Γλυκό του κουταλιού καρπούζι

Bαθμολογία: 4.9167
       
 
36 ψήφοι
Phoebe, 26.06.09

Περιγραφή

Όπως το φτιάχνουν στην Κύπρο, τραγανό και πολύ νόστιμο.

Γλυκό του κουταλιού καρπούζι

Τι χρειαζόμαστε:

  • 17 - 18 τετράγωνα κομμάτια χοντρό καθαρισμένο φύλλο καρπουζιού
  • 3 - 4 κουταλιές ασβεστόσκονη
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 2 ποτήρια νερό
  • βανίλια
  • χυμό λεμονιού
Στα γρήγορα
Εποχιακά: Καλοκαιρινή
Μέθοδος: Κατσαρόλας
Δυσκολία: Μέχρι 4 υλικά
Περιέχει: Καρπούζι , Φρούτα
Νηστίσιμα: Νηστίσιμα
Κόστος:
(2 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(3 ψήφοι)
Προετοιμασία: 120' (1 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 80' (1 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Καθαρίζετε και κόβετε τα φύλλα του καρπουζιού σε τετράγωνα κομμάτια.
  2. Τα ρίχνετε σε λεκάνη στην οποία έχετε βάλει το νερό με την ασβεστόσκονη και τα αφήνετε για 2 ώρες ενώ κατά διαστήματα τα ανακινείτε.
  3. Τα βγάζετε, τα πλένετε πολύ καλά και τα βάζετε να βράσουν σε κατσαρόλα με μπόλικο νερό. Αφού μαλακώσουν (όχι να λιώσουν) τα βάζετε σε κρύο νερό μαζί με το χυμό ενός λεμονιού και τα αφήνετε για 15 λεπτά.
  4. Βάζετε σε άλλη κατσαρόλα τη ζάχαρη και τα 2 ποτήρια νερό και ρίχνετε μέσα τα κομμάτια του καρπουζιού μαζί με 1 κουταλιά χυμό λεμονιού και τα βάζετε σε δυνατή φωτιά.
  5. Αφού κοχλάσουν για 1 λεπτό τα κατεβάζετε και τα αφήνετε έτσι μέχρι την επόμενη μέρα.
  6. Ξαναβάζετε την κατσαρόλα στη φωτιά, προσθέτετε βανίλια και τα βράζετε. Το γλυκό είναι έτοιμο όταν "δέσει" το σιρόπι.
  7. Αφού κρυώσει το βάζουμε σε αποστειρωμένα γυάλινα βάζα.

Λίγα μυστικά ακόμα

1. Δεν ρίχνουμε την ασβεστόσκονη κατευθείαν στο νερό. Την βάζουμε πρώτα μέσα σε ένα σακουλάκι από λεπτό ύφασμα. 2. Χρησιμοποιούμε τον ασβέστη που βρίσκουμε στα καταστήματα υλικών οικοδομής. 3. Ο ασβέστης βοηθάει να γίνει το καρπούζι πιο "σφιχτό" και τραγανό. 4. Μην διστάζετε να χρησιμοποιήσετε ασβέστη! Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος. Η μαμά μου φτιάχνει γλυκό καρπούζι εδώ και χρόνια όπως και πιο πριν από αυτήν η γιαγιά μου. Αν πάλι δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε ασβέστη δεν χάθηκε και ο κόσμος! Μια χαρά γλυκάκι θα γίνει.

Σχετικές συνταγές

Καρπούζι μαρμελάδα Καρπούζι μαρμελάδα
4.8
       
       
(5)
Μαρμελάδα καρπούζι Μαρμελάδα καρπούζι
4.6875
       
       
(16)

