Γουρουνόπουλο στη γάστρα

Bαθμολογία: 4.8
       
 
10 ψήφοι
MARA!, 15.11.08

Περιγραφή

Ψητο γουρουνοπουλο ...λιωμα!!
Γουρουνόπουλο στη γάστρα

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1,5 κιλο γουρουνοπουλο
  • 1 ντοματα
  • 1 πιπερια πρασινη
  • 1 κρεμμυδι
  • 2 λεμονια
  • λαδι
  • 1 κ.σ. φρεσκο βουτυρο γαλακτος
  • λιγο μουσταρδα [προαιρετικα]
  • αλατι
  • πιπερι
  • ριγανη
  • πατατες
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Χοιρινό
Μέθοδος: Φούρνου
Δυσκολία: Εύκολο
Κόστος:
(1 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(1 ψήφοι)
Προετοιμασία: 15' (1 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 120' (1 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Ετοιμαζουμε το γουρουνοπουλο.
  2. Κοβουμε τις πατατες στα 4 και βαζουμε τα μπαχαρικα μας.
  3.  Κοβουμε την πιπερια και το κρεμμυδι,τριβουμε την ντοματα, βαζουμε το βουτυρο και το λαδι και πολυ λιγο νερο.
  4. Το ψηνουμε στους 210 στις αντιστασεις για 1.5 ωρα.
  5. Ανοιγουμε την γαστρα βαζουμε το λεμονι με την μουσταρδα ξεσκεπαζουμε και ψηνουμε για 40 λεπτα ακομα!

Σχετικές συνταγές

    15 Όλα

    #
    Σχόλιο από MANE, 8-10-09  
    λοιπον την εφτιαξα την συνταγη, αλλα αντι για γουρουνοπουλο εβαλα χοιρινο και στο τελος οταν εβαλα το λεμονι και την μουσταρδα προσθεσα και ρεγκατο σε κομματακια, εγινε μουρλια.πεντε πιρουνακια απο εμενα
    #
    Σχόλιο από ansou, 1-11-09  
    Το εφτιαξα κι εγω σημερα με χοιρινη σπαλα.Εγινε μουρλια!!Σχεδον ελιωσε!!Εβαλα κοκκινη αντι για πρασινη πιπερια-δεν ειχα-και ντοματα κομμενη στο χερι.Το...λεμονομούσταρδο στο τελος του παει πολυ!Ευχαριστουμε!!
    Ελπιζω τα Χριστουγεννα να το φτιαξω με ολοκληρο το Γουρουνοπουλο!
    #
    Σχόλιο από Beba, 14-12-09  
    Ποια η διαφορά ανάμεσα στο γουρουνόπουλο και στο χοιρινό
    #
    Σχόλιο από MARA!, 14-12-09  
    Γουρουνόπουλο είναι το χοιρινό που ψήνεται μαζί με την πέτσα του.Τώρα τα Χριστούγεννα ζήτα απ τον κρεοπώλη σου.
    #
    Σχόλιο από Billie, 5-1-10  
    Πάρα πολύ νόστιμο και τρυφερό!Ξέχασα το λεμόνι και τη μουστάρδα την έβαλα από την αρχή.
    #
    Σχόλιο από FRANCINE, 9-1-10  
    Τέλεια συνταγή!!! Έβαλα και δαφνόφυλλα κάτω απ'το χοιρινό και πρόσθεσα κόλιαντρο κοπανοσμένο... έγινε "λουκούμι"!!!!
    #
    Σχόλιο από savage girl, 25-5-10  
    Μια εκφραση ΟΥΑΟΥ!!! Και πολυ ευκολο και πολυ γρηγορο και πολυ νοστιμο.
    #
    Σχόλιο από fifoulina, 22-7-11  
    Όταν διάβασα τη συνταγή νόμιζα οτι δεν θα βγει καλή, αλλά τελικά διαψεύστηκα. Την έκανα καλοκαίρι με κομμάτια χοιρινού. Και θα την ξανακάνω. Όσην ώρα ψηνόταν η κουζίνα μύριζε σαν πίτσα!Και το κρέας γίνεται πολύ τρυφερό, παρόλο που δεν έχει πολύ νερό.
    #
    Σχόλιο από djsm82, 3-12-11  
    #
    Σχόλιο από spourgitaki, 12-1-12  
    Ρε κορίτσια θέλω να το φτίαξω αλλα δεν έχω γάστρα.Έχετε καμία ιδέα μήπως???
    #
    Σχόλιο από MARA!, 12-1-12  
    Βάλε το σε πυρέξ ή σε ταψί και ψήστο στους 190-200*C αντιστάσεις για 2 ώρες περίπου.
    #
    Σχόλιο από spourgitaki, 12-1-12  
    Σε ευχαριστώ πάρα πολύ ΜΑΡΑ!θα επιστρέψω με πιρουνάκια!
    #
    Σχόλιο από natalia-, 2-1-14  
    Τέλειο! Έφτιαξα ολόκληρο γουρουνόπουλο, το έψηνα 8 ώρες αλλά χαλάλι! Γλείψαμε και τα κόκαλα!
    #
    Σχόλιο από pankam, 30-5-14  
    #
    Σχόλιο από antonis-team, 8-11-14  
    + 2 σκελίδες σκόρδο, ολόκληρες για να της κρύψετε μετά!.
    + μπαχάρι!.
    +κάρυ!.
    +2 φίλα δάφνη!.
    Και εδώ φουρνίζουμε!.
    Παίζω μαγειρικά όχι στα 4kw του μεγάλου φούρνου, (παρά μoνo σε γιορτές), μα στον fancy μου 35χ30 cm, ο οποίος είναι 1800w, και έτσι έχω οικονομία ρεύματος!. Κάνει 80ε και είναι θαυμάσιος ελληνικός!. Έχει και θερμοστάτη, και μόνο επάνω ή κάτω, ή και τα δυο ή grille.
    Έτσι δεν βάζω μεγάλη γάστρα!.
    Στην γάστρα στρώνω κλαράκια ψιλα,15 cm μήκος, για να μην ακουμπάμε τα μεγάλα μονοκόμματα κρέατα, και αρπάξουν από κάτω. Στην γουρουνοπούλα την πρώτη 1,5 ώρα, το λίπος από κάτω.
    Το λεμόνι, +τον χυμό 2 πορτοκαλιών μαζί με μουστάρδα με ανοιχτό το καπάκι μέχρι να μαλακώσει εντελώς το κρέας!. Εάν θέλετε βάζετε μπύρα. Μαζί με αυτήν την δόση βάζουμε και την τριμμένη ντομάτα. Και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι.
    Απαραίτητη προϋπόθεση η πέτσα του γουρουνόπουλου, να γυριστεί επάνω, για να πάρει και χρώμα!.

