Γλυκό κουταλιού κουμ-κουάτ

Bαθμολογία: 3.8
       
 
5 ψήφοι
asotiro, 28.02.08

Περιγραφή

Το γιαπωνέζικο μανταρίνι "σήμα κατατεθέν" της Κέρκυρας.



Συνταγή από:

asotiro

13 Συνταγές
0 Φωτογραφίες
Unfollow

Τι χρειαζόμαστε:

  • Κουμ-κουάτ (φρούτο)
  • Ζάχαρη
  • Νερό
  • λεμόνι
Στα γρήγορα
Μέθοδος: Κατσαρόλας
Δυσκολία: Μέχρι 4 υλικά
Περιέχει: Φρούτα
Νηστίσιμα: Νηστίσιμα
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Βάζετε τα κουμ-κουάτ σε νερό για τρεις μέρες, αλλάζοντας κάθε μέρα το νερό.
  2. Τα βράζετε (σε νερό που να τα σκεπάζει) για 30 λεπτά.
  3. Πετάτε το βρασμένο νερό και τα ξαναβράζετε για άλλα 30 λεπτά.
  4. Αδειάζετε ξανά το νερό και ελέγχουμε αν είναι μαλακά ώστε να μπορούν να τρυπηθούν με οδοντογλυφίδα. Αν το φλούδι είναι σκληρό κάνουμε τρύπες περιφερειακά με την οδοντογλυφίδα.
  5. Ετοιμάζουμε το σιρόπι βάζοντας τόση ζάχαρη όσο τα κουμ-κουάτ + 250 γρ. Δηλαδή για μισό κιλό κουμ-κουάτ βάζουμε 750 γρ. ζάχαρη. Προσθέτουμε 1.5 ποτήρι νερό και βράζουμε για 2 λεπτά και στο τέλος ρίχνουμε λίγες σταγόνες λεμόνι.
  6. Στο έτοιμο σιρόπι ρίχνουμε τα βρασμένα φρούτα και τα αφήνουμε λίγα λεπτά να βράσουν μαζί.
  7. Αν δέσει πολύ το σιρόπι προσθέτουμε ελάχιστο νερό και βράζουν 5-6 λεπτά.
  8. Αν είναι πολύ αραιό προσθέτουμε την επόμενη μέρα ζάχαρη και ξαναβράζουμε 3-5 λεπτά.

Λίγα μυστικά ακόμα

Τη συνταγή μου την έδωσε η συνάδελφος μου η Ντόρι. Το δύσκολο στην υπόθεση είναι να βρεθούν τα κουμ-κουάτ, αλλά βγαίνει θαύμα και είναι πολύ πιο εύκολο απ'όσο φανταζόμουν. Σύμφωνα με τη Ντόρι με τον ίδιο τρόπο φτιάχνει και περγαμόντο. Πάντως για όσους ενδιαφέρονται, τα δεντράκια ευδοκιμούν (εφόσον κάποιος αποφασίσει να τα μεταφέρει) και εκτός Κερκύρας. Ένας φίλος έχει ένα δεντράκι στο μπαλκόνι του σπιτιού στην Αθήνα και ένα στον κήπο του εξοχικού του στην Αιτωλοακαρνανία.

Σχετικές συνταγές

    19 Όλα

    #
    Σχόλιο από ASTERI, 28-2-08  
    Ευχαριστώ πολύ για την συνταγή. Έχω στο μπαλκόνι γλάστρα με κουμ κουατ και είναι γεμάτο. Μέσα στο Σ/Κ αν προλάβω θα την φτιάξω :))
    #
    Σχόλιο από asotiro, 28-2-08  
    Δεν ήξερα ότι την έψαχνες... Χαίρομαι που είχαμε καλό timing... Πάντως προσωπικά τα τρώω άνετα τα κουμ-κουάτ και ωμά (ολόκληρα)... Αλλά αυτά είναι γούστα!!
    #
    Σχόλιο από Ermioni, 27-2-09  
    δεν γινετε να πας στην Κερκυρα και να φυγεις χωρις να φας η να πιεις ή και να αγορασεις γλυκο ή ποτο απο κουμ κουατ.....