    104 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από Phoebe, 1-7-09  
    Όταν λέω "φύλλα του καρπουζιού" εννοώ την πράσινη φλούδα καθαρισμένη. Δηλαδή φεύγει το πράσινο, φεύγει το κόκκινο και μένει μόνο το άσπρο.
    #
    Σχόλιο από labrini58, 2-7-09  
    έτσι το φτιάχνω πολλά χρόνια και γίνεται ανάρπαστο!είναι τέλειο γλυκό. Το έφτιαξα προχθές και έχει μείνει το μισό βάζο!
    #
    Σχόλιο από Phoebe, 2-7-09  
    Ναι πράγματι labrini είναι τέλειο γλυκό. Για μένα είναι από τα καλύτερα γλυκά του κουταλιού.
    #
    Σχόλιο από golfo, 2-7-09  
    μια χαρα γλυκο!εγω κρατω παντα μια γυαλα για τον χειμωνα αν προλαβω δηλαδη.
    phoebe εμεις βαζουμε και ενα φυλλο αρμπαροριζα μοσχοβολαει.
    #
    Σχόλιο από Phoebe, 3-7-09  
    Σοβαρά? Δεν το ήξερα! Θα το έχω υπ΄ όψιν :)
    #
    Σχόλιο από Λιχούδικο Γατ, 3-7-09  
    Αυτό το γλυκο το κάνει χρόνια η θεία μου. Βαζει κι αυτη αρμπαρόριζα ή βασιλικό ,ενα από τα δύο. Πραγματικά Τέλειο!!!
    #
    Σχόλιο από Dorita, 3-7-09  
    μου θύμισες τα παιδικά μου χρόνια .. η θεία μου τα καλοκαίρια πάντα είχε γλυκό καρπούζι και με την ξαδέρφη μου τρυπώναμε τα μεσημέρια που κοιμότανε στην κουζίνα και το τσακίζαμε .. :P
    #
    Σχόλιο από Κουνελάκι, 3-7-09  
    παιδια....τι ειναι η ασβεστοσκονη;; πρωτη φορα το ακουω αυτο! και την αμπαροριζα που την βρισκουμε;; και τα 2 υπαρχουν στα super market;
    #
    Σχόλιο από Κουνελάκι, 3-7-09  
    οοπς τωρα διαβασα το σχολιο για την ασβεστοσκονη! χεχε... σορρυ!!!
    #
    Σχόλιο από labrini58, 4-7-09  
    Kουνελάκι η αρπαρόριζα είναι φυτό που το έχεις στον κήπο αλλά και σε γλάστρα στο μπαλκόνι,μυρίζει φανταστικά και το πουλάνε στα φυτώρια.Οσο για τον ασβέστη θα τον βρεις σε μάντρα με υλικά οικοδομών
    ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΑΝ ΤΟ ΦΤΙΑΞΕΙΣ
    #
    Σχόλιο από κυδωνι, 19-7-09  
    #
    Σχόλιο από dimidana, 25-7-09  
    δεν μπορώ να βαθμολογήσω ακόμα γιατί αύριο θα είναι έτοιμο το γλυκό αλλά θέλω να ρωτήσω το εξής: πόση βανίλια βάζουμε; για μια δόση, μια βανίλια (6 κυλινδράκια);;;
    #
    Σχόλιο από ΜΑΝΤΑ, 27-7-09  
    επειδή θέλω να το φτιάξω τα κομμάτια του καρπουζιού πόσο μεγάλα πρέπει να είναι;να υπολογίσω όσα γραμμάρια ζάχαρη τόσα και καρπουζόφλουδα;
    #
    Σχόλιο από Phoebe, 30-7-09  
    1. Εγώ χρησιμοποιώ τη βανίλια που είναι σε υγρή μορφή και ρίχνω λίγες σταγόνες.

    2. Τα κομμάτια να μην είναι πολύ μεγάλα αλλά ούτε και μικρά, όπως φαίνονται στην φωτογραφία. Το 1 κιλό ζάχαρη είναι υπέρ αρκετό για τα κομμάτια που μπορεί να κόψεις από ένα μεγάλο καρπούζι.
    #
    Σχόλιο από stelia, 1-9-09  
    Phoepe, Μπράβο!!! Το καρπουζάκι έγινε τέλειο!!!!! Τα κομμάτια τα έκοψα μπακλαβωτά και είναι το καλύτερο σχήμα πιστεύω!!!! που έχει ένα γλυκό του κουταλιού!!!και κυρίως ταιριάζει στο βασιλιά των καλοκαιρινών φρούτων!!! Τα 5 πηρουνάκια τα κέρδισες με την αξία σου!!!
    #
    Σχόλιο από chili, 1-9-09  
    5 πιρουνάκια ασυζητητί!!! Δεν το έχω φτιάξει, αλλά με τον ίδιο τρόπο το φτιάχνει και η μανούλα μου και ξέρω ότι είναι από τα πιο τέλεια γλυκά του κουταλιού! Επίσης, με τον ίδιο τρόπο φτιάχνει και γλυκό κολοκύθι(από μεγάλες πορτοκαλί κολοκύθες). ;)
    #
    Σχόλιο από delicious, 1-9-09  
    Επειδή θέλω να το φτιάξω και δεν θέλω σε καμιά περίπτωση να χρησιμοποιήσω ασβέστη. Αν τον παραλείψω τι διαφορά θα έχει το γλυκό? Σε γεύση ή σε "τραγανότητα"?
    Το έφτιαξε κανείς χωρίς, να μου πει?
    #
    Σχόλιο από chili, 1-9-09  
    Φανταζομαι οτι δεν θα γινει πολυ τραγανο απ'εξω, οπως θα γινοταν αν το εκανες με ασβεστη.
    Παντως, μην τον φοβασαι τον ασβεστη..Εμενα η μαμα μου παντα με ασβεστη τα φτιαχνει και δεν υπαρχει κανενα προβλημα!
    #
    Σχόλιο από Phoebe, 2-9-09  
    Δοκίμασα και χωρίς ασβέστη. Δυστυχώς δεν έγινε τραγανό... Σίγουρα ο ασβέστης κάνει τη διαφορά.
    #
    Σχόλιο από despoina55, 11-9-09  
    Οποια θέλει μπορει να το δοκιμάσει και τρυφτό, όπως το κυδώνι είναι υπέροχο και μπαινει σαν μαρμελαδα στο ψωμι, απλα ο χρονος παραμονεις στον ασβεστη ειναι λιγότερος. Επισης αν θελετε μπορειτε τα κοματια να τα κανετε με το ειδικο μαχαιρι γυρω γυρω και να κανει σχεδιακια δηλ. εκμποπες.
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 Επόμενο > Τέλος >>

