Η μυζήθρα της μαμάς

Bαθμολογία: 4.9259
       
 
54 ψήφοι
litsa d, 23.08.10

Περιγραφή

Έτσι φτιάχνουν την μυζήθρα (τυρί για μακαρόνια) στην Ηλεία! Είναι πανεύκολο, δοκιμάστε το!

Η μυζήθρα της μαμάς

Τι χρειαζόμαστε:

  • 2 λίτρα γάλα φρέσκο ή παστεριωμένο πλήρες
  • ξύδι (ένα φλυτζανάκι περίπου)
  • αλάτι χοντρό για επάλειψη
  • ένα κομμάτι τούλι πυκνό ή ύφασμα κουνουπιέρας ή τυρόπανο (έτσι το λένε την επαρχία)
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Κάντο μόνος
Μέθοδος: Κατσαρόλας
Διατροφή: Χορτοφαγική
Περιέχει: Γάλα
Φτιάχνει: 1 μικρό βάζο τριμμένο τυρί
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

Βήμα 1
1) Βράζω το γάλα σε κατσαρόλα.
Βήμα 2
2) Φτάνει σε σημείο βρασμού και αρχίζει να φουσκώνει
Βήμα 3
3) Το ψεκάζω γρήγορα με το ξύδι
Βήμα 4
4) Σβήνω τη φωτιά αμέσως και σε 3 λεπτά το αποσύρω από τη φωτιά. Αφήνω να "κόψει" το γάλα τελείως 5 λεπτά περίπου και να ξεχωρίσει σε στερεό και υγρό
Βήμα 5
5) Το ρίχνω σε κατσαρόλα που έχω βάλει το τούλι
Βήμα 6
6) Δένω τις τέσσερις γωνίες του υφάσματος μαζί
Βήμα 7
7) Αφήνω να στραγγίσει το νερό του για 1- 1 1/2 ώρες δίνοντας του σχήμα στρογγυλό πλακέ (δες φωτογρ.).
Βήμα 8
8) Αφαιρώ το τούλι και τυλίγω την μυζήθρα με χοντρό αλάτι
Την αφήνω να στεγνώσει σκεπασμένη με σίτα εκτός ψυγείου 1-2 μέρες γυρνώντας την συχνά.
Είναι έτοιμη για να την τρίψω στα μακαρόνια μου κ.λ.π.
Την διατηρώ στο ψυγείο για επόμενη χρήση

Λίγα μυστικά ακόμα

Προσέχω να μην μου κολλήσει το γάλα ή το στέρεο υλικό γιατί θα μείνει μέσα στην μυζήθρα μου και θα είναι αντιαισθητικό.

Σχετικές συνταγές

Παρμεζάνα από σπίτι Παρμεζάνα από σπίτι
4.8
       
       
(5)
Quark Quark
5
       
       
(5)
Τυρί φέτα από... σπίτι! Τυρί φέτα από... σπίτι!
4.625
       
       
(16)
Σπιτικό Ανθότυρο Σπιτικό Ανθότυρο
4.9444
       
       
(18)
Σπιτικό χαλούμι Σπιτικό χαλούμι
5
       
       
(4)
Gouda Gouda
4.6667
       
       
(3)