    τελειο.....
    #
    Σχόλιο από Μαρούλι, 27-2-09  
    Καλημέρα ασώτηρο, να σε ρωτήσω, πρέπει να βάλω το γλυκό σε αποστειρωμένο βαζάκι; Ή μπορώ να το κρατήσω σε απλά καθαρό βάζο;
    #
    Σχόλιο από asotiro, 27-2-09  
    Καλημέρα... εγώ το είχα βάλει σε απλά καθαρό βάζο. Δεν είχε κανένα πρόβλημα, και το τελευταίο κομμάτι το έφαγα πριν ένα μήνα έχοντάς το αφήσει για 8 μήνες (ξέρετε ... της ντροπής, δε θέλει να το φάει κανένας)
    #
    Σχόλιο από Μαρούλι, 28-2-09  
    Καλημέρα ξανά και ευχαριστώ για την απάντηση. Τα έφτιαξα σήμερα αλλά έχω μερικά προβληματάκια... Κατ' αρχάς μετά από τρεις μέρες στο νερό και δυο βρασίματα έχουν γίνει μάλλον αφύσικα μαλακά...Επίσης το σιρόπι είναι νερουλό και πάρα πολύ... Σκέφτομαι να τα ξαναβράσω αύριο όπως λες, αλλά από την άλλη φοβάμαι πως θα μου γίνουν ... πουρές... Μήπως έχεις καμία συμβουλή; Όλα τα έκανα κατά γράμμα, 500 γρ. φρούτα, 750 γρ. ζάχαρη, 1 1/5 ποτήρι νερό...Ουπς....ή έπρεπε να προσθέσω 1/5 ποτήρι νερό;;;;
    #
    Σχόλιο από asotiro, 6-3-09  
    Μαρούλι, συγνώμη για την εξαιρετικά αργή απάντηση, αλλά... είχαμε τα γενέθλια της μικρής και ακόμα να συνέλθουμε.
    Όντως είναι 1.5 (ενάμισυ) το ποτήρι το νερό (το τσέκαρα και στο χειρόγραφο).
    Να πω την αμαρτία μου μια φορά έχω αξιωθεί και έχω κάνει το γλυκό, αλλά πόσο πια θα λιώσει με 5 λεπτά βράσιμο το κουμ-κουάτ. Πες μου τι απέγινε.
    #
    Σχόλιο από sapato, 7-2-10  
    Πολυ καλη συνταγη!την εφτιαξα μαζι με την μαρμελαδα της μικρησ μαγειρισας!σε ευχαριστω
    #
    Σχόλιο από Pireotissa, 10-2-10  
    Παιδιά ας με βοηθήσει κάποιος σας παρακαλώ...Μου έφεραν 2 κιλά κουμ - κουάτ από τα Μέθανα και ετοιμάζομαι να φτιάξω το γλυκό μέσα στο Σ.Κ. Έχω όμως μια απορία...Στα 2 κιλά κουμ κουάτ πρέπει να βάλω 3 κιλά ζάχαρη και 3 ποτήρια νερό; δεν θα γίνει πολύ νερουλό; ή κάνω λάθος υπολογισμούς;
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 11-2-10  
    Δεν έχω φτιάξει τη συνταγή, αλλά αν κατάλαβα καλά, λέει τόση ζάχαρη όσα τα κουμ κουατ + 250γρ. Δηλαδή 2 κιλά κουμ κουατ; 2.250 ζάχαρη. Δεν ξέρω αν έχει λογική, αλλά αυτό καταλαβαινω εγώ...
    #
    Σχόλιο από asotiro, 11-2-10  
    Ναι ισχύει αυτό που λέει η Sitronella. Όσο είναι και 250 ακόμα
    #
    Σχόλιο από Pireotissa, 12-2-10  
    Σας ευχαριστώ πολύ και τις δυο για την διευκρίνιση και την άμεση απάντηση.Αύριο το πρωί θα ξεκινήσω σιγά - σιγά να το ετοιμάσω το γλυκάκι...
