Η Μπατσίνα της Ρένας

Bαθμολογία: 4.8095
       
 
21 ψήφοι
Indiannoula, 07.11.08

Περιγραφή

Νόστιμη και υγεινή πιτούλα που τρώγεται από μικρούς και μεγάλους. Αν έχετε κίτρινη κολοκύθα πρέπει να την δοκιμάσετε...
Η Μπατσίνα της Ρένας
photo: sinfulsonia

Συνταγή από:

Indiannoula

3 Συνταγές
0 Φωτογραφίες
Unfollow

Τι χρειαζόμαστε:

  • μισή μικρή κίτρινη κολοκύθα (γύρω στα 300-500gr ή 2 γεμάτες χούφτες) τριμμένη και πολύ καλά στραγγισμένη
  • 4 αυγά
  • ½ κιλό φέτα και μία κούπα τριμμένη γραβιέρα Κρήτης ή άλλο πικάντικο τυρί
  • 50-100γρ βούτυρο (προτείνεται Κερκύρας ή στακοβούτυρο) ανάλογα τα γούστα
  • αλεύρι φάριν-απ
  • φρέσκο γάλα
  • αλάτι & πιπέρι
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Πίτες με λαχανικά
Εποχιακά: Φθινοπωρινή
Μέθοδος: Φούρνου
Διατροφή: Χορτοφαγική
Περιέχει: Αβγά , Τυριά , Κολοκύθα , Γάλα
Φτιάχνει: 1 μεγάλο ρηχό ταψί φούρνου
Κόστος:
(1 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(1 ψήφοι)
Προετοιμασία: 15' (1 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 60' (1 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά, προσθέτουμε την τριμμένη κολοκύθα και ανακατεύουμε.
  2. Προσθέτουμε τα τριμμένα τυριά (η φέτα καλό είναι να κοπεί σε μεγαλύτερα κομματάκια) και ανακατεύουμε.
  3. Ζεσταίνουμε ελαφρά το βούτυρο και το προσθέτουμε στο μίγμα μας.
  4. Επειδή σκοπός μας είναι να δημιουργηθεί ένας χυλός όχι παχύς (κάτι σαν πηχτή ομελέτα επιδιώκουμε) τα υπόλοιπα υλικά τα βάζουμε με το μάτι: ρίχνουμε λίγο γάλα (1 φλιτζάνι του τσαγιού ας πούμε) και ανακατεύοντας προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι (μία χούφτα περίπου). Προσοχή στον σκοπό μας, δεν θέλουμε πηχτό χυλό, αν δούμε ότι βάλαμε πολύ αλεύρι για το γάλα μας, προσθέτουμε και άλλο γάλα. Αν δούμε ότι παραείναι αραιό το αποτέλεσμα βάζουμε κι άλλο αλευράκι.
  5. Προσθέτουμε αλατάκι και πιπεράκι (εγώ έβαλα μπόλικο πιπέρι και λίγο αλάτι λόγω των τυριών).
  6. Αδειάζουμε το μίγμα στο ελαφρά λαδωμένο ταψί μας και σκοπός είναι να δημιουργηθεί μία λεπτή στρώση.
  7. Ψήνουμε στους 200°C σε αντίσταση πάνω-κάτω με το ταψί στην κάτω σχάρα, μέχρι να ροδοκοκκινίσει η πίτα.
  8. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο για να κόβεται πιο εύκολα.

Λίγα μυστικά ακόμα

Η συνταγή λόγω των υλικών της, μπορεί να διαφοροποιηθεί ανάλογα με τα γούστα και παίζοντας με όλα τα υλικά.

Επίσης για πιο κρεπαλοκαταστάσεις μπορεί να συμπληρωθεί βάζοντας ζαμπόν (και άλλα αλλαντικά όχι πολύ λιπαρά όμως) ή μυρωδικά (στο κολοκύθι ταιράζει ο άνηθος και ο δυόσμος).

Την πιτούλα αυτή την έμαθα από την μανούλα την Ρένα που την έμαθε από την μανούλα της και πάει λέγοντας... Ελπίζω κάποια στιγμή να μου την φτιάξουν τα παιδιά μου που την λατρέυουν !

