Γλυκό κουταλιού περγαμόντο

Bαθμολογία: 4.85
       
 
40 ψήφοι
evdoba, 26.02.08

Περιγραφή

Εάν διαθέσετε λίγο χρόνο και ακολουθήσετε τις οδηγίες μας, θα έχετε ένα νοστιμότατο, μυρωδάτο και ευπαρουσίαστο γλυκό του κουταλιού περγαμόντο.

Γλυκό κουταλιού περγαμόντο
photo: ansou

Τι χρειαζόμαστε:

  • 8 περγαμόντα μεγάλα ή περίπου 1800γρ περγαμόντα
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 3 κούπες νερό
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • (μισό βαζάκι γλυκόζη αν θέλουμε)
Στα γρήγορα
Μέθοδος: Κατσαρόλας
Περιέχει: Φρούτα
Νηστίσιμα: Νηστίσιμα
Κόστος:
(3 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(3 ψήφοι)
Προετοιμασία: 9 ώ (3 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 132' (3 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

Βήμα 1
1) Παίρνουμε τα περγαμόντα και αφού τα πλύνουμε καλά τα ξύνουμε γύρω γύρω με έναν τρίφτη ψιλό. Εγώ, για να μην χάσουν το χρώμα τους πολύ, τα έξυσα με ενα λεπτό τυριού (και επειδή έτσι θα έμενε πιο πολύ από τη φλούδα τα πέρασα μια φορά επιπλέον από νερό για ξεπίκρισμα). Μπορούμε όμως να τα ξύσουμε με έναν κανονικό ψιλό τρίφτη που τρίβουμε τα καρότα πχ.
Βήμα 2
2) Κόβουμε λίγο στο πάνω και κάτω μέρος τη φλούδα σαν καπάκι όσο χρειάζεται ώστε να είναι καθαρή η φλούδα
Βήμα 3
3) Χαράζουμε κυκλικά στο στρόγγυλο λευκό τμήμα ώστε να αφαιρεθεί πιο εύκολα ατόφια η φλούδα.
Βήμα 4
4) Χαράζουμε επίσης με ένα μαχαιράκι το φρούτο γύρω-γύρω όπως θα καθαρίζαμε ένα πορτοκάλι κάθετα σε πέντε κομάτια (4 αν είναι μικρό το περγαμόντο). Μπορούμε να κόψουμε και λοξά ώστε τα κομάτια που θα βγουν να είναι τραπέζια -να έχουν την πάνω πλευρά μικρότερη από την κάτω)
Βήμα 5
5) Τα τυλίγουμε σε ρολάκια και στηρίζουμε με οδοντογλυφίδες. Αν τα κόψαμε σαν τραπέζια ή σαν τρίγωνα, ξεκινάμε τυλίγοντας από την μεγάλη πλευρά και στερεώνουμε την μικρή με οδοντογλ. και μοιάζει σαν "κρουασάν". Μπορούμε να τα τυλίξουμε αφού τα βράσουμε μια φορά. Καθώς τα τυλίγουμε τα ρίχνουμε σε μια λεκάνη με κρύο νερό.
Βήμα 6
6)

Βάζουμε (ή έχουμε βάλει από πριν) μια κατσαρόλα με νερό να βράζει και μόλις βράσει ρίχνουμε τα περγαμόντα μέσα να βράζουν 20 λεπτά. Αυτά επιπλέουν στο νερό και καλά είναι να βάλουμε ένα πιάτο ανάποδα ώστε να είναι όλα μέσα στο νερό.

Τα βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε σε άλλη κατσαρόλα σε νερό που βράζει και τα αφήνουμε να βράσουν άλλα 15 λεπτά. Το νερό πάλι κιτρινίζει.

Τα βγάζουμε από εκεί με την τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με χλιαρό νερό και τα αφήνουμε για την άλλη μέρα. Το κιτρινισμένο νερό που έβραζαν το πετάμε.
(Αν δεν έχουμε ξύσει βαθιά τη φλούδα επαναλαμβάνουμε άλλη μια φορά το βράσιμο σε καθαρό νερό για 25 λεπτά)

Βήμα 7
7)

Την άλλη μέρα αφαιρούμε τις οδοντογλυφίδες από τα περγαμόντα
Ετοιμάζουμε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη και το νερό της συνταγής και αφήνουμε να βράσουν. Μετά από 10 λεπτά βάζουμε μέσα το χυμό ενός λεμονιού (αν θέλουμε τη γλυκόζη για να είναι πιο γυαλιστερό το γλυκό) και τα περγαμόντα και αφήνουμε να βράσουν καλά 30 λεπτά να βγάλουν αφρό.

