Γλυκό του κουταλιού Σύκο

Bαθμολογία: 4.8333
       
 
6 ψήφοι
log, 19.07.09

Περιγραφή

Η συνταγή αυτή έγινε με σύκα τα οποία μάζεψα στις αρχές του Ιούνη. Δεν χρειάστηκαν ξεσπόριασμα και έγιναν πολύ νόστιμα.
Γλυκό του κουταλιού Σύκο

Τι χρειαζόμαστε:

  • 50 σύκα
  • 2 κιλά ζάχαρη
  • αμύγδαλα ξεφλουδισμένα όσα και τα σύκα (και λίγα παραπάνω δεν πειράζει)
  • γαρύφαλλα όσα και τα σύκα
  • χυμό από ένα λεμόνι
  • 6 φλυτζάνες νερό
Στα γρήγορα
Εποχιακά: Καλοκαιρινή
Μέθοδος: Κατσαρόλας
Διατροφή: Χορτοφαγική , Vegan
Κουζίνα: Ελληνική
Νηστίσιμα: Νηστίσιμα
Φτιάχνει: 5 μεσαία βαζάκια
Κόστος:
(1 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Καθαρίζουμε τα σύκα, όχι από την μεριά που είναι το κοτσάνι αλλά από την κάτω, με ένα μαχαιράκι κυκλικά, και τα τρυπάμε με ένα πηρούνι ή ξυλάκι για σουβλάκι σε 2-3 μεριές.
  2. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα σύκα και τα βράζουμε για 10 λεπτά. Το νερό πρέπει να είναι μπόλικο για νά έχουν χώρο τα σύκα.
  3. Σουρώνουμε τα σύκα, ξεπλένουμε και ξανασουρώνουμε. Πρέπει να έχουν μαλακώσει λίγο. Από την μεριά που τα κόψαμε (την κάτω μεριά) τους βάζουμε ένα αμύγδαλο. Τα τρυπάμε και με ένα γαρύφαλλο στο πλάι.
  4. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τις φλυτζάνες το νερό, την ζάχαρη και τα σύκα, ώστε να γίνεται το σιρόπι και βράζουν μαζί τα σύκα. Ξαφρίζουμε αν χρειάζεται.
  5. Βράζουμε για 15 λεπτά μόνο και αφήνουμε τα σύκα μέσα στο σιρόπι ολόκληρη την νύχτα.
  6. Την επόμενη μέρα βράζουμε το γλυκό μέχρι να δέσει και προς το τέλος ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού.
  7. Τέλος τα βάζουμε σε αποστειρωμένα βαζάκια , όπως είναι ζεστά.

Λίγα μυστικά ακόμα

Όσα αμύγδαλα περισσέψουν, ρίξτε τα μέσα στα βαζάκια.

Εάν περισσέψει σιρόπι χρησιμοποιήστε το για τα παγωτά σας, προσέξτε όμως διότι όταν κρυώσει το γλυκό στα βαζάκια θα χρειαστεί να προσθέσετε λίγο ακόμα. Τα σύκα θα έχουν απορροφήσει αρκετό.