    Έχω βάλει ήδη τα κουμ - κουάτ στο νερό, τα άφησα μια ημέρα και κάτι, αλλάζοντας το νερό, αλλά σήμερα το βράδυ διαπίστωσα ότι έχουν μαλακώσει αρκετά. Έτσι τα έβγαλα από το νερό,(δεν ξέρω αν έκανα καλά, θα δείξει στην πορεία) γιατί φοβήθηκα ότι θα σαπίσουν και αύριο θα πάρω το ρίσκο να τα φτιάξω νωρίτερα απ' ότι λες στη συνταγή σου. Και φυσικά το βράδυ θα επιστρέψω με πηρουνάκια και εντυπώσεις...Και αν τα καταφέρω κορίτσια και είναι...αξιοπρεπές και εμφανίσιμο το γλυκάκι μου (το λέω γιατί είναι η 2η φορά που επιχειρώ να φτιάξω γλυκό του κουταλιού!)θα ανεβάσω και φωτογραφία.
    #
    Σχόλιο από Pireotissa, 14-2-10  
    Μια χαρά βγήκε το γλυκάκι μου, asotiro. δεν ξέρω βέβαια εάν έπρεπε να βγει πιο ανοιχτόχρωμο, όπως το γλυκό πορτοκάλι για παράδειγμα,γιατί εμένα μου βγήκε λίγο σκούρο, αλλά πολύ γευστικό.
    Νομίζω ότι το μοναδικό πρόβλημα της συνταγής είναι η τριήμερη παραμονή των κουμ - κουάτ στο νερό.
    Μαλακώνουν πάρα πολύ από την πρώτη μέρα κιόλας, σε σημείο που την δεύτερη μερικά να είναι ήδη σάπια!
    Εγώ δεν τα τρύπησα και επίσης τα έβρασα από την αρχή με την ζάχαρη με τις ποσότητες που δίνεις και το σιρόπι έδεσε υποδειγματικά.
    #
    Σχόλιο από asotiro, 14-2-10  
    Υποψιάζομαι ότι τελικά θα πρέπει να κανείς να υπολογίζει το πόσο άγουρα/ώριμα είναι τα κουμ-κουάτ στη διαδικασία του μουλιάσματος.
    Χαίρομαι που σου άρεσε το γλυκό..
    #
    Σχόλιο από sapato, 15-2-10  
    Οντως!το γλυκο για να γινει πρεπει πρωτα να δουμε ποσο ωριμα ειναι τα κουμ κουατ!και νομιζω πωσ δεν πρεπει να ειναι αρκετα ωριμα!να ειναι λιγο αγουρα ετσι ωστε να μην μαζεψουν και μετα το βρασιμο πολυ!
    #
    Σχόλιο από LiSaDi, 24-1-11  
    Για μισό κιλό κουμ κουατ που έβαλα εγώ το νερό είναι υπερβολικό. Βγήκε πάρα πολύ νερουλό και αναγκάστηκα να το βράζω (αφού έβγαλα τα κουμ κουατ) για τουλάχιστον 1 ώρα.
    #
    Σχόλιο από Giannoula.p, 22-1-13  
    Εκτέλεσα τη συνταγή όπως ακριβώς τη γράφεις αλλά το κουμ κουατ έχει μαζέψει/ζαρώσει, έχει κάνει σα δαχτυλιές.Τι μπορεί να φταίει;
    #
    Σχόλιο από asotiro, 23-1-13  
    Δεν μπορώ να ξέρω. Έχω πολλά χρόνια να αξιωθώ να κάνω τη συνταγή (γιατί πολύ απλά τα τρώω ωμά τα κουμ-κουάτ, ολόκληρα κατ'ευθείαν από το δέντρο). Όταν την είχα κάνει είχε βγει ολόκληρο το κουμ-κουάτ, χωρίς ζαρώματα. Το πιο πιθανό είναι - όπως και με την περίπτωση του μουλιάσματος που λέγαμε πριν - ότι έχει να κάνει με το πόσο ώριμο είναι το φρούτο.
    #
    Σχόλιο από nancyapostolou, 1-6-13  
    κοιτάξτε και τη συνταγή του/της gerolykos.

