manewcook
manewcook @manewcook
,Ελλάδα

Αυτή η μηλόπιτα μπορεί να μοιάζει στα υλικά με τις άλλες, αλλά είναι ο τρόπος παρασκευής της που την κάνει ιδιαίτερη και θεϊκά καραμελωμένη!

Λίγα μυστικά ακόμα

Αυτή τη συνταγή τη βρήκα στο τετράδιο συνταγών της μαμάς μου, όπου δεν αναφέρει ούτε χρόνο ψησίματος, ούτε βαθμούς. Τα ανακάλυψα στην πορεία.Μπορείτε αντί για αλεύρι γ.ο.χ. να βάλετε φαρίνα παραλείποντας το μπέικιν. Καλό είναι να κοσκινίζετε το αλεύρι, αλλά δεν είναι υποχρεωτικό.Και να μαυρίσουν τα μήλα, δεν υπάρχει διαφορά στην τελική γεύση.Η βανίλια είναι δική μου προσθήκη για άρωμα, δε μυρίζει αυγό ακόμα κι αν την παραλείψετε.Όλο το μυστικό του σωστού καραμελώματος είναι στην κρυσταλλική ζάχαρη. Κάνει λίγο χριτς χριτς, αλλά δε με ενοχλεί καθόλου προσωπικά. Το βούτυρο το λιώνουμε κατευθείαν στο ταψί κι έτσι δεν πλένουμε τηγάνια μετά.Επειδή ο κάθε φούρνος είναι διαφορετικός, κάντε το τεστ της οδοντογλυφίδας. Πρέπει να βγαίνει καθαρή. Γίνεται ζουμερή και η ζύμη δε φουσκώνει πολύ. Όχι επειδή είναι συνταγή που πάντα έφτιαχνε η μαμά μου, αλλά είναι μακράν η καλύτερη μηλόπιτα που έχω φάει ποτέ!

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

40 Minutes
10 -12 μερίδες
  1. Για το από πάνω
  2. 3 μεγάλα ή 4 μέτρια μήλα ώριμα αλλά όχι ζαχαρωμένα
  3. 125 γρ μαργαρίνη ή βούτυρο
  4. 1/2 ποτήρι ζάχαρη κρυσταλλική (όχι άχνη, αλλιώς δεν καραμελώνει)
  5. μπόλικη κανέλα (μια μικρή ή και μεγάλη χούφτα)
  6. λίγο λεμόνι (προαιρετικά)
  7. καρύδια, σταφίδες (προαιρετικά)
  8. Για το χυλό
  9. 1/2 ποτήρι ζάχαρη
  10. 2 κ.γ. μπέικιν
  11. 1 ποτήρι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  12. λίγη κανέλλα (μία δυο "τσιμπιές")
  13. 1 βανίλια (προαιρετικά)

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Καθαρίζουμε και κόβουμε τα μήλα σε ροδέλες.

  2. 2

    Αν θέλουμε τα περνάμε με λίγο λεμόνι να μη μαυρίσουν.

  3. 3

    Φτιάχνουμε το χυλό ανακατεύοντας όλα τα υλικά του σε ένα μπολ (δε χρειάζεται μίξερ, αφράτεμα κλπ).

  4. 4

    Βάζουμε σε ταψί 29 με 30 εκ το βούτυρο ή τη μαργαρίνη να λιώσει σε φούρνο που έχουμε προθερμάνει στους 180 βαθμούς. Απλά να λιώσει, όχι να κάψει.

  5. 5

    Μόλις λιώσει το βούτυρο βγάζουμε με προσοχή (καίει) το ταψί από το φούρνο και ρίχνουμε μισό ποτήρι ζάχαρη και μπόλικη κανέλα, απλώνοντας τες με τη βοήθεια μιας κουτάλας να πάνε παντού.

  6. 6

    Στρώνουμε τις ροδέλες των μήλων σε δυο στρώσεις, έτσι ώστε η δεύτερη να καλύπτει τα κενά της πρώτης.

  7. 7

    Αν θέλουμε στα εναπομείναντα κενά βάζουμε καρύδια ή/και σταφίδες.

  8. 8

    Ρίχνουμε από πάνω το χυλό κουνώντας το ταψί να πάει παντού.

  9. 9

    Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς με τη σχάρα στη μέση του φούρνου για 30-40 λεπτά, (ώσπου να ροδίσει).

  10. 10

    Τη βγάζουμε από το φούρνο, την αφήνουμε να κρυώσει και αναποδογυρίζουμε.

Αντιδράσεις

Σχόλια (4)

Yianna Limperi
Yianna Limperi @cook_24694726
Την έκανα τώρα!! Τη ξέρω ! Και γώ από τη μάνα . Είναι η πιο ωραία μηλόπιτα !! Μπράβο

Από

manewcook
manewcook @manewcook
στις
,Ελλάδα
Με λένε Μαρία και είμαι από την Κρήτη! Για την ακρίβεια είμαι και μισή από τον Πειραιά. Μου αρέσει να διαβάζω, να ασχολούμαι με το Ίντερνετ και εσχάτως να μαγειρεύω και να φτιάχνω γλυκά! Δεν είχα ασχοληθεί ιδιαίτερα με το σπορ, μέχρι τις αρχές του 2015, οπότε και μετακόμισα στην Αθήνα και έσμιξα με τον άντρα μου, που μέχρι τότε οι δουλειές μας μάς κρατούσαν μακριά! Με λες και μετανάστη από αγάπη! Άργησα λίγο να πάρω μπρος με τη μαγειρική και νιώθω ακόμα νεούδι, αλλά τι να κάνουμε; οι συνθήκες! (Άτιμη κοινωνία που άλλους τους ανεβάζεις κι άλλους τους ρίχνεις στα ξένα χέρια! Τα ξένα χέρια είναι μαχαίριααα! Οπα! Μισό να κλείσω την παρένθεση γιατί ξέφυγα!) Ήταν όμως να μην πάρω μπρος! Τελικά η μαγειρική και ειδικά η ζαχαροπλαστική είναι έρωτας! Του μπι κοντινιουντ! ;)
Δες περισσότερα