Σχετικές συνταγές

    14 Όλα

    #
    Σχόλιο από stelia, 23-7-09  
    log, δεν μας λες τί είδος σύκα να χρησιμοποιήσουμε και σε τί κατάσταση να είναι? Δηλαδή άγουρα, demi ή γινομένα?
    #
    Σχόλιο από log, 24-7-09  
    τα σύκα τα μάζεψα αρχές του Ιούνη.. ήταν αρκετά σκληρά ακόμα και δεν χρειάστηκαν ξεσπόριασμα.. κοινώς είναι άγουρα.. :)
    #
    Σχόλιο από martha2, 24-7-09  
    Μπορώ να βρώ σύκα άγουρα τώρα, τέλη Ιούλη ή είναι πολύ αργά και έχουν ωριμάσει? Θα ήθελα να τα φτιάξω.
    #
    Σχόλιο από log, 24-7-09  
    νομίζω πως όχι.. εκτός αν βρεις σε super market.. εγώ τα έκοψα από το δέντρο μου και τα έκανα πρώτη μου φορά.. οι γονείς μου ενθουσιάστηκαν και μου ζητούσαν κι άλλο.. ούτε εγώ όμως μπορώ να βρω τώρα.. :(
    #
    Σχόλιο από ΜΑΝΤΑ, 24-7-09  
    επειδή ήθελα να φτιάξω και εγώ το συγκεριμένο γλυκό μου είχαν πει ότι μαζεύουμε σύκα από άγρια συκιά. Αυτό ισχύει; Και αν ναι πότε τα μαζεύουμε;
    #
    Σχόλιο από log, 29-7-09  
    οι δικές μου οι συκιές είναι "ήμερες".. για την ακρίβεια τα έκανα με σύκα που λέγονται "βασιλικά".. δεν ξέρω για ποιο λόγο είναι αυτή η ονομασία τους όμως..
    #
    Σχόλιο από ALEKA1962, 8-4-10  
    τα συκα μαζευονται τωρα ειναι ορνος δηλ αρσενικα συκα πρεπει να τα βαλουμε στον ασβσεστη τουλαχιστον για 2-3 ωρες οπως και ολα τα πρασινα γλυκα(νερατζακια κ.α)πρεπει το σιροπι να δεσει καλα πριν ριξουμε μεσα τα συκαλακια
    #
    Σχόλιο από elenitak, 11-4-11  
    εχθες τα μαζεψα κ εφτιαξα κ εγιναν ωραια,μαρεσε γιατι δεν εβαλα ουτε ασβεστη ουτε γαλαζοπετρα. μπραβο!!!!
    #
    Σχόλιο από smileplease, 7-6-11  
    Γνωριζει καμια να μου πει γιατι στο πατο του βαζου ζαχαρωσε το σιροπι?
    #
    Σχόλιο από loulou222, 9-7-11  
    eixe hgrasia to vazo sou.
    #
    Σχόλιο από liavegan, 20-11-11  
    Υπέροχη συνταγή χωρίς καθόλου κόπο!!!Μάλιστα ήταν τόσο δελεαστική που βγήκα παγανιά σε κάτι ώψιμες συκιές κι έφτιαξα υπέροχο γλυκάκι με ώψιμα σύκα!!!Ναι Οκτώβρη μήνα βρήκα σύκα.Φυσικά του χρόνου θα κάνω πολύ περισσότερα βαζάκια.
    #
    Σχόλιο από Σουλτάνα, 15-5-12  
    πολυ καλο δεν εβαλα τα αμυγδαλα μονο
    #
    Σχόλιο από mariaa76, 13-6-12  
    Καλησπέρα επειδή έχουμε πάρα πολλές συκιές στο κήπο μας είπα να δοκιμάσω και εγώ το γλυκάκι σας. Μπορεί κάποιος να μου πει όμως πόσο καιρό διατηρείτε το γλυκό στο βάζο? Δέν έχω φτιάξει ποτέ γλυκό του κουταλιού οπότε είμαι λίγο άσχετη.
    #
    Σχόλιο από chocomama, 3-7-12  
    Πολυ καλη συνταγη,αν και εφτιαξα γλυκο του κουταλιου για πρωτη φορα,μου πετυχε!Βεβαια το εφτιαξα με τα κανονικα συκα που εχουν λιγα σπορακια μεσα αλλα δεν ειναι ασχημο.

