Γλυκό κουταλιού πορτοκάλι

Bαθμολογία: 4.0909
       
 
11 ψήφοι
athinag, 11.01.08

Περιγραφή

Πεντανόστιμο και πολύ μυρωδάτο

Γλυκό κουταλιού πορτοκάλι
photo: lenale

Συνταγή από:

athinag

12 Συνταγές
0 Φωτογραφίες
Unfollow

Τι χρειαζόμαστε:

  • 8 μεγάλα χοντρόφλουδα πορτοκάλια
  • 2 κιλά ζάχαρη
  • 4 ποτήρια νερό

Πώς το κάνουμε:

  1. Ξύνω εξωτερικά τα πορτοκάλια και τα βάζω σε κατσαρόλα με κρύο νερό που να τα σκεπάζει εντελώς.
  2. Τα βάζω στην φωτιά και όταν κοχλάσει το νερό τα βράζω για 30 min.
  3. Τα βγάζω και αλλάζω το νερό 3-4 φορές σε διάρκεια 2,5-3 ωρών.
  4. Όταν πετάξω το τελευταίο νερό κόβω το κάθε πορτοκάλι σε 6 ή 8 κομμάτια.
  5. Βράζω την ζάχαρη με το νερό για 5 min και το ξαφρίζω. Έπειτα ρίχνω μέσα τα πορτοκάλια και βράζω για 30 min.
  6. Τα αφήνω ως την επόμενη μέρα και τα ξαναβράζω μέχρι να δέσει το σιρόπι.

Το σχόλιο του/της διαιτολόγου

Τα γλυκά του κουταλιού αποτελούν μία υγιεινή επιλογή καθώς δεν περιέχουν καθόλου λίπος.