Βήμα 8
8) Τον ξαφρίζουμε με μια κουτάλα. Δεν πρέπει να μείνει αφρός μέσα για αισθητικούς λόγους και για να μην ζαχαρώσει εύκολα.
Βήμα 9
9) Το γλυκό αρχίζει να "δένει" και αυτό το βλέπουμε από το σιρόπι που στάζει από ένα κουταλάκι σταγόνα σταγόνα.
Βήμα 10
10) Κλείνουμε το μάτι της κουζίνας και αφήνουμε κανα 2ωρο να τραβήξει και να βγουν όλα τα υγρά (νερό από τα πρώτα βρασίματα). Μετά το βάζουμε να βράσει 15 λεπτά ακόμα, αν αφρίσει ξαναμαζεύουμε τον αφρό και το αφήνουμε να κρυώσει. Το βάζουμε σε βαζάκια.

Λίγα μυστικά ακόμα

Η συνταγή μπορεί να γίνει σε μια μέρα, αλλά θα είστε όλη μέρα πάνω από μια κατσαρόλα...

 

Σχετικές συνταγές

    84 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από ifil, 19-3-08  
    Καλημέρα ! Έφτιαξα το γλύκο (πρωτη φορά εκάνα γλυκο του κουταλιου ) και ήταν υπέροχο ! Το μόνο που μπερδεύτηκα λιγο στο βήμα 9 "Το γλυκό αρχίζει να "δένει" και αυτό το βλέπουμε από το σιρόπι που στάζει από ένα κουταλάκι σταγόνα σταγόνα." Γιατί εμενα δεν εσταζε σταγόνα-σταγονα... Κι ετσι το αφησα να βρασει λίγο ακόμα ... με αποτέλεσμα να μην μεινει πολύ σιρόπι και αυτο που εμεινε , όταν κρυωσε το γλύκό πάγωσε ... και δεν κουνιόταν καθόλου ... Σαν γεύση όμως ήταν εξαιρετικό !!
    Σέυχαριστώ !
    Φτιάχνεις κι άλλα γλύκα κουταλιού ??
    #
    Σχόλιο από angelikikontou, 3-3-09  
    Πραγματκα τελειο! Ευχαριστω πολυ για τις φωτογραφιες.. με βοηθησαν πολυ.
    #
    Σχόλιο από elenikolas, 4-4-09  
    Το έφτιαξα και έγινε θεϊκό. Οι αναλογίες ζάχαρης νερού είναι τέλειες για το σιροπάκι. Ευχαριστούμε για την συνταγή.
    #
    Σχόλιο από makaronou, 4-4-09  
    Είναι καταπληκτική συνταγή. Ευχαριστώ για τις φωτογραφίες. Πραγματικά βοήθησαν πολύ.
    #
    Σχόλιο από evdoba, 4-4-09  
    Το ξαναέκανα κι εγώ φέτος κι έγινε πολύ καλό πράγματι. Είναι τόσο αρωματικό φρούτο! Όσο για τις φωτογραφίες ναναι καλά η μικρή μου! :-)
    #
    Σχόλιο από painter, 7-4-09  
    Πάρα πολύ καλή και αρωματική...
    #
    Σχόλιο από athinaa, 9-4-09  
    καλισπερα κοριτσια ποια ειναι η αναλογια ζαχαρης -και γλυκοζης π.χ. 1 κιλο ζαχαρη ποση γλυκοζη ευχαριστο πολι
    #
    Σχόλιο από evdoba, 10-4-09  
    athinaa, εγώ έβαλα στο 1 κιλό ζάχαρη, μισό βαζάκι γλυκόζη. Μου φτάνει τόσο δεν το θέλω πολύ βαρύ. :-)
    #
    Σχόλιο από ansou, 21-10-09  
