Γλυκό κουταλιού νεραντζάκι

Bαθμολογία: 4.8889
       
 
9 ψήφοι
menipposz, 25.06.09

Περιγραφή

Γλυκό κουτακιού μικρό νεραντζάκι με ξεχωριστή γεύση και άρωμα (πολύ μπελαλίδικο).
Γλυκό κουταλιού νεραντζάκι

Τι χρειαζόμαστε:


  • Νεραντζάκια 2,5 - 3 εκατοστών, να γεμίζουν ένα βάζο του ενός λίτρου
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 1,5 ποτήρι νερό
  • 1 κουταλιά σούπας σιρόπι γλυκόζης
Στα γρήγορα
Εποχιακά: Καλοκαιρινή
Μέθοδος: Κατσαρόλας
Δυσκολία: Μέχρι 4 υλικά
Περιέχει: Φρούτα
Νηστίσιμα: Νηστίσιμα
Φτιάχνει: Ένα βάζο γλυκό
Κόστος:
(1 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(1 ψήφοι)
Προετοιμασία: 120 ώ (1 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 50' (1 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Τον Ιούνιο τα νεραντζάκια έχουν το μέγεθος που απαιτεί η συνταγή: 2,5 με 3 εκατοστά διάμετρο. Τα μικρότερα είναι σκληρά και πικρά ενώ τα μεγαλύτερα έχουν κουκούτσια. Για να βεβαιωθείτε για το μέγεθος ανοίξτε ένα, αν έχει κουκούτσια τότε είναι μεγάλο, ιδανικό είναι το πιο μεγάλο μέγεθος που δεν έχει ακόμη κουκούτσια.
  2. Τα μαζεύουμε από το δέντρο και τα αφήνουμε δύο μέρες για να μαλακώσουν (όχι μέσα σε σακούλα). Τα περισσότερα φρούτα όταν κοπούν από το δέντρο παράγουν ένζυμα για να ωριμάσουν γρηγορότερα και να γλυκάνουν περισσότερο.
  3. Τα πλένουμε πολύ καλά και κάνουμε με κάτι μυτερό (να είναι σαν καρφί ή σουβλί) μια τρύπα από εκεί που ήταν το κοτσάνι όσο το δυνατό βαθύτερα. Τα βράζουμε σε χύτρα ταχύτητος για 25 λεπτά περίπου. Αφήνουμε την χύτρα να κρυώσει μόνη της και την ανοίγουμε. Εναλλακτικά σε απλή κατσαρόλα για μία - μιάμιση ώρα τουλάχιστον. Σημαντικό είναι τα νεραντζάκια να μαλακώσουν σαν ώριμο σύκο.
  4. Ρίχνουμε τα νεραντζάκια σε λεκανίτσα με νερό το οποίο το αλλάζουμε τουλάχιστον 4 φορές την μέρα (μην χάσετε όμως και τον ύπνο σας) για μία εβδομάδα ώστε να ξεπικρίσουν.
  5. Την ένατη ημέρα βάζουμε τα νεραντζάκια σε κατσαρόλα με νερό και τα βράζουμε για πέντε λεπτά. Μετά τα σουρώνουμε.
  6. Την ίδια ώρα ετοιμάζουμε το σιρόπι με την ζάχαρη και το νερό. Το βράζουμε για πέντε λεπτά και σβήνουμε την φωτιά.
  7. Αφού κρυώσουν λίγο τα νερατζάκια και το σιρόπι ρίχνουμε τα νερατζάκια στο σιρόπι και τα βράζουμε για άλλα πέντε λεπτά.
  8. Μετά από τρεις - τέσσερις ώρες τα ξαναβράζουμε. Αυτό το κάνουμε για να εισχωρήσει η ζάχαρη όσο το δυνατό περισσότερο βαθύτερα.
  9. Την δέκατη λοιπόν μέρα θα δέσουμε το σιρόπι. Στο τελικό δέσιμο θα ρίξουμε και το σιρόπι γλυκόζης.
  10. Ρίχνουμε τη γλυκόζη και βράζουμε το σιρόπι σε σιγανή φωτιά μέχρι να δέσει. Διαπιστώνουμε ότι έδεσε το σιρόπι αν όταν ρίξουμε μια σταγόνα στην πίσω πλευρά ενός κουταλιού και κρυώσει λίγο δεν θα τρέχει.
  11. Βάζουμε το γλυκό σε βάζο και αφού κρυώσει καλά το κλείνουμε.

