Γλυκό Σταφύλι

Bαθμολογία: 4.8276
       
 
58 ψήφοι
Sitronella, 01.10.05
Γλυκό Σταφύλι
photo: golfo

Τι χρειαζόμαστε:

  • 2 κιλά σταφύλια
  • 2 κιλά ζάχαρη
  • 1 φλ. νερό
  • χυμός 1 λεμονιού
  • 1 βανίλια
  • 100 γρ. αμύγδαλα κομμένα στα τέσσερα
Στα γρήγορα
Εποχιακά: Φθινοπωρινή
Μέθοδος: Κατσαρόλας
Κουζίνα: Ελληνική
Νηστίσιμα: Νηστίσιμα
Φτιάχνει: Περίπου 3 κιλά
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Πλένετε καλά τα σταφύλια και τα αφήνετε να στεγνώσουν. Βάλτε το σταφύλι μαζί με τη ζάχαρη και το νερό σε μια κατσαρόλα και αφήστε τα να βράσουν για 10 λεπτά. Κατεβάστε την κατσαρόλα από τη φωτιά, σκεπάστε τη με μια υφασμάτινη πετσέτα και αφήστε τη έτσι για 24 ώρες.
  2. Την επόμενη μέρα ξαναβάλτε την κατσαρόλα να βράσει σε πολύ δυνατή φωτιά, μέχρι να "δέσει" το σιρόπι. Λίγο πριν το τέλος προσθέστε το λεμόνι, τη βανίλια και τα αμύγδαλα. Ο χυμός λεμονιού δρα ως αντισηπτικό και συντηρητικό, γιαυτό είναι απαράιτητος.
  3. Αφήστε το γλυκό να κρυώσει καλά και βάλτε το σε γυάλινα βάζα αποστειρωμένα.

Λίγα μυστικά ακόμα

Ανάλογα με τα γούστα σας και το σταφύλι σας, μπορείτε να βάλετε μέχρι και τη μισή ζάχαρη απ' όσο λέει η συνταγή.

Σχετικές συνταγές

    141 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από maroulita, 8-6-08  
    Είναι το πιο εύκολο και πετυχημένο γλυκό που έχω φτιάξει! Thanks για τη συνταγή!!! Περιμένω με ανυπομονησία τα φετινά σταφύλια γιατί από καιρό έχει τελειώσει το περσινό γλυκό...
    #
    Σχόλιο από Porcelain, 17-8-08  
    εγω τα κανω χωρις νερο, αν περιμενεις λιγο, βγαζει νερο το ιδιο, ετσι η αναλογια βγαινει 1 κιλο ζαχαρη για 3 κιλα σταφιλια.
    #
    Σχόλιο από Στέφη, 17-8-08  
    Δηλαδή Porcelain τι εννοείς "αν περιμένεις"? Βάζεις ζάχαρη και φρούτα? και τα αφήνεις για πόσες ώρες? εκείνα αφήνουν τους χυμούς τους και μετά τα βράζεις?
    #
    Σχόλιο από mirella, 14-9-08  
    Πραγματικά ειναι το πιο εύκολο γλυκο του κουταλιού. Αντι για βανίλια βάζω δυο τρια φύλλα αρμπαρόριζας. Το ιδιαίτερο άρωμα της ταιριάζει πολύ με το σταφύλι. Το γλυκάκι αυτό σερβιρεται πολυ ωραία τον χειμώνα πάνω σε γιαούρτι , παγωτό ή μους γιαουρτιού και μας θυμίζει λίγο καλοκαιράκι.
    #
    Σχόλιο από mirella, 14-9-08  
    Ξέχασα πριν να σας γράψω ένα μυστικό που μου ειπε η κυρία που πουλούσε τα σταφύλια στην λαική. Την κάθε ρώγα τρυπάμε οριζόντια και κάθετα με μια μυτερή οδοντογλυφίδα. Με αυτο τον τρόπο το σταφυλάκι δεν ζαρώνει και η καθε ρώγα μένει ολοστρόγγυλη και γεμάτη σιρόπι. !!!
