Γρήγορα φασόλια χάντρες λαδερά

Bαθμολογία: 4.625
       
 
8 ψήφοι
dimitra.g, 19.09.09

Περιγραφή

Χωρίς πολλά-πολλά και χωρίς μούλιασμα, αλλά φανταστικό, πολύχρωμο, υγιεινό, χορταστικό φαγάκι. Βολεύει και για ταπεράκι στη δουλειά ή το σχολείο!
Γρήγορα φασόλια χάντρες λαδερά
photo: Ρηνιώ

Συνταγή από:

dimitra.g

3 Συνταγές
0 Φωτογραφίες
Unfollow

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 πακέτο κατεψυγμένα (όχι ξερά!) φασολάκια χάντρες (450-500 γρ)
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι σε φέτες
  • 3 καρότα σε λεπτές ροδέλες
  • 2-5 σκελίδες σκόρδο (ανάλογα τα γούστα)
  • 3-4 μεγάλες πράσινες πιπεριές
  • 2 πατάτες σε χοντρούς κύβους (σαν μικρές φούρνου)
  • 1 κονσέρβα ντοματάκια ψιλοκομμένα ή αντίστοιχα 2 φρέσκιες γινομένες ντομάτες
  • 1 ξερή φλούδα πορτοκάλι ή 1 πορτοκάλι και το χυμό του
  • 3 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Λαδάκι, αλάτι, πιπέρι, λίγη ζάχαρη
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Λαδερά
Μέθοδος: Κατσαρόλας
Σερβίρει: 4 άτομα
Κόστος:
(1 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(1 ψήφοι)
Προετοιμασία: 15' (1 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 30' (1 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Κόβουμε το κρεμμύδι σε φέτες (στη μέση και μετά μισοφέγγαρα), τα σκόρδα στα 2 ή ολόκληρα, τις πιπεριές σε μεγάλα κομμάτια (πχ. στη μέση και κάθε μισό στα 6), τα καρότα σε ροδέλες και τις πατάτες σε κύβους. Ο στόχος είναι όταν είναι έτοιμο το φαγάκι μας να ξεχωρίζει το κάθε υλικό και τα χρώματά του…
  2. Σωτάρουμε σε αρκετό λαδάκι τα κρεμμύδια, και ανά 2-3 λεπτά ρίχνουμε (ανακατεύοντας πάντα): τα καρότα, τις πιπεριές και τα σκόρδα, τις πατάτες και τέλος τα φασολάκια, όπως είναι από το πακέτο. Ανακατεύουμε να σωταριστούν όλα μαζί για λίγο ακόμη.
  3. Σβήνουμε με τη ντομάτα (κονσέρβα ή φρέσκια ψιλοκομμένη) και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε λίγο νεράκι (ή το χυμό πορτοκάλι αν δεν έχουμε φλούδα πορτοκαλιού). Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και ½ κ.γ. ζάχαρη.
  4. Μόλις το φαγητό μας αρχίζει να δένει λίγο, προσθέτουμε το μαϊντανό και τη φλούδα πορτοκαλιού ή τις στημένες πορτοκαλόκουπες (τις οποίες αφαιρούμε πριν αρχίσουν να λιώνουν και διαλυθούν μέσα στο φαγητό, γιατί πικρίζουν. Χαμηλώνουμε τη φωτιά.
  5. Μαγειρεύουμε μέχρι να πιεί τα υγρά και να γίνουν οι πατάτες και τα φασολάκια, ανακατεύοντας συχνά. Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσετε και λίγο νεράκι.
  6. Καλοφάγωτο! Συνοδέψτε με φετούλα, γαύρο ξυδάτο ή ταπεινή σαρδελίτσα κονσέρβα!

Λίγα μυστικά ακόμα

Προφανώς είναι ακόμα καλύτερο με φρέσκα κόκκινα μπαρμπουνοφάσουλα που θα τα ξεσποριάσετε - μπορείτε να τα κρατήσετε και στην κατάψυξη.

