Γλυκό Κουταλιού Μήλο Φιρίκι

Bαθμολογία: 4.8235
       
 
17 ψήφοι
bouka_tsoukaliou, 07.11.08

Περιγραφή

Ο χειμώνας είναι προ των πυλών και τα φρούτα αυτής της εποχής αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους σε άφθονες ποσότητες....Ας το εκμεταλευτούμε λοιπόν!
Γλυκό Κουταλιού Μήλο Φιρίκι
photo: Len@

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 κιλό μήλα φιρίκια
  • 2 κιλά ζάχαρη
  • 4 φλυτζάνια νερό
  • το χυμό ενός λεμονιού
  • 2 ξύλα κανέλας
  • 10 γαρύφαλλα
  • αμύγδαλα ασπρισμένα(προεραιτικά)
  • 8 κουτ.σ γλυκόζη
Στα γρήγορα
Μέθοδος: Κατσαρόλας
Δυσκολία: Εύκολο
Κόστος:
(2 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(2 ψήφοι)
Προετοιμασία: 90' (2 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 45' (2 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Ξεφλουδίζουμε τα φιρίκια και με ειδικό εργαλείο αφαιρούμε τα κουκούτσια. Τα ρίχνουμε σε λεκάνη με νερό προσθέτοντας το χυμό του λεμονιού για να μη μαυρίσουν. Σε κατσαρόλα βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό και τη γλυκόζη.
  2. Μόλις πάρει βράσει και λιώσει η ζάχαρη, προσθέτουμε τα φιρίκια, την κανέλα και τα γαρύφαλλα και τα αφήνουμε να βράσουν ξαφρίζοντας συνεχώς μέχρι το γλυκό να «δέσει».
  3. Το αφήνουμε να κρυώσει, αφαιρούμε την κανέλα και τα γαρύφαλλα και γεμίζουμε το κενό που δημιουργήθηκε στα φιρίκια από την αφαίρεση των κουκουτσιών με τα αμύγδαλα.
  4. Μεταφέρουμε το γλυκό σε καθαρά βάζα για φύλαξη.

Διατροφή χωρίς γλουτένη

Για να γίνει η συνταγή ασφαλής για αυτούς που ακολουθούν διατροφή χωρίς γλουτένη κάντε τα εξής:

  • φροντίστε η γλυκόζη να είναι γλυκόζη 100% καλαμποκιού.