Σχετικές συνταγές

    33 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από mitsaki, 25-11-08  
    Καλημέρα!Περίπου πόσο να είναι το ταψί σε διάμετρο;Πόσο παχιά θέλουμε να είναι η πίτα γιατί απ ότι κατάλαβα θέλουμε να είναι λεπτή...
    #
    Σχόλιο από Indiannoula, 25-11-08  
    αχ... με πετυχαίνεις στη δουλειά και δεν μπορώ να το μετρήσω, το ταψί που χρησιμοποιώ εγώ είναι ένα μεγάλο στρογγυλό που πιάνει όλο τον εσωτερικό χώρο του φούρνου μου, από το ένα τοίχωμα μέχρι το άλλο. Θα σου απαντήσω αν δεν σε κάλυψα αύριο.
    #
    Σχόλιο από mitsaki, 25-11-08  
    Ευχαριστώ πολύ.Θα τη βάλω στο μεγάλο αλουμινένιο ταψί...
    #
    Σχόλιο από mitsaki, 25-11-08  
    Εφτιαξα την πίτα τελικά!Είναι πολύ νόστιμη.Μόνο που με τους 200 πήγε να μου αρπάξει λίγο απ έξω και τελικά κατέβασα την θερμοκρασία στους 160 και την άφησα να ψήνεται αργά.Γενικά επειδή στην οικογένειά μας κάνουμε πολλές πίτες αυτό είναι κάτι που ακολουθούμε.Όλοι ψήνουν τις πίτες από 180 ή 200 βαθμούς και πάνω ενώ αν ψήσετε οποιαδήποτε πίτα στους 160 περισσότερη ώρα ψήνεται πολύ καλύτερα, ομοιόμορφα και είναι σίγουρα πετυχημένη στο ψήσιμο.Στην πίτα σου πρόσθεσα άνιθο, μάραθο και λίγο δυόσμο.Πολύ ωραία!
    #
    Σχόλιο από mitsaki, 25-11-08  
    ξέχασα να πω ότι αντί για βούτυρο έβαλα 100 γρ ελαιόλαδο
    #
    Σχόλιο από Indiannoula, 26-11-08  
    Μπράβο που την δοκίμασες, επίσης αν σου έχει μείνει κολοκύθι τριμένο, μπορείς να το βάλεις σε μεριδούλες σε σακουλάκια στην κατάψυξη και να το χρησιμοποιείς όποτε θέλεις !
    #
    Σχόλιο από mitsaki, 26-11-08  
    Ναι ακριβώς έτσι το έχω!με σακουλακι από την κατάψυξη το έκανα καλά στραγγισμένο βέβαια!
    #
    Σχόλιο από apla_thyliko, 1-12-08  
    Καλησπερα!
    Σημερα εφτιαξα την πιτα και ηταν πανοστιμη....προσθεσα ανιθο και δυοσμο, αντικατεστησα το βουτυρο με ελαιολαδο και την αφησα να σιγοψηθει στους 170 βαθμου. Το αποτελεσμα ηταν καταπληκτικο.....
    Σ ευχαριστω για την ωραια σου συνταγη.
    #
    Σχόλιο από Indiannoula, 3-12-08  
    Σε ευχαριστώ πολύ. Θα την κάνω και εγώ μιά φορά με λάδι να δώ πως θα βγεί.
    #
    Σχόλιο από sidirena, 13-12-08  
    Καλημερα!Εκανα λιγες παραλλαγες(απλα σωταρισα την κολοκυθα με κρεμμυδι, λαδακι ανιθο και δυοσμο) και κατοπιν την ανακατεψα με τα υπολοιπα υλικα και τα εριξα ολα μαζι στο ταψακι.Το αποτελεσμα ηταν πραγματικα παααααρα πολυ νοστιμο!Το ταψακι εξαφανιστηκε εν ριπη οφθαλμου!Σ'ευχαριστουμε πολυ για την υπεροχη συνταγη!
    #
    Σχόλιο από Indiannoula, 15-12-08  
    Να είσαι καλά για τα ευγενικά σου σχόλια!
    #
    Σχόλιο από ΠΟΛΥΑΝΘΗ, 15-12-08  
    Νοστιμότατη.Και εγώ την κάνω μόνο που δεν βάζω αυγά,αλλά ένα κεσεδάκι γιαούρτι.
    #
    Σχόλιο από anna1973, 21-12-08  
    μου αρεσει γιατι ειναι ευκολη χωρις φυλλο εγω βαζω αντι για κιτρινη κολοκυθα, κολοκυθακια και λιγο καροτο τριμμενο .Ειναι καλος τροπος για να τρωνε τα παιδια καποια λαχανικα
    #
    Σχόλιο από evaevaeva, 21-12-08  
    ελα ρε πατριδα! θεϊκή η γευση της μπατζίνας, εμεις την κάνουμε χωρίς κολοκύθι και ειναι τελεια, δοκιμάστε την κι ετσι