    #
    Σχόλιο από bouka_tsoukaliou, 25-9-08  
    Φτιάχνω και εγώ αυτό το γλυκό σχεδόν κάθε καλοκαίρι.Η δική μου δόση δεν είναι όμως ίδια με αυτή. Εγώ βάζω 1 κιλό σταφύλια λευκά σταφίδα, 1 φλυτζάνι νερό, 500 γραμ ζάχαρη, και χυμό από 1/2 λεμόνι.Γίνεται υπέροχο και μένει λευκό το χρώμα του.Αν έχω ασπρισμένα αμύγδαλα τα καβουρδίζω λίγο και βάζω μερικά ολόκληρα στο τέλος του βρασίματος.Επίσης για υπέροχο άρωμα προσθέτω ένα κλωνάρι αρμπαρόριζα...(αν βρω)
    #
    Σχόλιο από LUPAKI, 25-9-08  
    άλλο ένα κολπάκι για να μην ζαρώσει το σταφύλι και να μείνει τραγανό είναι,πριν να το βράσετε, να το αφήσετε σε λεκάνη με νερό και αρκετό χυμό λεμονιού (να σκεπάζεται όλο το φρούτο) για τρείς ώρες τουλάχιστον.
    #
    Σχόλιο από northeff, 30-9-08  
    που μπορώ να βρώ αρμπαρόριζα?
    #
    Σχόλιο από Gourmand, 8-10-08  
    Η αρμπαρόριζα πωλείται σε όλα τα φυτώρια, αλλά εάν έχει κανένας γείτονας, μπορείτε να βάλετε ένα κλαράκι σε μια γλάστρα και πιάνει αμέσως! Δε θέλει πολύ φροντίδα παρά μόνο λίγο πότισμα, μεγαλώνει εκπληκτικά γρήγορα, είναι πράσινη όλο το χρόνο και βγάζει εκπληκτικά μώβ λουλούδια στην αρχή του καλοκαιριού. Είναι ένα ευλογημένο φυτό με εκπληκτικό άρωμα, είτε το βάλετε στα γλυκά (προτείνεται ανεπιφύλακτα!!!!) είτε όχι!
    #
    Σχόλιο από roulaan, 21-10-08  
    Για να ειμαι ειλικρινης το εχω φτιαξει καμμια εβδομαδα αλλα ξεχασα να σου πω...συγχαρητηρια.Εγινε παρα πολυ ωραιο.Εβαλα σχεδον τη μιση ζαχαρη αλλα ηταν μια χαρα.Πανω δε απο το παγωτο η το γιαουρτι...κολαση
    #
    Σχόλιο από τοξοτης, 4-11-08  
    Υ Π Ε Ρ Ο Χ Ο και Ε Υ Κ Ο Λ Ο !!!!!!
    Εβαλα βεβαια 750 γρ.ζαχαρη στο κιλο γιατι το σταφύλι μου ,ηταν γλυκο. Και επι τη ευκαιρεια αγορασα και αμπαρορυζα μια γλαστρουλα, και για αλλες συνταγες.
    #
    Σχόλιο από ΤΕRI, 8-11-08  
    Moυ φαινεται πολυ ευκολη συνταγη τωρα εβαλα την κατσαρολα στην φωτια. Αυριο θα σας πω τα νεα μου...... φιλια....Μαιρη
    #
    Σχόλιο από ΤΕRI, 10-11-08  
    Τελεια η συνταγη και πολυ ευκολη.Εκανα λιγοτερο απο δυο κιλα.Θα ξαναφτιαξω αμεσα.θα κανω ''καβα'' για ολο τον χειμωνα.
    #
    Σχόλιο από Eva_in_London, 8-3-09  
    Sitronella, μή γελάσεις, αλλά λες να μπορώ να ετοιμάσω τό γλυκό αυτό με κόκκινο σταφύλι? Όσες φορές τό έχω φάει είναι με λευκό, αλλά δε βρίσκω καί απαιτείται να το πάω στήν πεθερά μου που δεν γνωρίζει τά γλυκά του κουταλιού!
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 8-3-09  
    Γιατί να γελάσω; Ενδιαφέρον έχει, πραγματικά ούτε εγώ έχω δει ποτέ να το κάνουν με κόκκινο σταφύλι. Ίσως επειδή έχει κουκούτσια το κόκκινο. Αλλιώς δε νομίζω να έχει διαφορά.
