Γλυκό του κουταλιού Σύκο

Bαθμολογία: 4.8
       
 
10 ψήφοι
log, 19.07.09

Περιγραφή

Η συνταγή αυτή έγινε με σύκα τα οποία μάζεψα στις αρχές του Ιούνη. Δεν χρειάστηκαν ξεσπόριασμα και έγιναν πολύ νόστιμα.
Γλυκό του κουταλιού Σύκο

Τι χρειαζόμαστε:

  • 50 σύκα
  • 2 κιλά ζάχαρη
  • αμύγδαλα ξεφλουδισμένα όσα και τα σύκα (και λίγα παραπάνω δεν πειράζει)
  • γαρύφαλλα όσα και τα σύκα
  • χυμό από ένα λεμόνι
  • 6 φλυτζάνες νερό
Στα γρήγορα
Εποχιακά: Καλοκαιρινή
Μέθοδος: Κατσαρόλας
Διατροφή: Χορτοφαγική , Vegan
Κουζίνα: Ελληνική
Νηστίσιμα: Νηστίσιμα
Φτιάχνει: 5 μεσαία βαζάκια
Κόστος:
(5 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(5 ψήφοι)
Προετοιμασία: 210' (3 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 117' (3 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Καθαρίζουμε τα σύκα, όχι από την μεριά που είναι το κοτσάνι αλλά από την κάτω, με ένα μαχαιράκι κυκλικά, και τα τρυπάμε με ένα πηρούνι ή ξυλάκι για σουβλάκι σε 2-3 μεριές.
  2. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα σύκα και τα βράζουμε για 10 λεπτά. Το νερό πρέπει να είναι μπόλικο για νά έχουν χώρο τα σύκα.
  3. Σουρώνουμε τα σύκα, ξεπλένουμε και ξανασουρώνουμε. Πρέπει να έχουν μαλακώσει λίγο. Από την μεριά που τα κόψαμε (την κάτω μεριά) τους βάζουμε ένα αμύγδαλο. Τα τρυπάμε και με ένα γαρύφαλλο στο πλάι.
  4. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τις φλυτζάνες το νερό, την ζάχαρη και τα σύκα, ώστε να γίνεται το σιρόπι και βράζουν μαζί τα σύκα. Ξαφρίζουμε αν χρειάζεται.
  5. Βράζουμε για 15 λεπτά μόνο και αφήνουμε τα σύκα μέσα στο σιρόπι ολόκληρη την νύχτα.
  6. Την επόμενη μέρα βράζουμε το γλυκό μέχρι να δέσει και προς το τέλος ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού.
  7. Τέλος τα βάζουμε σε αποστειρωμένα βαζάκια , όπως είναι ζεστά.

Λίγα μυστικά ακόμα

Όσα αμύγδαλα περισσέψουν, ρίξτε τα μέσα στα βαζάκια.

Εάν περισσέψει σιρόπι χρησιμοποιήστε το για τα παγωτά σας, προσέξτε όμως διότι όταν κρυώσει το γλυκό στα βαζάκια θα χρειαστεί να προσθέσετε λίγο ακόμα. Τα σύκα θα έχουν απορροφήσει αρκετό.