Σχετικές συνταγές

    12 Όλα

    #
    Σχόλιο από evdoba, 16-1-08  
    Athinaq, μια ερώτηση . Τα πορτοκάλια δηλαδή είναι αφού βράσουν στο νερό για 3 ώρες?
    Γίνονται σκληρά ή μαλακά έτσι?
    Και για να αποφύγει τον ασβέστη που έβαζαν κάποτε, αλλά να γίνουν τραγανά ξέρεις κανένα κόλπο?
    #
    Σχόλιο από kalofagou, 8-4-09  
    Ακολούθησα τη συνταγή κατά βήμα. Το αποτέλεσμα; Μου έλιωσαν τα πορτοκάλια.:( Τρώγεται αλλά θα το ήθελα να στέκεται, τραγανό.
    #
    Σχόλιο από lenale, 5-12-10  
    Από τα αγαπημένα μου!!!
    Σ' ευχαριστούμε πολύ για την συνταγή!!!
    #
    Σχόλιο από jozef, 24-2-11  
    athinag πολυ ωραιο το γλυκο σου. ηδη εχουν κατεβει τα βαζα. η μονη αλλαγη που εγινε, ειναι οτι αντι για 30λ καθε φορα το εβρασα 20λ. το αποτελεσμα εκπληκτικο,ενα πορτοκαλι να στεκεται και να ειναι πολυ ωραιο. συγχαρητηρια.
    #
    Σχόλιο από Σουλτάνα, 26-1-12  
    Το αγαπημενο μου γλυκο! ετσι το φτιαχνω κι εγω
    #
    Σχόλιο από maritsoui, 20-9-12  
    #
    Σχόλιο από mallory66, 12-11-12  
    Μου συνεβη οτι και στην kalofagou... Και τα εβρασα συνολο περιπου 2.5 ωρες(οχι 3) με 4 αλλαγες νερου.Αφου αποφασισαν να γινουν απο μονα τους μαρμελαδα τα ξαναβρασα λιγο ακομα κ τα εκανα μαρμελαδα!ειναι ωραια ομως με ελαχιστα υποπικρη γευση, ετσι να μας θυμιζει οτι ειναι εσπεριδοειδες! (για τη μαρμελαδα παντως βαζω 5 πηρουνακια!)
    #
    Σχόλιο από tasa.x, 12-11-12  
    Δεν λεει πουθενα η συνταγη οτι τα βραζουμε 3 ωρες.1/2 ωρα τα βραζουμε και μετα απλα τα αφηνουμε σε κρυο νερο που αλλαζουμε 3-4 φορες για να ξεπικρισουν καλα και να σφιξουν.Κανω αυτη τη συνταγη απο τη μαμα και τη γιαγια μου εδω και παρα πολλα χρονια,ποτε δεν μου εχουν λιωσει.Μονο που προσθετω και 2 βανιλιες στο τελος .
    Δεν ειναι σωστο να βαθμολογουμε,οταν δεν εχουμε κανει σωστα τη συνταγη,απο δικο μας λαθος.
    #
    Σχόλιο από κουρκουμπινι, 20-12-12  
    κανω 5 χρονια αυτο το γλυκο. ειναι ευκολο, πολυ νοστιμο και βγαινει παντα επιτυχημενο. μαλιστα φετος το εκαν ακι δωρο με το καταλληλο αμπαλζ. τιπ 1) κραταω το ξυσμα στηνκαταψυξη και εχω παντα ξυσμα πορτοκαλιου ολο το χρονο για τα γλυκα μου. 2) δεν βαζω νερο και βαζω πολυ λιγοτερη ζαχαρη και αφηνω να βγαλει τα υγρα του το πορτοκαλι με τη ζαχαρη. φετος εβαλα και αρμπαροριζα στο τελευταιο βρασιμο. συγχαρητηρια. ευκολο και καταπληκτικο.
    #
    Σχόλιο από mariaa76, 7-2-13  
    Καλησπέρα και απο μένα, πριν απο λίγο τελείωσα την συνταγη και είναι καταπληκτηκή, μπράβο σου athinag, βέβαια και εγώ μπερδεύτηκα στη αρχή και νόμιζα ότι πρέπει να βράσουμε το πορτοκάλι για 3 ώρες. Οπότε ευχαριστώ και την tasa.x για την διευκρίνηση.
    #
    Σχόλιο από pyrialas, 15-2-13  
    Και μένα μαρμελαδα παρα κάτι βγήκε σίγουρα θέλει λιγότερο βράσιμο.
    #
    Σχόλιο από Titsi, 9-2-14  
    ...κανένα σχόλιο! Απλά ΤΕΛΕΙΟ!

