Γλυκό κουταλιού με ολόκληρο πορτοκάλι

Bαθμολογία: 4.5806
       
 
31 ψήφοι
ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΤΣΑ, 05.10.08

Περιγραφή

Γλυκό του κουταλιού απο όλοκληρο πορτοκάλι!

 

 

Γλυκό κουταλιού με ολόκληρο πορτοκάλι

Τι χρειαζόμαστε:

  • 10 πορτοκάλια ή όσα θέλετε, καθαρά
  • Ζάχαρη (όση χρειαστεί)
Στα γρήγορα
Μέθοδος: Κατσαρόλας
Περιέχει: Φρούτα
Νηστίσιμα: Νηστίσιμα
Κόστος:
(1 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(1 ψήφοι)
Προετοιμασία: 25' (1 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 20' (1 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

Βήμα 1
1) Πλένουμε καλά καλα τα πορτοκάλια. Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό να βράσουν για 10 - 15 λεπτά και τα στραγγίζουμε. Τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Βήμα 2
2) Χρησιμοποιώντας ένα καλά κοφτερό μαχαίρι, πέρνουμε ένα ένα τα πορτοκάλια και τα κόβουμε στη μέση (απο πάνω προς τα κάτω) και το κόβουμε σε λεπτά φετάκια. Αν έχουν κουκούτσια τα αφερούμε.
Βήμα 3
3) Ζυγίζουμε την κατσαρόλα άδεια να βγάλουμε το απόβαρο.
Βήμα 4
4) Ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα τα φετάκια πορτοκαλιού και ξανά ζυγίζουμε να βρούμε το καθαρό βάρος του πορτοκαλιού.
Βήμα 5
5) Προσθέτουμε την ανάλογη ζάχαρη (οσο βγούν τα πορτοκάλια σε γραμμάρια, τόσο θα βάλουμε και ζάχαρη).
Βήμα 6
6) Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά να βράσει μέχρι να δέσει το σιρόπι.
Βήμα 7
7) Και γεμίζουμε σε αποστειρωμένα βάζα.

Λίγα μυστικά ακόμα

Αυτό το γλυκό έχει διαφορετική τεχνική, πρέπει να ζυγίσουμε με ακρίβεια τα πορτοκάλια με τη ζάχαρη να είναι σε ίδια ποσότητα. Και ποτέ δεν ζυγίζουμε τα πορτοκάλια πρίν τα βράσουμε πρώτα! Δεν προσθέτουμε καθόλου νερό γιατί το πορτοκάλι βγάζει τα δικά του υγρά. Και τη στηγμή που τα κόβουμε σε φέτες αφερούμε και πετάμε μόνο το πρώτο φετάκι που ήταν το κοτσάνι του πορτοκαλιού και το πίσω το τελευτέο φετάκι.

Σχετικές συνταγές

    47 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από Στέφη, 6-10-08  
    Φουντουκίτσα δεν κατάλαβα καλά..
    Στο βήμα 4 έχεις είδη τα πορτοκάλια βρασμένα?
    Τι εννοείς όταν λες,"ποτέ δεν ζυγίζουμε τα πορτοκάλια πριν τα βράσουμε πρώτα!"?
    #
    Σχόλιο από makaroni, 12-10-08  
    στεφη στο βημα 1 λεει οτι βραζεισ τα πορτοκαλια.
    λεω να τη φτιαξω και εγω σημερα και θα σασ πω το αποτελεσμα
    #
    Σχόλιο από ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΤΣΑ, 22-10-08  
    Στέφη μου, ευνοώ ότι τα πορτοκάλια άσχετα μα το βάρος που έχουν όταν τα αγοράσουμε. τα ζυγίζουμε αφού τα βράσουμε και τα κόψουμε σε λεπτές φέτες, για να βάλουμε την ανάλογη ζάχαρη! Ένα προς ένα. Αυτή είναι η τεχνική της συνταγής! γιατί ζυγίζουμε και το βάρος που έχουν πάρει κατά το βρασμο τους.
    #
    Σχόλιο από makaroni, 28-10-08  
    πολυ καλη. μονο οτι κραταει λιγη σπιρταδα απο τη φλουδα
    #
    Σχόλιο από roulaan, 28-10-08  
    Πολυ καλο. Ετσι ακριβως το φτιαχνω και εγω με τη διαφορα οτι κοβω τα πορτοκαλια σε πιο χοντρα μισοφεγγαρα.
    #
    Σχόλιο από ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΤΣΑ, 2-11-08  
    Μακαρόνι, δεν ξέρω γιατί εσένα σου κρατάει τη σπιρτάδα από τη φλούδα, ίσος να φταίει και το πορτοκάλι, εμένα δεν μου έτυχε αυτό όσες φορές την έχω φτιάξει! Αν μου τύχει και την διορθώσω θα σας πω!
    #
    Σχόλιο από philia, 6-1-09  
    Χθες το βράδυ το έφτιαξα και ήταν η πρώτη φορά που φτιάχνω γλυκό κουταλιού.Πολύ εύκολο και πέτυχε.
    Έβαλα 2 ξυλάκια κανέλας και γαρύφαλα για άρωμα.Έγω έξυσα λίγο το φλοιό των πορτοκαλιών γιατί φοβήθηκα την πικρίλα.Παρόλα αυτά νομίζω ότι την επόμενη φορά θα αλλάξω δυό φορές το νερό ακόμη στο βράσιμο.Μου αφήνει στο στόμα λιγη πικράδα αλλά δεν είναι άσκημη.Φουντουκίτσα σε ευχαριστώ για την συνταγή θα την ξαναφτιάξω συντομα γιατι εχουμε πορτοκαλιές και δεν ξέρω τι να τα κάνω τόσα πορτοκάλια.
    #
    Σχόλιο από glmou, 24-2-09  
    Επειδή δεν έχω ζυγαριά φαγητού, υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος να το φτιάξω ή απλά δεν το φτιάχνω?