Εδώ είναι η γρήγορη εκδοχή - στις δύσκολες ώρες, το κάνω και στη χύτρα συνολικά σε 30΄ (φροντίζω να μείνει με όσο υγρό θέλω στο τέλος και από το στάδιο 5 κλείνω και αφήνω περίπου 10-15΄).

Επίσης, έχει σημασία το μέγεθος που θα κόψετε τις πατάτες, ώστε να γίνουν στην ίδια ώρα με τα φασόλια. Εγώ χρειάστηκα 1-2 δοκιμές για να καταλήξω...

Σχετικές συνταγές

    11 Όλα

    #
    Σχόλιο από tzoulitsa, 25-5-10  
    ευχαριστω,πολυ νοστιμο!
    #
    Σχόλιο από Ρηνιώ, 2-12-10  
    Από τα αγαπημένα μου φαγητά! Εμείς τα φτιάχνουμε χωρίς πορτοκάλι όμως.
    #
    Σχόλιο από Ναυσικά, 3-5-11  
    Δεν με ενθουσίασε. Γευστικά το βρήκα λίγο επίπεδο, και επιπλέον τα φασόλια δεν μου έβραζαν με τίποτα, γεγονός που έχω την αίσθηση ότι οφείλεται στο ότι βάζουμε την ντομάτα τόσο νωρίς. Πάντως ήταν διαφορετικά σίγουρα από τη δική μου συνταγή.
    #
    Σχόλιο από dimitra.g, 3-5-11  
    Ναυσικά, λυπάμαι που δεν σου άρεσε, ίσως σε ταλαιπώρησαν τα φασόλια, τι φασόλια έβαλες? Το βράσιμο μαζί με τη ντομάτα γενικά δεν είναι πρόβλημα, εγώ το κάνω συχνά...τώρα για την επίπεδη γεύση δεν ξέρω, εμένα μου αρέσει, ίσως να σου ταίριαζε με επιπλέον μυρωδικά/μπαχαρικά ? Το έχω δοκιμάσει και με κύμινο, του πάει, επίσης με κανέλλα και δάφνη δίνει πιο έντονη γεύση κοκκινοστού αλλά νομίζω βαραίνει - εγώ το προτιμω όπως το περιγράφω, σκόρδο/κρεμμύδι/πιπεριά & πορτοκάλι...
    #
    Σχόλιο από Ναυσικά, 4-5-11  
    Πάντα τα κάνω με κανέλλα και γαρύφαλλο και έχουν πολύ έντονη γεύση, και γι' αυτό νομίζω ότι μου φάνηκε επίπεδη η γεύση (τα κάνω τούρμπο απ' ότι κατάλαβες!)... Είναι αυτό που λένε περι ορέξεως...κολοκυθόπιτα! Πάντως, δεν ξέρω αν ισχύει αυτό με την ντομάτα, εμπειρικά όμως εντελώς, όποτε έχω βάλει την ντομάτα λίγο νωρίτερα, σκληραίνουν τα φασόλια (μπαρμπουνοφάσουλα κατεψυγμένα είχα πάρει), δεν χυλώνουν...
    #
    Σχόλιο από gcook, 2-10-11  
    Ωραία συνταγή, ευχαριστώ! Χρειάζεται πάντως πάνω από μια ώρα σε χαμηλή φωτιά για να χυλώσουν τα φασόλια. Ίσως δοκιμάσω την παραλλαγή με λίγο κύμινο την επόμενη φορά.
    #
    Σχόλιο από kety, 5-8-12  
    ta KSERA fasolia mparmpounia einai ta PINTO ???EUXARISTW KETI
    #
    Σχόλιο από vaso2519, 10-12-12  
    #
    Σχόλιο από grinitsa, 22-8-13  
    Τέλεια :)
    #
    Σχόλιο από Sol81, 15-11-13  
    Ωραιότατα!
    #
    Σχόλιο από chrmys, 6-6-14  