Σχετικές συνταγές

    20 Όλα

    #
    Σχόλιο από stelia, 23-7-09  
    log, δεν μας λες τί είδος σύκα να χρησιμοποιήσουμε και σε τί κατάσταση να είναι? Δηλαδή άγουρα, demi ή γινομένα?
    #
    Σχόλιο από log, 24-7-09  
    τα σύκα τα μάζεψα αρχές του Ιούνη.. ήταν αρκετά σκληρά ακόμα και δεν χρειάστηκαν ξεσπόριασμα.. κοινώς είναι άγουρα.. :)
    #
    Σχόλιο από martha2, 24-7-09  
    Μπορώ να βρώ σύκα άγουρα τώρα, τέλη Ιούλη ή είναι πολύ αργά και έχουν ωριμάσει? Θα ήθελα να τα φτιάξω.
    #
    Σχόλιο από log, 24-7-09  
    νομίζω πως όχι.. εκτός αν βρεις σε super market.. εγώ τα έκοψα από το δέντρο μου και τα έκανα πρώτη μου φορά.. οι γονείς μου ενθουσιάστηκαν και μου ζητούσαν κι άλλο.. ούτε εγώ όμως μπορώ να βρω τώρα.. :(
    #
    Σχόλιο από ΜΑΝΤΑ, 24-7-09  
    επειδή ήθελα να φτιάξω και εγώ το συγκεριμένο γλυκό μου είχαν πει ότι μαζεύουμε σύκα από άγρια συκιά. Αυτό ισχύει; Και αν ναι πότε τα μαζεύουμε;
    #
    Σχόλιο από log, 29-7-09  
    οι δικές μου οι συκιές είναι "ήμερες".. για την ακρίβεια τα έκανα με σύκα που λέγονται "βασιλικά".. δεν ξέρω για ποιο λόγο είναι αυτή η ονομασία τους όμως..
    #
    Σχόλιο από ALEKA1962, 8-4-10  
    τα συκα μαζευονται τωρα ειναι ορνος δηλ αρσενικα συκα πρεπει να τα βαλουμε στον ασβσεστη τουλαχιστον για 2-3 ωρες οπως και ολα τα πρασινα γλυκα(νερατζακια κ.α)πρεπει το σιροπι να δεσει καλα πριν ριξουμε μεσα τα συκαλακια
    #
    Σχόλιο από elenitak, 11-4-11  
    εχθες τα μαζεψα κ εφτιαξα κ εγιναν ωραια,μαρεσε γιατι δεν εβαλα ουτε ασβεστη ουτε γαλαζοπετρα. μπραβο!!!!
    #
    Σχόλιο από smileplease, 7-6-11  
    Γνωριζει καμια να μου πει γιατι στο πατο του βαζου ζαχαρωσε το σιροπι?
    #
    Σχόλιο από loulou222, 9-7-11  
    eixe hgrasia to vazo sou.
    #
    Σχόλιο από liavegan, 20-11-11  
    Υπέροχη συνταγή χωρίς καθόλου κόπο!!!Μάλιστα ήταν τόσο δελεαστική που βγήκα παγανιά σε κάτι ώψιμες συκιές κι έφτιαξα υπέροχο γλυκάκι με ώψιμα σύκα!!!Ναι Οκτώβρη μήνα βρήκα σύκα.Φυσικά του χρόνου θα κάνω πολύ περισσότερα βαζάκια.
    #
    Σχόλιο από Σουλτάνα, 15-5-12  
    πολυ καλο δεν εβαλα τα αμυγδαλα μονο
    #
    Σχόλιο από mariaa76, 13-6-12  
    Καλησπέρα επειδή έχουμε πάρα πολλές συκιές στο κήπο μας είπα να δοκιμάσω και εγώ το γλυκάκι σας. Μπορεί κάποιος να μου πει όμως πόσο καιρό διατηρείτε το γλυκό στο βάζο? Δέν έχω φτιάξει ποτέ γλυκό του κουταλιού οπότε είμαι λίγο άσχετη.
    #
    Σχόλιο από chocomama, 3-7-12  
    Πολυ καλη συνταγη,αν και εφτιαξα γλυκο του κουταλιου για πρωτη φορα,μου πετυχε!Βεβαια το εφτιαξα με τα κανονικα συκα που εχουν λιγα σπορακια μεσα αλλα δεν ειναι ασχημο.
    #
    Σχόλιο από vagbek, 30-4-14  
    #
    Σχόλιο από Γιώργος Χρ., 9-5-14  
    Δύο συνταγές βρήκα στην ιστοσελίδα για να φτιάξω τα συκαλάκια που μάζεψα από μια άγρια συκιά. Για σίγουρη επιτυχία έκανα και τις δύο. Η μια ήταν η απόλυτη επιτυχία και η άλλη το ανάποδο. Αυτή ήταν η επιτυχημένη! Πέντε αστεράκια λοιπόν.
    #
    Σχόλιο από Γιωργος Β. Μακαβος, 21-5-14  
    το τρυπημα με το πηρουνι γινεται απο πανω προς τα κατω (μυτη - βαση)
    #
    Σχόλιο από Γιωργος Β. Μακαβος, 21-5-14  
    ευκολη συνταγη λιγη προσοχη θελει στο ξεπικρισμα στην αρχη που βραζουμε και στραγγιζουμε τα συκα να τα στραγγισουμε αφου τα βαλουμε πρωτα σε κρυο νερο να κρυωσουν και μετα δυο δυο στο χερι μας με ελαφρο σφυξιμο να φυγει το νερο απο μεσα τους και τα ξαναριχνουμε στην κατσαρολα με νερο και επανερχονται αμεσως. Ενα δευτερο 10λεπτο βρασιμο για το δευτερο στραγγισμα βοηθα καλυτερα το τριτο στραγγισμα να γινει με κρυο νερο.
    Επισης αν βρασουμε και ενα ξυλακι κανελας θα μας αποζημειωσει ευχαριστα!
    προσωπικα δεν κανω προεργασια με ασβεστη ή γαλαζοπετρα ... απλα ετσι γινονται λιγο σκουρα στο χρωμα τους.
    #
    Σχόλιο από sofinim, 21-6-14  
    Καταπληκτική η συνταγή. Την κάναμε βέβαια χωρίς αμύγδαλα. Ευχαριστούμε πολύ για την συνταγή.
    #
    Σχόλιο από viki dimitris, 25-8-14  
    καλησπέρα στη παρεα.θα ηθελα να ρωτησω αν ξερει να μου πει το ατομο που ανεβασε τη συνταγή 'η οποιος άλλος γνωριζει ποιες θα μπορουσαν να είναι οι ποσοτητες νερου κ ζαχαρης αν μετρήσουμε τα συκα με το κιλο. τις συνταγες μου τις προτειμω με ζυγαρια για να εχουν σωστο αποτέλεσμα.τα συκα μου είναι αγρια κ εχουν σχημα πράσινης ελιας στο περιπου.οποτε θα με βολευαν τα γραμμαρια.ευχαριστω.

