Γλυκό κουταλιού ελιά

Bαθμολογία: 4.6667
       
 
3 ψήφοι
feggaraki, 15.07.09

Περιγραφή

Και όμως ναι, η ελιά γίνεται γλυκό του κουταλιού και μάλιστα πολύ νόστιμο. Την συνταγή μου την έδωσε η Μαρία απο την Στυλίδα.
Γλυκό κουταλιού ελιά

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 κιλό ελιές καλαμών ή μαύρες χωρίς άλμη
  • 2 ποτήρια ζάχαρη
  • 1 ποτήρι νερό
  • 4 κουταλιές ασβέστη
  • 10 φυλλαράκια βασιλικό
  • 1 κ.σ. λεμόνι
Στα γρήγορα
Μέθοδος: Κατσαρόλας
Διατροφή: Χορτοφαγική , Vegan
Δυσκολία: Μέχρι 4 υλικά
Νηστίσιμα: Νηστίσιμα
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Βάζουμε τις ελιές σε μια λεκάνη με νερό όλο το βράδυ.
  2. Σε μια λεκάνη διαλύουμε τον ασβέστη με το νερό και βάζουμε μέσα τις ελιές για 2-3 ώρες. Ξεπλένουμε πολύ καλά
  3. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε την ζάχαρη με το νερό και τις ελιές και βράζουμε μέχρι να δέσει το γλυκό μας.
  4. Τέλος προσθέτουμε το λεμόνι.
  5. Αφήνουμε να κρυώσει και το βάζουμε σε βαζάκια που κλείνουν καλά.

Λίγα μυστικά ακόμα

Δεν την έχω φτιάξει εγώ την συνταγή ακόμα, μόνο την έχω δοκιμάσει όταν είχα πάει στην Στυλίδα. Φτιάχνονται στο χωριό Ράχες Φθιώτιδας και μάλιστα σε βιοτεχνική παραγωγή, και έτσι διατίθενται ευρέως.

Σχετικές συνταγές

Μαρμελάδα Ελιάς Μαρμελάδα Ελιάς
5
       
       
(1)

