Γλυκό κουταλιού κιτρολέμονο

Bαθμολογία: 5
       
 
4 ψήφοι
elenikolas, 04.04.09
Γλυκό κουταλιού κιτρολέμονο

Τι χρειαζόμαστε:

  • 2 μεγάλα κιτρολέμονα
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 3 κούπες νερό
  • ½ κούπα γλυκόζη
  • 2 κ.σ χυμός λεμονιού
Στα γρήγορα
Μέθοδος: Κατσαρόλας
Διατροφή: Vegan , Χορτοφαγική
Περιέχει: Φρούτα
Νηστίσιμα: Νηστίσιμα
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Ξύνουμε με λεπτό τρίφτη την εξωτερική κίτρινη φλούδα από τα κιτρολέμονα.
  2. Τα κόβουμε στη μέση οριζοντίως και χαράσσουμε τη φλούδα τους σε 4-6 σημεία καθέτως.
  3. Αφαιρούμε προσεκτικά τις λωρίδες και κόβουμε την κάθε μια σε λεπτές λωρίδες φάρδους ενός δαχτύλου περίπου.
  4. Τις βάζουμε να βράσουν σε μπόλικο νεράκι για 10 λεπτά και χύνουμε το πρώτο νερό.
  5. Τις ξαναβάζουμε σε χλιαρό νεράκι και ξαναβράζουμε για άλλα 10 λεπτά.
  6. Στραγγίζουμε τις φλούδες και τις βάζουμε σε μια μεγάλη λεκάνη με μπόλικο κρύο νερό , και το αφήνουμε για 24 ώρες αλλάζοντας τακτικά το νερό μέχρι να ξεπικρίσουν.
  7. Τις σουρώνουμε από το νερό και τις αφήνουμε να στραγγίξουν.
  8. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη να βράσουν 15 λεπτά περίπου .
  9. Προσθέτουμε τις φλούδες και βράζουμε σε δυνατή φωτιά 5 λεπτά, το αφήνουμε να αφήσει τα υγρά του , και το ξαναβράζουμε την επόμενη μέρα ξανά μέχρι να δέσει το γλυκό μας ξαφρίζοντας το.
  10. Λίγο πριν το κατεβάσουμε προσθέτουμε τη γλυκόζη και το χυμό λεμονιού ανακινώντας την κατσαρόλα μας (όχι ανακατεύοντας με κουτάλι για να μη λιώσει το γλυκό).
  11. Το γλυκό μας έχει δέσει αν παίρνοντας λίγο σιρόπι με ένα κουταλάκι και αφήνοντας το να τρέξει, οι τελευταίες σταγόνες που πέφτουν πάνω σε ένα πιατάκι σχηματίζουν ένα κομπάκι που δεν απλώνει.

Λίγα μυστικά ακόμα

Προσέξτε στο βράσιμο μη λιώσει το γλυκό.

Αν κατά το δέσιμο δείτε το γλυκό ότι έχει μαλακώσει πολύ αφαιρέστε το με τρυπητή κουτάλα, και δέστε λίγο το σιρόπι μόνο του, και μετά προσθέστε μέσα το γλυκό.

Επίσης προσέξτε να μην το δέσετε πολύ το σιρόπι για να μη σας ζαχαρώσει.

Με την ίδια συνταγή φτιάχνουμε και λεμόνι γλυκό.

Σχετικές συνταγές

    9 Όλα

    #
    Σχόλιο από evdoba, 10-4-09  
    elenikolas, γι΄αυτό το φαντάζομαιι δροσερό γλυκό, χρησιμοποιείς τα γνωστά κίτρα. Κάτι μικρά κίτρα που δεν είναι λεμόνια είναι αυτά που λες?
    #
    Σχόλιο από elenikolas, 10-4-09  
    Τα κιτρολέμονα είναι σαν τεράστια σαρκώδη λεμόνια. Είναι μεταξύ κίτρου και μεγάλου λεμονιού. Είναι μεγάλα σε μέγεθος μεγαλύτερα από τα γκρειπ φρουτ, και έχουν σαρκώδες φλούδι. Δηλαδή δύο κιτρολέμονα έχουν περίπου 500 γραμ. φλούδα. Έχουν καταπληκτικό άρωμα.
    #
    Σχόλιο από evdoba, 10-4-09  
    Οκ.. κατάλαβα. ευχαριστώ!! :-)
    #
    Σχόλιο από Λενιω, 10-4-09  
    Αγαπημενες γευσεις και μυρωδιες τσι νόνας μου!!!!!!!! Μονο και μονο γι αυτο τα 5 πηρουνακια!!!!!!!!!
    #
    Σχόλιο από Μαχαιρί-τσας, 6-1-10  
    Elenikolas, καλή χρονιά και συγχαρητήρια για την συνταγή σου!! Χρειάζεται λίγες μέρες υπομονή, αλλά πραγματικά χαλάλι!!! Έγινε τέλειο και με χαρακτήρισαν χρυσοχέρα όσοι δοκίμασαν...να είσαι καλά να μας δίνεις τόσο πετυχημένες συνταγές :-))
    #
    Σχόλιο από koketta, 3-3-10  

