Η πιο νόστιμη πορτοκαλόπιτα

Bαθμολογία: 4.6667
       
 
6 ψήφοι
marw79, 07.11.12

Περιγραφή

Μια συνταγή του Άκη Πετρετζίκη. Η καλύτερη πορτοκαλόπιτα που εχω φτιάξει και έχω δοκιμάσει.

Η πιο νόστιμη πορτοκαλόπιτα

Τι χρειαζόμαστε:

  • 5 πορτοκάλια
  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • 250 γρ. σπορέλαιο
  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 250 γρ. γάλα πλήρες
  • 2 βανίλιες
  • ξύσμα από τα 2 πορτοκάλια
  • 3 αυγά
  • 1 πολύ γεμάτη κ. σούπας μπεικιν πάουτερ ή ένα σακουλάκι

για το σιρόπι:

  • 700 γρ. ζάχαρη
  • 500 γρ. νερό
  • Τα φλούδια από το ένα πορτοκάλι που δεν έχουμε βγάλει το ξύσμα του
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Σιροπιαστά γλυκά
Διατροφή: Χορτοφαγική
Περιέχει: Γάλα , Αβγά
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Βράζουμε τα 2 πορτοκάλια σε μια κατσαρόλα με νέρο για 1 ώρα. Αφού τα βράσουμε τα κόβουμε στη μέση, αφαιρούμε τα κουκούτσια και στύβουμε να βγουν τα πολλά νερά από μέσα τους και τα αλέθουμε στο μπλέντερ μαζί με τη ζάχαρη.
  2. Από τα υπόλοιπα 3 πορτοκάλια βγάζουμε το χυμό. Το ξύσμα το βγάζουμε μόνο από τα 2 πορτοκάλια. Το ένα το στύβουμε και το κρατάμε στην άκρη για να το βάλουμε στο σιρόπι.
  3. Ετοιμάζουμε το σιρόπι με τη ζάχαρη το νερό και το κομμένο και στημένο πορτοκάλι και αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά. Μόλις περάσουν τα πέντε λεπτά το αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το χυμό από τα τρία πορτοκάλια. Το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
  4. Σε ένα μίξερ προσθέτουμε τον πολτό από τα 2 βρασμένα πορτοκάλια με τη ζάχαρη, προσθέτουμε το γάλα, το σπορέλαιο, τις βανίλιες, το ξύσμα από τα 2 πορτοκάλια, αυγά και το μπέικιν πάουτερ και τα χτυπάμε όλα μαζί να ενωθούν.
  5. Βουτυρώνουμε ένα ταψί ή πυρέξ αλευρώνουμε και βάζουμε ένα φύλλο κρούστας. Προσθέτουμε από το μείγμα με μια κουτάλα τις σούπας και απλώνουμε να πάει παντού σε όλο το φύλλο. Συνεχίζουμε με το επόμενο φύλλο ρίχνουμε πάλι μια μεγάλη κουταλιά από το μείγμα απλώνουμε και μετά πάλι φύλλο. Όταν τελειώσει το μείγμα βάζουμε ένα φύλλο διπλό πάνω πάνω και το βουτυρώνουμε.
  6. Αν το πυρέξ είναι μικρο και δεν παίρνει ολόκληρο τα φύλλα βάζουμε την μια άκρη του φύλλου ρίχνουμε μείγμα και διπλώνουμε την άλλη άκρη του πάνω από το μείγμα και συνεχίζουμε έτσι ή τα κόβουμε στη μέση.
  7. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 160 βαθμούς για 40 λεπτά μέχρι να έχει χρυσαφένιο χρώμα.
  8. Βγάζουμε την πορτοκαλόπιτα από το φούρνο και όπως είναι ζέστη ρίχνουμε το κρύο σιρόπι από πάνω και το αφήνουμε να το ρουφήξει όλο!!!

Λίγα μυστικά ακόμα

Προσοχή ο πολτός από τα βρασμένα πορτοκάλια να είναι κρύος για να ξεκινήσουμε να φτιάξουμε το μείγμα.