Λίγα μυστικά ακόμα

Το νεραντζάκι σε αυτό το μέγεθος προτιμάται στην Μακεδονία. Μια φορά αν το δοκιμάσετε θα σας μείνει αξέχαστο. Καλή επιτυχία.

Σχετικές συνταγές

    13 Όλα

    #
    Σχόλιο από Eυδοκία, 30-6-09  
    Αυτην την συνταγη την φτιαχνω χρονια.Το γλυκο ειναι φανταστικο και αν σας αρεσουν τα γλυκα που να εχουν μια ελαφρια "πικριλα" ειναι τελειο.
    Το μονο που κανω διαφορετικο ειναι πως αντι για σουβλι χρησιμοποιω ενα εργαλειο σαν αυτο που καθαριζουμε το μηλο αλλα μικροτερο και κανω μια τρυπα απο το ενα ακρο στο αλλο.
    #
    Σχόλιο από littlesugar, 4-10-09  
    Πραγματικά ήταν τέλεια η συνταγή.Πρόσθεσα και αμύγδαλα ξασπρισμένα στο κέντρο.Δοκιμάστε το
    #
    Σχόλιο από golfo, 17-7-10  
    ειναι παρα πολυ ωραιο γλυκο αλλα θελει κοπο και χρονο για να ξεπικρισει καλα και να γινει τρυφερο.
    ευχαριστω
    #
    Σχόλιο από m54, 17-7-10  
    Συμπτωματικά ξεκίνησα να φτιάξω το νερατζάκι και μετά είδα την δική σου συνταγή. Στις συνταγές της Σοφίας Σκούρα όμως γράφει ότι τα αφήνουμε για να ξεπικρίσουν 2 μερες όχι οκτώ. Οταν διάβασα τη συνταγή είχα φτάσει στο τελευταίο σχεδόν στάδιο. Εχω βεβαια εμπιστοσύνη στην Σκούρα, ότι έχω φτιάξει βγήκε πολυ καλό, οπότε μένει να περιμένω μια μερα ακόμα για να το δέσω και θα δούμε ποιά έχει δικιο. Κατα τ' αλλα η συνταγή είναι ακριβώς ίδια.
    #
    Σχόλιο από Mirella_S, 11-7-11  
    Θα τα φτιαξω με αυτον τον τροπο, περυσι δοκιμασα μια αλλα συνταγη που βρηκα σε ενα παλιο Αλμανακ, ηταν διαδικασια 14 ημερων, αλλα το αποτελεσμα ηταν δραματικο. Τα νερατζακια ελαχιστα ειχαν μαλακωσει και ελαχιστα ειχαν ξεπικρισει.
    #
    Σχόλιο από Mirella_S, 19-7-11  
    Εκλπληκτικη οντως η συνταγη!!
    Τα εκανα με αυτον τον τροπο και μου πετυχαν απολυτα, η μονη παραλλαγη που εκανα ηταν οτι στο "δεσιμο" του σιροπιου προσεθεσα και μια βανιλλια ετσι για εξτρα αρωμα. Συγχαρητηρια, κερδιξεις επαξια τα πεντε πηρουνακια.
    #
    Σχόλιο από Mirella_S, 20-7-11  
    Παιδια, οποιος γνωριζει ας με πληροφορησει τι εκανα λαθος.
    Εκει που νομισα οτι το γλυκο ειχε πετυχει απολυτα, και μολονοτι προσεθεσα γλυκοζη, το γλυκο (ισως το παραβρασα στο δεσιμο του σιροπιου), ηρθε και ζαχαρωσε αναγκαστησα να προσθεσω και χυμο απο μισο λεμονι μηπως και το σωσω, αλλα τελικα επηξε τελειως και τα νερατζακια εγιναν οσον αφορα την φλουδα τους απιστευτα σκληρα. Δυστυχως αναγκαστηκα να πεταξω το γλυκο. Σημειωση, πριν δεσω το σιροπι δοκιμασα ενα νερατζακι και ηταν απολυτα μαλακο και ζουμερο.
    #
    Σχόλιο από mmmarmelady, 21-7-11  
    Γειά σας και καλώς σας βρήκα!!