    Ειναι καταπληκτικο πραγματικα το γλυκακι αυτο!Το φτιαχνω καθε χρονο.Η συγκεκριμενη συνταγη ειναι αψογη απο καθε αποψη.Ετσι ακριβως γινεται.Να προσθεσω δυο πραγματακια ακομη μονο,ασχετα λιγο με την συνταγη:Ταιριαζει τελεια κομμενο σε μικρα κομματακια στο Christmas Cake ,για οσους το φτιαχνουν.Δινει εξαιρετικο αρωμα.Επισης το ξυσμα το κρατω σε δοχειακι στην καταψυξη και βαζω σε καθε κεικ πορτοκαλιου αλλα και στα μελομακαρονα και γινονται φοβερα!!!Τωρα που το σκεφτομαι ισως να πηγαινει και σε καποια λικερ....
    #
    Σχόλιο από ansou, 21-10-09  
    Ουπς!!!Ξεχασα τα πηρουνακια......
    #
    Σχόλιο από Eυδοκία, 11-1-10  
    Εvdova ,χρειαζομαι μια μικρη βοηθεια.Οταν λες 1800 γρ, περγαμο εννοεις ετοιμο καθαρισμενο ή οπως ειναι στην αρχικη του μορφη;
    Εγω εχω ήδη ενα κιλο καθαρισμενο,θα ακολουθησω τα βηματα της συνταγης; ή οχι; ΒΟΗΘΕΙΑ!!!!!!1
    #
    Σχόλιο από evdoba, 13-1-10  
    Ευδοκία, μόλις μπόρεσα να δω το μηνυμά σου. Τα περγαμόντα όπως θα τα ζυγίσει ο μανάβης. Ολόκληρος ο καρπός ναναι 1800γρ. Καλή επιτυχία!!
    #
    Σχόλιο από Eυδοκία, 14-1-10  
    Evdova σε ευχαριστω για την βοηθεια σου.Το γλυκο εγινε τελειο και του αξιζουν τα 5 πηρουνακια.Να σκεφτεις οτι ηταν η πρωτη φορα που το εφτιαξα.ΜΠΡΑΒΟ!!!!!
    #
    Σχόλιο από ελισαβετα, 14-1-10  
    κανω κι εγω περγαμοντο και πορτοκαλι με τον ιδιο τροπο περιπου, αν δεν εχετε οδοντογλυφιδες μπορειται να τα τυλιξεται με κλωστη ραψιματος και το ξυσμα διατηρειται στην καταψυξη δινει φανταστικη μυρωδια στα κεικ
    #
    Σχόλιο από tsoyrekaki, 22-1-10  
    po po mpravo soy den kseris poso kero epsaxna na vro gliko pergamonto to ekana mia fora kai kontepsa na petakso tin katsarola apo to parathiro twra me voithas poli me ta vimata eyxaristo poli
    #
    Σχόλιο από fly, 24-1-10  
    Απο τα καλύτερα γλυκά κουταλιού με πολύ ωραίο άρωμα και γεύση.Το μόνο που κάνω διαφορετικό ειναι ότι τα ρολάκια τα περνάω με μια βελόνα σε κλωστή όλα μαζί σε αρμάθα δηλ.σαν στεφάνι πρωτομαγιάς. Αυτό το έχω δεί από τους γονείς μου που έφτιαχναν πάντα μαζί αυτό το γλυκό.
    #
    Σχόλιο από dorak66, 1-2-10  
    καταπληκτικη συνταγη.οι αναλογιες ειναι ακριβως οπως πρεπει για ενα υπεροχο αποτελεσμα. ευχαριστω πολλυ!
    #
    Σχόλιο από evdoba, 1-2-10  
    Xαίρομαι που σας αρέσει. Είναι κι εποχή του πάλι. Να ετοιμάσουμε την νέα σοδειά. :-)
    #
    Σχόλιο από xaroula, 5-2-10  
    θεικο!!!!!!!!!! δεν το ειχα ξανακανει!! :Ο,:)
    #
    Σχόλιο από ΔΡΕΝΙΑ, 11-2-10  
    Γειας ειμαι καινουρια στην παρεα,μολις εκανα το γλυκο ειναι υπεροχο μυρωδατο με χρωμα χρυσαφενιο,το ξυσμα το κανο λικερακι.
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 Επόμενο > Τέλος >>