Σχετικές συνταγές

    30 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από mitsaki, 11-11-08  
    Καλημέρα!ήθελα να ρωτήσω αν είναι απαραίτητη η γλυκόζη.Ευχαριστώ πολύ
    #
    Σχόλιο από bouka_tsoukaliou, 12-11-08  
    Τη γλυκόζη τη βάζουμε για να αποφύγουμε την κρυστάλωση του σιροπιού. Χρησιμοποίησε φυσικό προιόν από καλαμπόκι.
    #
    Σχόλιο από mitsaki, 23-11-08  
    περίπου πόση ώρα θα βράσουν τα φιρίκια;Ευχαριστώ
    #
    Σχόλιο από bouka_tsoukaliou, 27-11-08  
    Δεν θέλει πάρα πολύ ώρα. Με ένα πηρούνι θα τα τρυπήσεις περίπου μετά το μισάωρο και αν δεις ότι είναι μαλακά τότε έιναι έτοιμα. Φυσικά θα προσέξεις να έχει "δέσει" το σιρόπι.
    #
    Σχόλιο από ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑ, 30-1-09  
    Eπειδη δεν εχω ξαναφτιαξει, εχει σιγουρη επιτυχια? Μην πανε χαμενα τα υλικα...
    #
    Σχόλιο από bouka_tsoukaliou, 2-2-09  
    Γίνεται πολύ καλό το γλυκό και με υπέροχη γεύση και μυρωδιά.
    #
    Σχόλιο από ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑ, 11-2-09  
    πολυ καλο.εβαλα λιγοτερη ζαχαρη
    #
    Σχόλιο από ΛΙΧΟΥΔΙΑΣΤΟ, 24-10-09  
    ΑΜΑ ΤΑ ΠΙΑΣΩ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΒΛΩ ΤΟ ΑΜΥΓΔΑΛΟ ΕΝΩ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΕΤΟΙΜΑ ΔΕΝ ΘΑ ΧΑΛΑΣΟΥΝ ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΠΙΑΣΕΙ ΜΟΥΧΛΑ ΤΟ ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΜΕΝΟ ΒΑΖΟ ΠΟΥ ΤΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΕΓΩ ΞΕΡΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΑΚΟΥΜΠΑΣ ΚΑΘΟΛΟΥ ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΓΙΑΤΙ ΧΑΛΑΕΙ
    #
    Σχόλιο από dolly_g, 7-11-09  
    teleio glyko!!!! ti arwma, ti geysh.... oneiro einai!!
    #
    Σχόλιο από Len@, 22-11-09  
    Ακριβώς την ίδια συνταγή φτιάχνω η μόνη διαφορά ότι βάζω 1 κιλό ζάχαρη γίνεται τελείο!!!!!!!!!!!!!!
    #
    Σχόλιο από ansou, 23-11-09  
    Απο τα πιο αρωματικα γλυκα του κουταλιου.Ετσι ακριβως το φτιαχνω κι εγω.Καποτε επειδη δεν ειχα χρονο πολυ,τα εκοψα στη μεση και ακολουθησα την ιδια διαδικασια κατα τα αλλα.Με τη διαφορα οτι τα αμυγδαλακια ειναι παντου γυρω και...στο πιατακια!
    #
    Σχόλιο από Ναυσικά, 18-11-10  
    Εξαιρετικό! Είναι το αγαπημένο μου γλυκό του κουταλιού. Κι εγώ νομίζω θα βάλω λιγότερη ζάχαρη την επόμενη φορά όμως.
    #
    Σχόλιο από Ναυσικά, 20-12-10  
    Λοιπόν, μετά από 2 φορές που το έκανα, έχω να πω τα εξής: θεωρώ ότι τα 2 κιλά ζάχαρη είναι υπερβολή. Με 1, άντε 1,5 κιλό είναι ό,τι πρέπει. Επίσης, αν θέλετε το ζουμάκι να καλύπτει όλα τα μήλα, χρειάζεται παραπάνω νερό, ένα φλιτζάνι ίσως. Για τη γεύση δεν έχω τίποτα να πω, θεϊκό
    #
    Σχόλιο από TSOFAGR, 7-1-11  
    Καταπληκτικό.Έβαλα και εγώ μια δικιά μου πινελιά.Έβαλα μέσα σε ένα τούλι την κανέλα με τα γαρύφαλλα και πρόσθεσα φλούδα απο λεμόνι.Μέσα στην κατσαρόλα πρόσθεσα βανίλιες και έβαλα χυμό λεμονιού και κονιάκ.
    Τα φιρίκια τα γέμισα με καρύδια καθός έριξα και μερικά μεσα στο βάζο.
    #
    Σχόλιο από TSOFAGR, 7-1-11  
    Ξέχασα ακόμα να προσθέσο.Το γλυκό μου πήρε 2 βράσεις.Επειδή δέν είχα γλυκόζη το έκανα μόνο με ζάχαρη για αυτό έβαλα χυμό λεμονιού μέσα στην κατσαρόλα.
    #
    Σχόλιο από Wendy, 7-1-11  
    Το εκανα κι εγω φετος, με ενα καταπληκτικο ντοπιο φιρικι που βρηκα στα Χανια Πηλιου και ηταν ολα τα λεφτα! Στο 1 κιλο καθαρισμενο φιρικι, 1 κιλο ζαχαρη και βανιλια για αρωμα.
    #
    Σχόλιο από penelope777, 24-1-11  
    εχω δοκιμασει την συνταγη μονο που τα φιρικια ειχαν βουτηχτει πρωτα σε γρεναδινη!!
    ηταν φανταστικα!
    #
    Σχόλιο από maraki/kriti, 28-1-11  
    Το γλυκάκι το έφτιαξα πριν μια βδομάδα και μου βγήκε τέλειο!!!!!!!!Έβαλα 1300 γρ ζάχαρη και αντι γλυκόζη έβαλα χυμό λεμόνι!!!κέρασα όλη την γειτονιά και ξετρελάθηκαν!!!ευχαριστώ πολύ!!!!
    #
    Σχόλιο από MANIABOLI, 4-3-11  
    Εγινε πολύ ωραίο! Εκανα μια παραλαγή και εγω, έβαλα 1 κιλό ζάχαρη, 1 νεροπότηρο νερό και 1 λεμόνι στο σιρόπι.