    Ευχαριστώ.
    #
    Σχόλιο από ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΤΣΑ, 1-3-09  
    glmou, μπορείς να αγοράσεις μια φτηνή ζυγαριά δεν είναι απαραίτητο να είναι συγκεκριμένης μάρκας. Τη δουλεία τους την κάνουν όλες! Αν ήταν να ζυγίσουμε τη ζάχαρη η κάποιο άλλο υλικό, μπορούσα να σε βοηθήσω και με κούπες. Εδώ όμως έχουμε να ζυγίσουμε αντίβαρο δοχείου και βρασμένου υλικού, γι`αυτό η ζυγαριά χρειάζεται. Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο για να βοηθήσω.
    #
    Σχόλιο από margyg, 13-3-09  
    φανταστικό!!!το έφτιαξα χθες και ήδη κοντεύει να τελειώσει!συγχαρητήρια!!
    #
    Σχόλιο από athinaa, 6-4-09  
    κοριτσια μολις το ευτιαξα και με πιο λιγη ζαχαρι και τελειο. υ.γ προσθεσα και δυο βανιλιεςσε σκονη και τρια γαρυφαλακια ,το σπιτι γεμισε μυρωδιες. Ευχαριστω, στη φουντουκιτσα
    #
    Σχόλιο από Eυδοκία, 18-5-09  
    Ειδα ακριβως την ιδια συνταγη στον Παρλιαρο και την εφτιαξα χωρις να ξερω οτι υπαρχει στο σαιτ.Γινεται υπεροχο και παρα πολυ ευκολα .Τα πηρουνακια φυσικα τα παιρνεις εσυ Φουντουκιτσα,και το αξιζουν.
    #
    Σχόλιο από apla_thyliko, 18-5-09  
    καταπληκτική συνταγουλα!!!!!!!!!!εβαλα πορτοκαλακια,μανταρινακια και λιγότερα λεμονακια ολα βιολογικά και εγινε η ωραιοτερη μαρμελαδα που εχω φαει......μμμμμμμμμμμμμ ευγεεεε και παλι ευγε.....ευχαριστουμε πολυ για την συνταγουλα
    #
    Σχόλιο από apla_thyliko, 18-5-09  
    ξεχασα να γραψω οτι αν τα κοψετε πολυ λεπτα εχετε μαρμελαδα,αν τα κοψετε χοντρα κομματια εχετε γλυκο κουταλιου.
    Εγω προτιμησα την πρωτη εκδοχη και παλι ευχαριστουμε.....
    #
    Σχόλιο από ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΤΣΑ, 21-5-09  
    Σας ευχαριστώ πολύ που σας άρεσε τόσο πολύ και για τη βαθμολογία σας!
    Δεν ήξερα ότι την έδειξε και στον παρλιάρο. Και για να μην γίνει καμία παρεξίγηση, αυτή τη συνταγή μου την έδωσε μιά κοπελια συνάδελφος στη δουλειά που εργαζόμουν και αυτή την έμαθε στη σχολή, αλλά πιστεύω τότε που την έγραψα να μην την είχε ακόμα ο παρλιάρος!
    #
    Σχόλιο από Θώμη, 8-12-09  
    Αυτη η συνταγη ηταν η αφορφη για την εγγραφη μου στην παρεα.Επρεπε να την βαθμολογησω κ να πω οτι μου ελυσε τα χερια γιατι γινεται μεσα σε μιση ωρα κ ειναι τελεια!!Εκτος αυτου κανω κ φρεσκια μαρμελαδα για την ταρτα.Επειδη αγοραζω βιολογικης καλιεργειας πορτοκαλια θελω να σας πω οτι αυτα που στιβω για χυμο δεν τα πεταω αλλα τα κανω γλυκακι.Εξ΄αλλου στο γλυκο πορτοκαλι η φλουδα ειναι που εχει την ουσια.Τελως παντων..Θερμα συγχαρητηρια καλη μου κ σ΄ευχαριστω θερμα για την υπεροχη κ γρηγορη συνταγη σου!να εισαι καλα..να ειστε ολοι καλα!
    #
    Σχόλιο από ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΤΣΑ, 20-12-09  
    Εγώ σε ευχαριστώ πολύ Θώμη! Και χαίρομαι που σου άρεσε η συνταγή μου!
    #
    Σχόλιο από Ουρανοκατέβατη, 6-2-10  
    Τέλεια μαρμελάδα:-) πρόσ8εσα και ένα λεμόνι αλλα κατα τα άλλα όπως ακρίβώς την έδωσες.Κοντέψαμε να την φάμε στη δοκιμη:):):):)
    #
    Σχόλιο από Ζουζουνελ, 20-2-10  
    Απο τα πιο ωραια γλυκα του κουταλιου!Μπραβο Λιζακι!
    #
    Σχόλιο από ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΤΣΑ, 22-2-10  
    Ουρανοκατέβατη, δεν είναι μαρμελάδα αλλά γλυκό του κουταλιού. Δεν ξέρω αν εσύ τα άφησες περισσότερη ώρα να βράσουν και σου έγινε μαρμελάδα.
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>