    98 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από Phoebe, 1-7-09  
    Όταν λέω "φύλλα του καρπουζιού" εννοώ την πράσινη φλούδα καθαρισμένη. Δηλαδή φεύγει το πράσινο, φεύγει το κόκκινο και μένει μόνο το άσπρο.
    #
    Σχόλιο από labrini58, 2-7-09  
    έτσι το φτιάχνω πολλά χρόνια και γίνεται ανάρπαστο!είναι τέλειο γλυκό. Το έφτιαξα προχθές και έχει μείνει το μισό βάζο!
    #
    Σχόλιο από Phoebe, 2-7-09  
    Ναι πράγματι labrini είναι τέλειο γλυκό. Για μένα είναι από τα καλύτερα γλυκά του κουταλιού.
    #
    Σχόλιο από golfo, 2-7-09  
    μια χαρα γλυκο!εγω κρατω παντα μια γυαλα για τον χειμωνα αν προλαβω δηλαδη.
    phoebe εμεις βαζουμε και ενα φυλλο αρμπαροριζα μοσχοβολαει.
    #
    Σχόλιο από Phoebe, 3-7-09  
    Σοβαρά? Δεν το ήξερα! Θα το έχω υπ΄ όψιν :)
    #
    Σχόλιο από Λιχούδικο Γατ, 3-7-09  
    Αυτό το γλυκο το κάνει χρόνια η θεία μου. Βαζει κι αυτη αρμπαρόριζα ή βασιλικό ,ενα από τα δύο. Πραγματικά Τέλειο!!!
    #
    Σχόλιο από Dorita, 3-7-09  
    μου θύμισες τα παιδικά μου χρόνια .. η θεία μου τα καλοκαίρια πάντα είχε γλυκό καρπούζι και με την ξαδέρφη μου τρυπώναμε τα μεσημέρια που κοιμότανε στην κουζίνα και το τσακίζαμε .. :P
    #
    Σχόλιο από Κουνελάκι, 3-7-09  
    παιδια....τι ειναι η ασβεστοσκονη;; πρωτη φορα το ακουω αυτο! και την αμπαροριζα που την βρισκουμε;; και τα 2 υπαρχουν στα super market;
    #
    Σχόλιο από Κουνελάκι, 3-7-09  
    οοπς τωρα διαβασα το σχολιο για την ασβεστοσκονη! χεχε... σορρυ!!!
    #
    Σχόλιο από labrini58, 4-7-09  
    Kουνελάκι η αρπαρόριζα είναι φυτό που το έχεις στον κήπο αλλά και σε γλάστρα στο μπαλκόνι,μυρίζει φανταστικά και το πουλάνε στα φυτώρια.Οσο για τον ασβέστη θα τον βρεις σε μάντρα με υλικά οικοδομών
    ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΑΝ ΤΟ ΦΤΙΑΞΕΙΣ
    #
    Σχόλιο από κυδωνι, 19-7-09  
    #
    Σχόλιο από dimidana, 25-7-09  
    δεν μπορώ να βαθμολογήσω ακόμα γιατί αύριο θα είναι έτοιμο το γλυκό αλλά θέλω να ρωτήσω το εξής: πόση βανίλια βάζουμε; για μια δόση, μια βανίλια (6 κυλινδράκια);;;
    #
    Σχόλιο από ΜΑΝΤΑ, 27-7-09  
    επειδή θέλω να το φτιάξω τα κομμάτια του καρπουζιού πόσο μεγάλα πρέπει να είναι;να υπολογίσω όσα γραμμάρια ζάχαρη τόσα και καρπουζόφλουδα;
    #
    Σχόλιο από Phoebe, 30-7-09  
    1. Εγώ χρησιμοποιώ τη βανίλια που είναι σε υγρή μορφή και ρίχνω λίγες σταγόνες.