    17 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από ASTERI, 28-2-08  
    Ευχαριστώ πολύ για την συνταγή. Έχω στο μπαλκόνι γλάστρα με κουμ κουατ και είναι γεμάτο. Μέσα στο Σ/Κ αν προλάβω θα την φτιάξω :))
    #
    Σχόλιο από asotiro, 28-2-08  
    Δεν ήξερα ότι την έψαχνες... Χαίρομαι που είχαμε καλό timing... Πάντως προσωπικά τα τρώω άνετα τα κουμ-κουάτ και ωμά (ολόκληρα)... Αλλά αυτά είναι γούστα!!
    #
    Σχόλιο από Ermioni, 27-2-09  
    δεν γινετε να πας στην Κερκυρα και να φυγεις χωρις να φας η να πιεις ή και να αγορασεις γλυκο ή ποτο απο κουμ κουατ.....

    τελειο.....
    #
    Σχόλιο από Μαρούλι, 27-2-09  
    Καλημέρα ασώτηρο, να σε ρωτήσω, πρέπει να βάλω το γλυκό σε αποστειρωμένο βαζάκι; Ή μπορώ να το κρατήσω σε απλά καθαρό βάζο;
    #
    Σχόλιο από asotiro, 27-2-09  
    Καλημέρα... εγώ το είχα βάλει σε απλά καθαρό βάζο. Δεν είχε κανένα πρόβλημα, και το τελευταίο κομμάτι το έφαγα πριν ένα μήνα έχοντάς το αφήσει για 8 μήνες (ξέρετε ... της ντροπής, δε θέλει να το φάει κανένας)
    #
    Σχόλιο από Μαρούλι, 28-2-09  
    Καλημέρα ξανά και ευχαριστώ για την απάντηση. Τα έφτιαξα σήμερα αλλά έχω μερικά προβληματάκια... Κατ' αρχάς μετά από τρεις μέρες στο νερό και δυο βρασίματα έχουν γίνει μάλλον αφύσικα μαλακά...Επίσης το σιρόπι είναι νερουλό και πάρα πολύ... Σκέφτομαι να τα ξαναβράσω αύριο όπως λες, αλλά από την άλλη φοβάμαι πως θα μου γίνουν ... πουρές... Μήπως έχεις καμία συμβουλή; Όλα τα έκανα κατά γράμμα, 500 γρ. φρούτα, 750 γρ. ζάχαρη, 1 1/5 ποτήρι νερό...Ουπς....ή έπρεπε να προσθέσω 1/5 ποτήρι νερό;;;;
    #
    Σχόλιο από asotiro, 6-3-09  
    Μαρούλι, συγνώμη για την εξαιρετικά αργή απάντηση, αλλά... είχαμε τα γενέθλια της μικρής και ακόμα να συνέλθουμε.
    Όντως είναι 1.5 (ενάμισυ) το ποτήρι το νερό (το τσέκαρα και στο χειρόγραφο).
    Να πω την αμαρτία μου μια φορά έχω αξιωθεί και έχω κάνει το γλυκό, αλλά πόσο πια θα λιώσει με 5 λεπτά βράσιμο το κουμ-κουάτ. Πες μου τι απέγινε.
    #
    Σχόλιο από sapato, 7-2-10  
    Πολυ καλη συνταγη!την εφτιαξα μαζι με την μαρμελαδα της μικρησ μαγειρισας!σε ευχαριστω
    #
    Σχόλιο από Pireotissa, 10-2-10  
    Παιδιά ας με βοηθήσει κάποιος σας παρακαλώ...Μου έφεραν 2 κιλά κουμ - κουάτ από τα Μέθανα και ετοιμάζομαι να φτιάξω το γλυκό μέσα στο Σ.Κ. Έχω όμως μια απορία...Στα 2 κιλά κουμ κουάτ πρέπει να βάλω 3 κιλά ζάχαρη και 3 ποτήρια νερό; δεν θα γίνει πολύ νερουλό; ή κάνω λάθος υπολογισμούς;
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 11-2-10  
    Δεν έχω φτιάξει τη συνταγή, αλλά αν κατάλαβα καλά, λέει τόση ζάχαρη όσα τα κουμ κουατ + 250γρ. Δηλαδή 2 κιλά κουμ κουατ; 2.250 ζάχαρη. Δεν ξέρω αν έχει λογική, αλλά αυτό καταλαβαινω εγώ...
    #
    Σχόλιο από asotiro, 11-2-10  
    Ναι ισχύει αυτό που λέει η Sitronella. Όσο είναι και 250 ακόμα
    #
    Σχόλιο από Pireotissa, 12-2-10  
    Σας ευχαριστώ πολύ και τις δυο για την διευκρίνιση και την άμεση απάντηση.Αύριο το πρωί θα ξεκινήσω σιγά - σιγά να το ετοιμάσω το γλυκάκι...
    Έχω βάλει ήδη τα κουμ - κουάτ στο νερό, τα άφησα μια ημέρα και κάτι, αλλάζοντας το νερό, αλλά σήμερα το βράδυ διαπίστωσα ότι έχουν μαλακώσει αρκετά. Έτσι τα έβγαλα από το νερό,(δεν ξέρω αν έκανα καλά, θα δείξει στην πορεία) γιατί φοβήθηκα ότι θα σαπίσουν και αύριο θα πάρω το ρίσκο να τα φτιάξω νωρίτερα απ' ότι λες στη συνταγή σου. Και φυσικά το βράδυ θα επιστρέψω με πηρουνάκια και εντυπώσεις...Και αν τα καταφέρω κορίτσια και είναι...αξιοπρεπές και εμφανίσιμο το γλυκάκι μου (το λέω γιατί είναι η 2η φορά που επιχειρώ να φτιάξω γλυκό του κουταλιού!)θα ανεβάσω και φωτογραφία.
    #
    Σχόλιο από Pireotissa, 14-2-10  
    Μια χαρά βγήκε το γλυκάκι μου, asotiro. δεν ξέρω βέβαια εάν έπρεπε να βγει πιο ανοιχτόχρωμο, όπως το γλυκό πορτοκάλι για παράδειγμα,γιατί εμένα μου βγήκε λίγο σκούρο, αλλά πολύ γευστικό.
    Νομίζω ότι το μοναδικό πρόβλημα της συνταγής είναι η τριήμερη παραμονή των κουμ - κουάτ στο νερό.
    Μαλακώνουν πάρα πολύ από την πρώτη μέρα κιόλας, σε σημείο που την δεύτερη μερικά να είναι ήδη σάπια!
    Εγώ δεν τα τρύπησα και επίσης τα έβρασα από την αρχή με την ζάχαρη με τις ποσότητες που δίνεις και το σιρόπι έδεσε υποδειγματικά.
    #
    Σχόλιο από asotiro, 14-2-10  
    Υποψιάζομαι ότι τελικά θα πρέπει να κανείς να υπολογίζει το πόσο άγουρα/ώριμα είναι τα κουμ-κουάτ στη διαδικασία του μουλιάσματος.
    Χαίρομαι που σου άρεσε το γλυκό..
    #
    Σχόλιο από sapato, 15-2-10  
    Οντως!το γλυκο για να γινει πρεπει πρωτα να δουμε ποσο ωριμα ειναι τα κουμ κουατ!και νομιζω πωσ δεν πρεπει να ειναι αρκετα ωριμα!να ειναι λιγο αγουρα ετσι ωστε να μην μαζεψουν και μετα το βρασιμο πολυ!
    #
    Σχόλιο από LiSaDi, 24-1-11  
    Για μισό κιλό κουμ κουατ που έβαλα εγώ το νερό είναι υπερβολικό. Βγήκε πάρα πολύ νερουλό και αναγκάστηκα να το βράζω (αφού έβγαλα τα κουμ κουατ) για τουλάχιστον 1 ώρα.
    #
    Σχόλιο από nancyapostolou, 1-6-13  
    κοιτάξτε και τη συνταγή του/της gerolykos.