    151 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από melimelaki, 26-8-10  
    Ψαχνω πολλη καιρο για συνταγη τυριου ευκολη ευχαριστω πιρουνακια μολις την κανω
    #
    Σχόλιο από litsa d, 26-8-10  
    αν δεν εχουμε χοντρο αλατι βαζουμε ψιλο,δεν αλλαζει κατι...καλη επιτυχια!! δεν προλαβαινει να στεγνωσει η δικη μου για τριψιμο ,τσιμπολογαμε και τελειωνει αμεσως...
    #
    Σχόλιο από bebinna, 26-8-10  
    Είναι τόσο απλό να φτιάξουμε δικό μας τυράκι? Έχω πρόσβαση σε φρέσκο πρόβειο γάλα. Λέω να το τολμήσω σύντομα. Σε ευχαριστώ πολύ που έβαλες την συνταγή. Πόσο καιρό κρατάει στο ψυγείο μας?
    #
    Σχόλιο από κεανίτα, 26-8-10  
    Εμείς στην Κύπρο το λέμε "αναρή" και μ'αρέσει πάααααααααρα πολύ πάνω στα μακαρόνια! Στο ψυγείο διατηρείται αρκετό καιρό (περίπου 1-2 μήνες)... Βέβαια δε θα προλάβει να μείνει για τόσο στο ψυγείο!:Ρ
    #
    Σχόλιο από Cindy, 27-8-10  
    Από όσο ξέρω στην παρασκευή της της αναρής δεν χρησιμοποιείται ξύδι για να 'κόψει' το τυράκι.Το αποτέλεσμα είναι παρόμοιο όμως, οπότε σημειώνω τα ακόλουθα!!...Στην περίπτωση που θα το φυλάξω,αφού το τρίψω το αφήνω σε μπωλ ανοιχτό μέσα στο ψυγείο για 1-2 μέρες,ανακατεύοντας το κάθε τόσο για να στεγνώσει καλά, και να μην πιάσει 'μούχλα'. Έτσι διατηρείται για πάαααρα πολύ καιρό.Επίσης το βάζω και στην κατάψυξη. Επειδή βαριέμαι το τρίψιμο, και επειδή στα μακαρόνια είναι απαραίτητο για εμάς,τρίβω μεγαλύτερες ποσότητες και έχω έτοιμο.Και ακόμα κάτι!Σας συστήνω λίγο δυόσμο ξερό ανακατεμένο στο τυράκι αυτό,του πάει πολύ!
    #
    Σχόλιο από evisam, 27-8-10  
    Μέχρι και τυρί θα φτιάξουμε σ' αυτό το site;;!!! Δεν "παίζεστε"!! Επειδή λατρεύω τα τυριά, θα το επιχειρήσω στο μέλλον. Μας βάζετε συνεχώς καινούργιους στόχους, νά 'στε καλά!
    #
    Σχόλιο από melimelaki, 27-8-10  
    επανερχομαι γιατι την εκανα χτες το απογευμα την μυζηθρα δεν την δοκιμασαμε αλλα μυριζει ξυδι ξερεις αν θα φυγει η μυρωδια? και αν εχω κανει καποιο λαθος?
    #
    Σχόλιο από litsa d, 27-8-10  
    δεν ξερω τι ξυδι εβαλες??? εννοω δυνατο??? εγω βαζω του εμποριου,ελαφρυ ξυδι και δεν μυριζει καθολου!!!ισως εβαλες παραπανω...αλλα και με λεμονι αντι για ξυδι γινεται,ακριβως με την ιδια διαδικασια...αν η γευση σε ενοχλει!!!αν ξεραθει καλα το τυρι μεχρι και ενα χρονο διατηρειται στο ψυγειο,αλλα δεν προλαβαινει!εγω την τριβω ολη την αφηνω και τριμμενη 1 μερα με σιτα αποπανω και την ανακατευω καπου καπου και μετα ψυγειο παλι ελαφρα σκεπασμενη και εχω παντα σπιτικο τυρι για ζυμαρικα,κολοκυθοκεφτεδες,τυροκεφτεδες κ.λ.π
    #
    Σχόλιο από litsa d, 27-8-10  
    cindy ευχαριστουμε για τα αξιολογα σχολια.πες μας αν γνωριζεις στην αναρη με τι κοβει το γαλα,τί χρησιμοποιουν να μαθουμε παραλλαγη!!!λεμονι ισως???εγω την κανω και με χυμο λεμονι και εχω το ιδιο αποτελεσμα
    #
    Σχόλιο από xeniamanos, 28-8-10  
    Λιτσακι εισαι τελεια
    το εψαχνα καιρο
    5 πηρουνακια ειναι λιγα
    #
    Σχόλιο από litsa d, 28-8-10  
    χαιρομαι,ευχαριστω για τα πιρουνακια!
    #
    Σχόλιο από litsa d, 28-8-10  
    βρε κοριτσια δεν οργανωθηκατε ακομα???περιμενω φωτογραφιες!!!!!
    #
    Σχόλιο από stelia, 28-8-10  
    litsa! Συγχαρητήρια για την εύκολη και γρήγορη συνταγή σου. Εγώ την έφτιαξα με 3 λίτρα γάλα και έβαλα χυμό λεμόνι, δυόσμο και λίγο αλάτι μέσα. Συνδίασα και τις εύστοχες παρατηρήσεις των κοριτσιών. Το καθαρό βάρος της μυζήθρας μου είναι 420 γραμμάρια για όσες ενδιαφέρονται! Εμείς την φάγαμε κιόλας! 5 πηρουνάκια από μένα με αγάπη!!!
    #
    Σχόλιο από litsa d, 28-8-10  
    stelia ευχαριστω,εσυ εγινες τυροκομος χιχιχι αντε και σε μεγαλυτερες ποσοτητες χιχιχι
    #
    Σχόλιο από golfo, 28-8-10  
    εγω ηθελα να ρωτησω τα εξης?????
    πρωτον ποιο γαλα ειναι το πιο καταλληλο για να γινει η μυζηθρα?
    ξερω οτι γινεται με φρεσκο γαλα αλλα πεστε μου εσεις ποιο χρησιμοποιησατε?
    ειναι απαραιτητος ο χρονος των 2 ημερων της μυζηθρας εκτος ψυγειου?και αν ναι δεν αλοιωνεται λογο ζεστης?
    και σε τι μορφη ειναι μετα τις 2 μερες σε σκληρη?η με το περασαμα του χρονου σφιγγει?
    η γιαγια μου εφτιαχνε μυζηθρα χλωρη ,μαλακια που τρωγονταν αμεσα,σκληρη δεν εχουμε κανει ποτε.
    ευχαριστω
    #
    Σχόλιο από Η_μαμά_της_Ζέφυς, 29-8-10  
    αν το γαλα ειναι φρεσκο φρεσκο δλδ απο την κατσικούλα ( στο αμεσο μελλον θα εχω προσβαση σε γαλα απο κατσικες γι αυτο ρωταω) και δεν ειναι παστεριωμενο, υπαρχει προβλημα με μελιταιο? ξερει κανεις? ή με το βρασιμο ειμαστε οκ???
    #
    Σχόλιο από Sol81, 29-8-10  
    Μέχρι που το έκανα δεν το πίστευα ότι θα γίνει!! Τώρα περιμένω να ξεραθεί για να το τρίψω. Πόλύ ωραίο όμως που τσίμπησα λίγο. Μπράβο σου Λίτσα γι αυτή την ωραία συνταγή!
    #
    Σχόλιο από litsa d, 29-8-10  
    κοριτσια και εγω το εκανα με φρεσκο γαλα στην επαρχια που πηγαινα και με κατσικας και απο προβατο που μου χαριζαν.Οταν εβαλα την συνταγη μου ζητηθηκε απο διαχειριστρια να βαλω φωτογραφιες αν μπορω βημα βημα ...αποφασισα να το κανω με γαλα μακρας παστεριωσης που ειχα σπιτι,εκεινη την στιγμη, αγελαδινο..το αποτελεσμα στις φωτογραφιες ,εγινε υπεροχο και με πιο ελαφρια γευση απο το κατσικισιο.Γκολφω ναι χρειαζεται να μεινει 2 μερες εξω να στεγνωσει ,ειδικα αν μεινει για μελλοντικη χρηση.εγω θα βαλω τωρα και νεα φωτογραφια το ετριψα και το εβαλα σε βαζο γυαλινο και απο πανω το σκεπασα με τουλι.δεν χαλαει στεγνωνει και ειναι ετοιμο για τριψιμο,πως θα το τριψεις μαλακο???θα λασπωσει.φαντασου οταν δεν ειχαν ψυγεια το αφηναν στα υποογεια και διατηρουνταν χρονο λογω και μεγαλης παραγωγης.Μαμα της Ζεφυς το γαλα φτανει σε σημειο βρασμου,αρα δεν υπαρχει προβλημα με το φρεσκο γαλα,ειναι ακομα πιο υγιεινο.Λοιπον κοριτσια επειδη γνωριζω και συνταγες παραδοσιακες για σπιτικο τυρι φετα και για γιαουρτι και ειναι πανευκολο θα τις ανεβασω συντομα αν δεν υπαρχουν στην σελιδα...καλη επιτυχια
    #
    Σχόλιο από litsa d, 29-8-10  
    sol81 ευχαριστω ,αντιπροσωπευτικη η φωτογραφια σου!!!
    #
    Σχόλιο από Cindy, 30-8-10  
    litsa καλημέρα.η αναρή παρασκευάζεται στην διαδικασία παρασκευής του χαλλουμιού.δηλ.αφού γίνει στον 'ορό/τυρόγαλο' που μένει,το ζουμί του δηλαδή,προσθέτουν φρέσκο γάλα που έχουν κρατήσει από πριν ξεκινήσουν την διαδικασία,'πρόσγαλο' το λέμε και έτσι κόβει η αναρή.έτσι τουλάχιστον είδα την μαμά μου και την γιαγιά μου να το φτιάχνουν.ίσως για αυτό να μην χρειάζεται ξύδι ή λεμόνι για να κόψει.Δεν ξέρω διαφορετικά πως μπορούμε να φτιάξουμε απευθείας αναρή.(εκτός βέβαια από την συνταγή σου! :))Αν γνωρίζει κάποιος ας μας πει,να μάθουμε.Ευχαριστώ!
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 Επόμενο > Τέλος >>