    12 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από evdoba, 16-1-08  
    Athinaq, μια ερώτηση . Τα πορτοκάλια δηλαδή είναι αφού βράσουν στο νερό για 3 ώρες?
    Γίνονται σκληρά ή μαλακά έτσι?
    Και για να αποφύγει τον ασβέστη που έβαζαν κάποτε, αλλά να γίνουν τραγανά ξέρεις κανένα κόλπο?
    #
    Σχόλιο από kalofagou, 8-4-09  
    Ακολούθησα τη συνταγή κατά βήμα. Το αποτέλεσμα; Μου έλιωσαν τα πορτοκάλια.:( Τρώγεται αλλά θα το ήθελα να στέκεται, τραγανό.
    #
    Σχόλιο από lenale, 5-12-10  
    Από τα αγαπημένα μου!!!
    Σ' ευχαριστούμε πολύ για την συνταγή!!!
    #
    Σχόλιο από jozef, 24-2-11  
    athinag πολυ ωραιο το γλυκο σου. ηδη εχουν κατεβει τα βαζα. η μονη αλλαγη που εγινε, ειναι οτι αντι για 30λ καθε φορα το εβρασα 20λ. το αποτελεσμα εκπληκτικο,ενα πορτοκαλι να στεκεται και να ειναι πολυ ωραιο. συγχαρητηρια.
    #
    Σχόλιο από Σουλτάνα, 26-1-12  
    Το αγαπημενο μου γλυκο! ετσι το φτιαχνω κι εγω
    #
    Σχόλιο από maritsoui, 20-9-12  
    #
    Σχόλιο από mallory66, 12-11-12  
    Μου συνεβη οτι και στην kalofagou... Και τα εβρασα συνολο περιπου 2.5 ωρες(οχι 3) με 4 αλλαγες νερου.Αφου αποφασισαν να γινουν απο μονα τους μαρμελαδα τα ξαναβρασα λιγο ακομα κ τα εκανα μαρμελαδα!ειναι ωραια ομως με ελαχιστα υποπικρη γευση, ετσι να μας θυμιζει οτι ειναι εσπεριδοειδες! (για τη μαρμελαδα παντως βαζω 5 πηρουνακια!)
    #
    Σχόλιο από tasa.x, 12-11-12  
    Δεν λεει πουθενα η συνταγη οτι τα βραζουμε 3 ωρες.1/2 ωρα τα βραζουμε και μετα απλα τα αφηνουμε σε κρυο νερο που αλλαζουμε 3-4 φορες για να ξεπικρισουν καλα και να σφιξουν.Κανω αυτη τη συνταγη απο τη μαμα και τη γιαγια μου εδω και παρα πολλα χρονια,ποτε δεν μου εχουν λιωσει.Μονο που προσθετω και 2 βανιλιες στο τελος .
    Δεν ειναι σωστο να βαθμολογουμε,οταν δεν εχουμε κανει σωστα τη συνταγη,απο δικο μας λαθος.
    #
    Σχόλιο από κουρκουμπινι, 20-12-12  
    κανω 5 χρονια αυτο το γλυκο. ειναι ευκολο, πολυ νοστιμο και βγαινει παντα επιτυχημενο. μαλιστα φετος το εκαν ακι δωρο με το καταλληλο αμπαλζ. τιπ 1) κραταω το ξυσμα στηνκαταψυξη και εχω παντα ξυσμα πορτοκαλιου ολο το χρονο για τα γλυκα μου. 2) δεν βαζω νερο και βαζω πολυ λιγοτερη ζαχαρη και αφηνω να βγαλει τα υγρα του το πορτοκαλι με τη ζαχαρη. φετος εβαλα και αρμπαροριζα στο τελευταιο βρασιμο. συγχαρητηρια. ευκολο και καταπληκτικο.
    #
    Σχόλιο από mariaa76, 7-2-13  
    Καλησπέρα και απο μένα, πριν απο λίγο τελείωσα την συνταγη και είναι καταπληκτηκή, μπράβο σου athinag, βέβαια και εγώ μπερδεύτηκα στη αρχή και νόμιζα ότι πρέπει να βράσουμε το πορτοκάλι για 3 ώρες. Οπότε ευχαριστώ και την tasa.x για την διευκρίνηση.
    #
    Σχόλιο από pyrialas, 15-2-13  
    Και μένα μαρμελαδα παρα κάτι βγήκε σίγουρα θέλει λιγότερο βράσιμο.
    #
    Σχόλιο από Titsi, 9-2-14  
    ...κανένα σχόλιο! Απλά ΤΕΛΕΙΟ!

    0 Ερωτήσεις

    0 Παραλλαγές

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Διατροφή χωρίς γλουτένη
    Η γλουτένη είναι συστατικό των δημητριακών (σιτ...
    Κοιλιοκάκη, μια άγνωστη λέξη
    Μία όχι τόσο «άγνωστη» ασθένεια… Η Κοιλιοκ...
    Βιταμίνες Β' μέρος
    Αφού είδαμε τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες στο πρ...
    Ένα φρούτο την ημέρα
    Όλοι ξέρουμε λίγο πολύ ότι τα φρούτα μας κάνουν κα...
    Νόστιμες μαρμελάδες
    Αντί να αγοράζετε μαρμελάδες, φτιάξτε τις δικές...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    μαρμελαδες
    Ένα βιβλίο 33 αγαπημένων συνταγών, του/της glikoula
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 52 αγαπημένων συνταγών, του/της angelabuda
    μαρμελάδες - γλυκά κουταλιού
    Ένα βιβλίο 15 αγαπημένων συνταγών, του/της mariaa76
    Γλ.κουταλιού- Μαρμελάδες
    Ένα βιβλίο 62 αγαπημένων συνταγών, του/της tasa.x