Η κυρα-Σαρακοστή

Bαθμολογία: 5
       
 
30 ψήφοι
bvick, 02.04.12

Περιγραφή

Πρόσφατα έμαθα για την ιστορία της κυρά Σαρακοστής που η παράδοση της κραταει αιώνες. Μου φαίνονται πολύ ενδιαφέροντα τα έθιμα μας ειδικά εάν περιέχουν και κατασκευές που μπορούμε να κάνουμε στο σπίτι. Με αυτόν τον τρόπο περνάμε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά μας αλλά σώζουμε κι ένα μέρος της ιστορίας μας.
Στο firiki.pblogs.gr βρήκα πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες γι’αυτό σας τις παραθέτω: Με στόμα ανύπαρκτο -λόγω της νηστείας- με τα χέρια σταυρωμένα -λόγω της προσευχής- και με ποδαράκια επτά -να συμβολίζουν τις επτά βδομάδες απ'τις Απόκριες μέχρι την Ανάσταση- η κυρά Σαρακοστή υπήρξε, τρόπον τινά, η "βασίλισσα" του νηστίσιμου Σαραντάμερου (ουσιαστικά πενηνταήμερου όμως) που ξεκινά την Καθαρά Δευτέρα. Επικράτησε η συμβολική ονομασία Σαρακοστή, σε αναλογία με το σαρανταήμερο που νήστεψε ο Χριστός στην έρημο μετά τη βάφτισή του, όμως, καθώς συμπεριλαμβάνεται σε αυτήν και η νηστεία της Μεγαλοβδομάδας, οι μέρες πλησιάζουν τις πενήντα. Συνεχίζει ο Γεώργιος Μέγας "άλλοτε, που έλειπαν τα ημερολόγια και ήθελαν να έχουν κάποια αντίληψη του χρόνου στη διάρκεια της Μεγάλης Σαρακοστής, οι άνθρωποι του λαού είχαν βρει ένα εύκολο μέσο' παρίσταναν τη Σαρακοστή εικονικά σαν Καλόγρια. Έπαιρναν μια κόλλα χαρτί κι εσχεδίαζαν με το ψαλίδι μια γυναίκα. Η κυρά Σαρακοστή δεν έχει στόμα, γιατί είναι όλο νηστεία, τα χέρια της είναι σταυρωμένα για τις προσευχές. Έχει 7 πόδια, τις 7 εβδομάδες της Σαρακοστής. Κάθε Σάββατο κόβουμε κι ένα πόδι. Το τελευταίο πόδι το κόβουμε το Μεγάλο Σάββατο, το βάζουμε μέσα σ'ένα ξερό σύκο ή καρύδι κι όποιος το βρει του φέρνει γούρι! (Χίος) Στον Πόντο, παίρνουν μια πατάτα ψημένη ή ένα κρεμμύδι, μπήγουν επάνω ακτινοειδώς 7 φτερά κότας, το δένουν από το ταβάνι και κρέμεται όλη τη Σαρακοστή. Μια μια βδομάδα που περνάει, βγάζουν από ένα φτερό. Λέγεται "κουκουράς" και είναι το φόβητρο των μικρών." Άλλοτε, πάλι, κι αλλού, την κυρά Σαρακοστή την πλάθαν με ζυμάρι, γι'αυτό και μας έχει διασωθεί το τραγουδάκι: Την Κυρά Σαρακοστή που είναι έθιμο παλιό οι γιαγιάδες μας τη φτιάχναν με αλεύρι και νερό! Για στολίδι της φορούσαν στο κεφάλι της σταυρό και το στόμα της ξεχνούσαν γιατί νήστευε καιρό! Και μετρούσαν τις ημέρες με τα πόδια της τα εφτά κόβαν ένα τη βδομάδα, μέχρι να ρθει η Πασχαλιά!
Το αλατοζυμο είναι ένα σπουδαίο υλικό το οποίο χρησιμοποιείται σε πάρα πολλές κατασκευές και έχει μακρά διάρκεια ζωής. Μπορεί άνετα να αντικαταστήσει τον πυλό ή κάποιες φορές το fimo. Γενικά για το αλατοζυμο ισχύει ο κανόνας της αναλογίας 1:1:3
Η κυρα-Σαρακοστή