    #
    Σχόλιο από Indiannoula, 22-12-08  
    Την δοκίμασα με λαδάκι αντί για βούτυρο και ήταν όντως εξίσου καλή. Επίσης πρόσθεσα και λίγο καρότο τριμμένο όπως είπε η anna1973 και μου άρεσε πολύ ! Thx σε όλες !
    #
    Σχόλιο από smaragdi, 16-3-09  
    Γεια σου. Μόλις έκανα την πίτα σου κ τώρα είναι στο φούρνο.....
    θα σου πω μόλις την φάμε!
    #
    Σχόλιο από Vai, 15-9-09  
    εφτιαξα τη μπατσινα προσθετοντας και δυοσμο και ψιλοκομμενες φετουλες γαλοπουλα και τριμμενο καροτο..... ενθουσιαστηκαν ολοι!!ειναι απο τις λιγες φορες που εχω επιχειρησει πιτα,δεν το μετανιωσα ομως !!χρονοβορο μπελαλιδικο ναι αλλα το αποτελεσμα δικαιωνει!!τωρα που χειμωνιαζει λεω να συνεχισω τις πιτουλες και αργοτερα τις σουπιτσες του site!!!τι πιο ομορφο απ το να προσφερεις στους ανθρωπους που αγαπας!!!
    #
    Σχόλιο από baking_fan, 6-1-10  
    Πολύ νόστιμη η πίτα. Την έκανα με 2 αυγά, ελαιόλαδο αντί για βούτυρο και πρόσθεσα κρεμμυδάκια και άλλα μυρωδικά.
    #
    Σχόλιο από Soulitsa, 24-9-10  
    Πολυ καλη!
    #
    Σχόλιο από nantoula, 7-12-10  
    Μιαμ Μιαμ καλά τι τέλεια συνταγή μας έδωσες..!!!!ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ πίτα αξίζει 105 πιρουνάκια!!!
    Κάποιες αλλαγές που έκανα είναι ότι έβαλα γιαούρτι αντί για γάλα και έγινε μοναδικά αφράτη και αντί βούτυρο έβαλα καλαμποκέλαιο.
    Επίσης πρόσθεσα και 3 κουταλιές άνιθο ψιλοκομμένο και πιστεύω ότι της πάει πάρα πολύ. Δοκιμάστε την είναι απλά τέλεια!!
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    32 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από mitsaki, 25-11-08  
    Καλημέρα!Περίπου πόσο να είναι το ταψί σε διάμετρο;Πόσο παχιά θέλουμε να είναι η πίτα γιατί απ ότι κατάλαβα θέλουμε να είναι λεπτή...
    #
    Σχόλιο από Indiannoula, 25-11-08  
    αχ... με πετυχαίνεις στη δουλειά και δεν μπορώ να το μετρήσω, το ταψί που χρησιμοποιώ εγώ είναι ένα μεγάλο στρογγυλό που πιάνει όλο τον εσωτερικό χώρο του φούρνου μου, από το ένα τοίχωμα μέχρι το άλλο. Θα σου απαντήσω αν δεν σε κάλυψα αύριο.
    #
    Σχόλιο από mitsaki, 25-11-08  
    Ευχαριστώ πολύ.Θα τη βάλω στο μεγάλο αλουμινένιο ταψί...
    #
    Σχόλιο από mitsaki, 25-11-08  
    Εφτιαξα την πίτα τελικά!Είναι πολύ νόστιμη.Μόνο που με τους 200 πήγε να μου αρπάξει λίγο απ έξω και τελικά κατέβασα την θερμοκρασία στους 160 και την άφησα να ψήνεται αργά.Γενικά επειδή στην οικογένειά μας κάνουμε πολλές πίτες αυτό είναι κάτι που ακολουθούμε.Όλοι ψήνουν τις πίτες από 180 ή 200 βαθμούς και πάνω ενώ αν ψήσετε οποιαδήποτε πίτα στους 160 περισσότερη ώρα ψήνεται πολύ καλύτερα, ομοιόμορφα και είναι σίγουρα πετυχημένη στο ψήσιμο.Στην πίτα σου πρόσθεσα άνιθο, μάραθο και λίγο δυόσμο.Πολύ ωραία!
    #
    Σχόλιο από mitsaki, 25-11-08  
    ξέχασα να πω ότι αντί για βούτυρο έβαλα 100 γρ ελαιόλαδο
    #
    Σχόλιο από Indiannoula, 26-11-08  
    Μπράβο που την δοκίμασες, επίσης αν σου έχει μείνει κολοκύθι τριμένο, μπορείς να το βάλεις σε μεριδούλες σε σακουλάκια στην κατάψυξη και να το χρησιμοποιείς όποτε θέλεις !
    #