    63 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από ifil, 19-3-08  
    Καλημέρα ! Έφτιαξα το γλύκο (πρωτη φορά εκάνα γλυκο του κουταλιου ) και ήταν υπέροχο ! Το μόνο που μπερδεύτηκα λιγο στο βήμα 9 "Το γλυκό αρχίζει να "δένει" και αυτό το βλέπουμε από το σιρόπι που στάζει από ένα κουταλάκι σταγόνα σταγόνα." Γιατί εμενα δεν εσταζε σταγόνα-σταγονα... Κι ετσι το αφησα να βρασει λίγο ακόμα ... με αποτέλεσμα να μην μεινει πολύ σιρόπι και αυτο που εμεινε , όταν κρυωσε το γλύκό πάγωσε ... και δεν κουνιόταν καθόλου ... Σαν γεύση όμως ήταν εξαιρετικό !!
    Σέυχαριστώ !
    Φτιάχνεις κι άλλα γλύκα κουταλιού ??
    #
    Σχόλιο από angelikikontou, 3-3-09  
    Πραγματκα τελειο! Ευχαριστω πολυ για τις φωτογραφιες.. με βοηθησαν πολυ.
    #
    Σχόλιο από elenikolas, 4-4-09  
    Το έφτιαξα και έγινε θεϊκό. Οι αναλογίες ζάχαρης νερού είναι τέλειες για το σιροπάκι. Ευχαριστούμε για την συνταγή.
    #
    Σχόλιο από makaronou, 4-4-09  
    Είναι καταπληκτική συνταγή. Ευχαριστώ για τις φωτογραφίες. Πραγματικά βοήθησαν πολύ.
    #
    Σχόλιο από evdoba, 4-4-09  
    Το ξαναέκανα κι εγώ φέτος κι έγινε πολύ καλό πράγματι. Είναι τόσο αρωματικό φρούτο! Όσο για τις φωτογραφίες ναναι καλά η μικρή μου! :-)
    #
    Σχόλιο από painter, 7-4-09  
    Πάρα πολύ καλή και αρωματική...
    #
    Σχόλιο από ansou, 21-10-09  
    Ειναι καταπληκτικο πραγματικα το γλυκακι αυτο!Το φτιαχνω καθε χρονο.Η συγκεκριμενη συνταγη ειναι αψογη απο καθε αποψη.Ετσι ακριβως γινεται.Να προσθεσω δυο πραγματακια ακομη μονο,ασχετα λιγο με την συνταγη:Ταιριαζει τελεια κομμενο σε μικρα κομματακια στο Christmas Cake ,για οσους το φτιαχνουν.Δινει εξαιρετικο αρωμα.Επισης το ξυσμα το κρατω σε δοχειακι στην καταψυξη και βαζω σε καθε κεικ πορτοκαλιου αλλα και στα μελομακαρονα και γινονται φοβερα!!!Τωρα που το σκεφτομαι ισως να πηγαινει και σε καποια λικερ....
    #
    Σχόλιο από ansou, 21-10-09  
    Ουπς!!!Ξεχασα τα πηρουνακια......
    #
    Σχόλιο από ελισαβετα, 14-1-10  
    κανω κι εγω περγαμοντο και πορτοκαλι με τον ιδιο τροπο περιπου, αν δεν εχετε οδοντογλυφιδες μπορειται να τα τυλιξεται με κλωστη ραψιματος και το ξυσμα διατηρειται στην καταψυξη δινει φανταστικη μυρωδια στα κεικ
    #
    Σχόλιο από tsoyrekaki, 22-1-10  
    po po mpravo soy den kseris poso kero epsaxna na vro gliko pergamonto to ekana mia fora kai kontepsa na petakso tin katsarola apo to parathiro twra me voithas poli me ta vimata eyxaristo poli
    #
    Σχόλιο από dorak66, 1-2-10  
    καταπληκτικη συνταγη.οι αναλογιες ειναι ακριβως οπως πρεπει για ενα υπεροχο αποτελεσμα. ευχαριστω πολλυ!
    #
    Σχόλιο από evdoba, 1-2-10  
    Xαίρομαι που σας αρέσει. Είναι κι εποχή του πάλι. Να ετοιμάσουμε την νέα σοδειά. :-)
    #
    Σχόλιο από xaroula, 5-2-10  
    θεικο!!!!!!!!!! δεν το ειχα ξανακανει!! :Ο,:)
    #
    Σχόλιο από ΔΡΕΝΙΑ, 11-2-10  
    Γειας ειμαι καινουρια στην παρεα,μολις εκανα το γλυκο ειναι υπεροχο μυρωδατο με χρωμα χρυσαφενιο,το ξυσμα το κανο λικερακι.
    #
    Σχόλιο από Dudu, 11-3-10  
    Μου έγινε καταπληκτικό! Πρώτη φορά έφτιαξα περγαμόντο γλυκό, το απέφευγα γιατί μου φαινόταν πολύ δύσκολο να το πετύχω. Ακολούθησα όμως τις οδηγίες κατά γράμμα κι έγινε υπέροχο! Ο σύζυγός μου ξετρελάθηκε!! Να΄σαι καλά!! Μία ερώτηση, έχεις συνταγή για μαρμελάδα περγαμόντο;
    #
    Σχόλιο από lenale, 24-4-10  
    Πεντανόστιμο και αρωματικό!!!
    #
    Σχόλιο από maroulito, 6-5-10  
    akolouthisa kata vhma th syntagh alla to apotelesma den htan katholou kalo..meta to toso vrasimo efyge teleiws to arwma tous k malakwsan para poly..de kserw ti mporei na eftaikse..
    #
    Σχόλιο από evdoba, 6-5-10  
    maroulito, κρίμα! μήπως ήταν δυνατή η φωτιά?
    #
    Σχόλιο από maroulito, 10-5-10  
    oxi h fwtia htan siganh.den einai h prwth fora pou ftiaxnw glyko tou koutaliou.apla meta to olo vrasimo efyge teleiws h myrwdia tou pergamontou k malakwse poly.tha to ksanadokimasw omws kapoia stigmh...twra seira exoun ta syka k to stafylaki se ligo :)
    #
    Σχόλιο από μαραμενο λουλουδι, 3-1-11  
    ΤΗΝ ΕΦΤΙΑΞΑ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΤΕΛΕΙΑ(ΑΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΧΡΟΝΟΒΟΡΟ ΣΑΝ ΓΛΥΚΟ ΓΙΑΤΙ ΕΧΩ ΦΤΙΑΞΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΑ)ΤΟ ΘΕΜΑ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΜΟΥ ΒΓΗΚΕ ΥΠΕΡΟΧΟ!!!!!!ΜΗΠΩΣ ΞΕΡΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΚΑΝΕΝΑ ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ??ΣΥΝΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!!!!!!!!!!!!!!!
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 Επόμενο > Τέλος >>