    #
    Σχόλιο από Σουλτάνα, 4-3-11  
    Τελειο γλυκο το φυρικη ενα κιλο ζαχαρη του φτανει αλλιως δεν θα τρωγετε
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    17 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑ, 11-2-09  
    πολυ καλο.εβαλα λιγοτερη ζαχαρη
    #
    Σχόλιο από ΛΙΧΟΥΔΙΑΣΤΟ, 24-10-09  
    ΑΜΑ ΤΑ ΠΙΑΣΩ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΒΛΩ ΤΟ ΑΜΥΓΔΑΛΟ ΕΝΩ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΕΤΟΙΜΑ ΔΕΝ ΘΑ ΧΑΛΑΣΟΥΝ ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΠΙΑΣΕΙ ΜΟΥΧΛΑ ΤΟ ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΜΕΝΟ ΒΑΖΟ ΠΟΥ ΤΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΕΓΩ ΞΕΡΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΑΚΟΥΜΠΑΣ ΚΑΘΟΛΟΥ ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΓΙΑΤΙ ΧΑΛΑΕΙ
    #
    Σχόλιο από dolly_g, 7-11-09  
    teleio glyko!!!! ti arwma, ti geysh.... oneiro einai!!
    #
    Σχόλιο από ansou, 23-11-09  
    Απο τα πιο αρωματικα γλυκα του κουταλιου.Ετσι ακριβως το φτιαχνω κι εγω.Καποτε επειδη δεν ειχα χρονο πολυ,τα εκοψα στη μεση και ακολουθησα την ιδια διαδικασια κατα τα αλλα.Με τη διαφορα οτι τα αμυγδαλακια ειναι παντου γυρω και...στο πιατακια!
    #
    Σχόλιο από Ναυσικά, 18-11-10  
    Εξαιρετικό! Είναι το αγαπημένο μου γλυκό του κουταλιού. Κι εγώ νομίζω θα βάλω λιγότερη ζάχαρη την επόμενη φορά όμως.
    #
    Σχόλιο από Ναυσικά, 20-12-10  
    Λοιπόν, μετά από 2 φορές που το έκανα, έχω να πω τα εξής: θεωρώ ότι τα 2 κιλά ζάχαρη είναι υπερβολή. Με 1, άντε 1,5 κιλό είναι ό,τι πρέπει. Επίσης, αν θέλετε το ζουμάκι να καλύπτει όλα τα μήλα, χρειάζεται παραπάνω νερό, ένα φλιτζάνι ίσως. Για τη γεύση δεν έχω τίποτα να πω, θεϊκό
    #
    Σχόλιο από Wendy, 7-1-11  
    Το εκανα κι εγω φετος, με ενα καταπληκτικο ντοπιο φιρικι που βρηκα στα Χανια Πηλιου και ηταν ολα τα λεφτα! Στο 1 κιλο καθαρισμενο φιρικι, 1 κιλο ζαχαρη και βανιλια για αρωμα.
    #
    Σχόλιο από maraki/kriti, 28-1-11  
    Το γλυκάκι το έφτιαξα πριν μια βδομάδα και μου βγήκε τέλειο!!!!!!!!Έβαλα 1300 γρ ζάχαρη και αντι γλυκόζη έβαλα χυμό λεμόνι!!!κέρασα όλη την γειτονιά και ξετρελάθηκαν!!!ευχαριστώ πολύ!!!!
    #
    Σχόλιο από Σουλτάνα, 4-3-11  
    Τελειο γλυκο το φυρικη ενα κιλο ζαχαρη του φτανει αλλιως δεν θα τρωγετε
    #
    Σχόλιο από Αννούλα χοντρούλα, 24-10-11  
    με μια μικρή αλλαγή στην ποσότητα της ζάχαρης (1 κιλό για 1 κιλό καθαρισμένα μήλα) το γλυκό βγήκε υπέροχο! δεν έβαλα γλυκόζη (όπως δεν βάζω σε κανένα γλυκό άλλωστε) παρά μόνο λεμόνι. μια χαρά, ευχαριστούμε!
    #
    Σχόλιο από ATHINA_SERRES, 19-10-12  
    Πολύ καλό το αποτέλεσμα αν και με δυσκόλεψε στο δέσιμο, όταν μαλάκωσαν τα μήλα τα έβγαλα για να μη διαλυθούν και έβρασα το σιρόπι άλλα 20 λεπτά. Εβαλα μέσα και σταφίδες επειδή δεν είχα πολλά αμύγδαλα αλλα τελικά του πήγαν πολύ δοκιμάστε το..
    #
    Σχόλιο από Wendy, 5-11-12  
    Έχω ψηφίσει στο παρελθόν. Είναι ένα εξαιρετικό γλυκό. Το ξανάκανα και φέτος με ντόπιο πηλιορείτικο φιρίκι. Έβαλα και λίγο σαφράν για πιό έντονο χρώμα.
    #
    Σχόλιο από Wendy, 21-10-13  
    Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος. Υπέροχο πάντα.
    #
    Σχόλιο από anastasia802, 30-10-13  
    ΕΚΑΝΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΖΑΧΑΡΗ ΕΓΙΝΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΑΡΕΣΕ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!!!
    #
    Σχόλιο από Pastoula, 18-11-13  
    Αντικατέστησα τη γλυκόζη με λεμόνι και έγινε ένα όνειρο το γλυκό. Ευχαριστούμε για τη συνταγή
    #
    Σχόλιο από july88, 9-5-14  
    Περίπου με αυτη την αναλογία έβαλα κανονικά μήλα ενω πρόσθεσα και λίγο χρώμα ζαχαροπλάστικής γιατι το ήθελα για γαρνιτούρα σε παγωτο. Πεντανόστιμο!
    #
    Σχόλιο από Wendy, 30-11-14  
    Αγαπημένο γλυκάκι, με ξύλο κανέλας και γαρύφαλλο αυτή τη φορά.