    #
    Σχόλιο από Θούλα, 17-8-09  
    Ξέρω οτι γράφω λιγο καθυστεριμένα για παραπάνω σχόλιο, αλλά ποτέ δεν είναι αργά. Επειδή εμείς έχουμε μόνο μαύρα σταφύλια έχω φτιάξει αυτό το γλυκό. Και μάλιστα χωρίς να βγάλω τα κουκούτσια.Γίνεται υπέροχο. Απλά θέλει πιο λίγη ζάχαρη γιατί είναι πιο γλυκά τα σταφύλια.
    #
    Σχόλιο από Sol81, 17-8-09  
    Να ρωτησω κι εγω κατι. Μου έφερε η πεθερά μου γλυκο σταφύλι σε πλαστικό δοχείο. Εγώ θέλω να το μεταφέρω σε γυάλινο, άρα πρέπει να το ξαναβράσω πριν το βάλω στο αποστειρωμένο γυάλινο δοχείο? και πόσο καιρό διατηρείται έπειτα? Μπαίνει και στο ψυγείο ή χαλάει?Ευχαριστώ
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 17-8-09  
    Φαντάζομαι πως θα θέλει βράσιμο για να μπορέσει να κλείσει αεροστεγώς. Όμως υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να σφραγίσεις γυάλινα βάζα. Ρώτα στο φόρουμ καλύτερα.
    Τα γλυκά κουταλιού διατηρούνται και στο ψυγείο πάντως.
    #
    Σχόλιο από anastasiadanes, 20-8-09  
    ΕΒΡΑΣΑ ΑΠΟ ΧΘΕς ΓΙΑ 10 ΛΕΠΤΑ ΤΟ ΣΤΑΦΥΛΙ ΚΑΙ ΠΑΩ ΤΩΡΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΩ.ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΕΙΤΕ ΜΟΥ ΚΑΠΟΙΟΝ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΟΤΙ ΕΔΕΣΕ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ.Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΟΤΑΝ ΤΕΛΕΙΩΣΩ
    #
    Σχόλιο από ntiacons, 26-8-09  
    Απλα τέλειο!!! και εγω βάζω μισο κιλο ζαχαρη για καθε κιλο σταφύλι.
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 Επόμενο > Τέλος >>

    79 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από maroulita, 8-6-08  
    Είναι το πιο εύκολο και πετυχημένο γλυκό που έχω φτιάξει! Thanks για τη συνταγή!!! Περιμένω με ανυπομονησία τα φετινά σταφύλια γιατί από καιρό έχει τελειώσει το περσινό γλυκό...
    #
    Σχόλιο από LUPAKI, 25-9-08  
    άλλο ένα κολπάκι για να μην ζαρώσει το σταφύλι και να μείνει τραγανό είναι,πριν να το βράσετε, να το αφήσετε σε λεκάνη με νερό και αρκετό χυμό λεμονιού (να σκεπάζεται όλο το φρούτο) για τρείς ώρες τουλάχιστον.
    #
    Σχόλιο από roulaan, 21-10-08  
    Για να ειμαι ειλικρινης το εχω φτιαξει καμμια εβδομαδα αλλα ξεχασα να σου πω...συγχαρητηρια.Εγινε παρα πολυ ωραιο.Εβαλα σχεδον τη μιση ζαχαρη αλλα ηταν μια χαρα.Πανω δε απο το παγωτο η το γιαουρτι...κολαση
    #
    Σχόλιο από τοξοτης, 4-11-08  
    Υ Π Ε Ρ Ο Χ Ο και Ε Υ Κ Ο Λ Ο !!!!!!
    Εβαλα βεβαια 750 γρ.ζαχαρη στο κιλο γιατι το σταφύλι μου ,ηταν γλυκο. Και επι τη ευκαιρεια αγορασα και αμπαρορυζα μια γλαστρουλα, και για αλλες συνταγες.
    #
    Σχόλιο από ΤΕRI, 8-11-08  
    Moυ φαινεται πολυ ευκολη συνταγη τωρα εβαλα την κατσαρολα στην φωτια. Αυριο θα σας πω τα νεα μου...... φιλια....Μαιρη
    #
    Σχόλιο από ΤΕRI, 10-11-08  
    Τελεια η συνταγη και πολυ ευκολη.Εκανα λιγοτερο απο δυο κιλα.Θα ξαναφτιαξω αμεσα.θα κανω ''καβα'' για ολο τον χειμωνα.