    2. Τα κομμάτια να μην είναι πολύ μεγάλα αλλά ούτε και μικρά, όπως φαίνονται στην φωτογραφία. Το 1 κιλό ζάχαρη είναι υπέρ αρκετό για τα κομμάτια που μπορεί να κόψεις από ένα μεγάλο καρπούζι.
    #
    Σχόλιο από stelia, 1-9-09  
    Phoepe, Μπράβο!!! Το καρπουζάκι έγινε τέλειο!!!!! Τα κομμάτια τα έκοψα μπακλαβωτά και είναι το καλύτερο σχήμα πιστεύω!!!! που έχει ένα γλυκό του κουταλιού!!!και κυρίως ταιριάζει στο βασιλιά των καλοκαιρινών φρούτων!!! Τα 5 πηρουνάκια τα κέρδισες με την αξία σου!!!
    #
    Σχόλιο από chili, 1-9-09  
    5 πιρουνάκια ασυζητητί!!! Δεν το έχω φτιάξει, αλλά με τον ίδιο τρόπο το φτιάχνει και η μανούλα μου και ξέρω ότι είναι από τα πιο τέλεια γλυκά του κουταλιού! Επίσης, με τον ίδιο τρόπο φτιάχνει και γλυκό κολοκύθι(από μεγάλες πορτοκαλί κολοκύθες). ;)
    #
    Σχόλιο από delicious, 1-9-09  
    Επειδή θέλω να το φτιάξω και δεν θέλω σε καμιά περίπτωση να χρησιμοποιήσω ασβέστη. Αν τον παραλείψω τι διαφορά θα έχει το γλυκό? Σε γεύση ή σε "τραγανότητα"?
    Το έφτιαξε κανείς χωρίς, να μου πει?
    #
    Σχόλιο από chili, 1-9-09  
    Φανταζομαι οτι δεν θα γινει πολυ τραγανο απ'εξω, οπως θα γινοταν αν το εκανες με ασβεστη.
    Παντως, μην τον φοβασαι τον ασβεστη..Εμενα η μαμα μου παντα με ασβεστη τα φτιαχνει και δεν υπαρχει κανενα προβλημα!
    #
    Σχόλιο από Phoebe, 2-9-09  
    Δοκίμασα και χωρίς ασβέστη. Δυστυχώς δεν έγινε τραγανό... Σίγουρα ο ασβέστης κάνει τη διαφορά.
    #
    Σχόλιο από despoina55, 11-9-09  
    Οποια θέλει μπορει να το δοκιμάσει και τρυφτό, όπως το κυδώνι είναι υπέροχο και μπαινει σαν μαρμελαδα στο ψωμι, απλα ο χρονος παραμονεις στον ασβεστη ειναι λιγότερος. Επισης αν θελετε μπορειτε τα κοματια να τα κανετε με το ειδικο μαχαιρι γυρω γυρω και να κανει σχεδιακια δηλ. εκμποπες.
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 Επόμενο > Τέλος >>