    101 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από melimelaki, 26-8-10  
    Ψαχνω πολλη καιρο για συνταγη τυριου ευκολη ευχαριστω πιρουνακια μολις την κανω
    #
    Σχόλιο από litsa d, 26-8-10  
    αν δεν εχουμε χοντρο αλατι βαζουμε ψιλο,δεν αλλαζει κατι...καλη επιτυχια!! δεν προλαβαινει να στεγνωσει η δικη μου για τριψιμο ,τσιμπολογαμε και τελειωνει αμεσως...
    #
    Σχόλιο από Cindy, 27-8-10  
    Από όσο ξέρω στην παρασκευή της της αναρής δεν χρησιμοποιείται ξύδι για να 'κόψει' το τυράκι.Το αποτέλεσμα είναι παρόμοιο όμως, οπότε σημειώνω τα ακόλουθα!!...Στην περίπτωση που θα το φυλάξω,αφού το τρίψω το αφήνω σε μπωλ ανοιχτό μέσα στο ψυγείο για 1-2 μέρες,ανακατεύοντας το κάθε τόσο για να στεγνώσει καλά, και να μην πιάσει 'μούχλα'. Έτσι διατηρείται για πάαααρα πολύ καιρό.Επίσης το βάζω και στην κατάψυξη. Επειδή βαριέμαι το τρίψιμο, και επειδή στα μακαρόνια είναι απαραίτητο για εμάς,τρίβω μεγαλύτερες ποσότητες και έχω έτοιμο.Και ακόμα κάτι!Σας συστήνω λίγο δυόσμο ξερό ανακατεμένο στο τυράκι αυτό,του πάει πολύ!
    #
    Σχόλιο από evisam, 27-8-10  
    Μέχρι και τυρί θα φτιάξουμε σ' αυτό το site;;!!! Δεν "παίζεστε"!! Επειδή λατρεύω τα τυριά, θα το επιχειρήσω στο μέλλον. Μας βάζετε συνεχώς καινούργιους στόχους, νά 'στε καλά!
    #
    Σχόλιο από litsa d, 27-8-10  
    cindy ευχαριστουμε για τα αξιολογα σχολια.πες μας αν γνωριζεις στην αναρη με τι κοβει το γαλα,τί χρησιμοποιουν να μαθουμε παραλλαγη!!!λεμονι ισως???εγω την κανω και με χυμο λεμονι και εχω το ιδιο αποτελεσμα
    #
    Σχόλιο από xeniamanos, 28-8-10  
    Λιτσακι εισαι τελεια
    το εψαχνα καιρο
    5 πηρουνακια ειναι λιγα
    #
    Σχόλιο από litsa d, 28-8-10  
    χαιρομαι,ευχαριστω για τα πιρουνακια!
    #
    Σχόλιο από litsa d, 28-8-10  
    βρε κοριτσια δεν οργανωθηκατε ακομα???περιμενω φωτογραφιες!!!!!
    #
    Σχόλιο από litsa d, 28-8-10  
    stelia ευχαριστω,εσυ εγινες τυροκομος χιχιχι αντε και σε μεγαλυτερες ποσοτητες χιχιχι
    #
    Σχόλιο από Sol81, 29-8-10  
    Μέχρι που το έκανα δεν το πίστευα ότι θα γίνει!! Τώρα περιμένω να ξεραθεί για να το τρίψω. Πόλύ ωραίο όμως που τσίμπησα λίγο. Μπράβο σου Λίτσα γι αυτή την ωραία συνταγή!
    #
    Σχόλιο από litsa d, 29-8-10  
    sol81 ευχαριστω ,αντιπροσωπευτικη η φωτογραφια σου!!!
    #
    Σχόλιο από Cindy, 30-8-10  
    litsa καλημέρα.η αναρή παρασκευάζεται στην διαδικασία παρασκευής του χαλλουμιού.δηλ.αφού γίνει στον 'ορό/τυρόγαλο' που μένει,το ζουμί του δηλαδή,προσθέτουν φρέσκο γάλα που έχουν κρατήσει από πριν ξεκινήσουν την διαδικασία,'πρόσγαλο' το λέμε και έτσι κόβει η αναρή.έτσι τουλάχιστον είδα την μαμά μου και την γιαγιά μου να το φτιάχνουν.ίσως για αυτό να μην χρειάζεται ξύδι ή λεμόνι για να κόψει.Δεν ξέρω διαφορετικά πως μπορούμε να φτιάξουμε απευθείας αναρή.(εκτός βέβαια από την συνταγή σου! :))Αν γνωρίζει κάποιος ας μας πει,να μάθουμε.Ευχαριστώ!
    #
    Σχόλιο από litsa d, 30-8-10  
    σε ευχαριστω για τις πληροφοριες cindy
    #
    Σχόλιο από golfo, 1-9-10  
    εγω χρησημοποιησα κατσικισιο γαλα και μπορω να πω οτι εγινε πολυ καλη,αφου δεν κρατηθηκα και εκοψα ενα κοματι,μας αρεσει και ετσι χλωρη εμας η μυζηθρα.
    την υπολοιπη θα την κανω η ομελετα η θα την βαλω σε μακαροναδα φουρνου,μουρλια θα ναι.
    τελικα ηταν πολυ χρησιμη η συνταγη της litsas.