    #
    Σχόλιο από feggaraki, 31-8-09  
    Απλά τέλειο.Έβαλα λιγότερη ζάχαρη γιατί τα σταφύλια μου ήταν πολύ γλυκά.Μόνο που το έβρασα λίγο παραπάνω και έδεσε πάρα πολύ το σιρόπι...αλλά με λίγο αραίωμα μια χαρά όλα..Θα ξαναφτιάξω σίγουρα σύντομα γιατί έκανα λίγο και κοντεύουμε να το εξαφανίσουμε ήδη
    #
    Σχόλιο από golfo, 8-9-09  
    Sitronela ειναι το μονο ευκολο γλυκο,οποτε καναμε το κουμαντο μας και για το χειμωνα!
    δεν ξερω αν τα καταφερα καλα με τη φωτο?
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 9-9-09  
    Τέλεια Golfo μπράβο. Άντε και του χρόνου!
    #
    Σχόλιο από vpg, 20-9-09  
    Το έφτιαξα δύο φορές.Την πρώτη το πέταξα!Η ζάχαρη ήταν κατά τη γνώμη μου υπερβολική(άφηνε ένα κάψιμο στο λαιμό),η αμπαρόριζα δεν του ταίριαζε,και το σταφύλι κολύμπαγε μέσα στο σιρόπι.Επίσης,επειδή νόμιζα ότι έπρεπε να σφίξει το σιρόπι για να δέσει,το έβρασα πάρα πολύ με αποτέλεσμα να σκουρήνει και να πάρει μια γεύση καραμέλας.Πλήρης αποτυχία!Τη δεύτερη φορά,βγήκε καλύτερο αλλά όχι τέλειο.Έβαλα τη μισή ζάχαρη,δεν έβαλα καθόλου νερό,ούτε αμπαρόριζα.(Απ'ότι μου είπε έμπειρος ζαχαροπλάστης,η αρμπαρόριζα ταιριάζει τέλεια με το κυδώνι ενώ για το σταφύλι ιδανική είναι μόνο η βανίλια.)Το έβρασα λιγότερο αλλά και πάλι σκούρηνε.Όσο για το σιρόπι αυτή τη φορά ήταν λίγο.Συμπεραίνω ότι χρειάζεται μισό φλυτζάνι νερό και το δεύτερο βράσιμο δεν πρέπει να ξεπερνά τα 10'-15' σε δυνατή φωτιά.
    #
    Σχόλιο από anastasiadanes, 24-9-09  
    Πολυ ωραια η συνταγη απλα εγω την πατησα γιατι την δευτερη φορα εβρασα πολυ ωρα το σιροπι και σκουρηνε.Την επομενη φορα ελπιζω να τα καταφερω καλλιτερα.Παντως οσες συνταγες σας εχω δοκιμασει ειναι υπεροχες.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!!
    #
    Σχόλιο από AMALIASY, 12-8-10  
    Το έφτιαξα με άσπρα σταφύλια με κουκούτσι. Ενα κολπάκι που μου είπε η μαμά μου για να βγάλουμε τα κουκούτσια είναι να χρησιμοποιήσουμε ένα μαύρο τσιμπηδάκι (θυμάστε αυτά που χρησιμοποιούσαν οι γιαγιάδες μας?) Είναι βέβαια λίγο χρονοβόρο αλλά αξίζει τον κόπο αν θέλετε να φτιάξετε το γλυκό με σταφύλια με κουκούτσι και να μην τα αισθάνεστε όταν το τρώτε. Επίσης έκανα και το κολπάκι που πρότεινε η LOUPAKI. Γενικώς έγινε ένα τέλειο γλυκό.
    #
    Σχόλιο από chilli, 1-9-10  
    κι εμένα έγινε σκούρο γιατί μάλλον το άφησα λίγο παραπάνω αλλά μου αρέσει πιο καλά έτσι τελικα!πολύ ωραία συνταγη και δεν θα το έλεγα και δυσκολο και κουραστικό στο να γίνει.
    #
    Σχόλιο από Ζουζουνελ, 1-9-10  
    Το εφτιαξα και εγινε πολυ ωραίο!Ευχαριστουμε για την συνταγη!!!
    #
    Σχόλιο από dcroula, 11-9-10  
    Μου έγινε απίθανο!!!!!
    Έβαλα στο 1 κιλό σταφύλι, 400γρ ζάχαρη και πάλι γλυκό μου φαίνεται. Την επόμενη φορά θα δοκιμάσω και με ακόμα λιγότερη.