    Agapntn elenikolas, tha nthela na se rotiso eav ginete na to kano tilikto to gluko. episns mporo va paralipso tn glukozn; se euxaristo.
    #
    Σχόλιο από elenikolas, 4-3-10  
    koketta και βέβαια μπορείς να το κάνεις τυλιχτό όπως το νεράντζι. Τη γλυκόζη μπορείς να την παραλείψεις βάζοντας λίγο παραπάνω χυμό λεμονιού προς το τέλος. Τη γλυκόζη συνήθως τη βάζουμε για να μη μας ζαχαρώσει το γλυκό μας, την ίδια δουλειά όμως κάνει και ο χυμός λεμονιού. Καλή επιτυχία!!!
    #
    Σχόλιο από ansou, 8-4-10  
    Τελειο γλυκο!!!!Οι αναλογιες ιδανικες!!!Μοσχοβολησε το σπιτι!!!Ενθουσιαστηκαν ολοι και ζητησαν κι αλλο.Τωρα το φυλαξα σε βαζα και...το εκρυψα για να μην μας προκαλει να το φαμε ολο!!!!Με γιαουρτακι για απογευματινο επιδορπιο υπεροχο!!!!Ελενη μας, Σ ευχαριστουμε!!!
    #
    Σχόλιο από maridakieva, 5-2-12  
    Εφτιαξα την συνταγη με φραπα πριν κατι μηνες και εγινε σουπερ. Ξαναεφτιαξα προχτες αλλα το προβλημα μου ειναι οτι μαλλον ηταν πολυ το γλυκο και το σιροπι μου βγηκε λιγο. Μπορει να μου πει κανεις τι κανουμε? Φτιαχνω κανονικα σιροπι και το προσθετω στα βαζακια?

    8 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από evdoba, 10-4-09  
    elenikolas, γι΄αυτό το φαντάζομαιι δροσερό γλυκό, χρησιμοποιείς τα γνωστά κίτρα. Κάτι μικρά κίτρα που δεν είναι λεμόνια είναι αυτά που λες?
    #
    Σχόλιο από elenikolas, 10-4-09  
    Τα κιτρολέμονα είναι σαν τεράστια σαρκώδη λεμόνια. Είναι μεταξύ κίτρου και μεγάλου λεμονιού. Είναι μεγάλα σε μέγεθος μεγαλύτερα από τα γκρειπ φρουτ, και έχουν σαρκώδες φλούδι. Δηλαδή δύο κιτρολέμονα έχουν περίπου 500 γραμ. φλούδα. Έχουν καταπληκτικό άρωμα.
    #
    Σχόλιο από evdoba, 10-4-09  
    Οκ.. κατάλαβα. ευχαριστώ!! :-)
    #
    Σχόλιο από Λενιω, 10-4-09  
    Αγαπημενες γευσεις και μυρωδιες τσι νόνας μου!!!!!!!! Μονο και μονο γι αυτο τα 5 πηρουνακια!!!!!!!!!
    #
    Σχόλιο από Μαχαιρί-τσας, 6-1-10  
    Elenikolas, καλή χρονιά και συγχαρητήρια για την συνταγή σου!! Χρειάζεται λίγες μέρες υπομονή, αλλά πραγματικά χαλάλι!!! Έγινε τέλειο και με χαρακτήρισαν χρυσοχέρα όσοι δοκίμασαν...να είσαι καλά να μας δίνεις τόσο πετυχημένες συνταγές :-))
    #
    Σχόλιο από koketta, 3-3-10  

    Agapntn elenikolas, tha nthela na se rotiso eav ginete na to kano tilikto to gluko. episns mporo va paralipso tn glukozn; se euxaristo.
    #
    Σχόλιο από elenikolas, 4-3-10  
    koketta και βέβαια μπορείς να το κάνεις τυλιχτό όπως το νεράντζι. Τη γλυκόζη μπορείς να την παραλείψεις βάζοντας λίγο παραπάνω χυμό λεμονιού προς το τέλος. Τη γλυκόζη συνήθως τη βάζουμε για να μη μας ζαχαρώσει το γλυκό μας, την ίδια δουλειά όμως κάνει και ο χυμός λεμονιού. Καλή επιτυχία!!!
    #
    Σχόλιο από ansou, 8-4-10  
    Τελειο γλυκο!!!!Οι αναλογιες ιδανικες!!!Μοσχοβολησε το σπιτι!!!Ενθουσιαστηκαν ολοι και ζητησαν κι αλλο.Τωρα το φυλαξα σε βαζα και...το εκρυψα για να μην μας προκαλει να το φαμε ολο!!!!Με γιαουρτακι για απογευματινο επιδορπιο υπεροχο!!!!Ελενη μας, Σ ευχαριστουμε!!!

    1 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από maridakieva, 5-2-12  
    Εφτιαξα την συνταγη με φραπα πριν κατι μηνες και εγινε σουπερ. Ξαναεφτιαξα προχτες αλλα το προβλημα μου ειναι οτι μαλλον ηταν πολυ το γλυκο και το σιροπι μου βγηκε λιγο. Μπορει να μου πει κανεις τι κανουμε? Φτιαχνω κανονικα σιροπι και το προσθετω στα βαζακια?

    0 Παραλλαγές

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Βιταμίνες Α' μέρος
    Οι βιταμίνες είναι μη θερμιδικές ουσίες, ο...
    Καταψύχω φρούτα
    Τα φρούτα διατηρούνται πολύ καλά στην κατάψυξη. Έ...
    Νόστιμες μαρμελάδες
    Αντί να αγοράζετε μαρμελάδες, φτιάξτε τις δικές...
    Αποστειρωμένα βάζα
    Όταν φτιάχνουμε μαρμελάδα, πρέπει μετά να τη β...
    Νηστείες
    Η νηστεία, πέρα από τη θρησκευτική της σημασία,...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    σπεσιαλ
    Ένα βιβλίο 355 αγαπημένων συνταγών, του/της renalian
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 110 αγαπημένων συνταγών, του/της arlekinos
    μαρμελαδες και γλυκα κουταλιου
    Ένα βιβλίο 78 αγαπημένων συνταγών, του/της toniadimitropoulou