    σου βαζω και φωτο.
    #
    Σχόλιο από litsa d, 1-9-10  
    γκολφω ευχαριστω,ωραια η φωτο!!!
    #
    Σχόλιο από Ζουζουνελ, 1-9-10  
    Mπραβο Λιτσα πολυ καλη η συνταγη και ευκολη,εγω φτιαχνω χρονια τυρακι απο φρεσκο γαλα,αφου ζω στην επαρχια και εχουμε κατσικουλες,εχει πολλους τροπους που μπορεις να φτιαξεις τυρακι αυτος ειναι ο πιο ευκολος και γρηγορος με σχεδον την ιδια γευση στο τυρι!Ευχαριστουμε που ανεβασες την συνταγη ειναι κατατοπιστικότατη!
    #
    Σχόλιο από litsa d, 1-9-10  
    ευχαριστω ζουζουνελ,αχ ζω Αθηνα ,αν ημουν στον παραδεισο της επαρχιας θα αξιοποιουσα τα παντα γυρω μου!!
    #
    Σχόλιο από Η_μαμά_της_Ζέφυς, 1-9-10  
    ευχαριστω λιτσα!!!! μολις εχω προσβαση σε φρεσκο γαλα απο ζωντανο ζωακι θα το δοκιμασω!!!!
    #
    Σχόλιο από Rozana200406, 2-9-10  
    Δυστυχώς..αποτύχαμε!Δε ξέρω,φταίει οτι έβαλα και γάλα φρέσκο και εβαπορέ?Μέχρι να φουσκώσει το γάλα είχε "αρπάξει"η κατσαρόλα ευτυχώς..αντικολλητική!Το ξύδι το άφησα δέκα λεπτά και πάλι δεν "έκοβε"ιδιαίτερα.Μετά τη μιαμιση ώρα ενώ το κρέμασα κιολας να στραγγίσει καλά,τίποτα, σαν κρεμούλα μωρού ήταν.Τέλος μη σας κουράζω άλλο τη φάγαμε τη κρεμούλα νοστιμότατη ήταν.Θα ξαναδοκιμάσω και τότε θα ψηφισω.
    #
    Σχόλιο από litsa d, 2-9-10  
    για την περιπτωση που αρπαξε στην κατσαρολα φταιει το εβαπορε,εχει λιγο νερο αφου ειναι συμπυκνωμενο και αρπαξε,αρα οχι συμπυκνωμενο!
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 Επόμενο > Τέλος >>

