Γλυκό σταφύλι της μαμάς

Bαθμολογία: 4.9512
       
 
41 ψήφοι
maria24, 11.03.09

Περιγραφή

Αυτό το γλυκάκι σταφύλι το φτιάχνει η μανούλα μου και το "τσακίζω" σε μηδέν χρόνο! Eίναι το κάτι άλλο.
Γλυκό σταφύλι της μαμάς
photo: xaroula

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 κιλό σταφύλια ( καθαρό βάρος)
  • 500 γρ. ζάχαρη
  • 150 γρ. νερό
  • 1 βανίλια
  • χυμό λεμονιού
Στα γρήγορα
Εποχιακά: Καλοκαιρινή
Μέθοδος: Κατσαρόλας
Περιέχει: Φρούτα , Σταφύλι
Νηστίσιμα: Νηστίσιμα
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

Βήμα 1
1) Πλένουμε και στεγνώνουμε τις ρώγες .
Βήμα 2
2) Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη και τη βανίλια και την τοποθετούμε στη φωτιά.
Βήμα 3
3) Όταν το σιρόπι αρχίζει να βράζει προσθέτουμε τις ρόγες του σταφυλιού και κουνάμε σταδιακά την κατσαρόλα για να μην κολλήσει το γλυκό.
Βήμα 4
4) Βράζουμε για 10 λεπτά και αποσύρουμε την κατσαρόλα αμέσως από τη φωτιά (για να μην σουφρώσει).
Βήμα 5
5) Σκεπάζουμε με μια πετσέτα
Βήμα 6
6) και ξαναβράζουμε το γλυκό την επόμενη μέρα μέχρι να δέσει.
Βήμα 7
7) Προς το τέλος προσθέτουμε χυμό λεμονιού για να μη ζαχαρώσει το γλυκό μας.

Λίγα μυστικά ακόμα

Συνοδεύει τέλεια το στραγγιστό γιαούρτι!

Ευχαριστούμε την ANGOLINA για τις φωτογραφίες βήμα βήμα.

Διατροφή χωρίς γλουτένη

Για να γίνει η συνταγή ασφαλής για αυτούς που ακολουθούν διατροφή χωρίς γλουτένη κάντε τα εξής:

  • χρησιμοποιήστε ελεγμένη βανίλια.