    43 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από Στέφη, 6-10-08  
    Φουντουκίτσα δεν κατάλαβα καλά..
    Στο βήμα 4 έχεις είδη τα πορτοκάλια βρασμένα?
    Τι εννοείς όταν λες,"ποτέ δεν ζυγίζουμε τα πορτοκάλια πριν τα βράσουμε πρώτα!"?
    #
    Σχόλιο από makaroni, 12-10-08  
    στεφη στο βημα 1 λεει οτι βραζεισ τα πορτοκαλια.
    λεω να τη φτιαξω και εγω σημερα και θα σασ πω το αποτελεσμα
    #
    Σχόλιο από ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΤΣΑ, 22-10-08  
    Στέφη μου, ευνοώ ότι τα πορτοκάλια άσχετα μα το βάρος που έχουν όταν τα αγοράσουμε. τα ζυγίζουμε αφού τα βράσουμε και τα κόψουμε σε λεπτές φέτες, για να βάλουμε την ανάλογη ζάχαρη! Ένα προς ένα. Αυτή είναι η τεχνική της συνταγής! γιατί ζυγίζουμε και το βάρος που έχουν πάρει κατά το βρασμο τους.
    #
    Σχόλιο από makaroni, 28-10-08  
    πολυ καλη. μονο οτι κραταει λιγη σπιρταδα απο τη φλουδα
    #
    Σχόλιο από roulaan, 28-10-08  
    Πολυ καλο. Ετσι ακριβως το φτιαχνω και εγω με τη διαφορα οτι κοβω τα πορτοκαλια σε πιο χοντρα μισοφεγγαρα.
    #
    Σχόλιο από ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΤΣΑ, 2-11-08  
    Μακαρόνι, δεν ξέρω γιατί εσένα σου κρατάει τη σπιρτάδα από τη φλούδα, ίσος να φταίει και το πορτοκάλι, εμένα δεν μου έτυχε αυτό όσες φορές την έχω φτιάξει! Αν μου τύχει και την διορθώσω θα σας πω!
    #
    Σχόλιο από philia, 6-1-09  
    Χθες το βράδυ το έφτιαξα και ήταν η πρώτη φορά που φτιάχνω γλυκό κουταλιού.Πολύ εύκολο και πέτυχε.
    Έβαλα 2 ξυλάκια κανέλας και γαρύφαλα για άρωμα.Έγω έξυσα λίγο το φλοιό των πορτοκαλιών γιατί φοβήθηκα την πικρίλα.Παρόλα αυτά νομίζω ότι την επόμενη φορά θα αλλάξω δυό φορές το νερό ακόμη στο βράσιμο.Μου αφήνει στο στόμα λιγη πικράδα αλλά δεν είναι άσκημη.Φουντουκίτσα σε ευχαριστώ για την συνταγή θα την ξαναφτιάξω συντομα γιατι εχουμε πορτοκαλιές και δεν ξέρω τι να τα κάνω τόσα πορτοκάλια.
    #
    Σχόλιο από glmou, 24-2-09  
    Επειδή δεν έχω ζυγαριά φαγητού, υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος να το φτιάξω ή απλά δεν το φτιάχνω?