    Και μέχρι να τελειώσει το ψήσιμο, κάτι που είναι χρήσιμο για την κουζίνα……. Η γάστρα!. Με μέχρι 20ε βρίσκετε μια!.
    Μα εάν παρά ταύτα δεν πάρετε, και εφόσον έχετε 2 ίδια ταψιά, βάζετε το φαγητό στο ταψί, και το δεύτερο από πάνω ανάποδα, και έχετε το ίδιο αποτέλεσμα!..... σχεδόν…….

    Ο χρόνος για άνοιγμα της γάστρας έφτασε!. Με της πιρούνες γύρισα το κρέας και την πέτσα από πάνω. Έβαλα το κρεμμύδι την ντομάτα και τα ζουμιά!. Σε λίγο θα δοκιμάσω για αλάτι.
    Καθάρισα και της πατάτες!. Στην ουσία αν της έβαζα από την αρχή, δεν θα χωρούσαν ούτε ¼!.
    Τα έβαλα τα χορταρικά μετά την 1.5 ώρα διότι δεν ήθελα να χαλάσω την σάλτσα, με μάκρη βράσιμο σε μεγάλη θερμοκρασία. Την χρειάζομαι και θα περιγράψω.
    Σύνολον ψησίματος κρέατος (σύνολο 2+ kg) από 18,40 έως 20,30!. Έγινε όνειρο γεύσης και χρώματος!. Βγήκε σε δίσκο και μπήκαν οι πατάτε και το σκέπασμα, 2,5 kg περίπου. Παιδιά η πέτσα λιώνει με την γλώσσα. Υπολογίζω μια ώρα της πατάτες. Δεν ξέρω πόσες θα μείνουν για πάρτι μου!!!!!.....
    Βασικά την πέτσα την έχω ξεσκίσει!. 21,12 ανοίγω το καπάκι για της πατάτες!.
    Όταν πιρουνιάζονται θα βάλω grille με χαμηλό 230ο θερμοστάτη για χρώμα. Ο ελληνικός φούρνος οικονομίας ενέργειας, κάνει ότι θέλεις.
    Τέλειωσε το όνειρο!. 10 μερίδες+, ιδανικές για γευσιγνώστες!. Η ώρα 21, 45.
    Antonis-team.

