menipposz
menipposz @cook_8458160
,

Γλυκό κουτακιού μικρό νεραντζάκι με ξεχωριστή γεύση και άρωμα (πολύ μπελαλίδικο).

Λίγα μυστικά ακόμα

Το νεραντζάκι σε αυτό το μέγεθος προτιμάται στην Μακεδονία. Μια φορά αν το δοκιμάσετε θα σας μείνει αξέχαστο. Καλή επιτυχία.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

50 Minutes
Ένα βάζο γλυκό
  1. Νεραντζάκια 2,5 - 3 εκατοστών, να γεμίζουν ένα βάζο του ενός λίτρου
  2. 1 κιλό ζάχαρη
  3. 1,5 ποτήρι νερό
  4. 1 κουταλιά σούπας σιρόπι γλυκόζης

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Τον Ιούνιο τα νεραντζάκια έχουν το μέγεθος που απαιτεί η συνταγή2,5 με 3 εκατοστά διάμετρο. Τα μικρότερα είναι σκληρά και πικρά ενώ τα μεγαλύτερα έχουν κουκούτσια. Για να βεβαιωθείτε για το μέγεθος ανοίξτε ένα, αν έχει κουκούτσια τότε είναι μεγάλο, ιδανικό είναι το πιο μεγάλο μέγεθος που δεν έχει ακόμη κουκούτσια.

  2. 2

    Τα μαζεύουμε από το δέντρο και τα αφήνουμε δύο μέρες για να μαλακώσουν (όχι μέσα σε σακούλα). Τα περισσότερα φρούτα όταν κοπούν από το δέντρο παράγουν ένζυμα για να ωριμάσουν γρηγορότερα και να γλυκάνουν περισσότερο.

  3. 3

    Τα πλένουμε πολύ καλά και κάνουμε με κάτι μυτερό (να είναι σαν καρφί ή σουβλί) μια τρύπα από εκεί που ήταν το κοτσάνι όσο το δυνατό βαθύτερα. Τα βράζουμε σε χύτρα ταχύτητος για 25 λεπτά περίπου. Αφήνουμε την χύτρα να κρυώσει μόνη της και την ανοίγουμε. Εναλλακτικά σε απλή κατσαρόλα για μία - μιάμιση ώρα τουλάχιστον. Σημαντικό είναι τα νεραντζάκια να μαλακώσουν σαν ώριμο σύκο.

  4. 4

    Ρίχνουμε τα νεραντζάκια σε λεκανίτσα με νερό το οποίο το αλλάζουμε τουλάχιστον 4 φορές την μέρα (μην χάσετε όμως και τον ύπνο σας) για μία εβδομάδα ώστε να ξεπικρίσουν.

  5. 5

    Την ένατη ημέρα βάζουμε τα νεραντζάκια σε κατσαρόλα με νερό και τα βράζουμε για πέντε λεπτά. Μετά τα σουρώνουμε.

  6. 6

    Την ίδια ώρα ετοιμάζουμε το σιρόπι με την ζάχαρη και το νερό. Το βράζουμε για πέντε λεπτά και σβήνουμε την φωτιά.

  7. 7

    Αφού κρυώσουν λίγο τα νερατζάκια και το σιρόπι ρίχνουμε τα νερατζάκια στο σιρόπι και τα βράζουμε για άλλα πέντε λεπτά.

  8. 8

    Μετά από τρεις - τέσσερις ώρες τα ξαναβράζουμε. Αυτό το κάνουμε για να εισχωρήσει η ζάχαρη όσο το δυνατό περισσότερο βαθύτερα.

  9. 9

    Την δέκατη λοιπόν μέρα θα δέσουμε το σιρόπι. Στο τελικό δέσιμο θα ρίξουμε και το σιρόπι γλυκόζης.

  10. 10

    Ρίχνουμε τη γλυκόζη και βράζουμε το σιρόπι σε σιγανή φωτιά μέχρι να δέσει. Διαπιστώνουμε ότι έδεσε το σιρόπι αν όταν ρίξουμε μια σταγόνα στην πίσω πλευρά ενός κουταλιού και κρυώσει λίγο δεν θα τρέχει.

  11. 11

    Βάζουμε το γλυκό σε βάζο και αφού κρυώσει καλά το κλείνουμε.

Αντιδράσεις

Σχόλια (11)

Eυδοκία
Eυδοκία @cook_8452997
Αυτην την συνταγη την φτιαχνω χρονια.Το γλυκο ειναι φανταστικο και αν σας αρεσουν τα γλυκα που να εχουν μια ελαφρια \"πικριλα\" ειναι τελειο.\r\nΤο μονο που κανω διαφορετικο ειναι πως αντι για σουβλι χρησιμοποιω ενα εργαλειο σαν αυτο που καθαριζουμε το μηλο αλλα μικροτερο και κανω μια τρυπα απο το ενα ακρο στο αλλο.

Από

menipposz
menipposz @cook_8458160
στις
,