    44 Ερωτήσεις

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από bebinna, 26-8-10  
    Είναι τόσο απλό να φτιάξουμε δικό μας τυράκι? Έχω πρόσβαση σε φρέσκο πρόβειο γάλα. Λέω να το τολμήσω σύντομα. Σε ευχαριστώ πολύ που έβαλες την συνταγή. Πόσο καιρό κρατάει στο ψυγείο μας?
    #
    Σχόλιο από κεανίτα, 26-8-10  
    Εμείς στην Κύπρο το λέμε "αναρή" και μ'αρέσει πάααααααααρα πολύ πάνω στα μακαρόνια! Στο ψυγείο διατηρείται αρκετό καιρό (περίπου 1-2 μήνες)... Βέβαια δε θα προλάβει να μείνει για τόσο στο ψυγείο!:Ρ
    #
    Σχόλιο από melimelaki, 27-8-10  
    επανερχομαι γιατι την εκανα χτες το απογευμα την μυζηθρα δεν την δοκιμασαμε αλλα μυριζει ξυδι ξερεις αν θα φυγει η μυρωδια? και αν εχω κανει καποιο λαθος?
    #
    Σχόλιο από litsa d, 27-8-10  
    δεν ξερω τι ξυδι εβαλες??? εννοω δυνατο??? εγω βαζω του εμποριου,ελαφρυ ξυδι και δεν μυριζει καθολου!!!ισως εβαλες παραπανω...αλλα και με λεμονι αντι για ξυδι γινεται,ακριβως με την ιδια διαδικασια...αν η γευση σε ενοχλει!!!αν ξεραθει καλα το τυρι μεχρι και ενα χρονο διατηρειται στο ψυγειο,αλλα δεν προλαβαινει!εγω την τριβω ολη την αφηνω και τριμμενη 1 μερα με σιτα αποπανω και την ανακατευω καπου καπου και μετα ψυγειο παλι ελαφρα σκεπασμενη και εχω παντα σπιτικο τυρι για ζυμαρικα,κολοκυθοκεφτεδες,τυροκεφτεδες κ.λ.π
    #
    Σχόλιο από golfo, 28-8-10  
    εγω ηθελα να ρωτησω τα εξης?????
    πρωτον ποιο γαλα ειναι το πιο καταλληλο για να γινει η μυζηθρα?
    ξερω οτι γινεται με φρεσκο γαλα αλλα πεστε μου εσεις ποιο χρησιμοποιησατε?
    ειναι απαραιτητος ο χρονος των 2 ημερων της μυζηθρας εκτος ψυγειου?και αν ναι δεν αλοιωνεται λογο ζεστης?
    και σε τι μορφη ειναι μετα τις 2 μερες σε σκληρη?η με το περασαμα του χρονου σφιγγει?
    η γιαγια μου εφτιαχνε μυζηθρα χλωρη ,μαλακια που τρωγονταν αμεσα,σκληρη δεν εχουμε κανει ποτε.
    ευχαριστω
    #
    Σχόλιο από Η_μαμά_της_Ζέφυς, 29-8-10  
    αν το γαλα ειναι φρεσκο φρεσκο δλδ απο την κατσικούλα ( στο αμεσο μελλον θα εχω προσβαση σε γαλα απο κατσικες γι αυτο ρωταω) και δεν ειναι παστεριωμενο, υπαρχει προβλημα με μελιταιο? ξερει κανεις? ή με το βρασιμο ειμαστε οκ???
    #
    Σχόλιο από litsa d, 29-8-10  
    κοριτσια και εγω το εκανα με φρεσκο γαλα στην επαρχια που πηγαινα και με κατσικας και απο προβατο που μου χαριζαν.Οταν εβαλα την συνταγη μου ζητηθηκε απο διαχειριστρια να βαλω φωτογραφιες αν μπορω βημα βημα ...αποφασισα να το κανω με γαλα μακρας παστεριωσης που ειχα σπιτι,εκεινη την στιγμη, αγελαδινο..το αποτελεσμα στις φωτογραφιες ,εγινε υπεροχο και με πιο ελαφρια γευση απο το κατσικισιο.Γκολφω ναι χρειαζεται να μεινει 2 μερες εξω να στεγνωσει ,ειδικα αν μεινει για μελλοντικη χρηση.εγω θα βαλω τωρα και νεα φωτογραφια το ετριψα και το εβαλα σε βαζο γυαλινο και απο πανω το σκεπασα με τουλι.δεν χαλαει στεγνωνει και ειναι ετοιμο για τριψιμο,πως θα το τριψεις μαλακο???θα λασπωσει.φαντασου οταν δεν ειχαν ψυγεια το αφηναν στα υποογεια και διατηρουνταν χρονο λογω και μεγαλης παραγωγης.Μαμα της Ζεφυς το γαλα φτανει σε σημειο βρασμου,αρα δεν υπαρχει προβλημα με το φρεσκο γαλα,ειναι ακομα πιο υγιεινο.Λοιπον κοριτσια επειδη γνωριζω και συνταγες παραδοσιακες για σπιτικο τυρι φετα και για γιαουρτι και ειναι πανευκολο θα τις ανεβασω συντομα αν δεν υπαρχουν στην σελιδα...καλη επιτυχια
    #
    Σχόλιο από vasiliki68, 31-8-10  
    Να ρωτήσω κι εγώ κάτι, πόσον καιρό διατηρείται? επειδή μου περισσεύει συχνά γάλα και είναι ένας καλός τρόπος να το αξιοποιήσω.