    11 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από ansou, 1-11-09  
    Το εφτιαξα κι εγω σημερα με χοιρινη σπαλα.Εγινε μουρλια!!Σχεδον ελιωσε!!Εβαλα κοκκινη αντι για πρασινη πιπερια-δεν ειχα-και ντοματα κομμενη στο χερι.Το...λεμονομούσταρδο στο τελος του παει πολυ!Ευχαριστουμε!!
    Ελπιζω τα Χριστουγεννα να το φτιαξω με ολοκληρο το Γουρουνοπουλο!
    #
    Σχόλιο από Billie, 5-1-10  
    Πάρα πολύ νόστιμο και τρυφερό!Ξέχασα το λεμόνι και τη μουστάρδα την έβαλα από την αρχή.
    #
    Σχόλιο από savage girl, 25-5-10  
    Μια εκφραση ΟΥΑΟΥ!!! Και πολυ ευκολο και πολυ γρηγορο και πολυ νοστιμο.
    #
    Σχόλιο από fifoulina, 22-7-11  
    Όταν διάβασα τη συνταγή νόμιζα οτι δεν θα βγει καλή, αλλά τελικά διαψεύστηκα. Την έκανα καλοκαίρι με κομμάτια χοιρινού. Και θα την ξανακάνω. Όσην ώρα ψηνόταν η κουζίνα μύριζε σαν πίτσα!Και το κρέας γίνεται πολύ τρυφερό, παρόλο που δεν έχει πολύ νερό.
    #
    Σχόλιο από djsm82, 3-12-11  
    #
    Σχόλιο από spourgitaki, 12-1-12  
    Ρε κορίτσια θέλω να το φτίαξω αλλα δεν έχω γάστρα.Έχετε καμία ιδέα μήπως???
    #
    Σχόλιο από MARA!, 12-1-12  
    Βάλε το σε πυρέξ ή σε ταψί και ψήστο στους 190-200*C αντιστάσεις για 2 ώρες περίπου.
    #
    Σχόλιο από spourgitaki, 12-1-12  
    Σε ευχαριστώ πάρα πολύ ΜΑΡΑ!θα επιστρέψω με πιρουνάκια!
    #
    Σχόλιο από natalia-, 2-1-14  
    Τέλειο! Έφτιαξα ολόκληρο γουρουνόπουλο, το έψηνα 8 ώρες αλλά χαλάλι! Γλείψαμε και τα κόκαλα!
    #
    Σχόλιο από pankam, 30-5-14  
    #
    Σχόλιο από antonis-team, 8-11-14  
    + 2 σκελίδες σκόρδο, ολόκληρες για να της κρύψετε μετά!.
    + μπαχάρι!.
    +κάρυ!.
    +2 φίλα δάφνη!.
    Και εδώ φουρνίζουμε!.
    Παίζω μαγειρικά όχι στα 4kw του μεγάλου φούρνου, (παρά μoνo σε γιορτές), μα στον fancy μου 35χ30 cm, ο οποίος είναι 1800w, και έτσι έχω οικονομία ρεύματος!. Κάνει 80ε και είναι θαυμάσιος ελληνικός!. Έχει και θερμοστάτη, και μόνο επάνω ή κάτω, ή και τα δυο ή grille.
    Έτσι δεν βάζω μεγάλη γάστρα!.
    Στην γάστρα στρώνω κλαράκια ψιλα,15 cm μήκος, για να μην ακουμπάμε τα μεγάλα μονοκόμματα κρέατα, και αρπάξουν από κάτω. Στην γουρουνοπούλα την πρώτη 1,5 ώρα, το λίπος από κάτω.
    Το λεμόνι, +τον χυμό 2 πορτοκαλιών μαζί με μουστάρδα με ανοιχτό το καπάκι μέχρι να μαλακώσει εντελώς το κρέας!. Εάν θέλετε βάζετε μπύρα. Μαζί με αυτήν την δόση βάζουμε και την τριμμένη ντομάτα. Και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι.
    Απαραίτητη προϋπόθεση η πέτσα του γουρουνόπουλου, να γυριστεί επάνω, για να πάρει και χρώμα!.