    18 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από athinaa, 9-4-09  
    καλισπερα κοριτσια ποια ειναι η αναλογια ζαχαρης -και γλυκοζης π.χ. 1 κιλο ζαχαρη ποση γλυκοζη ευχαριστο πολι
    #
    Σχόλιο από evdoba, 10-4-09  
    athinaa, εγώ έβαλα στο 1 κιλό ζάχαρη, μισό βαζάκι γλυκόζη. Μου φτάνει τόσο δεν το θέλω πολύ βαρύ. :-)
    #
    Σχόλιο από Eυδοκία, 11-1-10  
    Εvdova ,χρειαζομαι μια μικρη βοηθεια.Οταν λες 1800 γρ, περγαμο εννοεις ετοιμο καθαρισμενο ή οπως ειναι στην αρχικη του μορφη;
    Εγω εχω ήδη ενα κιλο καθαρισμενο,θα ακολουθησω τα βηματα της συνταγης; ή οχι; ΒΟΗΘΕΙΑ!!!!!!1
    #
    Σχόλιο από evdoba, 13-1-10  
    Ευδοκία, μόλις μπόρεσα να δω το μηνυμά σου. Τα περγαμόντα όπως θα τα ζυγίσει ο μανάβης. Ολόκληρος ο καρπός ναναι 1800γρ. Καλή επιτυχία!!
    #
    Σχόλιο από Eυδοκία, 14-1-10  
    Evdova σε ευχαριστω για την βοηθεια σου.Το γλυκο εγινε τελειο και του αξιζουν τα 5 πηρουνακια.Να σκεφτεις οτι ηταν η πρωτη φορα που το εφτιαξα.ΜΠΡΑΒΟ!!!!!
    #
    Σχόλιο από 103, 24-2-10  
    Eιπα και εγω να προσπαθήσω να κάνω το γλυκό μόνη μου χωρίς την βοήθεια της μαμας, αλλά αποτυχία. Τελικά έγιναν σαν φρουι - γλασέ. Νομίζω ότι ο χρόνος βρασίματος ήταν πολύς ή εγώ το έβρασα σε δυνατή φωτιά? Τελικά το σιρόπι μου βγήκε σαν καραμέλα. Εριξα λίγο νερό στο τέλος να μην σφίξει εντελώς και κράτησα τα περγαμόντα μόνα τους σαν φρουι - γλάσε. Δεν θα βαθμολογήσω, λοιπόν γιατί κάτι θα έκανα εγώ λάθος. Θα ξαναπροσπαθήσω γιατί ο επιμένων νικά! Ξέχασα να πω ότι έβαλα 6 περγαμόντα αλλά μείωσα αντίστοιχα και τη ζάχαρη και το νερό, αλλά κράτησα τους χρόνους βρασίματος ίδιους. Μήπως αυτό ήταν το λάθος μου?
    #
    Σχόλιο από evdoba, 25-2-10  
    Μήπως ήταν όντως δυνατή η φωτιά αφού λες ότι μείωσες και τη ζάχαρη ανάλογα? Δεν χρειάζεται να κοχλάζει, να σιγοβράζει σε μέτρια φωτιά.
    #
    Σχόλιο από 103, 25-2-10  
    Μάλλον αυτό ήταν το λάθος μου γιατί η φωτιά μου ήταν όντως δυνατή, θα το ξαναπροσπαθήσω αυτό το ΣΚ! Ευχαριστώ!
    #
    Σχόλιο από CookieMamma, 16-1-12  
    Μπορείς να τα κάνεις όπως τα'κανε η γιαγιά μου.Θα τα τρίψεις κανονικά,και θα βγάλεις τη φλούδα όπως λέει η συνταγή σαν να καθαρίζεις πορτοκάλι.Με κοφτερό μαχαιράκι θα το κόψεις κομματάκια ,όχι σπιρτόξυλα,περίπου σαν να κόβεις καρότα ζουλιέν.Εγώ με αυτόν τον τρόπο ήξερα το περγαμόντο,ρολάκι ήξερα μόνο το νεραντζάκι...