    Ευχαριστώ.
    #
    Σχόλιο από ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΤΣΑ, 1-3-09  
    glmou, μπορείς να αγοράσεις μια φτηνή ζυγαριά δεν είναι απαραίτητο να είναι συγκεκριμένης μάρκας. Τη δουλεία τους την κάνουν όλες! Αν ήταν να ζυγίσουμε τη ζάχαρη η κάποιο άλλο υλικό, μπορούσα να σε βοηθήσω και με κούπες. Εδώ όμως έχουμε να ζυγίσουμε αντίβαρο δοχείου και βρασμένου υλικού, γι`αυτό η ζυγαριά χρειάζεται. Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο για να βοηθήσω.
    #
    Σχόλιο από margyg, 13-3-09  
    φανταστικό!!!το έφτιαξα χθες και ήδη κοντεύει να τελειώσει!συγχαρητήρια!!
    #
    Σχόλιο από athinaa, 6-4-09  
    κοριτσια μολις το ευτιαξα και με πιο λιγη ζαχαρι και τελειο. υ.γ προσθεσα και δυο βανιλιεςσε σκονη και τρια γαρυφαλακια ,το σπιτι γεμισε μυρωδιες. Ευχαριστω, στη φουντουκιτσα
    #
    Σχόλιο από Eυδοκία, 18-5-09  
    Ειδα ακριβως την ιδια συνταγη στον Παρλιαρο και την εφτιαξα χωρις να ξερω οτι υπαρχει στο σαιτ.Γινεται υπεροχο και παρα πολυ ευκολα .Τα πηρουνακια φυσικα τα παιρνεις εσυ Φουντουκιτσα,και το αξιζουν.
    #
    Σχόλιο από apla_thyliko, 18-5-09  
    καταπληκτική συνταγουλα!!!!!!!!!!εβαλα πορτοκαλακια,μανταρινακια και λιγότερα λεμονακια ολα βιολογικά και εγινε η ωραιοτερη μαρμελαδα που εχω φαει......μμμμμμμμμμμμμ ευγεεεε και παλι ευγε.....ευχαριστουμε πολυ για την συνταγουλα
    #
    Σχόλιο από apla_thyliko, 18-5-09  
    ξεχασα να γραψω οτι αν τα κοψετε πολυ λεπτα εχετε μαρμελαδα,αν τα κοψετε χοντρα κομματια εχετε γλυκο κουταλιου.
    Εγω προτιμησα την πρωτη εκδοχη και παλι ευχαριστουμε.....
    #
    Σχόλιο από ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΤΣΑ, 21-5-09  
    Σας ευχαριστώ πολύ που σας άρεσε τόσο πολύ και για τη βαθμολογία σας!
    Δεν ήξερα ότι την έδειξε και στον παρλιάρο. Και για να μην γίνει καμία παρεξίγηση, αυτή τη συνταγή μου την έδωσε μιά κοπελια συνάδελφος στη δουλειά που εργαζόμουν και αυτή την έμαθε στη σχολή, αλλά πιστεύω τότε που την έγραψα να μην την είχε ακόμα ο παρλιάρος!
    #
    Σχόλιο από Θώμη, 8-12-09  
    Αυτη η συνταγη ηταν η αφορφη για την εγγραφη μου στην παρεα.Επρεπε να την βαθμολογησω κ να πω οτι μου ελυσε τα χερια γιατι γινεται μεσα σε μιση ωρα κ ειναι τελεια!!Εκτος αυτου κανω κ φρεσκια μαρμελαδα για την ταρτα.Επειδη αγοραζω βιολογικης καλιεργειας πορτοκαλια θελω να σας πω οτι αυτα που στιβω για χυμο δεν τα πεταω αλλα τα κανω γλυκακι.Εξ΄αλλου στο γλυκο πορτοκαλι η φλουδα ειναι που εχει την ουσια.Τελως παντων..Θερμα συγχαρητηρια καλη μου κ σ΄ευχαριστω θερμα για την υπεροχη κ γρηγορη συνταγη σου!να εισαι καλα..να ειστε ολοι καλα!
    #
    Σχόλιο από ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΤΣΑ, 20-12-09  
    Εγώ σε ευχαριστώ πολύ Θώμη! Και χαίρομαι που σου άρεσε η συνταγή μου!
    #
    Σχόλιο από Ουρανοκατέβατη, 6-2-10  
    Τέλεια μαρμελάδα:-) πρόσ8εσα και ένα λεμόνι αλλα κατα τα άλλα όπως ακρίβώς την έδωσες.Κοντέψαμε να την φάμε στη δοκιμη:):):):)
    #
    Σχόλιο από Ζουζουνελ, 20-2-10  
    Απο τα πιο ωραια γλυκα του κουταλιου!Μπραβο Λιζακι!
    #
    Σχόλιο από ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΤΣΑ, 22-2-10  
    Ουρανοκατέβατη, δεν είναι μαρμελάδα αλλά γλυκό του κουταλιού. Δεν ξέρω αν εσύ τα άφησες περισσότερη ώρα να βράσουν και σου έγινε μαρμελάδα.
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>