    #
    Σχόλιο από litsa d, 31-8-10  
    vasiliki δες τα προηγουμενα σχολια,μηνες στο ψυγειο,αφου στεγνωσει λιγο απεξω!
    #
    Σχόλιο από natasoulini, 2-9-10  
    Τη μυζήθρα/αναρή εγώ την ανακάλυψα όταν ήρθα να μείνω Κύπρο. Μου αρέσει πολύ όπως είναι φρέσκια και μαλακιά μέσα σε σάντουιτς και από ότι ξέρω έχει και λίγες θερμίδες. Πολύ θα μου άρεσε να μάθω να την κάνω και γω...Όμως έχω μια ερώτηση..Λες ότι αφού ραντίσουμε με το ξύδι σβήνουμε και σε 3 λεπτά αποσύρουμε από τη φωτιά...Εγώ που έχω μάτια γκαζιού και όχι τα κανονικά, τι θα πρέπει να κάνω αφού δε θα μπορώ να την αφήσω πάνω στο μάτι της κουζίνας που καίει για αυτά τα 3 λεπτά? Η' δε πειράζει?
    #
    Σχόλιο από Aether, 2-9-10  
    Καλησπέρα, θα θελα να ρωτήσω κάτι γιατί ενδιαφέρομαι άμεσα για τη συνταγή αλλά δε ξέρω πολλά από παρασκευή τυριών..
    Αν κάνω ότι λέει η συνταγή, αλλά δεν τη καλύψω με αλάτι για να στεγνώσει και αποφασίσω να τη καταναλώσω έτσι, θα είναι η κλασική μαλακή μυζήθρα που ξέρουμε? Ευχαριστώ!
    #
    Σχόλιο από golfo, 2-9-10  
    Aether κι εγω την εφτιαξα και την τρωμε ετσι χλωρη χωρις να την ξερανουμε και δεν εβαλα πολυ αλατι,ελαχιστο,αλλα και καθολου να μην βαλεις δεν εχεις προβλημα,το μονο που εκανα ηταν να την αφησω να σουρωσει καλα 3-4 ωρες και μετα να την βαλω σε ταπερ στο ψυγειο.
    #
    Σχόλιο από litsa d, 2-9-10  
    νατασουλινι τα 3 λεπτα επιπλεον χρειαζεται να βρασει αφου μπει το ξυδι για να μην μυριζει ξυδι,ασε το γκαζι σου για 3 λεπτα ακομα...απλα να παρει μια βραση με το ξυδι...και χωρις αλατι γινεται αλλα τρωγεται εγκαιρα, φρεσκια,το αλατι την "ψηνει" οταν χρειαζεται να καταναλωθει σε μακρινο χρονο για να διατηρηθει και να ξεραθει. οσο γιατι εγινε κρεμα,δεν εδρασε το οξυ για να ξεχωρισει ,δεν ξερω αν φταιει το εβαπορε,δεν εχω κανει με εβαπορε ποτε.
    #
    Σχόλιο από Βαγγος 13, 2-9-10  
    η συνταγη αυτη φαινεται εξαιρετικη!!!!αλλα θα ηθελα να ρωτησω !!!!που θα βρουμε τουλι και αν μπορουμε να το φαμε χλωρο!!!!
    #
    Σχόλιο από litsa d, 3-9-10  
    Βαγγο τουλι σε μαγαζι με υφασματα ή νυφικα,βαπτιστικα ή απο μπομπονιερες που πιθανον υπαρχουν στο σπιτι και ειναι μεγαλες βεβαια. ναι χλωρο τρωγεται και ειναι σαν τυρι.ευχαριστω για τα πιρουνακια κοριτσια.
    #
    Σχόλιο από karavour, 10-9-10  
    να ρωτήσω, το ξύδι μυρίζει μετά στο τυρί? Γιατί ο άντρας μου δε θέλει ούτε σταγόνα. Μόνο που του μυρίζει ενοχλείται, όχι να το φάει κι όλας. Επίσης, αντί για τούλι μπορώ να χρησιμοποιήσω τουλουπάνι, ή δε θα στραγγίσει καλά? Ευχαριστώ
    #
    Σχόλιο από feggaraki, 10-9-10  
    Λογικά η μυζήθρα αυτή είναι ανάλατη ,εεε??Αν θελήσω να την κάνω λίγο πιο αλμυρή ,μπορώ να βάλω αλάτι όταν θα βράσω το γάλα ή θα το καταστρέψω ??
    #
    Σχόλιο από litsa d, 10-9-10  
    το ξύδι του εμποριου αν βρασει 3 λεπτα,οπως λεει η συνταγη δεν μυριζει,ομως μπορεις να το αντικαταστησεις με λεμονι,διαβασε προηγουμενα σχολια.Επισης ειναι αναλατη γιατι αλατιζεται εξωτερικα,μπορεις να βαλεις αλατι μεσα,δεν χαλαει,διαβασε πριν σχολιο που το εκανε μια φιλη και μας το ανεφερε.
    #
    Σχόλιο από litsa d, 10-9-10  
    karavour το τυροπανο που γραφω στην συνταγη ειναι το τουλουπανι!!!!
    #
    Σχόλιο από Aether, 13-9-10  
    Μια ερώτηση ακόμα, αν το κάνω με άπαχο γάλα ή γάλα χαμηλών λιπαρών θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα??
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>