Σχετικές συνταγές

    51 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από mitsaki, 15-3-09  
    Αυτός ο τρόπος είναι ο πιο πετυχημένος για το γλυκό σταφύλι , δηλαδή το βράσιμο για 10 λεπτά, το αφήνουμε και ξανά βράσιμο την επόμενη μέχρι να δέσει...Εγώ βάζω 750 γρ ζάχαρη για ένα κιλό σταφύλι αλλά αυτά είναι και θέμα γούστου...Το να προσθέσετε όμως ένα κλωνάρι αρμπαρόριζας στο δεύτερο βράσιμο όμως κάνει μεγάλη διαφορά και το συστήνω ανεπιφύλακτα!!!
    #
    Σχόλιο από maria24, 15-3-09  
    να σαι καλά Mitsaki.την επόμενη φορά που θα το φτιάξω,θα προσθέσω και αρμπαρόριζα.thanks for the tip!
    #
    Σχόλιο από ΟΥΠΣΙ, 17-9-09  
    Κοριτσια και γω ετσι το φτιαχνω το σταφιλι και παντα προσθετω και αμπαρορυζα οπως προτινη και το mitsaki, γινετε θεικο.
    #
    Σχόλιο από aretiagelos, 1-10-09  
    an ixe 10pirounia tha sou ta evaza ola!!!
    egine telio!!ke ego evala amparoriza,tou pige poli,mpravo!!
    #
    Σχόλιο από annouk, 27-10-09  
    ειναι φοβερο!!!εγω βαζω και αμυγδαλα μεσα και αν εχω λιγη αμπαριζαγ αι μυρωδια.
    #
    Σχόλιο από Eva_in_London, 22-3-10  
    Έγινε πολύ νόστιμο! Τό μόνο λαθάκι από πλευράς μου ήταν πως έβαλα 750γρ. ζάχαρη για 2κιλά σταφύλια (μιας καί προσέχω τή ζάχαρη) καί η δεύτερη βράση μου πήρε αρκετή ώρα για να πήξει. Να σημιώσω πως προτού βράσω τά σταφύλια, τά άφησα για 3 ώρες σέ νερό με χυμό ενός λεμονιού καί τό χρώμα τους παρέμεινε ανοιχτό. Επίσης, πρόσθεσα κί εγώ αμύγδαλα!
    *Έχει κανείς μήπως ιδέα πως λέγεται η αμπαρόριζα στά αγγλικά??
    #
    Σχόλιο από zanice, 7-8-10  
    Το έκανα σήμερα και είναι πάρα πολύ εύκολη και ωραία συνταγή. Εβαλα και λίγη αρμπαρόριζα για την γεύση. Ευχαριστούμε πολύ.
    #
    Σχόλιο από Anastasia_Mc, 30-8-10  
    το εχω φτιαξει ηδη 3 φορες σε 2 βδομαδες
    αρεσει σε ολους
    θεικο και πανω απο γιαουρτι!!!
    #
    Σχόλιο από dcroula, 2-9-10  
    Έγινε πάρα πολύ ωραίο.
    Πρόσθεσα και λίγο αμυγδαλάκι.
    #
    Σχόλιο από bini, 4-9-10  
    επειδη ετοιμαζομαι να το φτιαξω μπορειτε να μου πειτε που μπορω να βρω αρμπαροριζα; ευχαριστω
    #
    Σχόλιο από bini, 5-9-10  
    πριν απο λιγο τελειωσα το γλυκο και ειναι η πιο καλη συνταγη για γλυκο σταφυλλι που εχω φτιαξει μπραβοοοοοο
    #
    Σχόλιο από Petroperdika, 6-9-10  
    Μολις τελιωσα το γλυκακι μου , φαινεται πως εγινε ωραιοτατο ,ευχαριστουμαι πολυ
    maria24 για την ομορφη συνταγη.
    #
    Σχόλιο από dimikl, 7-9-10  
    Η αμπαρόριζα στα αγγλικά λέγεται green geranium σύμφωνα με αυτήν την πηγή.
    http://www.proz.com/kudoz/greek_to_english/botany/1641350-%CE%B1%CE%BC%CF%80%CE%B1%CF%81%CF%8C%CF%81%CE%B9%CE%B6%CE%B1.html
    #
    Σχόλιο από Billie, 28-9-10  
    Ευχαριστώ πολύ για την εύκολη και πολύ καλή συνταγή!
    #
    Σχόλιο από kitro, 30-9-10  
    πολυ ωραιο το σταφυλακι σου maria24.μου εγινε μουρλια.προσθεσα μονο και γω λιγο αρμπαροριζα.μπορεις να το δεις και στη φωτο που ανεβασα.ευχαριστουμε πολυ.
    #
    Σχόλιο από Alexsim, 4-10-10  
    πολύ καλή η συνταγή σου maria24! Μπράβο!
    #
    Σχόλιο από nopi, 15-10-10  
    Poly kali!! Simera tin ekana,vgike teleia!
    Sta agglika legetai Lemon Balm.Danke!!!
    #
    Σχόλιο από Τάσος35, 14-11-10  
    Ναι!Είναι πολύ ωραίο!Το έφτιξα και ήταν...πολύ ωραίο!Ευχαριστώ...
    #
    Σχόλιο από κατερινακι 1234, 20-8-11  
    ειναι φοβερο γλυκο, εγω το συνοδευω με παγωτο παρφε... ενα tip¨ για το χρωμα αν το θελετε ποιο ξανθο πρεπει να εχετε δυνατη φωτια....
    #
    Σχόλιο από littlesugar, 29-8-11  
    Πολύ πετυχημένη η συνταγή!Ακολούθησα πιστά τις οδηγίες με μια μικρή παραλλαγή.Αγόρασα μαύρη σταφίδα.Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι χρώμα βγαίνει.Δοκιμάστε το!!
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>