    Το νεραντζάκι είναι ένα από τα αγαπημένα μου γλυκά και αφού έφαγα όλον τον τόπο να βρώ έφτιαξα τη συνταγή... βγήκε ακριβώς οπως το φανταζόμουν!!
    κι εδώ αρχίζει το γλυκό να παίρνει την κάτω βόλτα... μετα από τρεις μέρες άρχισαν να εμφανίζονται κρύσταλλοι ζάχαρης... χθες το βράδυ το έβαλα να πάρει μια βράση με 1/2 φλυτζάνι νερό και σήμερα το πρωί πάλι εμφανίστηκαν οι κρύσταλλοι...
    τί λάθος μπορεί να έγινε? και πως μπορεί να σωθεί τώρα? μήπως χθες θα έπρεπε μετά τη βράση να ρίξω λεμόνι? υπάρχει περίπτωση να φταίει η γλυκόζη?
    #
    Σχόλιο από menipposz, 21-7-11  
    Δυστυχώς αυτό το γλυκό δεν μου έχει κρυσταλλώσει ποτέ (παρόλο που μερικά βάζα τα έχω έως και πάνω από δύο έτη) και δεν μπορώ να βοηθήσω. Ίσως την πρώτη φορά που έδεσε το σιρόπι να έδεσε πολύ, ή η ποικιλία που χρησιμοποιήθηκε να είναι διαφορετική από αυτή που χρησιμοποιώ εγώ.
    #
    Σχόλιο από karavour, 14-8-11  
    #
    Σχόλιο από chrispandou, 19-9-11  
    Το τελείωσα χθες και έγινε εξαιρετικό! Τα ξεπίκρισα μόνο πέντε μέρες, δεν έβαλα γλυκόζη αλλά πρόσθεσα χυμό λεμονιού και στην πρώτη φάση βρασίματος του σιροπιού και στο τέλος λίγο πριν το δέσιμο.
    #
    Σχόλιο από μικρή πίπη, 22-6-12  
    Άπαιχτο ! Σ'ευχαριστούμε πολύ.
    #
    Σχόλιο από Σουηδός Μάγειρας, 25-6-14  
    Από τα πολύ αγαπημένα !!!!!!!!!!!!!
    Δε χρησιμοποιώ γλυκόζη,στίβω ένα λεμονάκι...

    10 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από Eυδοκία, 30-6-09  
    Αυτην την συνταγη την φτιαχνω χρονια.Το γλυκο ειναι φανταστικο και αν σας αρεσουν τα γλυκα που να εχουν μια ελαφρια "πικριλα" ειναι τελειο.
    Το μονο που κανω διαφορετικο ειναι πως αντι για σουβλι χρησιμοποιω ενα εργαλειο σαν αυτο που καθαριζουμε το μηλο αλλα μικροτερο και κανω μια τρυπα απο το ενα ακρο στο αλλο.
    #
    Σχόλιο από littlesugar, 4-10-09  
    Πραγματικά ήταν τέλεια η συνταγή.Πρόσθεσα και αμύγδαλα ξασπρισμένα στο κέντρο.Δοκιμάστε το
    #
    Σχόλιο από golfo, 17-7-10  
    ειναι παρα πολυ ωραιο γλυκο αλλα θελει κοπο και χρονο για να ξεπικρισει καλα και να γινει τρυφερο.
    ευχαριστω
    #
    Σχόλιο από m54, 17-7-10  
    Συμπτωματικά ξεκίνησα να φτιάξω το νερατζάκι και μετά είδα την δική σου συνταγή. Στις συνταγές της Σοφίας Σκούρα όμως γράφει ότι τα αφήνουμε για να ξεπικρίσουν 2 μερες όχι οκτώ. Οταν διάβασα τη συνταγή είχα φτάσει στο τελευταίο σχεδόν στάδιο. Εχω βεβαια εμπιστοσύνη στην Σκούρα, ότι έχω φτιάξει βγήκε πολυ καλό, οπότε μένει να περιμένω μια μερα ακόμα για να το δέσω και θα δούμε ποιά έχει δικιο. Κατα τ' αλλα η συνταγή είναι ακριβώς ίδια.
    #
    Σχόλιο από Mirella_S, 11-7-11  
    Θα τα φτιαξω με αυτον τον τροπο, περυσι δοκιμασα μια αλλα συνταγη που βρηκα σε ενα παλιο Αλμανακ, ηταν διαδικασια 14 ημερων, αλλα το αποτελεσμα ηταν δραματικο. Τα νερατζακια ελαχιστα ειχαν μαλακωσει και ελαχιστα ειχαν ξεπικρισει.
    #
    Σχόλιο από Mirella_S, 19-7-11  
    Εκλπληκτικη οντως η συνταγη!!
    Τα εκανα με αυτον τον τροπο και μου πετυχαν απολυτα, η μονη παραλλαγη που εκανα ηταν οτι στο "δεσιμο" του σιροπιου προσεθεσα και μια βανιλλια ετσι για εξτρα αρωμα. Συγχαρητηρια, κερδιξεις επαξια τα πεντε πηρουνακια.
    #
    Σχόλιο από Mirella_S, 20-7-11  
    Παιδια, οποιος γνωριζει ας με πληροφορησει τι εκανα λαθος.
    Εκει που νομισα οτι το γλυκο ειχε πετυχει απολυτα, και μολονοτι προσεθεσα γλυκοζη, το γλυκο (ισως το παραβρασα στο δεσιμο του σιροπιου), ηρθε και ζαχαρωσε αναγκαστησα να προσθεσω και χυμο απο μισο λεμονι μηπως και το σωσω, αλλα τελικα επηξε τελειως και τα νερατζακια εγιναν οσον αφορα την φλουδα τους απιστευτα σκληρα. Δυστυχως αναγκαστηκα να πεταξω το γλυκο. Σημειωση, πριν δεσω το σιροπι δοκιμασα ενα νερατζακι και ηταν απολυτα μαλακο και ζουμερο.
    #
    Σχόλιο από menipposz, 21-7-11  
    Δυστυχώς αυτό το γλυκό δεν μου έχει κρυσταλλώσει ποτέ (παρόλο που μερικά βάζα τα έχω έως και πάνω από δύο έτη) και δεν μπορώ να βοηθήσω. Ίσως την πρώτη φορά που έδεσε το σιρόπι να έδεσε πολύ, ή η ποικιλία που χρησιμοποιήθηκε να είναι διαφορετική από αυτή που χρησιμοποιώ εγώ.
    #
    Σχόλιο από karavour, 14-8-11  
    #
    Σχόλιο από μικρή πίπη, 22-6-12  
    Άπαιχτο ! Σ'ευχαριστούμε πολύ.