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 κούπα αλάτι
  • 1 κούπα νερό
  • 3 κούπες αλεύρι (Γ.Ο.Χ.)
  • οδοντογλυφίδα για διακόσμηση
Στα γρήγορα
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

Βήμα 1
1) Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς
Βήμα 2
2) Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά σε μια λεκάνη και ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το ζυμαράκι μας. εάν χρειάζεται προσθέτουμε ελάχιστο νερό, σιγά-σιγά με ένα κουτάλι
Βήμα 3
3) Φτιάχνουμε σχηματάκια συμφώνα με τη φωτογραφία και τα ενώνουμε όλα ώστε να σχηματιστεί η κυρά-Σαρακοστή
Βήμα 4
4) Διακοσμούμε
Βήμα 5
5) Ψήνουμε γύρο στα 15-20’ ελέγχοντας να μην μαυρίσει (θέλουμε κυρίως να στεγνώσει).
Βήμα 6
6) Αφήνουμε να κρυώσει πάρα πολύ καλά. Εάν θέλουμε μπορούμε να την περάσουμε βερνίκι ή ακρυλική ατλακολ που γίνεται διάφανη όταν στεγνώσει. Αντέχει μια χαρά και σκέτη πάντως.

Λίγα μυστικά ακόμα

Την ώρα του ζυμώματος μπορούμε να ενσωματώσουμε μια θηλιά ή ένα συνδετήρα ώστε να κρεμιέται η κατασκευή στον τοίχο.
Εάν περισσέψει ζύμη την τυλίγουμε με μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο. Το αλάτι λειτούργει σαν συντηρητικό και δεν χαλάει σχεδόν με τίποτα η ζύμη μας.
Μπορούμε εάν θέλουμε να τη χρωματίσουμε είτε με χρώματα ζαχαροπλαστικής είτε με τέμπερες καθώς την πλάθουμε

38 Όλα

<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
#
Σχόλιο από Soulitsa, 4-4-12  
#
Σχόλιο από kikibebe2, 4-4-12  
Πολύ ωραία ιδέα bvick να μας γράψεις τα έθιμα της Σαρακοστής και η κατασκευή σου είναι πολύ ωραία μπράβο!!!
#
Σχόλιο από bvick, 4-4-12  
χαιρομαι που σας αρεσε κι ευχαριστω για τα πιρουνακια :)
ξεχασα να πω πως η αλατοζυμη βγαινει καλυτερη με λεπτο αλατι κι οχι χοντρο. αν προσπαθησουμε να το λιωσουμε με ζεστο νερο ακομα καλυτερα
#
Σχόλιο από july88, 4-4-12  
5 πιρουνάκια γιατί το έχω κάνει και βγαίνει πολύ καλό.
#
Σχόλιο από eleni_22, 4-4-12  
πάρα πολύ καλό,μπράβο!!!
#
Σχόλιο από ΣΙΛΒΥ, 4-4-12  
ΜΠΡΑΒΟ ΠΟΥ ΤΗΝ ΑΝΕΒΑΣΕΣ!!!!
#
Σχόλιο από ggr, 4-4-12  
Και μόνο για τις πληροφορίες που μας δίνεις και για το έθιμο που έμαθες, έχεις, σε ευχαριστώ πολύ.
Ακόμη και εάν δεν μπορώ να βαθμολογήσβ, αφού δεν την έχω δοκιμάσει, μπορώ να σου πω ότι βρίσκω ε ξ α ι ρ ε τ ι κ έ ς κάτι τέτοιες συνταγές. Και αυτό για μένα έχει μεγαλύτερη αξία από 5 πιρουνάκια.
Μράβα !!!!!
#
Σχόλιο από thomaei, 4-4-12  
μπραβο για της πληροφοριες που μας δινεις... ηταν κατι που δεν γνωριζα ... τωρα αν θα φτιαξω την κυρα-Σαρακοστή δεν νομιζω... αναλογα με το χρονο μου ..ισως στο μελλον την βαζω στα υποψην .. θα ενημερωσω και την πεθερα μου αυτη κρατα ολη την σαρακοστη και ισως να την φτιαξει.. μπραβο σου!!
#
Σχόλιο από KΡΙΣΤΑ, 4-4-12  
Καταπληκτική περιγραφή (σχεδόν παραμυθένιος ο τρόπος που μοιράστηκες αυτά που - προσφάτως - έμαθες...μαζί μας), και πολύ όμορφες και οι φωτογραφίες σου...
Απ΄ τις συνταγές που "τρελαίνομαι" να διαβάζω...
Και φυσικά 5 και να ΄χα κι άλλα...και για "να πάει η συνταγή σου πολύ ψηλά", γιατί πραγματικά μας δίδαξες πολλά...
Μπράβο και πάλι μπράβο. Μαγεύτηκα. Αλήθεια...
#
Σχόλιο από Σουλτάνα, 4-4-12  
Τελεια ιδεα!
#
Σχόλιο από bvick, 5-4-12  
ευχαριστω πααααρα πολυ για τα τοσο ομορφα λογια!