    47 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από mitsaki, 15-3-09  
    Αυτός ο τρόπος είναι ο πιο πετυχημένος για το γλυκό σταφύλι , δηλαδή το βράσιμο για 10 λεπτά, το αφήνουμε και ξανά βράσιμο την επόμενη μέχρι να δέσει...Εγώ βάζω 750 γρ ζάχαρη για ένα κιλό σταφύλι αλλά αυτά είναι και θέμα γούστου...Το να προσθέσετε όμως ένα κλωνάρι αρμπαρόριζας στο δεύτερο βράσιμο όμως κάνει μεγάλη διαφορά και το συστήνω ανεπιφύλακτα!!!
    #
    Σχόλιο από maria24, 15-3-09  
    να σαι καλά Mitsaki.την επόμενη φορά που θα το φτιάξω,θα προσθέσω και αρμπαρόριζα.thanks for the tip!
    #
    Σχόλιο από ΟΥΠΣΙ, 17-9-09  
    Κοριτσια και γω ετσι το φτιαχνω το σταφιλι και παντα προσθετω και αμπαρορυζα οπως προτινη και το mitsaki, γινετε θεικο.
    #
    Σχόλιο από aretiagelos, 1-10-09  
    an ixe 10pirounia tha sou ta evaza ola!!!
    egine telio!!ke ego evala amparoriza,tou pige poli,mpravo!!
    #
    Σχόλιο από annouk, 27-10-09  
    ειναι φοβερο!!!εγω βαζω και αμυγδαλα μεσα και αν εχω λιγη αμπαριζαγ αι μυρωδια.
    #
    Σχόλιο από Eva_in_London, 22-3-10  
    Έγινε πολύ νόστιμο! Τό μόνο λαθάκι από πλευράς μου ήταν πως έβαλα 750γρ. ζάχαρη για 2κιλά σταφύλια (μιας καί προσέχω τή ζάχαρη) καί η δεύτερη βράση μου πήρε αρκετή ώρα για να πήξει. Να σημιώσω πως προτού βράσω τά σταφύλια, τά άφησα για 3 ώρες σέ νερό με χυμό ενός λεμονιού καί τό χρώμα τους παρέμεινε ανοιχτό. Επίσης, πρόσθεσα κί εγώ αμύγδαλα!
    *Έχει κανείς μήπως ιδέα πως λέγεται η αμπαρόριζα στά αγγλικά??
    #
    Σχόλιο από zanice, 7-8-10  
    Το έκανα σήμερα και είναι πάρα πολύ εύκολη και ωραία συνταγή. Εβαλα και λίγη αρμπαρόριζα για την γεύση. Ευχαριστούμε πολύ.
    #
    Σχόλιο από Anastasia_Mc, 30-8-10  
    το εχω φτιαξει ηδη 3 φορες σε 2 βδομαδες
    αρεσει σε ολους
    θεικο και πανω απο γιαουρτι!!!
    #
    Σχόλιο από dcroula, 2-9-10  
    Έγινε πάρα πολύ ωραίο.
    Πρόσθεσα και λίγο αμυγδαλάκι.
    #
    Σχόλιο από bini, 4-9-10  
    επειδη ετοιμαζομαι να το φτιαξω μπορειτε να μου πειτε που μπορω να βρω αρμπαροριζα; ευχαριστω
    #
    Σχόλιο από bini, 5-9-10  
    πριν απο λιγο τελειωσα το γλυκο και ειναι η πιο καλη συνταγη για γλυκο σταφυλλι που εχω φτιαξει μπραβοοοοοο
    #
    Σχόλιο από Petroperdika, 6-9-10  
    Μολις τελιωσα το γλυκακι μου , φαινεται πως εγινε ωραιοτατο ,ευχαριστουμαι πολυ
    maria24 για την ομορφη συνταγη.
    #
    Σχόλιο από dimikl, 7-9-10  
    Η αμπαρόριζα στα αγγλικά λέγεται green geranium σύμφωνα με αυτήν την πηγή.
    http://www.proz.com/kudoz/greek_to_english/botany/1641350-%CE%B1%CE%BC%CF%80%CE%B1%CF%81%CF%8C%CF%81%CE%B9%CE%B6%CE%B1.html
    #
    Σχόλιο από Billie, 28-9-10  
    Ευχαριστώ πολύ για την εύκολη και πολύ καλή συνταγή!
    #
    Σχόλιο από kitro, 30-9-10  
    πολυ ωραιο το σταφυλακι σου maria24.μου εγινε μουρλια.προσθεσα μονο και γω λιγο αρμπαροριζα.μπορεις να το δεις και στη φωτο που ανεβασα.ευχαριστουμε πολυ.
    #
    Σχόλιο από Alexsim, 4-10-10  
    πολύ καλή η συνταγή σου maria24! Μπράβο!
    #
    Σχόλιο από nopi, 15-10-10  
    Poly kali!! Simera tin ekana,vgike teleia!
    Sta agglika legetai Lemon Balm.Danke!!!
    #
    Σχόλιο από Τάσος35, 14-11-10  
    Ναι!Είναι πολύ ωραίο!Το έφτιξα και ήταν...πολύ ωραίο!Ευχαριστώ...
    #
    Σχόλιο από κατερινακι 1234, 20-8-11  
    ειναι φοβερο γλυκο, εγω το συνοδευω με παγωτο παρφε... ενα tip¨ για το χρωμα αν το θελετε ποιο ξανθο πρεπει να εχετε δυνατη φωτια....
    #
    Σχόλιο από littlesugar, 29-8-11  
    Πολύ πετυχημένη η συνταγή!Ακολούθησα πιστά τις οδηγίες με μια μικρή παραλλαγή.Αγόρασα μαύρη σταφίδα.Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι χρώμα βγαίνει.Δοκιμάστε το!!
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>