    #
    Σχόλιο από Αννούλα χοντρούλα, 12-2-12  
    είδα περγαμόντο στη λαϊκή αλλά δεν πήρα γιατί δεν έχω φτιάξει ποτέ και το φοβήθηκα, τώρα όμως που είδα ότι υπάρχει συνταγή...μμμ, κάτι θα κάνω! θέλω να ρωτήσω, τη σάρκα τους τί μπορούμε να την κάνουμε; είναι κρίμα σε τέτοιες εποχές να πετάμε υλικά... μήπως μπορούμε να την κάνουμε μαρμελάδα;το ξύσμα μπορούμε να το διατηρήσουμε στην κατάψυξη και να το χρησιμοποιούμε σε γλυκά ή σε κέικ;ευχαριστώ!
    #
    Σχόλιο από Αννούλα χοντρούλα, 13-2-12  
    evdoba ευχαριστώ για την απάντηση!είδα ότι στο site υπάρχει και συνταγή για λικέρ (με το ξύσμα) αλλά δεν βρήκα κάτι για μαρμελάδα.θα μπορούσες να μας προτείνεις κάτι;ευχαριστώ και πάλι!
    #
    Σχόλιο από me71, 19-3-12  
    κοριτσια γεια σας ετοιμαζομαι να φτιαξω γλυκο περγαμοντο και ηθελα λιγο την βοηθεια σας το προτιμω σε σπιρτοξυλα κομμενο οχι τριγωνα οι ποσοτητες των υλικων μου θα ειναι το ιδιο??οπως και η ωρα του ψησιματος !! δεν το θελω πολυ ψημενο θα περιμενω ευχαριστω!!!!
    #
    Σχόλιο από me71, 26-3-12  
    evdoba το γλυκο μου εγινε πολυ ωραιο και σπιρτοξυλα που το εφτιαξα ειναι πολυ καλο μειωσα και τον βρασμο και ολα καλα εξαλου νομιζω οτι το παραδοσιακο ειναι σπιρτοξολο
    #
    Σχόλιο από me71, 26-3-12  
    μαρμελαδα νεραντζι μπορω να κανω απο τα νεραντζια που μου εμειναν απο το γλυκο και πως γινεται? ευχαριστω
    #
    Σχόλιο από kikim, 14-1-13  
    Εχω καθαρη φλουδα 1600 ποση ζαχαρη να βαλω???
    #
    Σχόλιο από Kimwlos, 25-1-13  
    evdoba μια γρήγορη ερώτηση... έχω φτάσει μέχρι και το βήμα 6, τα περγαμόντα τα αφήνω στο νερό μέχρι αύριο που θα κάνω το σιρόπι? δεν έχουν ανάγκη μέσα στο νερό να μουλιάσουν ίσως???!!!???! τα φώτα σου παρακαλώ για να δω τι θα κάνω... ευχαριστώ :)
    #
    Σχόλιο από annio24, 6-2-13  
    καλησπερα.πρωτη φορα εκανα το γλυκο και οφειλω να πω οτι εγινε πεντανοστιμο!μονο που ειχα ενα προβλημα.μετα απο τρεις ημερες ζαχαρωσε.τι εκανα λαθος?και τι μπορω να κανω για να το σωσω?
    #
    Σχόλιο από annio24, 10-2-13  
    δεν ξερω που αλλου να ρωτησω.μηπωσ μπορειτε να με βοηθησετε?μου ψοφησε μια κοτα απο τσιμπηματα πολλων κοκορων που ειχα στο κοτετσι.κανει να την σφαξουμε για φαγητο?