για οποιον δυσταζει να το φτιαξει θα ηθελα να τονίσω οτι ειναι πολυ πιο ευκολο απ'οσο φανταζεστε! ακομη, επειδη οντως αισθητικα να μην ειναι και το πιο "γλυκο" διακοσπιτικο σε σχεση με τα πασχαλινα που εχουμε συνηθισει, θα μπορουσαμε να το χαρίσουμε σε γονεις, συγγενεις, παππούδες και γενικα σε ατομα που πιστεύουν και γοητευονται απο τα εθιμα μας :) προσωπικα το βρισκω πολυ γλυκο δωρο και με νόημα...
#
Σχόλιο από dcroula, 5-4-12  
Για την όμορφη ιστορία, που δεν την ήξερα.
#
Σχόλιο από katenick, 5-4-12  
ειναι πολυ ομορφο να μαθαινουμε τα εθιμα του τοπου μας. μπραβο που ανεβασες αυτη την συνταγη!
#
Σχόλιο από Ζουζουνελ, 5-4-12  
Γοητεύτηκα και εγω με ολα αυτα που μας εγραψες,καπου την ειχα ξαναδει αλλα δεν εδωσα την αναλογη σημασια,αν και αργα πια για την κυρα Σαρακοστη την εφτιαξα και θα την διακοσμησω με ολα τα ποδαρακια της!!Το ζυμαρακι που μου περισσεψε εφτιαξα στεφανακια με λουλουδια και εγιναν υπεροχα!!Σε ευχαριστουμε πολυ για τις πληροφοριες και την συνταγη,ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!
#
Σχόλιο από skelida, 5-4-12  
Πραγματικα υπεροχο! Τι ομορφο να μαθαινουμε για τα εθιμα και τις παραδοσεις ...πραγματα που τεινουν να ξεχαστουν!! Οντως πολυ ομορφο δωρακι για τους πιο ηλικωμενους...Σ'ευχαριστω παρα πολυ!!!!!!!!!Καλο Πασχα!
#
Σχόλιο από rox, 5-4-12  
#
Σχόλιο από tsitsinoyla, 6-4-12  
Πολύ έξυπνη ιδέα!!!Μπράβο σου.
#
Σχόλιο από Σουηδός Μάγειρας, 6-4-12  
Είχα χρόνια να τη σκεφτώ,την κατασκεύαζαν τα παιδιά μου μικρά στο σχολείο.!
#
Σχόλιο από bvick, 6-4-12  
πραγματικα διαβαζω τα σχόλια σας και χαμογελαω :)
να ειστε ολοι καλα!