    Σχόλιο από mitsaki, 26-11-08  
    Ναι ακριβώς έτσι το έχω!με σακουλακι από την κατάψυξη το έκανα καλά στραγγισμένο βέβαια!
    #
    Σχόλιο από apla_thyliko, 1-12-08  
    Καλησπερα!
    Σημερα εφτιαξα την πιτα και ηταν πανοστιμη....προσθεσα ανιθο και δυοσμο, αντικατεστησα το βουτυρο με ελαιολαδο και την αφησα να σιγοψηθει στους 170 βαθμου. Το αποτελεσμα ηταν καταπληκτικο.....
    Σ ευχαριστω για την ωραια σου συνταγη.
    #
    Σχόλιο από Indiannoula, 3-12-08  
    Σε ευχαριστώ πολύ. Θα την κάνω και εγώ μιά φορά με λάδι να δώ πως θα βγεί.
    #
    Σχόλιο από sidirena, 13-12-08  
    Καλημερα!Εκανα λιγες παραλλαγες(απλα σωταρισα την κολοκυθα με κρεμμυδι, λαδακι ανιθο και δυοσμο) και κατοπιν την ανακατεψα με τα υπολοιπα υλικα και τα εριξα ολα μαζι στο ταψακι.Το αποτελεσμα ηταν πραγματικα παααααρα πολυ νοστιμο!Το ταψακι εξαφανιστηκε εν ριπη οφθαλμου!Σ'ευχαριστουμε πολυ για την υπεροχη συνταγη!
    #
    Σχόλιο από Indiannoula, 15-12-08  
    Να είσαι καλά για τα ευγενικά σου σχόλια!
    #
    Σχόλιο από ΠΟΛΥΑΝΘΗ, 15-12-08  
    Νοστιμότατη.Και εγώ την κάνω μόνο που δεν βάζω αυγά,αλλά ένα κεσεδάκι γιαούρτι.
    #
    Σχόλιο από anna1973, 21-12-08  
    μου αρεσει γιατι ειναι ευκολη χωρις φυλλο εγω βαζω αντι για κιτρινη κολοκυθα, κολοκυθακια και λιγο καροτο τριμμενο .Ειναι καλος τροπος για να τρωνε τα παιδια καποια λαχανικα
    #
    Σχόλιο από evaevaeva, 21-12-08  
    ελα ρε πατριδα! θεϊκή η γευση της μπατζίνας, εμεις την κάνουμε χωρίς κολοκύθι και ειναι τελεια, δοκιμάστε την κι ετσι
    #
    Σχόλιο από Indiannoula, 22-12-08  
    Την δοκίμασα με λαδάκι αντί για βούτυρο και ήταν όντως εξίσου καλή. Επίσης πρόσθεσα και λίγο καρότο τριμμένο όπως είπε η anna1973 και μου άρεσε πολύ ! Thx σε όλες !
    #
    Σχόλιο από smaragdi, 16-3-09  
    Γεια σου. Μόλις έκανα την πίτα σου κ τώρα είναι στο φούρνο.....
    θα σου πω μόλις την φάμε!
    #
    Σχόλιο από Vai, 15-9-09  
    εφτιαξα τη μπατσινα προσθετοντας και δυοσμο και ψιλοκομμενες φετουλες γαλοπουλα και τριμμενο καροτο..... ενθουσιαστηκαν ολοι!!ειναι απο τις λιγες φορες που εχω επιχειρησει πιτα,δεν το μετανιωσα ομως !!χρονοβορο μπελαλιδικο ναι αλλα το αποτελεσμα δικαιωνει!!τωρα που χειμωνιαζει λεω να συνεχισω τις πιτουλες και αργοτερα τις σουπιτσες του site!!!τι πιο ομορφο απ το να προσφερεις στους ανθρωπους που αγαπας!!!
    #
    Σχόλιο από baking_fan, 6-1-10  
    Πολύ νόστιμη η πίτα. Την έκανα με 2 αυγά, ελαιόλαδο αντί για βούτυρο και πρόσθεσα κρεμμυδάκια και άλλα μυρωδικά.
    #
    Σχόλιο από Soulitsa, 24-9-10  
    Πολυ καλη!
    #
    Σχόλιο από nantoula, 7-12-10  
    Μιαμ Μιαμ καλά τι τέλεια συνταγή μας έδωσες..!!!!ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ πίτα αξίζει 105 πιρουνάκια!!!
    Κάποιες αλλαγές που έκανα είναι ότι έβαλα γιαούρτι αντί για γάλα και έγινε μοναδικά αφράτη και αντί βούτυρο έβαλα καλαμποκέλαιο.
    Επίσης πρόσθεσα και 3 κουταλιές άνιθο ψιλοκομμένο και πιστεύω ότι της πάει πάρα πολύ. Δοκιμάστε την είναι απλά τέλεια!!
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    0 Ερωτήσεις