    7 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από mitsaki, 11-11-08  
    Καλημέρα!ήθελα να ρωτήσω αν είναι απαραίτητη η γλυκόζη.Ευχαριστώ πολύ
    #
    Σχόλιο από bouka_tsoukaliou, 12-11-08  
    Τη γλυκόζη τη βάζουμε για να αποφύγουμε την κρυστάλωση του σιροπιού. Χρησιμοποίησε φυσικό προιόν από καλαμπόκι.
    #
    Σχόλιο από mitsaki, 23-11-08  
    περίπου πόση ώρα θα βράσουν τα φιρίκια;Ευχαριστώ
    #
    Σχόλιο από bouka_tsoukaliou, 27-11-08  
    Δεν θέλει πάρα πολύ ώρα. Με ένα πηρούνι θα τα τρυπήσεις περίπου μετά το μισάωρο και αν δεις ότι είναι μαλακά τότε έιναι έτοιμα. Φυσικά θα προσέξεις να έχει "δέσει" το σιρόπι.
    #
    Σχόλιο από ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑ, 30-1-09  
    Eπειδη δεν εχω ξαναφτιαξει, εχει σιγουρη επιτυχια? Μην πανε χαμενα τα υλικα...
    #
    Σχόλιο από bouka_tsoukaliou, 2-2-09  
    Γίνεται πολύ καλό το γλυκό και με υπέροχη γεύση και μυρωδιά.
    #
    Σχόλιο από galanastasia, 2-5-14  
    Αν το κάνω με ψιλοκομμένο μήλο θα μου βγει εντάξει. Πρέπει να το βάλω σε μικρά βαζάκια. Τι χρόνο βασίματος θα ήθελε?

