΑ ΤΑ ΚΟΥΚΟΥΤΣΙΑ) ΚΑΛΥΜΕΝΑ ΜΕ ΤΗ ΖΑΧΑΡΗ ΟΛΗ ΝΥΧΤΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΟΥ ΕΛΙΩΣΑΝ ΚΑΘΟΛΟΥ ΗΤΑΝ ΤΕΛΕΙΟ. ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΒΙΑΖΟΜΟΥΝΑ ΔΕΝ ΤΟ ΕΚΑΝΑ ΚΑΙ ΜΟΥ ΕΛΙΩΣΑΝ ΤΑ ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ. ΜΑΛΛΟΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ 12ΩΡΟ ΣΤΗ ΖΑΧΑΡΗ ΠΡΙΝ ΤΑ ΒΡΑΣΟΥΜΕ. ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ angy85 ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΗΔΗ ΤΗΝ ΕΔΩΣΑ ΚΑΙ ΣΕ ΦΙΛΕΣ ΜΟΥ!!!
    #
    Σχόλιο από Efoula whitetiger, 7-9-13  
    το εφτιαξα σημερα και ειναι φοβερο..!! με τη διαφορα οτι καθε δαμασκηνο το εκοψα στα 4 και τα αφησα κ γω ολη νυχτα στη ζαχαρη.....!
    #
    Σχόλιο από Wendy, 17-9-13  
    Νόστιμο και πολύ ωραίο χρώμα. Δοκίμασα αρχικά να βάλω τα φρούτα με τη ζάχαρη για να βγάλουν τα υγρά τους, αλλά δεν... και πρόσθεσα το νερό. Για να πω την αλήθεια κι εμένα η κανέλα δεν μου πολυάρεσε.
    #
    Σχόλιο από Wendy, 18-9-13  
    Σίγουρα ποντικάκι! Τελικά, εκτός απ'τη βανίλια, νομίζω ότι τα μυρωδικά με έντονο άρωμα, αλλοιώνουν τη φυσική γεύση του φρούτου στα γλυκά κουταλιού και στις μαρμελάδες.
    #
    Σχόλιο από Kristin A, 17-10-13  
    ΞΕΧΑΣΑ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΑ ΚΑΘΟΛΟΥ ΚΑΝΕΛΑ ΓΙΑΤΙ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΓΝΗΣΙΑ Η ΓΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΦΡΟΥΤΟΥ ΣΤΑ ΓΛΥΚΑ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ. ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΕ ΤΙΠΟΤΑ ΟΥΤΕ ΚΑΝΕΛΑ ΟΥΤΕ ΒΑΝΙΛΙΑ ΤΟ ΔΑΜΑΣΚΗΝΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΤΕΛΕΙΟ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ!

    5 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από pontikaki1985, 11-9-13  
    Το έφτιαξα...Δεν το δοκίμασα ακόμα, αλλά η μαμά μου που το δοκίμασε το χαρακτήρισε "βαρύ". Προφανώς λόγω της κανέλας (έβαλα 2 ξυλάκια). Μπορεί κάποιος-α να προτείνει κάτι για να μην έχει τόσο έντονη γεύση;;
    #
    Σχόλιο από angy85, 12-9-13  
    Ίσως αν φτιάξεις λίγο σιρόπι & το προσθέσεις στο γλυκό σου & το βάλεις να βράσει ξανά ή αν το αραιώσεις με νερό & το αφήσεις να βράσει μέχρι να ξαναδέσει το σιρόπι. Δε μου έχει τύχει ποτέ & και δεν είμαι σίγουρη αν αυτά που προτείνω θα σε βοηθήσουν.
    #
    Σχόλιο από pontikaki1985, 12-9-13  
    Μήπως όμως αν βάλω νεράκι αραιώσει πολύ;;; Σκέφτηκα μήπως να έριχνα καμία βανίλια;;; Ξέρεις τη σκόνη... Να σπάσει λίγο την κανέλα;;; Αχ!αυτές οι μαμάδες τι μας κάνουν :)
    #
    Σχόλιο από pontikaki1985, 17-9-13  
    Wendy την επόμενη φορά μάλλον θα παραλείψουμε την κανέλα ε; ;-)
    #
    Σχόλιο από pontikaki1985, 19-9-13  
    Δεν έχεις κι άδικο... Την επόμενη φορά ή βανίλια ή τίποτα. Ίσως απλά η κανέλα δεν ταιριάζει σε αυτό το φρούτο.

    0 Παραλλαγές

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...
    Ένα φρούτο την ημέρα
    Όλοι ξέρουμε λίγο πολύ ότι τα φρούτα μας κάνουν κα...
    Νόστιμες μαρμελάδες
    Αντί να αγοράζετε μαρμελάδες, φτιάξτε τις δικές...
    Βιταμίνες Β' μέρος
    Αφού είδαμε τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες στο πρ...
    Βιταμίνες Α' μέρος
    Οι βιταμίνες είναι μη θερμιδικές ουσίες, ο...

    Το tip της ημέρας

    Σπάστε το τσόφλι του αυγού σας στα δύο, γεμίστε τα με χώμα και προσθέστε στο καθένα 1-2 σπόρους. Όταν φυτρώσουν, φυτέψτε το φυτό σας στη γλάστρα χωρίς να αφαιρέσετε το τσόφλι διότι με τον καιρό θα διαβρωθεί ενώ θα θρέφει διαρκώς τα φυτά σας με ασβέστιο.

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Γλ.κουταλιού- Μαρμελάδες
    Ένα βιβλίο 62 αγαπημένων συνταγών, του/της tasa.x
    γλυκά
    Ένα βιβλίο 241 αγαπημένων συνταγών, του/της sofi_loutraki
    μαρμελαδες και γλυκα κουταλιου
    Ένα βιβλίο 77 αγαπημένων συνταγών, του/της toniadimitropoulou