    15 Όλα

    #
    Σχόλιο από monbebe, 21-7-09  
    Λοιπόν,αυτό το γλυκό,επειδή το έχω δοκιμάσει,θα το λατρέψουν όσοι αγαπούν το μελιτζανάκι.Είναι τραγανό και μοιάζουν στην γεύση.Μόνο στο τελείωμα της γεύσης μπορεί να θυμίσει λίγο ελιά.
    #
    Σχόλιο από Ρηνιώ, 22-7-09  
    Κι εγώ το έχω δοκιμάσει κάπου κοντά στην Κομοτινή νομίζω. Είναι πολύ γευστικό (σκεφτείτε μια φορά έφαγα 15 ελίτσες, βέβαια την υπόλοιπη μέρα είχα λιγωθεί και δεν έφαγα τίποτα άλλο,χιχι) και δε θυμίζει ελιά! Ίσως λίιιγο στο τέλος όπως λέει η monbebe. Θα το φτιάξω κάποια στιγμή γιατί είναι πολύ ωραίο!
    #
    Σχόλιο από xeniamanos, 22-7-09  
    feggaraki ξεκινησα τη συμταγη απο περιεργια και απο τη στιγμη που δοκιμασα δηλωνω οπαδος
    ειναι φοβερη!!!!!!!!!!!
    #
    Σχόλιο από feggaraki, 22-7-09  
    Ναι είναι πολύ νόστιμο..όπως είπε και η monbebe μοιάζει κάπως με το μελιτζανάκι..Αν φάς πολλές όπως η Ρηνιώ καλή ώρα ,λιγώνεσαι :p .Αλλά αξίζει να το έχουμε στο ντουλάπι μας .
    #
    Σχόλιο από monbebe, 23-7-09  
    Ξέχασα να ψηφίσω!
    #
    Σχόλιο από mirella, 2-8-09  
    εχω και εγω δοκιμάσει την συνταγή και μου άρεσε πολυ. Μόνο που δεν ειχε κουκούτσια. Τα αφαιρείτε? τον βασιλικό ποτε τον βάζετε? και οι ελιές ειναι όπως τις αγοράζουμε με το αλάτι ? παρακαλω θα ήθελα να ξέρω. ευχαριστώ
    #
    Σχόλιο από μικρή πίπη, 2-8-09  
    δεν μου κάνει ο ασβέστης ως ιδέα οπότε αναρωτιέμαι θα μπορούσε να γίνει μαρμελάδα ? θα ήθελα να το δοκιμάσω αυτό το γλυκό
    #
    Σχόλιο από Aris16, 2-11-09  
    Πως μπορω να βγαλω το κουκουτσακι της ελιας
    ?????
    #
    Σχόλιο από feggaraki, 3-11-09  
    Προσωπικά δεν την έχω φτιάξει ακόμα τη συνταγή.Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι αυτο το εργαλείο που χρησιμοποιούμε και για τα κεράσια.Α,και θυμάμαι μια φορά μια θεία μου που έβγαζε κουκουτσια απο ελιες με τις φουρκέτες..τα γνωστά τσιμπιδάκια..τώρα πόσο βολικό είναι θα σε γελάσω :)
    #
    Σχόλιο από Anna P, 19-11-10  
    το γλυκο εχει πικρη γευση, τι μπορω να κανω?
    #
    Σχόλιο από doulos, 6-12-10  
    kalispera k apo mena
    exw mia erwthsi k egw...
    prospathw na ftiaksw to gliko koutaliou me thn elia!!!!!!!!!!re paidia enan aplo tropo an kserei kaneis na mou pei, pws na vgalw to koukoutsi apo thn elia xwris na thn katastrepsw?
    efxaristw:-)
    #
    Σχόλιο από κουκλιτσα, 6-5-11  
    τα φυλλα βασιλικου τη τα κανουμε?
    #
    Σχόλιο από trifonia, 29-11-12  
    ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΤΙΣ ΕΛΙΕΣ ΤΙΣ ΒΑΖΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΑΣΒΕΣΤΗ ΠΡΙΝ Η ΜΕΤΑ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΤΑ ΚΟΥΚΟΥΤΣΙΑ? ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ. ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΖΕΣΤΟ ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΝΑ ΤΟ ΒΑΛΟΥΜΕ ΣΕ ΑΠΟΣΤΗΡΩΜΕΝΑ ΒΑΖΑ ΝΑ ΤΑ ΚΛΡΙΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΓΥΡΙΣΟΥΜΕ ΑΝΑΠΟΔΑ ΟΠΩΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΓΛΥΚΑ??
    #
    Σχόλιο από katgeo, 19-3-14  
    to vasiliko pote to vzoume???????????/
    #
    Σχόλιο από tankou, 27-6-14  
    δεν καταλαβα, χρησιμοποιουμε ελιες εμποριου, η ελιες που μαζευουμε απ το δεντρο, φρεσκιες; καθε χρονο αναρωτιεμαι τι να τις κανω τοσες ελιες, να μια ωραια ιδεα.