    Το σιρόπι πάντως μου έδεσε μια χαρά.
    Θα έχω προμήθειες για όλο το χειμώνα και πολύ το χαίρομαι, είναι απ'τα αγαπημένα γλυκά του κουταλιού.
    #
    Σχόλιο από sofoulaki, 11-9-10  
    Αγαπητή sitronella έκανα την συνταγή σου και μου βγήκε το γλυκό μούρλια.Ακόμη και ο ΒΌΡΕΙΟς Ανεμος που δεν είναι και ο πιο εύκολος κριτής μου έδωσε μπράβο.Το έκανα δύο φορές μια με σταφύλι που είχε κουκούτσι και μια με σουλτανί.Το πρώτο το έκανα γιατί μου έφεραν πολλά σταφύλια τέτοια και δεν μπορουσα να σκεφτώ κάτι άλλο. Και τα δυό είναι πεντανόστιμα. Θα πειραματιστώ αργότερα και με αχλάδια γιατί και από αυτα έχω πολλά. Σε ευχαριστώ πολύ και πάλι.
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 13-9-10  
    Χαίρομαι πάρα πολύ που σας ευχαρίστησε η συνταγή. Τα φιλιά μου στον Βόρειο και... καλό φθινόπωρο!
    #
    Σχόλιο από KellyB, 17-9-10  
    To ebvrasa parapano kai exei skourinei polu! an tou balo nero kai to afiso na parei mia brasi to sozo??? i anti gia gluko 8a fame karamela!!!!
    #
    Σχόλιο από KellyB, 17-9-10  
    Ebala loipon nero kai to... esosa! oxi mono to esosa, alla egine kai polu nostimo! Euxaristo gia tin amesi apantisi!!!
    #
    Σχόλιο από Elvenstar, 17-9-10  
    Θέλω να κάνω κ εγώ μία ερώτηση μπορούμε να περάσουμε τα σταφύλια από ασβέστη οπως κάνουμε με το καρπούζι για να γίνουν τραγανά ή επειδή εχει κ την σάρκα το φρούτο δεν ενδεικνυται
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 Επόμενο > Τέλος >>

    51 Ερωτήσεις

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από northeff, 30-9-08  
    που μπορώ να βρώ αρμπαρόριζα?
    #
    Σχόλιο από Gourmand, 8-10-08  
    Η αρμπαρόριζα πωλείται σε όλα τα φυτώρια, αλλά εάν έχει κανένας γείτονας, μπορείτε να βάλετε ένα κλαράκι σε μια γλάστρα και πιάνει αμέσως! Δε θέλει πολύ φροντίδα παρά μόνο λίγο πότισμα, μεγαλώνει εκπληκτικά γρήγορα, είναι πράσινη όλο το χρόνο και βγάζει εκπληκτικά μώβ λουλούδια στην αρχή του καλοκαιριού. Είναι ένα ευλογημένο φυτό με εκπληκτικό άρωμα, είτε το βάλετε στα γλυκά (προτείνεται ανεπιφύλακτα!!!!) είτε όχι!
    #
    Σχόλιο από Eva_in_London, 8-3-09  
    Sitronella, μή γελάσεις, αλλά λες να μπορώ να ετοιμάσω τό γλυκό αυτό με κόκκινο σταφύλι? Όσες φορές τό έχω φάει είναι με λευκό, αλλά δε βρίσκω καί απαιτείται να το πάω στήν πεθερά μου που δεν γνωρίζει τά γλυκά του κουταλιού!
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 8-3-09  
    Γιατί να γελάσω; Ενδιαφέρον έχει, πραγματικά ούτε εγώ έχω δει ποτέ να το κάνουν με κόκκινο σταφύλι. Ίσως επειδή έχει κουκούτσια το κόκκινο. Αλλιώς δε νομίζω να έχει διαφορά.
    #
    Σχόλιο από Θούλα, 17-8-09  
    Ξέρω οτι γράφω λιγο καθυστεριμένα για παραπάνω σχόλιο, αλλά ποτέ δεν είναι αργά. Επειδή εμείς έχουμε μόνο μαύρα σταφύλια έχω φτιάξει αυτό το γλυκό. Και μάλιστα χωρίς να βγάλω τα κουκούτσια.Γίνεται υπέροχο. Απλά θέλει πιο λίγη ζάχαρη γιατί είναι πιο γλυκά τα σταφύλια.