    6 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από stelia, 28-8-10  
    litsa! Συγχαρητήρια για την εύκολη και γρήγορη συνταγή σου. Εγώ την έφτιαξα με 3 λίτρα γάλα και έβαλα χυμό λεμόνι, δυόσμο και λίγο αλάτι μέσα. Συνδίασα και τις εύστοχες παρατηρήσεις των κοριτσιών. Το καθαρό βάρος της μυζήθρας μου είναι 420 γραμμάρια για όσες ενδιαφέρονται! Εμείς την φάγαμε κιόλας! 5 πηρουνάκια από μένα με αγάπη!!!
    #
    Σχόλιο από tzapa, 24-9-10  
    Αγαπητή litsa d συγχαρητήρια.Έφτιαξα τη συνταγή και εκτός από εύκολη ήταν και νόστιμη. Χρησημοποίησα γάλα κατσίκας φρέσκο.Στην πατρίδα μου αυτόν τον τύπο τυριού το λέμε "ζηλοκούμπι" και αφού το αφήσουμε να "σφιξει" λίγες μέρες το τεμαχίζουμε σε μέτρια κομμάτια και το βάζουμε στο λάδι , όπου διατηρήται πάρα πολούς μήνες.5 πηρουνάκια.
    #
    Σχόλιο από ALMA, 9-10-10  