    16 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από stelia, 23-7-09  
    log, δεν μας λες τί είδος σύκα να χρησιμοποιήσουμε και σε τί κατάσταση να είναι? Δηλαδή άγουρα, demi ή γινομένα?
    #
    Σχόλιο από log, 24-7-09  
    τα σύκα τα μάζεψα αρχές του Ιούνη.. ήταν αρκετά σκληρά ακόμα και δεν χρειάστηκαν ξεσπόριασμα.. κοινώς είναι άγουρα.. :)
    #
    Σχόλιο από martha2, 24-7-09  
    Μπορώ να βρώ σύκα άγουρα τώρα, τέλη Ιούλη ή είναι πολύ αργά και έχουν ωριμάσει? Θα ήθελα να τα φτιάξω.
    #
    Σχόλιο από log, 24-7-09  
    νομίζω πως όχι.. εκτός αν βρεις σε super market.. εγώ τα έκοψα από το δέντρο μου και τα έκανα πρώτη μου φορά.. οι γονείς μου ενθουσιάστηκαν και μου ζητούσαν κι άλλο.. ούτε εγώ όμως μπορώ να βρω τώρα.. :(
    #
    Σχόλιο από ΜΑΝΤΑ, 24-7-09  
    επειδή ήθελα να φτιάξω και εγώ το συγκεριμένο γλυκό μου είχαν πει ότι μαζεύουμε σύκα από άγρια συκιά. Αυτό ισχύει; Και αν ναι πότε τα μαζεύουμε;
    #
    Σχόλιο από log, 29-7-09  
    οι δικές μου οι συκιές είναι "ήμερες".. για την ακρίβεια τα έκανα με σύκα που λέγονται "βασιλικά".. δεν ξέρω για ποιο λόγο είναι αυτή η ονομασία τους όμως..
    #
    Σχόλιο από ALEKA1962, 8-4-10  
    τα συκα μαζευονται τωρα ειναι ορνος δηλ αρσενικα συκα πρεπει να τα βαλουμε στον ασβσεστη τουλαχιστον για 2-3 ωρες οπως και ολα τα πρασινα γλυκα(νερατζακια κ.α)πρεπει το σιροπι να δεσει καλα πριν ριξουμε μεσα τα συκαλακια
    #
    Σχόλιο από elenitak, 11-4-11  
    εχθες τα μαζεψα κ εφτιαξα κ εγιναν ωραια,μαρεσε γιατι δεν εβαλα ουτε ασβεστη ουτε γαλαζοπετρα. μπραβο!!!!
    #
    Σχόλιο από liavegan, 20-11-11  
    Υπέροχη συνταγή χωρίς καθόλου κόπο!!!Μάλιστα ήταν τόσο δελεαστική που βγήκα παγανιά σε κάτι ώψιμες συκιές κι έφτιαξα υπέροχο γλυκάκι με ώψιμα σύκα!!!Ναι Οκτώβρη μήνα βρήκα σύκα.Φυσικά του χρόνου θα κάνω πολύ περισσότερα βαζάκια.
    #
    Σχόλιο από Σουλτάνα, 15-5-12  
    πολυ καλο δεν εβαλα τα αμυγδαλα μονο
    #
    Σχόλιο από chocomama, 3-7-12  
    Πολυ καλη συνταγη,αν και εφτιαξα γλυκο του κουταλιου για πρωτη φορα,μου πετυχε!Βεβαια το εφτιαξα με τα κανονικα συκα που εχουν λιγα σπορακια μεσα αλλα δεν ειναι ασχημο.
    #
    Σχόλιο από vagbek, 30-4-14  
    #
    Σχόλιο από Γιώργος Χρ., 9-5-14  
    Δύο συνταγές βρήκα στην ιστοσελίδα για να φτιάξω τα συκαλάκια που μάζεψα από μια άγρια συκιά. Για σίγουρη επιτυχία έκανα και τις δύο. Η μια ήταν η απόλυτη επιτυχία και η άλλη το ανάποδο. Αυτή ήταν η επιτυχημένη! Πέντε αστεράκια λοιπόν.
    #
    Σχόλιο από Γιωργος Β. Μακαβος, 21-5-14  
    το τρυπημα με το πηρουνι γινεται απο πανω προς τα κατω (μυτη - βαση)
    #
    Σχόλιο από Γιωργος Β. Μακαβος, 21-5-14  
    ευκολη συνταγη λιγη προσοχη θελει στο ξεπικρισμα στην αρχη που βραζουμε και στραγγιζουμε τα συκα να τα στραγγισουμε αφου τα βαλουμε πρωτα σε κρυο νερο να κρυωσουν και μετα δυο δυο στο χερι μας με ελαφρο σφυξιμο να φυγει το νερο απο μεσα τους και τα ξαναριχνουμε στην κατσαρολα με νερο και επανερχονται αμεσως. Ενα δευτερο 10λεπτο βρασιμο για το δευτερο στραγγισμα βοηθα καλυτερα το τριτο στραγγισμα να γινει με κρυο νερο.
    Επισης αν βρασουμε και ενα ξυλακι κανελας θα μας αποζημειωσει ευχαριστα!
    προσωπικα δεν κανω προεργασια με ασβεστη ή γαλαζοπετρα ... απλα ετσι γινονται λιγο σκουρα στο χρωμα τους.
    #
    Σχόλιο από sofinim, 21-6-14  
    Καταπληκτική η συνταγή. Την κάναμε βέβαια χωρίς αμύγδαλα. Ευχαριστούμε πολύ για την συνταγή.