    #
    Σχόλιο από Sol81, 17-8-09  
    Να ρωτησω κι εγω κατι. Μου έφερε η πεθερά μου γλυκο σταφύλι σε πλαστικό δοχείο. Εγώ θέλω να το μεταφέρω σε γυάλινο, άρα πρέπει να το ξαναβράσω πριν το βάλω στο αποστειρωμένο γυάλινο δοχείο? και πόσο καιρό διατηρείται έπειτα? Μπαίνει και στο ψυγείο ή χαλάει?Ευχαριστώ
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 17-8-09  
    Φαντάζομαι πως θα θέλει βράσιμο για να μπορέσει να κλείσει αεροστεγώς. Όμως υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να σφραγίσεις γυάλινα βάζα. Ρώτα στο φόρουμ καλύτερα.
    Τα γλυκά κουταλιού διατηρούνται και στο ψυγείο πάντως.
    #
    Σχόλιο από anastasiadanes, 20-8-09  
    ΕΒΡΑΣΑ ΑΠΟ ΧΘΕς ΓΙΑ 10 ΛΕΠΤΑ ΤΟ ΣΤΑΦΥΛΙ ΚΑΙ ΠΑΩ ΤΩΡΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΩ.ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΕΙΤΕ ΜΟΥ ΚΑΠΟΙΟΝ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΟΤΙ ΕΔΕΣΕ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ.Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΟΤΑΝ ΤΕΛΕΙΩΣΩ
    #
    Σχόλιο από twins, 7-9-09  
    το εκανα χωρις να βαλω το αμυγδαλο.ειναι απαραιτητο?
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 7-9-09  
    Όχι δεν είναι απαραίτητο, μπορεί κάλλιστα να γίνει και χωρίς το αμύγδαλο. Εμένα προσωπικά μου αρέσει πολύ το αμυγδαλάκι.
    #
    Σχόλιο από glykoula, 17-9-09  
    Sitronella πολυ καλημερα!!! Εχθες ολοκληρωσα το γλυκο σταφυλι, θα ηθελα ομως να σε ρωτησω στο σταδιο 2 που ξαναβραζουμε το γλυκο μεχρι να δεσει το συροπι, που λες, περιπου ποση ωρα θελει; ή αν ξερεις σε τι θερμοκρασια πρεπει να φτασει το συροπι; Εμενα εφτασε στο 115 βαθμους αλλα σαν να μου φαινετε λιγο νερουλο το συροπι, να το ξαναβαλω να βρασει; ποση ωρα ομως; Μπορουμε να κανουμε το test που κανουμε με την μαρμελαδα κ τα πιατακια στην καταψηξη; ή δεν θα καταφερω κατι;
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 17-9-09  
    glykoula με τον χρόνο δεν μπορώ να σε βοηθήσω γιατί πάντα εξαρτάται από το μέγεθος της κατσαρόλας κλπ. Η θερμοκρασία είναι πράγματι 115°C. Αν όμως σου φαίνεται νερουλό τότε βάλτο να ξαναβράσει. Και πάλι δεν μπορώ να σου πω πόση ώρα, καθώς εξαρτάται από το πόσο σφιχτό το θέλεις. Το τεστ της μαρμελάδας δεν μπορείς να το κάνεις, γιατί είναι άλλη η πυκνότητα του ενός και άλλη του άλλου. Θα ρίξεις σταγόνα σε ένα πιάτο (όχι κρύο) και θα πρέπει να μην απλώσει.
    #
    Σχόλιο από glykoula, 17-9-09  
    Ευχαριστω θα το ξαναβαλω να βρασει.
    #
    Σχόλιο από Καγιού, 17-9-09  
    Με απλό σταφύλι που να έχει κουκούτσια γίνεται? Όχι κόκκινο που έχει ήδη αναφερθεί, αλλά το λευκό με την σφιχτή σάρκα. Έχουμε ένα κλήμα και δεν ξέρουμε τι να τα κάνουμε γιατί γίνονται όλα μαζί. Πόσα να φάμε πια...
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 17-9-09  
    Καγιού δεν το ξέρω. Το μόνο πρόβλημα που μπορώ να σκεφτώ είναι τα κουκούτσια. Εάν αυτά δε σε πειράζουν δε νομίζω να παίζει ρόλο το είδος του σταφυλιού.