    4 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από jop, 2-9-11  
    Γεια σας. Χθες έκανα την πρώτη νου προσπάθεια να φτιάξω αυτό το γλυκό γιατί μου αρέσει πάρα πολύ. Σήμερα λοιπόν που το δοκίμασα απογοητεύτηκα... Εκτός του ότι μου βγήκε πηχτό (που πιστεύω ότι αν το ξαναβράσω με λίγο νερό θα φτιάξει) έχει πάρα πολύ έντονη γεύση από την αρμπαρόριζα τόσο που σκεπάζει οποιαδήποτε άλλη. Υπάρχει καποιος τρόπος να διορθωθεί ή 2.5 κιλά γλυκό θα πάει στράφι;
    #
    Σχόλιο από MegasPeinaleos, 26-4-13  
    Μια ερώτηση. Η δεύτερη βράση (την επόμενη μέρα) σε τι θερμοκρασία και για πόση ώρα περίπου;
    #
    Σχόλιο από Nikkki, 29-9-13  
    Καλησπέρα! 'Εχω σκοπό να το κάνω αλλά θα ήθελα να ρωτήσω για ποιό λόγο δε το βράζουμε απ'ευθείας την ίδια μέρα μόνο συνεχίζουμε το βράσιμο την επόμενη;;
    #
    Σχόλιο από edessaia, 14-11-13  
    Nikkki, τα περισσότερα γλυκά του κουταλιού τα τελειώνουμε την επόμενη μέρα γιατί τα αφήνουμε να βγάλουν τα υγρά τους και τα δένουμε μετά.Αν τα βράσουμε την ίδια μέρα την επόμενη θα βγάλουν υγρά και θα αραιώσει το σιρόπι οπότε θα χαλάσουν.Ελπιζω να σε κάλυψα.

    0 Παραλλαγές

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Αποστειρωμένα βάζα
    Όταν φτιάχνουμε μαρμελάδα, πρέπει μετά να τη β...
    Καταψύχω φρούτα
    Τα φρούτα διατηρούνται πολύ καλά στην κατάψυξη. Έ...
    Τριλογία σταφυλιού
    Τι φρούτα έχει να μας προσφέρει ο Σεπτέμβρ...
    Διατροφή χωρίς γλουτένη: οδηγός συστατικών
    Εμφανίστηκε η κοιλιοκάκη στη ζωή μας; Είναι απαραί...
    Διατροφή χωρίς γλουτένη
    Η γλουτένη είναι συστατικό των δημητριακών (σιτ...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 59 αγαπημένων συνταγών, του/της MARIKRISTIN
    ΑΝΑΣΤΑΣΑ
    Ένα βιβλίο 137 αγαπημένων συνταγών, του/της ΑΝΑΣΤΑΣΑ
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 16 αγαπημένων συνταγών, του/της eleni72
    Γλυκά
    Ένα βιβλίο 51 αγαπημένων συνταγών, του/της maria.m
    Γλυκά
    Ένα βιβλίο 24 αγαπημένων συνταγών, του/της xristina_nt