Στο τέλος οτάν κρυώσει μπορούμε να αλείψουμε την πορτοκαλόπιτα με μαρμελάδα βερίκοκο ή πορτοκάλι αφού πρώτα την έχουμε ζεστάνει σε ένα τηγανάκι να γίνει ρευστή!

Σχετικές συνταγές

Γλυκιά πατσαβουρόπιτα Γλυκιά πατσαβουρόπιτα
4.9
       
       
(20)
Ζουμερή πορτοκαλόπαστα Ζουμερή πορτοκαλόπαστα
3.7143
       
       
(7)
Πορτοκαλόπιτα 2 Πορτοκαλόπιτα 2
5
       
       
(1)
Πατσαβούρα γλυκειά Πατσαβούρα γλυκειά
5
       
       
(2)
Η πατσαβουρόπιτα της μαμάς Η πατσαβουρόπιτα της μαμάς
4.7273
       
       
(11)
Πορτοκαλόπιτα με φύλλο Πορτοκαλόπιτα με φύλλο
4.5
       
       
(2)
Πορτοκαλόπιτα με κρέμα Πορτοκαλόπιτα με κρέμα
5
       
       
(7)

    12 Όλα

    #
    Σχόλιο από airam, 12-11-12  
    #
    Σχόλιο από mortisa, 13-1-13  
    Η πορτοκαλόπιτα αυτή ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ!!! Είναι θεσπέσια! Ευχαριστούμε πολύ για την συνταγή σου, να είσαι καλά.
    #
    Σχόλιο από marw79, 19-1-13  
    Χαιρομαι που σου αρεσε!Ο Ακης Πετρετζικης να ναι καλα που μας την παρουσιασε στο πρωινο!Εγω απλα την εφτιαξα,τη δοκιμασα μου αρεσε παρα πολυ και ειπα να την μοιραστω μαζι σας!
    #
    Σχόλιο από patatoula, 6-2-13  
    γτ ειναι τοσο κιτρινη?την αδικει η φωτογραφια?θελω να την φτιαξω αλλα δε με εντιπωσιαζει εμφανισιακα:(
    #
    Σχόλιο από marw79, 8-2-13  
    Νομιζω πως ειναι λογικο να ειναι τοσο κιτρινη λογω του πορτοκαλιου που εχει μεσα.Αν δεν σε ικανοποιει η εμφανιση της λυπαμαι καλυτερα να δοκιμασεις καποια αλλη γιατι η συγκεκριμενη ειναι ετσι οπως φαινεται στη φωτο.
    #
    Σχόλιο από eva81, 17-2-13  
    Πραγματικά ονειρεμένη, η απόλυτη γεύση πορτοκαλιού!
    #
    Σχόλιο από pontikaki1985, 3-4-13  
    Την έφτιαξα χθες... Εμένα δεν έγινε τόσο κίτρινη.. Χρυσαφί θα την έλεγα.. Είναι όντως πολύ νόστιμη, αλλά μου φαίνεται την σιρόπιασα πολύ... Και δεν μου βγήκε τόσο φουσκωτή ρε γαμώτο... Λέτε να μην ήταν καλό το φύλλο που αγόρασα;;;; Τι μπορεί να φταίει;;;
    #
    Σχόλιο από valeria1984, 3-4-13  
    Πολυ ωραια κ νοστιμη αλλα εχω κι εγω την ιδια απορια με το ποντικακι. Μηπως υπαρχει καποιο λαθος στις αναλογιες του σιροπιου η' δεν πρεπει να να βαλουμε το χυμο κ απο τα τρια πορτοκαλια? Κολυμπουσε η πιτουλα. Αναγκαστηκα να τη γυρω για να χυθει. Ακολουθησα τα παντα κατα γραμμα! Εκτός αυτου πολύ καλη!!!
    #
    Σχόλιο από pontikaki1985, 11-4-13  
    αχαχαχαχαχαχαχαχαχα... valeria1984 κι εγώ αυτό ακριβως έκανα!!! Και να γλιστράει η πορτοκαλόπιτα... Νομίζω τελικά πως το θέμα είναι το μέγεθος των πορτοκαλιών... Δηλαδή αν παρατηρήσεις στο site του mega το video της συνταγής τον χυμό από τα 3 πορτοκάλια που βάζει ο Άκης στο σιρόπι είναι μικρή ποσότητα... Ενώ εμένα ήταν η 2πλάσια, μη σου πω και 3πλάσια.. Ήταν λίγο μεγάλα τα πορτοκάλια μου. Και όταν ξαναείδα το video τότε κατάλαβα ότι αυτό ήταν το "λάθος" που έκανα. Όπως και να έχει βέβαια ωραία έγινε!! Αλλά την άλλη φορά βάλε μέτρια προς μικρά πορτοκάλια!! Ελπίζω να βοήθησα!! :-)
    #
    Σχόλιο από Cherry Lips, 4-12-13  
    Μπορώ να ρωτήσω αν αυτή τη συνταγή μπορώ να τη κάνω με λεμόνι? Θα χρειαστεί κάτι να αλλάξω σίγουρα στις δοσολογίες. Μπορείτε να μου πείτε? Ευχαριστώ!
    #
    Σχόλιο από taraballoo, 17-12-13  
    ωραια συνταγή το μονο αρνητικό οτι το σιρόπι με 5 λεπτα δεν έδεσε οσο έπρεπε ηταν νερουλό και κολύμπαγε το γλυκό στο νερο κατα τ'αλλα μαρεσε πολυ .Επισης σα να μου φανηκε λιγο περισσοτερο γλυκια αποτι επρεπε θα τη ξαναφτιαξω σιγουρα με καποιες παραλλαγες στο δεσιμο του σιροπιου και τη ποσότητα ζάχαρης.Επίσης σε καθε φυλλο χρειάστηκε να βάλω περισσοτερη ποσότητα κρεμας απο μια κουταλια που ανεφερε μου βγηκε ισα ισα .Ωραία θα γινοταν και με μανταρίνια
    #
    Σχόλιο από Birbilo 77, 21-3-14  
    Πολύ καλη, αλλά δεν υπαρχει λόγος ενα ενα τα φύλλα.
    Την επόμενη φορά θα βάλω δυο στην αρχή - δυο στο τέλος και τα αλλα τριμμένα μεσα στη ζυμηοπως στις άλλες πορτοκαλόπιτες.