    2 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από Giannoula.p, 22-1-13  
    Εκτέλεσα τη συνταγή όπως ακριβώς τη γράφεις αλλά το κουμ κουατ έχει μαζέψει/ζαρώσει, έχει κάνει σα δαχτυλιές.Τι μπορεί να φταίει;
    #
    Σχόλιο από asotiro, 23-1-13  
    Δεν μπορώ να ξέρω. Έχω πολλά χρόνια να αξιωθώ να κάνω τη συνταγή (γιατί πολύ απλά τα τρώω ωμά τα κουμ-κουάτ, ολόκληρα κατ'ευθείαν από το δέντρο). Όταν την είχα κάνει είχε βγει ολόκληρο το κουμ-κουάτ, χωρίς ζαρώματα. Το πιο πιθανό είναι - όπως και με την περίπτωση του μουλιάσματος που λέγαμε πριν - ότι έχει να κάνει με το πόσο ώριμο είναι το φρούτο.

    0 Παραλλαγές

    Σχετικά άρθρα

    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...
    Βιταμίνες Α' μέρος
    Οι βιταμίνες είναι μη θερμιδικές ουσίες, ο...
    Άλευρα χωρίς γλουτένη
    Οι περισσότεροι άνθρωποι είμαστε εξοικειωμένοι ...
    Βιταμίνες Β' μέρος
    Αφού είδαμε τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες στο πρ...
    Αποστειρωμένα βάζα
    Όταν φτιάχνουμε μαρμελάδα, πρέπει μετά να τη β...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 258 αγαπημένων συνταγών, του/της aggelikouli