    10 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από tzoulitsa, 25-5-10  
    ευχαριστω,πολυ νοστιμο!
    #
    Σχόλιο από Ρηνιώ, 2-12-10  
    Από τα αγαπημένα μου φαγητά! Εμείς τα φτιάχνουμε χωρίς πορτοκάλι όμως.
    #
    Σχόλιο από Ναυσικά, 3-5-11  
    Δεν με ενθουσίασε. Γευστικά το βρήκα λίγο επίπεδο, και επιπλέον τα φασόλια δεν μου έβραζαν με τίποτα, γεγονός που έχω την αίσθηση ότι οφείλεται στο ότι βάζουμε την ντομάτα τόσο νωρίς. Πάντως ήταν διαφορετικά σίγουρα από τη δική μου συνταγή.
    #
    Σχόλιο από dimitra.g, 3-5-11  
    Ναυσικά, λυπάμαι που δεν σου άρεσε, ίσως σε ταλαιπώρησαν τα φασόλια, τι φασόλια έβαλες? Το βράσιμο μαζί με τη ντομάτα γενικά δεν είναι πρόβλημα, εγώ το κάνω συχνά...τώρα για την επίπεδη γεύση δεν ξέρω, εμένα μου αρέσει, ίσως να σου ταίριαζε με επιπλέον μυρωδικά/μπαχαρικά ? Το έχω δοκιμάσει και με κύμινο, του πάει, επίσης με κανέλλα και δάφνη δίνει πιο έντονη γεύση κοκκινοστού αλλά νομίζω βαραίνει - εγώ το προτιμω όπως το περιγράφω, σκόρδο/κρεμμύδι/πιπεριά & πορτοκάλι...
    #
    Σχόλιο από Ναυσικά, 4-5-11  
    Πάντα τα κάνω με κανέλλα και γαρύφαλλο και έχουν πολύ έντονη γεύση, και γι' αυτό νομίζω ότι μου φάνηκε επίπεδη η γεύση (τα κάνω τούρμπο απ' ότι κατάλαβες!)... Είναι αυτό που λένε περι ορέξεως...κολοκυθόπιτα! Πάντως, δεν ξέρω αν ισχύει αυτό με την ντομάτα, εμπειρικά όμως εντελώς, όποτε έχω βάλει την ντομάτα λίγο νωρίτερα, σκληραίνουν τα φασόλια (μπαρμπουνοφάσουλα κατεψυγμένα είχα πάρει), δεν χυλώνουν...
    #
    Σχόλιο από gcook, 2-10-11  
    Ωραία συνταγή, ευχαριστώ! Χρειάζεται πάντως πάνω από μια ώρα σε χαμηλή φωτιά για να χυλώσουν τα φασόλια. Ίσως δοκιμάσω την παραλλαγή με λίγο κύμινο την επόμενη φορά.
    #
    Σχόλιο από vaso2519, 10-12-12  
    #
    Σχόλιο από grinitsa, 22-8-13  
    Τέλεια :)
    #
    Σχόλιο από Sol81, 15-11-13  
    Ωραιότατα!
    #
    Σχόλιο από chrmys, 6-6-14  

    1 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από kety, 5-8-12  
    ta KSERA fasolia mparmpounia einai ta PINTO ???EUXARISTW KETI

    0 Παραλλαγές

    Σχετικά άρθρα

    Βιταμίνες Α' μέρος
    Οι βιταμίνες είναι μη θερμιδικές ουσίες, ο...
    Ιδέες για νηστίσιμο πρωινό
    Ένα από τα θέματα που απασχολούν πολλούς στην δ...
    Καταψύχω λαχανικά
    Μπορείτε να αγοράσετε φρέσκα λαχανικά, να τα βάλε...
    Βιταμίνες Β' μέρος
    Αφού είδαμε τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες στο πρ...
    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 62 αγαπημένων συνταγών, του/της stauros1960
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 12 αγαπημένων συνταγών, του/της NATATAGA
    φαγητα
    Ένα βιβλίο 87 αγαπημένων συνταγών, του/της -ΑΦΡΟΔΙΤΗ=
    Λαδερά χωρίς κρέας.
    Ένα βιβλίο 18 αγαπημένων συνταγών, του/της rihardos