    3 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από fly, 24-1-10  
    Απο τα καλύτερα γλυκά κουταλιού με πολύ ωραίο άρωμα και γεύση.Το μόνο που κάνω διαφορετικό ειναι ότι τα ρολάκια τα περνάω με μια βελόνα σε κλωστή όλα μαζί σε αρμάθα δηλ.σαν στεφάνι πρωτομαγιάς. Αυτό το έχω δεί από τους γονείς μου που έφτιαχναν πάντα μαζί αυτό το γλυκό.
    #
    Σχόλιο από leangourmet, 10-1-11  
    ΄Αψογες οι αναλογίες και οι οδηγίες! Με έσωσες. Μπράβο σου! Περιμένω πως και πως το Γενάρη να βγεί το περγαμόντο για να το φτιάξω (μόλις πήρα σήμερα 2 κιλά).
    Σαν τεμπέλα που είμαι, αντί για ρολάκια, κόβω τις φλούδες στο μίξερ σε πολύ λεπτό ζουλιέν με το δίσκο για τα τσίπς. Απλά θέλει λιγότερο βράσιμο. Για συντομία στο ξεπίκρισμα το βάζω όλη νύχτα σε γυάλινο μπώλ με κρύο νερό και σουρώνω το πρωί. Όχι πλαστικό ή μέταλλο γιατί το κιτρικό οξύ το κάνει δαντέλλα. Τώρα ξέρετε τι θα φτιάχνω αύριο στην κουζίνα μου...
    #
    Σχόλιο από tasa.x, 17-5-12  
    απιστευτα αρωματικο γλυκο απο τα αγαπημενα μας .εγω κανω τα καρουλακια και τα περναω σε κλωστη με τη βοηθεια μιας μεγαλης βελονας και μετα τδενω τις δυο ακρες ναγινει σαν κομπολοι.απλη και σιγουρη συνταγη.Μπραβο που την ανεβασες!!

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Διατροφή χωρίς γλουτένη: οδηγός συστατικών
    Εμφανίστηκε η κοιλιοκάκη στη ζωή μας; Είναι απα...
    Καταψύχω φρούτα
    Τα φρούτα διατηρούνται πολύ καλά στην κατάψυξη. Έ...
    Βιταμίνες Β' μέρος
    Αφού είδαμε τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες στο πρ...
    Νηστείες
    Η νηστεία, πέρα από τη θρησκευτική της σημασία,...
    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 82 αγαπημένων συνταγών, του/της matula
    Μαρμελάδες, γλυκά κουταλιού, κομπόστες
    Ένα βιβλίο 29 αγαπημένων συνταγών, του/της lianaki
    Αγαπημένες Δοκιμασμένες Συνταγές
    Ένα βιβλίο 45 αγαπημένων συνταγών, του/της eirini358
    νοστιμο
    Ένα βιβλίο 9 αγαπημένων συνταγών, του/της ntiti
    Γλυκά
    Ένα βιβλίο 88 αγαπημένων συνταγών, του/της Μουστρουφίτσα