ζουζουνελ σου βγήκε τελεια!!! τελικα οτι και να φτιαξεις το απογειωνεις...

#
Σχόλιο από ΜΑΡΕΛΙ, 6-4-12  
πολυ καλη μπραβο,την γνωριζω κι εγω απο το νηπιαγωγιο που πηγενει η κορη μου,εκει βεβαια την εχουν σε ζωγραφια.
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

38 Σχόλια

<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
#
Σχόλιο από Soulitsa, 4-4-12  
#
Σχόλιο από kikibebe2, 4-4-12  
Πολύ ωραία ιδέα bvick να μας γράψεις τα έθιμα της Σαρακοστής και η κατασκευή σου είναι πολύ ωραία μπράβο!!!
#
Σχόλιο από bvick, 4-4-12  
χαιρομαι που σας αρεσε κι ευχαριστω για τα πιρουνακια :)
ξεχασα να πω πως η αλατοζυμη βγαινει καλυτερη με λεπτο αλατι κι οχι χοντρο. αν προσπαθησουμε να το λιωσουμε με ζεστο νερο ακομα καλυτερα
#
Σχόλιο από july88, 4-4-12  
5 πιρουνάκια γιατί το έχω κάνει και βγαίνει πολύ καλό.
#
Σχόλιο από eleni_22, 4-4-12  
πάρα πολύ καλό,μπράβο!!!
#
Σχόλιο από ΣΙΛΒΥ, 4-4-12  
ΜΠΡΑΒΟ ΠΟΥ ΤΗΝ ΑΝΕΒΑΣΕΣ!!!!
#
Σχόλιο από ggr, 4-4-12  
Και μόνο για τις πληροφορίες που μας δίνεις και για το έθιμο που έμαθες, έχεις, σε ευχαριστώ πολύ.
Ακόμη και εάν δεν μπορώ να βαθμολογήσβ, αφού δεν την έχω δοκιμάσει, μπορώ να σου πω ότι βρίσκω ε ξ α ι ρ ε τ ι κ έ ς κάτι τέτοιες συνταγές. Και αυτό για μένα έχει μεγαλύτερη αξία από 5 πιρουνάκια.
Μράβα !!!!!
#
Σχόλιο από thomaei, 4-4-12  
μπραβο για της πληροφοριες που μας δινεις... ηταν κατι που δεν γνωριζα ... τωρα αν θα φτιαξω την κυρα-Σαρακοστή δεν νομιζω... αναλογα με το χρονο μου ..ισως στο μελλον την βαζω στα υποψην .. θα ενημερωσω και την πεθερα μου αυτη κρατα ολη την σαρακοστη και ισως να την φτιαξει.. μπραβο σου!!
#
Σχόλιο από KΡΙΣΤΑ, 4-4-12  
Καταπληκτική περιγραφή (σχεδόν παραμυθένιος ο τρόπος που μοιράστηκες αυτά που - προσφάτως - έμαθες...μαζί μας), και πολύ όμορφες και οι φωτογραφίες σου...
Απ΄ τις συνταγές που "τρελαίνομαι" να διαβάζω...
Και φυσικά 5 και να ΄χα κι άλλα...και για "να πάει η συνταγή σου πολύ ψηλά", γιατί πραγματικά μας δίδαξες πολλά...
Μπράβο και πάλι μπράβο. Μαγεύτηκα. Αλήθεια...
#
Σχόλιο από Σουλτάνα, 4-4-12  
Τελεια ιδεα!
#
Σχόλιο από bvick, 5-4-12  
ευχαριστω πααααρα πολυ για τα τοσο ομορφα λογια!