    1 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από balu, 1-8-13  
    Καταπληκτική. Βέβαια έκανα τις γνωστές αλλαγές, με ότι υπάρχει εκείνη τη στιγμή στο σπίτι, αλλά βγήκε τέλεια. Λοιπόν από τυρια έβαλα μόνο τη φέτα αλλά ήταν ακριβώς όπως την ήθελα στο αλάτι, βούτυρο κερκύρας έβαλα μόνο 50 γρ., αντί για φρέσκο γάλα εβαπορέ λίγο περισσοτερο αραιωμενο από το 1:1 και τέλος αντί για φαρίνα έβαλα αλεύρι για όλες τις χρήσεις με μισό κουταλάκι σόδα. Απλά τέλεια για τα παιδια και εμένα. Ευχαριστούμε πολύ.

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Καταψύχω λαχανικά
    Μπορείτε να αγοράσετε φρέσκα λαχανικά, να τα βάλε...
    Ασφαλή νωπά αυγά
    Βρείτε εδώ χρήσιμες πληροφορίες για το πώς μπορ...
    Βιταμίνες Β' μέρος
    Αφού είδαμε τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες στο πρ...
    Κάνοντας την πίτα σας... ζωγραφιά!
    Οι πίτες είναι ένα ελληνικό ορεκτικό (ή και κυρ...
    Κάνε το... φύλλο, φίλο!
    Ξέρετε τι λείπει περισσότερο από την κουζίνα τω...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    ΠΙΤΕΣ
    Ένα βιβλίο 19 αγαπημένων συνταγών, του/της johnpapas
    ΟΡΕΚΤΙΚΑ
    Ένα βιβλίο 43 αγαπημένων συνταγών, του/της sopamar
    πίτες
    Ένα βιβλίο 138 αγαπημένων συνταγών, του/της tzoulitsa
    Πιτούλες
    Ένα βιβλίο 5 αγαπημένων συνταγών, του/της marybont22
    μπουφε
    Ένα βιβλίο 14 αγαπημένων συνταγών, του/της MAIRH37