    11 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από stelia, 23-7-09  
    log, δεν μας λες τί είδος σύκα να χρησιμοποιήσουμε και σε τί κατάσταση να είναι? Δηλαδή άγουρα, demi ή γινομένα?
    #
    Σχόλιο από log, 24-7-09  
    τα σύκα τα μάζεψα αρχές του Ιούνη.. ήταν αρκετά σκληρά ακόμα και δεν χρειάστηκαν ξεσπόριασμα.. κοινώς είναι άγουρα.. :)
    #
    Σχόλιο από martha2, 24-7-09  
    Μπορώ να βρώ σύκα άγουρα τώρα, τέλη Ιούλη ή είναι πολύ αργά και έχουν ωριμάσει? Θα ήθελα να τα φτιάξω.
    #
    Σχόλιο από log, 24-7-09  
    νομίζω πως όχι.. εκτός αν βρεις σε super market.. εγώ τα έκοψα από το δέντρο μου και τα έκανα πρώτη μου φορά.. οι γονείς μου ενθουσιάστηκαν και μου ζητούσαν κι άλλο.. ούτε εγώ όμως μπορώ να βρω τώρα.. :(
    #
    Σχόλιο από ΜΑΝΤΑ, 24-7-09  
    επειδή ήθελα να φτιάξω και εγώ το συγκεριμένο γλυκό μου είχαν πει ότι μαζεύουμε σύκα από άγρια συκιά. Αυτό ισχύει; Και αν ναι πότε τα μαζεύουμε;
    #
    Σχόλιο από log, 29-7-09  
    οι δικές μου οι συκιές είναι "ήμερες".. για την ακρίβεια τα έκανα με σύκα που λέγονται "βασιλικά".. δεν ξέρω για ποιο λόγο είναι αυτή η ονομασία τους όμως..
    #
    Σχόλιο από ALEKA1962, 8-4-10  
    τα συκα μαζευονται τωρα ειναι ορνος δηλ αρσενικα συκα πρεπει να τα βαλουμε στον ασβσεστη τουλαχιστον για 2-3 ωρες οπως και ολα τα πρασινα γλυκα(νερατζακια κ.α)πρεπει το σιροπι να δεσει καλα πριν ριξουμε μεσα τα συκαλακια
    #
    Σχόλιο από elenitak, 11-4-11  
    εχθες τα μαζεψα κ εφτιαξα κ εγιναν ωραια,μαρεσε γιατι δεν εβαλα ουτε ασβεστη ουτε γαλαζοπετρα. μπραβο!!!!
    #
    Σχόλιο από liavegan, 20-11-11  
    Υπέροχη συνταγή χωρίς καθόλου κόπο!!!Μάλιστα ήταν τόσο δελεαστική που βγήκα παγανιά σε κάτι ώψιμες συκιές κι έφτιαξα υπέροχο γλυκάκι με ώψιμα σύκα!!!Ναι Οκτώβρη μήνα βρήκα σύκα.Φυσικά του χρόνου θα κάνω πολύ περισσότερα βαζάκια.
    #
    Σχόλιο από Σουλτάνα, 15-5-12  
    πολυ καλο δεν εβαλα τα αμυγδαλα μονο
    #
    Σχόλιο από chocomama, 3-7-12  
    Πολυ καλη συνταγη,αν και εφτιαξα γλυκο του κουταλιου για πρωτη φορα,μου πετυχε!Βεβαια το εφτιαξα με τα κανονικα συκα που εχουν λιγα σπορακια μεσα αλλα δεν ειναι ασχημο.

    3 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από smileplease, 7-6-11  
    Γνωριζει καμια να μου πει γιατι στο πατο του βαζου ζαχαρωσε το σιροπι?
    #
    Σχόλιο από loulou222, 9-7-11  
    eixe hgrasia to vazo sou.
    #
    Σχόλιο από mariaa76, 13-6-12  
    Καλησπέρα επειδή έχουμε πάρα πολλές συκιές στο κήπο μας είπα να δοκιμάσω και εγώ το γλυκάκι σας. Μπορεί κάποιος να μου πει όμως πόσο καιρό διατηρείτε το γλυκό στο βάζο? Δέν έχω φτιάξει ποτέ γλυκό του κουταλιού οπότε είμαι λίγο άσχετη.

    0 Παραλλαγές

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Νόστιμες μαρμελάδες
    Αντί να αγοράζετε μαρμελάδες, φτιάξτε τις δικές...
    Νηστείες
    Η νηστεία, πέρα από τη θρησκευτική της σημασία,...
    Βιταμίνες Β' μέρος
    Αφού είδαμε τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες στο πρ...
    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...
    Ένα φρούτο την ημέρα
    Όλοι ξέρουμε λίγο πολύ ότι τα φρούτα μας κάνουν κα...

    Το tip της ημέρας

    Μην ξεχάσετε να βάλετε ξύδι στο νερό που βάφετε τα πασχαλινά αυγά σας. Θα κάνει τα χρώματα πιο έντονα!

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 258 αγαπημένων συνταγών, του/της Tina1975
    μαρμελάδες - γλυκά κουταλιού
    Ένα βιβλίο 12 αγαπημένων συνταγών, του/της mariaa76
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 4 αγαπημένων συνταγών, του/της liavegan
    Μαρμελάδες
    Ένα βιβλίο 10 αγαπημένων συνταγών, του/της kikibebe2
    μαρμελαδες-γλυκα κουταλιου
    Ένα βιβλίο 7 αγαπημένων συνταγών, του/της kikinas