Γλυκό ψωμάκι με καρύδια και σταφύλια

vasiliki ver, 23.03.12

Περιγραφή

Μελωμένο-γλυκό ψωμάκι που γίνεται και μια πολύ όμορφη ζουμερή τάρτα!!!!!΄Οπως λέει και η Αργυρώ μοιάζει με πίτα σιροπιασμένη.
Γλυκό ψωμάκι με καρύδια και σταφύλια

Τι χρειαζόμαστε:

Για τη ζύμη:
  • 500 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φακελάκι μαγιά
  • 1 φλ. χλιαρό νερό
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κρόκοι αυγού
  • 1/2 κ.γλ. αλάτι.
Για τη γέμιση:
  • 250 γραμμ. σταφύλι μαύρο, εγώ έβαλα άσπρο
  • 100 γραμμ. καρύδια χοντροκομμένα
  • 125 γραμμ. μαύρη ή καστανή ζάχαρη
  • 175 γραμμ. βούτυρο μαλακό
  • ξύσμα ενός λεμονιού
  • 2 κ.σ. ζάχαρη για το πασπάλισμα.
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Για τη ζύμη: Ρίχνουμε σε μπολ το αλεύρι, τη μαγιά, ζάχαρη, λάδι, τους κρόκους των αυγών, αλάτι και ζυμώνουμε ρίχνοντας λίγο λίγο το νερό σε μαλακή-αφράτη ζύμη. Σκεπάζουμε και αφήνουμε 1 ώρα να φουσκώσει.
  2. Βάζουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη και το ξύσμα σε μπολ και τα ανακατεύουμε να γίνουν πάστα. Τέλος προσθέτουμε τα καρύδια,ανακατεύουμε να ενωθούν.
  3. Λαδώνουμε μία λαμαρίνα, βάζουμε τη ζύμη και με τη βοήθεια του πλάστη της δίνουμε το σχήμα της λαμαρίνας.
  4. Αν την κάνουμε σε ταρτιέρα την ανοίγουμε να καλυφθούν καλά και τα πλαϊνά της!
  5. Αλείφουμε τη ζύμη μας με το μείγμα βουτύρου-καρυδιών. Αραδιάζουμε από πάνω τα σταφύλια και πασπαλίζουμε με ζάχαρη.
  6. Σκεπάζουμε τη ζύμη με πετσέτα και την αφήνουμε πάλι σε ζεστό μέρος, να ξαναφουσκώσει, για 40΄περίπου.
  7. Σε προθερμασμένο φούρνο στους 180β. βάζουμε τη λαμαρίνα μας ή την ταρτιέρα μας και ψήνουμε για 30' περίπου να ροδίσει αλλά προσέχοντας να μην μας καούν τα σταφύλια!
  8. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και σερβίρουμε με μια μπάλα παγωτού.

Λίγα μυστικά ακόμα

Μπορούμε να τη συνοδεύσουμε με γιαούρτι ή σαντυγί ή παγωτό!!! Μπορούμε επίσης να φτιάξουμε και με άλλα φρούτα όπως μήλα, αχλάδια, εγώ στο ψωμάκι έβαλα μαζί με τα σταφύλια και ρόδια!

Το σχόλιο του/της διαιτολόγου

Αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή γλυκού ή σνακ. Είναι comfort food δηλαδή το παίρνουμε μαζί μας στην εργασία. 1 κομμάτι προσφέρει 350-400 θερμίδες. Αποτελεί επιλογή πλούσια σε θερμίδες, αλλά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες. Δεν το καταναλώνετε άφοβα, αλλά 'έξυπνα'! Καλή όρεξη !

Σχετικές συνταγές

    0 Όλα

    0 Σχόλια

    0 Ερωτήσεις

    0 Παραλλαγές

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Η συντήρηση των αυγών
    Βρείτε εδώ χρήσιμες πληροφορίες για τα αυγά, πό...
    Μετατροπές ταψιών
    Θέλετε να φτιάξετε ένα κέικ που γράφει τις διαστάσ...
    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...
    Ασφαλή νωπά αυγά
    Βρείτε εδώ χρήσιμες πληροφορίες για το πώς μπορ...
    Το αυγό και η διατροφική του αξία
    Η σύνθεση ενός αυγού: Ας ξεκινήσουμε το αφι...

    Το tip της ημέρας

    Όταν καταναλώνονται με μέτρο τα γλυκά μπορούν να αποτελέσουν μέρος μίας υγιεινής διατροφής και δεν υπάρχει λόγος να τα αποφεύγουμε ακόμα και όταν προσπαθούμε να χάσουμε βάρος.