    6 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από airam, 12-11-12  
    #
    Σχόλιο από mortisa, 13-1-13  
    Η πορτοκαλόπιτα αυτή ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ!!! Είναι θεσπέσια! Ευχαριστούμε πολύ για την συνταγή σου, να είσαι καλά.
    #
    Σχόλιο από marw79, 19-1-13  
    Χαιρομαι που σου αρεσε!Ο Ακης Πετρετζικης να ναι καλα που μας την παρουσιασε στο πρωινο!Εγω απλα την εφτιαξα,τη δοκιμασα μου αρεσε παρα πολυ και ειπα να την μοιραστω μαζι σας!
    #
    Σχόλιο από marw79, 8-2-13  
    Νομιζω πως ειναι λογικο να ειναι τοσο κιτρινη λογω του πορτοκαλιου που εχει μεσα.Αν δεν σε ικανοποιει η εμφανιση της λυπαμαι καλυτερα να δοκιμασεις καποια αλλη γιατι η συγκεκριμενη ειναι ετσι οπως φαινεται στη φωτο.
    #
    Σχόλιο από eva81, 17-2-13  
    Πραγματικά ονειρεμένη, η απόλυτη γεύση πορτοκαλιού!
    #
    Σχόλιο από taraballoo, 17-12-13  
    ωραια συνταγή το μονο αρνητικό οτι το σιρόπι με 5 λεπτα δεν έδεσε οσο έπρεπε ηταν νερουλό και κολύμπαγε το γλυκό στο νερο κατα τ'αλλα μαρεσε πολυ .Επισης σα να μου φανηκε λιγο περισσοτερο γλυκια αποτι επρεπε θα τη ξαναφτιαξω σιγουρα με καποιες παραλλαγες στο δεσιμο του σιροπιου και τη ποσότητα ζάχαρης.Επίσης σε καθε φυλλο χρειάστηκε να βάλω περισσοτερη ποσότητα κρεμας απο μια κουταλια που ανεφερε μου βγηκε ισα ισα .Ωραία θα γινοταν και με μανταρίνια