    11 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από monbebe, 21-7-09  
    Λοιπόν,αυτό το γλυκό,επειδή το έχω δοκιμάσει,θα το λατρέψουν όσοι αγαπούν το μελιτζανάκι.Είναι τραγανό και μοιάζουν στην γεύση.Μόνο στο τελείωμα της γεύσης μπορεί να θυμίσει λίγο ελιά.
    #
    Σχόλιο από Ρηνιώ, 22-7-09  
    Κι εγώ το έχω δοκιμάσει κάπου κοντά στην Κομοτινή νομίζω. Είναι πολύ γευστικό (σκεφτείτε μια φορά έφαγα 15 ελίτσες, βέβαια την υπόλοιπη μέρα είχα λιγωθεί και δεν έφαγα τίποτα άλλο,χιχι) και δε θυμίζει ελιά! Ίσως λίιιγο στο τέλος όπως λέει η monbebe. Θα το φτιάξω κάποια στιγμή γιατί είναι πολύ ωραίο!
    #
    Σχόλιο από xeniamanos, 22-7-09  
    feggaraki ξεκινησα τη συμταγη απο περιεργια και απο τη στιγμη που δοκιμασα δηλωνω οπαδος
    ειναι φοβερη!!!!!!!!!!!
    #
    Σχόλιο από feggaraki, 22-7-09  
    Ναι είναι πολύ νόστιμο..όπως είπε και η monbebe μοιάζει κάπως με το μελιτζανάκι..Αν φάς πολλές όπως η Ρηνιώ καλή ώρα ,λιγώνεσαι :p .Αλλά αξίζει να το έχουμε στο ντουλάπι μας .
    #
    Σχόλιο από monbebe, 23-7-09  
    Ξέχασα να ψηφίσω!
    #
    Σχόλιο από mirella, 2-8-09  
    εχω και εγω δοκιμάσει την συνταγή και μου άρεσε πολυ. Μόνο που δεν ειχε κουκούτσια. Τα αφαιρείτε? τον βασιλικό ποτε τον βάζετε? και οι ελιές ειναι όπως τις αγοράζουμε με το αλάτι ? παρακαλω θα ήθελα να ξέρω. ευχαριστώ
    #
    Σχόλιο από μικρή πίπη, 2-8-09  
    δεν μου κάνει ο ασβέστης ως ιδέα οπότε αναρωτιέμαι θα μπορούσε να γίνει μαρμελάδα ? θα ήθελα να το δοκιμάσω αυτό το γλυκό
    #
    Σχόλιο από Aris16, 2-11-09  
    Πως μπορω να βγαλω το κουκουτσακι της ελιας
    ?????
    #
    Σχόλιο από feggaraki, 3-11-09  
    Προσωπικά δεν την έχω φτιάξει ακόμα τη συνταγή.Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι αυτο το εργαλείο που χρησιμοποιούμε και για τα κεράσια.Α,και θυμάμαι μια φορά μια θεία μου που έβγαζε κουκουτσια απο ελιες με τις φουρκέτες..τα γνωστά τσιμπιδάκια..τώρα πόσο βολικό είναι θα σε γελάσω :)
    #
    Σχόλιο από katgeo, 19-3-14  
    to vasiliko pote to vzoume???????????/
    #
    Σχόλιο από tankou, 27-6-14  
    δεν καταλαβα, χρησιμοποιουμε ελιες εμποριου, η ελιες που μαζευουμε απ το δεντρο, φρεσκιες; καθε χρονο αναρωτιεμαι τι να τις κανω τοσες ελιες, να μια ωραια ιδεα.

    4 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από Anna P, 19-11-10  
    το γλυκο εχει πικρη γευση, τι μπορω να κανω?
    #
    Σχόλιο από doulos, 6-12-10  
    kalispera k apo mena
    exw mia erwthsi k egw...
    prospathw na ftiaksw to gliko koutaliou me thn elia!!!!!!!!!!re paidia enan aplo tropo an kserei kaneis na mou pei, pws na vgalw to koukoutsi apo thn elia xwris na thn katastrepsw?
    efxaristw:-)
    #
    Σχόλιο από κουκλιτσα, 6-5-11  
    τα φυλλα βασιλικου τη τα κανουμε?
    #
    Σχόλιο από trifonia, 29-11-12  
    ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΤΙΣ ΕΛΙΕΣ ΤΙΣ ΒΑΖΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΑΣΒΕΣΤΗ ΠΡΙΝ Η ΜΕΤΑ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΤΑ ΚΟΥΚΟΥΤΣΙΑ? ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ. ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΖΕΣΤΟ ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΝΑ ΤΟ ΒΑΛΟΥΜΕ ΣΕ ΑΠΟΣΤΗΡΩΜΕΝΑ ΒΑΖΑ ΝΑ ΤΑ ΚΛΡΙΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΓΥΡΙΣΟΥΜΕ ΑΝΑΠΟΔΑ ΟΠΩΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΓΛΥΚΑ??

    0 Παραλλαγές

    Σχετικά άρθρα

    Ιδέες για νηστίσιμο πρωινό
    Ένα από τα θέματα που απασχολούν πολλούς στην δ...
    Νόστιμες μαρμελάδες
    Αντί να αγοράζετε μαρμελάδες, φτιάξτε τις δικές...
    Νηστείες
    Η νηστεία, πέρα από τη θρησκευτική της σημασία,...
    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...
    Αποστειρωμένα βάζα
    Όταν φτιάχνουμε μαρμελάδα, πρέπει μετά να τη β...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    γλυκα
    Ένα βιβλίο 218 αγαπημένων συνταγών, του/της happy mama