    #
    Σχόλιο από ΜΑΝΤΑ, 17-9-09  
    θέλω να το φτιάξω αλλά τις τελευταίες φορές που έφτιαξα γλυκό κουταλιού μου ζαχάρωσε.
    Για να μην την ξαναπάθω και τώρα πότε πρέπει να ρίξω το λεμόνι και πόσο να βράσει μετά; πρέπει να βράζει με ανοιχτή την κατσαρόλα και να ξαφρίσω καλά;
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 18-9-09  
    ΜΑΝΤΑ να βάλεις το λεμόνι λίγο πριν δέσει το σιρόπι και την κατσαρόλα σου να την αφήσεις ξεσκέπαστη. Πρόσεξε και τα βαζάκια σου να είναι στεγνά.
    #
    Σχόλιο από annouk, 22-9-09  
    εμενα μυο βγηκε παρα πολυ ωραιο για πρωτη φορα που επιχειρησα καθοτιν δεν εχω ξαναφτιαξει γλυκο κουταλιου ουτε καν μαρμελαδα!!βεβαια κεγω μπερδευτηκα με το χρονο βρασιματος τη 2η φορα,και το εβρασα μαλλον αρκετη ωρα αφου σκουρυνε πολυ.παρολαυτα σε γευση ειναι παρα πολυ ωραιο!!το μονο που αλλαξα ηταν οτι εβαλα για 2 κιλα σταφυλι ενα κιλο σχεδον ζαχαρη και μου φανηκε και αυτο αρκετο-δεν ειμαι του πολυ γλυκου γενικα.να ρωτησω κατι αν μπορειτε να μου απαντησετε.θελω λιγο να το αραιωσω ξερει καμια πως μπορω να το κανω?βγηκε σφικτο το ζουμι ειναι ωραιο κετσι αλλα θα το ηθελα πιο ζουμερο καπως.
    #
    Σχόλιο από annouk, 23-9-09  
    τελικα για το αραιωμα εκανα το εξης-με τη συμβουλη της sitronella- εβρασα λιγο νερο και το προσθεσα στο γλυκο μου.εγινε μια χαρα,ουτε ζαχαρωσε ουτε τιποτα αλλο!
    #
    Σχόλιο από angy85, 15-9-10  
    Σα συνταγή ήταν πολύ εύκολη όμως πιστεύω οτι είναι μεγάλη η ποσότητα της ζάχαρης.Εβαλα 700γρ.στο 1 κιλό σταφύλια & πάλι μου φαίνεται υπερβολικά γλυκό.Ακόμη θα ήθελα να ρωτήσω,το νερό χριάζεται οπωσδήποτε?Το έβαλα & την επόμενη μέρα ήταν τόσο πολύ το σιρόπι που έβγαλα τα σταφύλια & το άφησα να βράσει μόνο του κάμποσο για να μειωθεί, με αποτέλεσμα φυσικά να σκουρύνει λιγάκι.
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>

    11 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από Porcelain, 17-8-08  
    εγω τα κανω χωρις νερο, αν περιμενεις λιγο, βγαζει νερο το ιδιο, ετσι η αναλογια βγαινει 1 κιλο ζαχαρη για 3 κιλα σταφιλια.
    #
    Σχόλιο από Στέφη, 17-8-08  
    Δηλαδή Porcelain τι εννοείς "αν περιμένεις"? Βάζεις ζάχαρη και φρούτα? και τα αφήνεις για πόσες ώρες? εκείνα αφήνουν τους χυμούς τους και μετά τα βράζεις?
    #
    Σχόλιο από mirella, 14-9-08  
    Πραγματικά ειναι το πιο εύκολο γλυκο του κουταλιού. Αντι για βανίλια βάζω δυο τρια φύλλα αρμπαρόριζας. Το ιδιαίτερο άρωμα της ταιριάζει πολύ με το σταφύλι. Το γλυκάκι αυτό σερβιρεται πολυ ωραία τον χειμώνα πάνω σε γιαούρτι , παγωτό ή μους γιαουρτιού και μας θυμίζει λίγο καλοκαιράκι.