    4 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από patatoula, 6-2-13  
    γτ ειναι τοσο κιτρινη?την αδικει η φωτογραφια?θελω να την φτιαξω αλλα δε με εντιπωσιαζει εμφανισιακα:(
    #
    Σχόλιο από pontikaki1985, 3-4-13  
    Την έφτιαξα χθες... Εμένα δεν έγινε τόσο κίτρινη.. Χρυσαφί θα την έλεγα.. Είναι όντως πολύ νόστιμη, αλλά μου φαίνεται την σιρόπιασα πολύ... Και δεν μου βγήκε τόσο φουσκωτή ρε γαμώτο... Λέτε να μην ήταν καλό το φύλλο που αγόρασα;;;; Τι μπορεί να φταίει;;;
    #
    Σχόλιο από pontikaki1985, 11-4-13  
    αχαχαχαχαχαχαχαχαχα... valeria1984 κι εγώ αυτό ακριβως έκανα!!! Και να γλιστράει η πορτοκαλόπιτα... Νομίζω τελικά πως το θέμα είναι το μέγεθος των πορτοκαλιών... Δηλαδή αν παρατηρήσεις στο site του mega το video της συνταγής τον χυμό από τα 3 πορτοκάλια που βάζει ο Άκης στο σιρόπι είναι μικρή ποσότητα... Ενώ εμένα ήταν η 2πλάσια, μη σου πω και 3πλάσια.. Ήταν λίγο μεγάλα τα πορτοκάλια μου. Και όταν ξαναείδα το video τότε κατάλαβα ότι αυτό ήταν το "λάθος" που έκανα. Όπως και να έχει βέβαια ωραία έγινε!! Αλλά την άλλη φορά βάλε μέτρια προς μικρά πορτοκάλια!! Ελπίζω να βοήθησα!! :-)
    #
    Σχόλιο από Cherry Lips, 4-12-13  
    Μπορώ να ρωτήσω αν αυτή τη συνταγή μπορώ να τη κάνω με λεμόνι? Θα χρειαστεί κάτι να αλλάξω σίγουρα στις δοσολογίες. Μπορείτε να μου πείτε? Ευχαριστώ!

    2 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από valeria1984, 3-4-13  
    Πολυ ωραια κ νοστιμη αλλα εχω κι εγω την ιδια απορια με το ποντικακι. Μηπως υπαρχει καποιο λαθος στις αναλογιες του σιροπιου η' δεν πρεπει να να βαλουμε το χυμο κ απο τα τρια πορτοκαλια? Κολυμπουσε η πιτουλα. Αναγκαστηκα να τη γυρω για να χυθει. Ακολουθησα τα παντα κατα γραμμα! Εκτός αυτου πολύ καλη!!!
    #
    Σχόλιο από Birbilo 77, 21-3-14  
    Πολύ καλη, αλλά δεν υπαρχει λόγος ενα ενα τα φύλλα.
    Την επόμενη φορά θα βάλω δυο στην αρχή - δυο στο τέλος και τα αλλα τριμμένα μεσα στη ζυμηοπως στις άλλες πορτοκαλόπιτες.

    Σχετικά άρθρα

    Το αυγό και η διατροφική του αξία
    Η σύνθεση ενός αυγού: Ας ξεκινήσουμε το αφι...
    Ασφαλή νωπά αυγά
    Βρείτε εδώ χρήσιμες πληροφορίες για το πώς μπορ...
    Η συντήρηση των αυγών
    Βρείτε εδώ χρήσιμες πληροφορίες για τα αυγά, πό...
    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...
    Τα αυγά στην κουζίνα μας
    Τελικά; Είναι το μέγεθος που μετράει ή είναι η ...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    ξεχωριστά
    Ένα βιβλίο 23 αγαπημένων συνταγών, του/της dafnii
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 176 αγαπημένων συνταγών, του/της georgia1
    Γλυκά και αγαπημένα
    Ένα βιβλίο 344 αγαπημένων συνταγών, του/της Πριγκιπισσα
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 39 αγαπημένων συνταγών, του/της KRIEKOUKI
    glyka moy
    Ένα βιβλίο 113 αγαπημένων συνταγών, του/της gogona