    Και μέχρι να τελειώσει το ψήσιμο, κάτι που είναι χρήσιμο για την κουζίνα……. Η γάστρα!. Με μέχρι 20ε βρίσκετε μια!.
    Μα εάν παρά ταύτα δεν πάρετε, και εφόσον έχετε 2 ίδια ταψιά, βάζετε το φαγητό στο ταψί, και το δεύτερο από πάνω ανάποδα, και έχετε το ίδιο αποτέλεσμα!..... σχεδόν…….

    Ο χρόνος για άνοιγμα της γάστρας έφτασε!. Με της πιρούνες γύρισα το κρέας και την πέτσα από πάνω. Έβαλα το κρεμμύδι την ντομάτα και τα ζουμιά!. Σε λίγο θα δοκιμάσω για αλάτι.
    Καθάρισα και της πατάτες!. Στην ουσία αν της έβαζα από την αρχή, δεν θα χωρούσαν ούτε ¼!.
    Τα έβαλα τα χορταρικά μετά την 1.5 ώρα διότι δεν ήθελα να χαλάσω την σάλτσα, με μάκρη βράσιμο σε μεγάλη θερμοκρασία. Την χρειάζομαι και θα περιγράψω.
    Σύνολον ψησίματος κρέατος (σύνολο 2+ kg) από 18,40 έως 20,30!. Έγινε όνειρο γεύσης και χρώματος!. Βγήκε σε δίσκο και μπήκαν οι πατάτε και το σκέπασμα, 2,5 kg περίπου. Παιδιά η πέτσα λιώνει με την γλώσσα. Υπολογίζω μια ώρα της πατάτες. Δεν ξέρω πόσες θα μείνουν για πάρτι μου!!!!!.....
    Βασικά την πέτσα την έχω ξεσκίσει!. 21,12 ανοίγω το καπάκι για της πατάτες!.
    Όταν πιρουνιάζονται θα βάλω grille με χαμηλό 230ο θερμοστάτη για χρώμα. Ο ελληνικός φούρνος οικονομίας ενέργειας, κάνει ότι θέλεις.
    Τέλειωσε το όνειρο!. 10 μερίδες+, ιδανικές για γευσιγνώστες!. Η ώρα 21, 45.
    Antonis-team.

    2 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από Beba, 14-12-09  
    Ποια η διαφορά ανάμεσα στο γουρουνόπουλο και στο χοιρινό
    #
    Σχόλιο από MARA!, 14-12-09  
    Γουρουνόπουλο είναι το χοιρινό που ψήνεται μαζί με την πέτσα του.Τώρα τα Χριστούγεννα ζήτα απ τον κρεοπώλη σου.

    2 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από MANE, 8-10-09  
    λοιπον την εφτιαξα την συνταγη, αλλα αντι για γουρουνοπουλο εβαλα χοιρινο και στο τελος οταν εβαλα το λεμονι και την μουσταρδα προσθεσα και ρεγκατο σε κομματακια, εγινε μουρλια.πεντε πιρουνακια απο εμενα
    #
    Σχόλιο από FRANCINE, 9-1-10  
    Τέλεια συνταγή!!! Έβαλα και δαφνόφυλλα κάτω απ'το χοιρινό και πρόσθεσα κόλιαντρο κοπανοσμένο... έγινε "λουκούμι"!!!!

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Βιταμίνες Β' μέρος
    Αφού είδαμε τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες στο πρ...
    Τα κομμάτια του χοιρινού
    Αν νομίζετε πως το ψαρονέφρι είναι το νεφρό το...
    Καταψύχω λαχανικά
    Μπορείτε να αγοράσετε φρέσκα λαχανικά, να τα βάλε...
    Βιταμίνες Α' μέρος
    Οι βιταμίνες είναι μη θερμιδικές ουσίες, ο...
    Λαχανικά: πότε είναι η εποχή τους;
    Μπορεί να βρίσκουμε όλα τα λαχανικά πλέον όλες ...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    MEATLOVER
    Ένα βιβλίο 24 αγαπημένων συνταγών, του/της Fanniretak
    Συνταγές με Χοιρινό
    Ένα βιβλίο 22 αγαπημένων συνταγών, του/της velina
    ΚΡΕΑΤΙΚΑ
    Ένα βιβλίο 25 αγαπημένων συνταγών, του/της giotak1
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 150 αγαπημένων συνταγών, του/της Evgenia11
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 38 αγαπημένων συνταγών, του/της kikinas