    ποτέ δεν φαντάστηκα ότι θα μπορούσα να φτιάξω
    μόνη μου τυρί στο σπίτι και μάλιστα πιο γρήγορα από όσο κάνω να φτιάξω μια μακαρονάδα. πραγματικά σε ευχαριστώ πολύ για την ιδέα σου. Αφού δοκίμασα το τυράκι έψαξα και βρήκα και άλλες παραλλαγές... αντί για το ξίδι που αφήνει μια ελαφριά μυρωδιά μπορούμε να βάλουμε buttermilk ένα φλυτζάνι για κάθε λίτρο γάλα. μπαίνει απ την αρχή με το γάλα στην κατσαρόλα και το τυράκι που έφτιαξα έτσι με το ξινόγαλο
    μπορώ να πω πως έγινε πιο σφιχτό... σας προτείνω να το δοκιμάσετε (το αναφέρω σαν buttermilk γιατί έτσι το έλεγε και στο site και πραγματικά δεν ξέρω αν έχει διάφορα από το αριάνι )
    #
    Σχόλιο από tastes to dream, 5-11-10  
    Έφτιαξα και μία παραλαγή! Και το αποτέλεσμα ήταν υπέροχο!
    Σε ένα κεφαλάκι μόλις το σούρωσα απο το τουλπάνι, έβαλα ψιλοκομμένα ξερά σύκα και χοντροκομμένα καρύδια. Αφού στράγγιξε 4 ώρες, δεν το έτριψα με αλάτι το σέρβιρα έτσι νωπό με πράσινη σαλάτα και με ντρεσινγκ από βαλσάμικο,ελαιόλαδο και μία κουταλιά μέλι! Τα σχόλια τέλεια απο την παρέα!
    #
    Σχόλιο από kaltse, 6-8-13  
    καλησπερα, χρονια τωρα κανω ετσι το τυρι απο προβιο γαλα, και παντα χρησιμοποιω ξυνο, 2 κουταλες σουπας σε 7-8 λιτρα γαλα.
    #
    Σχόλιο από Μαριάννα**, 1-11-13  
    Ειμαι καταενθουσιασμενη με τη συνταγη...ειναι η πρωτη φορα που ανυπομονω να φαω μακαρονια για να τριψω τη μυζηθρουλα μου πανω...Επισης να σας πω οτι λογο οτι εχω δυσανεξια στη λακτοζη πηρα το advance 80% λιγοτερη λακτοζη και απλα εριξα λιγο αλατι χοντρο στο γαλα μου λιγο πριν ριξω το ξιδι...Τωρα περιμενω 2 μερουλες!!!

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...

    Το tip της ημέρας

    Όταν καταναλώνονται με μέτρο τα γλυκά μπορούν να αποτελέσουν μέρος μίας υγιεινής διατροφής και δεν υπάρχει λόγος να τα αποφεύγουμε ακόμα και όταν προσπαθούμε να χάσουμε βάρος.

    Τη συνταγή προτείνουν:

    ανθολόγιο συνταγών
    Ένα βιβλίο 174 αγαπημένων συνταγών, του/της littlesugar
    διαφορα - καντο μονος σου
    Ένα βιβλίο 8 αγαπημένων συνταγών, του/της delphinakigr
    γαλακτοκομικά
    Ένα βιβλίο 10 αγαπημένων συνταγών, του/της pierrakosn
    ΕΦΗ ΤΥΡΙΑ
    Ένα βιβλίο 37 αγαπημένων συνταγών, του/της efh_dimitris
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 65 αγαπημένων συνταγών, του/της Soulitsa