    3 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από ΔΗΜΗΤΡΑ19, 1-8-10  
    Δεν εχω τολμήσει να φτιάξω ποτέ γλυκο κουταλιού!!!Ερωτήσεις:1)Αν χρησιμοποιήσω ασβέστη (αυτόν που ασπρίζουμε τις μάντρες στο χωριό) πάλι 3 κουταλιές θα βάλω με νερό ή όπως είναι σαν γιαούρτι θα βάλω μέσα τα κομμάτια 2)Το σιρόπι (ζάχαρη+νερό)κοχλάζει μόνο για 1 λεπτό? 3)Στο τελευταίο βράσιμο πάλι για ένα λεπτό γράφεις..θα προλάβει να δέσει το σιρόπι με 1 λεπτό βράσιμο?...Ξέρω τι σκέφτεσαι...αν με βοηθήσεις όμως ίσως και να το καταφέρω...ευχαριστώ εκ των προτέρων
    #
    Σχόλιο από MarBo, 9-8-10  
    ειχα κανει περυσι το καλοκαιρι αυτη τη συνταγη -χωρις ασβεστη- αλλα ειχε ζαχαρωσει. τι πρεπει να προσεχω για να μην γινεται αυτο? το παραβρασα?
    #
    Σχόλιο από ΣΤΕΦΑΝ, 3-6-14  
    Εγώ ακόμα δεν έχω καταλάβει πόσο μεγάλα πρέπει να είναι τα τετράγωνα κομμάτια.

    ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ;

    3 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από skatzoxiraki, 30-7-12  
    egw to kanw ws ekseis

    1 kilo karpoyzi thn flouda akhtari
    1 kilo zaxari
    1/2 kilo meli kalo
    3 xartakia banilia
    3 koutalies soupas asbesth
    2 flitzania tsagiou nerou

    ektelesi
    agorazete ena polyxondrofloudo karpouzi kai afou aferesete to eswteriko pou trogrte aferoume kai thn prasini flouda gia na mini mono to aspro tou meros.
    to koboume se tetragona i mpaklabota kommatia kai to bAzoume se mia pilini lekani ma 10 potiria nero kai mesa se auto rixnoume ton asbesti.
    to afinoume na stathei mia wra afou to anakatepsoume kala Kai katopin kseplenoume kala me afthono nerokai aplonoume ta kommatia pano se mia petseta,
    brazoume to nero me to meli kai thn zaxari to ksafrizoume kala k to afeinoume na desei kai na kruosi aktebazontas apo thn fotia
    afou kriwsi bazoume to karpouzi mesa to ksana bazoume sthn fotia kai to afeinoume na desi kala.
    #
    Σχόλιο από tasa.x, 22-8-12  
    Το εκανα κομμενο σε ψιλες φετουλες-μπαστουνακια γιατι δεν μπορεσα να βρω χοντροφλουδο καρπουζι.Το αφησα μονο μιση ωρα στον ασβεστη,ετοιμασα το σιροπι ταυτοχρονα ,και μολις επλυνα το καρπουζι το εβαλα μεσα και το αφησα να βρασει ωσπου να μαλακωσει και να δεσει το σιροπι,τοτε εριξα 1 στιμενο λεμονι και το αφησα σε σβησμενο ματι ωσπου να σταματησει ο βρασμος.Νομιζω πως δεν χρειαζεται να μεινει μια νυχτα γιατι δεν εχει υγρα να αφησει οπως τα αλλα φρουτα.Ετσι το ξερω απο τη μαμα μου,χρονια τωρα.
    Υπεροχο τραγανο γλυκο.
    #
    Σχόλιο από aslan2, 5-7-13  
    Εμείς πάντως στο Πήλιο δεν βάζουμε ασβέστη αλλά το αφήνουμε για 3 ώρες περίπου σε μία λεκάνη με νερό στο οποίο έχουμε διαλύσει 2-3 κουταλιές ξυνό. Αυτό το γράφω ως πληροφορία γι΄αυτούς που ρωτάνε αν γίνεται χωρίς ασβέστη.

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Ένα φρούτο την ημέρα
    Όλοι ξέρουμε λίγο πολύ ότι τα φρούτα μας κάνουν κα...
    Καταψύχω φρούτα
    Τα φρούτα διατηρούνται πολύ καλά στην κατάψυξη. Έ...
    Βιταμίνες Α' μέρος
    Οι βιταμίνες είναι μη θερμιδικές ουσίες, ο...
    Ιδέες για νηστίσιμο πρωινό
    Ένα από τα θέματα που απασχολούν πολλούς στην δ...
    Νόστιμες μαρμελάδες
    Αντί να αγοράζετε μαρμελάδες, φτιάξτε τις δικές...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 70 αγαπημένων συνταγών, του/της targetoulini
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 85 αγαπημένων συνταγών, του/της cherry@
    Μαρμελάδες/Γλυκά του κουταλιού
    Ένα βιβλίο 2 αγαπημένων συνταγών, του/της Ζουζουνίτσα!!
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 29 αγαπημένων συνταγών, του/της Len@
    γλυκά
    Ένα βιβλίο 292 αγαπημένων συνταγών, του/της sofi_loutraki