    #
    Σχόλιο από mirella, 14-9-08  
    Ξέχασα πριν να σας γράψω ένα μυστικό που μου ειπε η κυρία που πουλούσε τα σταφύλια στην λαική. Την κάθε ρώγα τρυπάμε οριζόντια και κάθετα με μια μυτερή οδοντογλυφίδα. Με αυτο τον τρόπο το σταφυλάκι δεν ζαρώνει και η καθε ρώγα μένει ολοστρόγγυλη και γεμάτη σιρόπι. !!!
    #
    Σχόλιο από bouka_tsoukaliou, 25-9-08  
    Φτιάχνω και εγώ αυτό το γλυκό σχεδόν κάθε καλοκαίρι.Η δική μου δόση δεν είναι όμως ίδια με αυτή. Εγώ βάζω 1 κιλό σταφύλια λευκά σταφίδα, 1 φλυτζάνι νερό, 500 γραμ ζάχαρη, και χυμό από 1/2 λεμόνι.Γίνεται υπέροχο και μένει λευκό το χρώμα του.Αν έχω ασπρισμένα αμύγδαλα τα καβουρδίζω λίγο και βάζω μερικά ολόκληρα στο τέλος του βρασίματος.Επίσης για υπέροχο άρωμα προσθέτω ένα κλωνάρι αρμπαρόριζα...(αν βρω)
    #
    Σχόλιο από ntiacons, 26-8-09  
    Απλα τέλειο!!! και εγω βάζω μισο κιλο ζαχαρη για καθε κιλο σταφύλι.
    #
    Σχόλιο από etrian, 2-9-10  
    Πολύ καλή συνταγή μόνο που και εγώ έβαλα 1 κιλό ζάχαρη για 2 κιλά σταφύλια (αναλογία 1:2 σε βάρος, 1:3 σε όγκο). Έγινε πολύ καλό αν και ήταν η πρώτη φορά που έκανα γλυκό του κουταλιού γενικότερα. Να είσαι καλά! Ευχαριστώ!
    #
    Σχόλιο από elenitak, 25-9-10  
    παιδια εγω φτιαχνω 3 κιλα σταφυλι με 1μιση κιλο ζαχαρη κ γινεται γλυκο απλως βραζει λιγο παραπανω για να δεσει κδεντο προλαβαινω. α παιδια το τρωνε πολυ. ειναι πολυ νοστιμο....
    #
    Σχόλιο από rozina, 9-11-11  
    Τα καλυτερο γλυκο του κουταλιου ειναι το σταφυλι. Εγω δεν βαζω νερο γιατι αργει να δεσει και το βραζεις για πολυ ωρα. Αν βαλεις τα σταφυλια με τη ζαχαρη τα σταφυλακι αβγαζουν το νερο τους. Α και η αρμπαροριζα ταιριαζει πολυ και στο γλυκο κυδωνι
    #
    Σχόλιο από stella30, 17-9-12  
    το εφτιαξα με την μιση ζαχαρη, απλα φανταστικο!
    #
    Σχόλιο από tasa.x, 5-10-12  
    Καταπληκτικο γλυκο.Το κανω εδω και πολλα χρονια,ή με φαντα ή φυσικο χυμο πορτοκαλι,η γευση του πραγματικα απογειωνεται,κι αν εχουμε και αρμπαρορυζα ,αναστεναζουν τα κουταλια!!!

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Αποστειρωμένα βάζα
    Όταν φτιάχνουμε μαρμελάδα, πρέπει μετά να τη β...
    Νηστείες
    Η νηστεία, πέρα από τη θρησκευτική της σημασία,...
    Νόστιμες μαρμελάδες
    Αντί να αγοράζετε μαρμελάδες, φτιάξτε τις δικές...
    Τριλογία σταφυλιού
    Τι φρούτα έχει να μας προσφέρει ο Σεπτέμβρ...
    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 68 αγαπημένων συνταγών, του/της v53
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 447 αγαπημένων συνταγών, του/της sophiaσοφια
    Αγαπημένες Δοκιμασμένες Συνταγές
    Ένα βιβλίο 32 αγαπημένων συνταγών, του/της eirini358
    ΓΛΥΚΑ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ-ΜΑΡΜΕΛΑΔΕΣ
    Ένα βιβλίο 12 αγαπημένων συνταγών, του/της roulaz
    Γλυκά Κουταλιού -Μαρμελάδες- Λουκουμαδες-Γλειφιτζούρια
    Ένα βιβλίο 7 αγαπημένων συνταγών, του/της mastixa