    3 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από magdou, 8-2-12  
    μπορουμε να βαλουμε οτι ζαχαρη θελουμε? με μαυρη η ζαχαρινη μηπως πρεπει να τροποποιησουμε την αναλογια?
    #
    Σχόλιο από ΑΡΚΟΥΔΙΤΣΑ36, 6-11-13  
    ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΤΣΑ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΟΥ. ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΑ ΚΑΤΑ ΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΤΕΛΕΙΟ ΕΑΝ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑΚΙ..:Η ΦΛΟΥΔΑ ΠΑΡΕΜΕΙΝΕ ΕΛΑΦΡΩΣ ΣΚΛΗΡΗ!!!!!!!???????ΣΟΥ ΕΤΥΧΕ ΕΣΕΝΑ????
    #
    Σχόλιο από afrato tsourekaki, 15-10-14  
    Καλησπέρα! Επειδή θα ήθελα να κάνω τη συνταγή, αν αγοράσουμε πορτοκάλια από το super market είναι προτιμότερο να πάρουμε κάποια συγκεκριμένη ποικιλία (π.χ. Valencia) γιατί καθότι βρίσκομαι στο εξωτερικό δεν μπορώ να βρω ελληνικά πορτοκάλια.... Επίσης επειδή είναι η πρώτη φορά που θα επιχειρήσω να φτιάξω γλυκό του κουταλιού, είναι καλύτερα να ξύσω τη φλούδα από τα πορτοκάλια στον πολύ ψιλό τρίφτη για να μην πικρίζουν; Αλλά πως ξέρω σε ποιο "σημείο" να σταματήσω το τρίψιμο; Ουσιαστικά να τα περάσω μια φορά για να φύγει το "πρώτο στρώμα" της φλούδας;

    1 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από paraxeno, 6-5-11  
    αν προσθέσετε και περίπου 500 γρ χυμό πορτοκαλιού και λεμονιού, και επιπλέον 150 γρ ζάχαρη ή ανάλογα 1 ζάχαρη προς 3 χυμό θα παρετε ενα καταπληκτικό σιρόπι σαν ζελέ, λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας των εσπεριδοειδών σε πηκτίνη... επίσης μαζί με τα πορτοκάλια που βραζουμε στην αρχή μπορεί να προστεθεί κι ενα λεμόνι το οποιο ψιλοκόβεται πολύ επειτα, καθώς και μπορείτε να δοκιμάσετε προσθετοντας και μανταρινάκι για περισσότερη γευστική περιπέτεια :)

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Βιταμίνες Α' μέρος
    Οι βιταμίνες είναι μη θερμιδικές ουσίες, ο...
    Άλευρα χωρίς γλουτένη
    Οι περισσότεροι άνθρωποι είμαστε εξοικειωμένοι ...
    Νόστιμες μαρμελάδες
    Αντί να αγοράζετε μαρμελάδες, φτιάξτε τις δικές...
    Ένα φρούτο την ημέρα
    Όλοι ξέρουμε λίγο πολύ ότι τα φρούτα μας κάνουν κα...
    Καταψύχω φρούτα
    Τα φρούτα διατηρούνται πολύ καλά στην κατάψυξη. Έ...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ
    Ένα βιβλίο 10 αγαπημένων συνταγών, του/της froufrouka
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 195 αγαπημένων συνταγών, του/της Ermioni
    μαρμελαδες
    Ένα βιβλίο 33 αγαπημένων συνταγών, του/της glikoula
    Τα γλυκά μου
    Ένα βιβλίο 90 αγαπημένων συνταγών, του/της maromaro
    Αγαπημένες συνταγές  annantel
    Ένα βιβλίο 589 αγαπημένων συνταγών, του/της annantel