    4 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από smileplease, 7-6-11  
    Γνωριζει καμια να μου πει γιατι στο πατο του βαζου ζαχαρωσε το σιροπι?
    #
    Σχόλιο από loulou222, 9-7-11  
    eixe hgrasia to vazo sou.
    #
    Σχόλιο από mariaa76, 13-6-12  
    Καλησπέρα επειδή έχουμε πάρα πολλές συκιές στο κήπο μας είπα να δοκιμάσω και εγώ το γλυκάκι σας. Μπορεί κάποιος να μου πει όμως πόσο καιρό διατηρείτε το γλυκό στο βάζο? Δέν έχω φτιάξει ποτέ γλυκό του κουταλιού οπότε είμαι λίγο άσχετη.
    #
    Σχόλιο από viki dimitris, 25-8-14  
    καλησπέρα στη παρεα.θα ηθελα να ρωτησω αν ξερει να μου πει το ατομο που ανεβασε τη συνταγή 'η οποιος άλλος γνωριζει ποιες θα μπορουσαν να είναι οι ποσοτητες νερου κ ζαχαρης αν μετρήσουμε τα συκα με το κιλο. τις συνταγες μου τις προτειμω με ζυγαρια για να εχουν σωστο αποτέλεσμα.τα συκα μου είναι αγρια κ εχουν σχημα πράσινης ελιας στο περιπου.οποτε θα με βολευαν τα γραμμαρια.ευχαριστω.

    0 Παραλλαγές

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...
    Νόστιμες μαρμελάδες
    Αντί να αγοράζετε μαρμελάδες, φτιάξτε τις δικές...
    Νόστιμες μαρμελάδες
    Αντί να αγοράζετε μαρμελάδες, φτιάξτε τις δικές...
    Αποστειρωμένα βάζα
    Όταν φτιάχνουμε μαρμελάδα, πρέπει μετά να τη β...
    Νηστείες
    Η νηστεία, πέρα από τη θρησκευτική της σημασία,...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    γλυκα κουταλιου
    Ένα βιβλίο 5 αγαπημένων συνταγών, του/της katerina hon
    Γλυκά
    Ένα βιβλίο 27 αγαπημένων συνταγών, του/της Dafne
    exanimo
    Ένα βιβλίο 57 αγαπημένων συνταγών, του/της exanimo
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 66 αγαπημένων συνταγών, του/της 12121971
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 52 αγαπημένων συνταγών, του/της angelabuda