    6 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από Len@, 22-11-09  
    Ακριβώς την ίδια συνταγή φτιάχνω η μόνη διαφορά ότι βάζω 1 κιλό ζάχαρη γίνεται τελείο!!!!!!!!!!!!!!
    #
    Σχόλιο από TSOFAGR, 7-1-11  
    Καταπληκτικό.Έβαλα και εγώ μια δικιά μου πινελιά.Έβαλα μέσα σε ένα τούλι την κανέλα με τα γαρύφαλλα και πρόσθεσα φλούδα απο λεμόνι.Μέσα στην κατσαρόλα πρόσθεσα βανίλιες και έβαλα χυμό λεμονιού και κονιάκ.
    Τα φιρίκια τα γέμισα με καρύδια καθός έριξα και μερικά μεσα στο βάζο.
    #
    Σχόλιο από TSOFAGR, 7-1-11  
    Ξέχασα ακόμα να προσθέσο.Το γλυκό μου πήρε 2 βράσεις.Επειδή δέν είχα γλυκόζη το έκανα μόνο με ζάχαρη για αυτό έβαλα χυμό λεμονιού μέσα στην κατσαρόλα.
    #
    Σχόλιο από penelope777, 24-1-11  
    εχω δοκιμασει την συνταγη μονο που τα φιρικια ειχαν βουτηχτει πρωτα σε γρεναδινη!!
    ηταν φανταστικα!
    #
    Σχόλιο από MANIABOLI, 4-3-11  
    Εγινε πολύ ωραίο! Εκανα μια παραλαγή και εγω, έβαλα 1 κιλό ζάχαρη, 1 νεροπότηρο νερό και 1 λεμόνι στο σιρόπι.
    #
    Σχόλιο από tasa.x, 17-5-12  
    πολυ καλη ησυνταγη,οπως ακριβως την κανει και η μανουλα μου χρονια τωρα.Στο μονο που θα διαφωνισω κι εγω ειναι η ζαχαρη.1 κιλο ειναι υπερ αρκετο.Αλλα γουστα ειναι αυτα!εγω δεν εβαλα αμυγδαλα γιατι δεν μας αρεσουν οι ξηροι καρποι στα γλυκα του κουταλιου.

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Διατροφή χωρίς γλουτένη
    Η γλουτένη είναι συστατικό των δημητριακών (σιτ...
    Αποστειρωμένα βάζα
    Όταν φτιάχνουμε μαρμελάδα, πρέπει μετά να τη β...
    Άλευρα χωρίς γλουτένη
    Οι περισσότεροι άνθρωποι είμαστε εξοικειωμένοι ...
    Νόστιμες μαρμελάδες
    Αντί να αγοράζετε μαρμελάδες, φτιάξτε τις δικές...
    Αποστειρωμένα βάζα
    Όταν φτιάχνουμε μαρμελάδα, πρέπει μετά να τη β...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    γλυκα
    Ένα βιβλίο 27 αγαπημένων συνταγών, του/της ioanna_M
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 63 αγαπημένων συνταγών, του/της toulouba
    Αγαπημένες συνταγές  annantel
    Ένα βιβλίο 590 αγαπημένων συνταγών, του/της annantel
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 6 αγαπημένων συνταγών, του/της Christina-Ilida
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 365 αγαπημένων συνταγών, του/της ΚΑΤΕΡΙΝΑΦΡΕΡ