για οποιον δυσταζει να το φτιαξει θα ηθελα να τονίσω οτι ειναι πολυ πιο ευκολο απ'οσο φανταζεστε! ακομη, επειδη οντως αισθητικα να μην ειναι και το πιο "γλυκο" διακοσπιτικο σε σχεση με τα πασχαλινα που εχουμε συνηθισει, θα μπορουσαμε να το χαρίσουμε σε γονεις, συγγενεις, παππούδες και γενικα σε ατομα που πιστεύουν και γοητευονται απο τα εθιμα μας :) προσωπικα το βρισκω πολυ γλυκο δωρο και με νόημα...
#
Σχόλιο από dcroula, 5-4-12  
Για την όμορφη ιστορία, που δεν την ήξερα.
#
Σχόλιο από katenick, 5-4-12  
ειναι πολυ ομορφο να μαθαινουμε τα εθιμα του τοπου μας. μπραβο που ανεβασες αυτη την συνταγη!
#
Σχόλιο από Ζουζουνελ, 5-4-12  
Γοητεύτηκα και εγω με ολα αυτα που μας εγραψες,καπου την ειχα ξαναδει αλλα δεν εδωσα την αναλογη σημασια,αν και αργα πια για την κυρα Σαρακοστη την εφτιαξα και θα την διακοσμησω με ολα τα ποδαρακια της!!Το ζυμαρακι που μου περισσεψε εφτιαξα στεφανακια με λουλουδια και εγιναν υπεροχα!!Σε ευχαριστουμε πολυ για τις πληροφοριες και την συνταγη,ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!
#
Σχόλιο από skelida, 5-4-12  
Πραγματικα υπεροχο! Τι ομορφο να μαθαινουμε για τα εθιμα και τις παραδοσεις ...πραγματα που τεινουν να ξεχαστουν!! Οντως πολυ ομορφο δωρακι για τους πιο ηλικωμενους...Σ'ευχαριστω παρα πολυ!!!!!!!!!Καλο Πασχα!
#
Σχόλιο από rox, 5-4-12  
#
Σχόλιο από tsitsinoyla, 6-4-12  
Πολύ έξυπνη ιδέα!!!Μπράβο σου.
#
Σχόλιο από Σουηδός Μάγειρας, 6-4-12  
Είχα χρόνια να τη σκεφτώ,την κατασκεύαζαν τα παιδιά μου μικρά στο σχολείο.!
#
Σχόλιο από bvick, 6-4-12  
πραγματικα διαβαζω τα σχόλια σας και χαμογελαω :)
να ειστε ολοι καλα!

ζουζουνελ σου βγήκε τελεια!!! τελικα οτι και να φτιαξεις το απογειωνεις...

#
Σχόλιο από ΜΑΡΕΛΙ, 6-4-12  
πολυ καλη μπραβο,την γνωριζω κι εγω απο το νηπιαγωγιο που πηγενει η κορη μου,εκει βεβαια την εχουν σε ζωγραφια.
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

0 Ερωτήσεις

0 Παραλλαγές

Άλλες φωτογραφίες

Σχετικά άρθρα

Προετοιμασία για το Πάσχα
Καθώς οι μέρες πλησιάζουν για το Πάσχα, πρέπει ...

Σχετικές οδηγίες

Χριστουγεννιάτικα στολίδια με ζύμη
Προστέθηκε από yotakef
4.8
       
       
(15)

Τη συνταγή προτείνουν:

Must Try
Ένα βιβλίο 19 αγαπημένων συνταγών, του/της Kimwlos
πιτες,πιτσες, ζυμες αλμυρες
Ένα βιβλίο 157 αγαπημένων συνταγών, του/της tasa.x
Πασχαλινά
Ένα βιβλίο 21 αγαπημένων συνταγών, του/της ΝΙΚΟΛ
Αγαπημένες συνταγές
Ένα βιβλίο 348 αγαπημένων συνταγών, του/της idrohoa
Κατασκευές
Ένα βιβλίο 28 αγαπημένων συνταγών, του/της christmast