    1 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από mmmarmelady, 21-7-11  
    Γειά σας και καλώς σας βρήκα!!

    Το νεραντζάκι είναι ένα από τα αγαπημένα μου γλυκά και αφού έφαγα όλον τον τόπο να βρώ έφτιαξα τη συνταγή... βγήκε ακριβώς οπως το φανταζόμουν!!
    κι εδώ αρχίζει το γλυκό να παίρνει την κάτω βόλτα... μετα από τρεις μέρες άρχισαν να εμφανίζονται κρύσταλλοι ζάχαρης... χθες το βράδυ το έβαλα να πάρει μια βράση με 1/2 φλυτζάνι νερό και σήμερα το πρωί πάλι εμφανίστηκαν οι κρύσταλλοι...
    τί λάθος μπορεί να έγινε? και πως μπορεί να σωθεί τώρα? μήπως χθες θα έπρεπε μετά τη βράση να ρίξω λεμόνι? υπάρχει περίπτωση να φταίει η γλυκόζη?

    2 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από chrispandou, 19-9-11  
    Το τελείωσα χθες και έγινε εξαιρετικό! Τα ξεπίκρισα μόνο πέντε μέρες, δεν έβαλα γλυκόζη αλλά πρόσθεσα χυμό λεμονιού και στην πρώτη φάση βρασίματος του σιροπιού και στο τέλος λίγο πριν το δέσιμο.
    #
    Σχόλιο από Σουηδός Μάγειρας, 25-6-14  
    Από τα πολύ αγαπημένα !!!!!!!!!!!!!
    Δε χρησιμοποιώ γλυκόζη,στίβω ένα λεμονάκι...

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Βιταμίνες Α' μέρος
    Οι βιταμίνες είναι μη θερμιδικές ουσίες, ο...
    Αποστειρωμένα βάζα
    Όταν φτιάχνουμε μαρμελάδα, πρέπει μετά να τη β...
    Ένα φρούτο την ημέρα
    Όλοι ξέρουμε λίγο πολύ ότι τα φρούτα μας κάνουν κα...
    Αποστειρωμένα βάζα
    Όταν φτιάχνουμε μαρμελάδα, πρέπει μετά να τη β...
    Νηστείες
    Η νηστεία, πέρα από τη θρησκευτική της σημασία,...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    avec plaisir
    Ένα βιβλίο 47 αγαπημένων συνταγών, του/της μικρή πίπη
    μαρμελαδες
    Ένα βιβλίο 33 αγαπημένων συνταγών, του/της glikoula
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 93 αγαπημένων συνταγών, του/της m54
    Γλυκά
    Ένα βιβλίο 9 αγαπημένων συνταγών, του/της Jiasmin
    γλυκα
    Ένα βιβλίο 218 αγαπημένων συνταγών, του/της happy mama