Η πίτα της Μαρίας

Bαθμολογία: 4.8261
       
 
23 ψήφοι
TSOFAGR, 07.03.08

Περιγραφή

Ειναι μια πολυ ευκολη και νοστημοτατη πιτα. Μια προσπαθεια αρκει. Ειναι η πρωτη μου συνταγη εδω μεσα και ευχομαι να σας αρεσουνε οι συνταγες μου.
Η πίτα της Μαρίας

Τι χρειαζόμαστε:

Για τα φυλλα της Πιτας
  • 400ml νερο χλιαρο
  • 1 φλυτζανακι του καφε καλο λαδι
  • λιγο αλατι-πιπερι
  • 1 κιλο αλευρι μαλακο (ίσως χρειαστεί λίγο παραπάνω)

  • 250 γραμ. μαργαρίνη
  • 1 ποτηρι σπορελαιο

 

Για την γεμιση θα χρειαστουμε

  • 1 κιλο σπανακι
  • 500 γραμ.τυρι της αρεσκειας, αλλα οχι πολυ αλμυρο
  • 2 αυγα
  • 1 φλυτζανακι του καφε καλο λαδι
  • αλατι και πιπερι
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Πίτες με λαχανικά
Μέθοδος: Φούρνου
Διατροφή: Χορτοφαγική
Δυσκολία: Με φωτο
Περιέχει: Τυριά , Αβγά , Σπανάκι
Κόστος:
(2 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(2 ψήφοι)
Προετοιμασία: 30' (2 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 45' (2 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

Βήμα 1
1) Βάζουμε στην λεκάνη μας το νερό, το λάδι, αλάτι, πιπέρι και προσθέτουμε σιγά σιγά το αλέυρι ζυμώνοντας, μέχρι που δε θα κολλάει η ζύμη στα χέρια μας. Φτιάχνουμε μια μαλακή ζύμη.
Βήμα 2
2) Κοβουμε την ζύμη σε μπαλάκια όσο ένα αυγό και ζεσταίνουμε το λάδι-βούτυρο.
Βήμα 3
3) Ανοίγουμε τα μικρά μπαλάκια σε φύλλα όσο ένα πιάτο και τα λαδοβουτυρόνουμε.
Βήμα 4
4) Κάνουμε δύο σάντουιτς με φύλλα και ενδιάμεσα τα έχουμε όλα λαδοβουτυρομένα.
Βήμα 5
5) Λαδοβουτυρόνουμε το ταψί μας. Ανοίγουμε το πρώτο σάντουιτς στο μέγεθος του ταψιού και το βάζουμε στο ταψί μας. Προσθέτουμε την γέμιση με σπανάκι-τυρί, ανακατέυοντας όλα τα υλικά μαζί. Μπορούμε την πίτα να την φτιάξουμε και με  ό,τι άλλη γέμιση μας αρέσει.
Βήμα 6
6) Ανοίγουμε και το άλλο σάντουιτς και κλείνουμε την πίτα μας, αλοίφοντάς την με λαδοβούτυρο.
Βήμα 7
7) Δίχως να κόψουμε την πίτα μας, την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200°c μέχρι να ροδίσει. Άν η πίτα μας φουσκώσει θα έχει 100% επιτυχία.
Καλή Επιτυχία

Λίγα μυστικά ακόμα

Αν η πιτα σας αρχισει και φουσκωνει, τοτε θα εχει επιτυχια 100%.

Οταν βγει η πιτα απο τον φουρνο την αφηνουμε να ηρεμισει, σκεπαζοντας την με μια πετσετα. Μετα μπορουμε να την κοψουμε.

Την πιτα αν μας αρεσει μπορουμε να την κανουμε και με περισσοτερα φυλλα. Να γινει πιο χωριατικη δηλαδη.

Σχετικές συνταγές

    57 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από evdoba, 11-3-08  
    Σπανακοτυρόπιτα! Θεϊκή. Είναι από αυτά που μου λείπουν από τότε που η μητέρα μου είναι μακριά...!! Εγώ όταν την κάνω (όχι το τέλειο ανοιγμένο φύλλο της μαμάς, μα καλή) βάζω και άνιθο λίγο ρίγανη.
    #
    Σχόλιο από TSOFAGR, 16-3-08  
    Tην πιτα αυτη,την εμαθα απο την μανουλα μου.Οπως και πολλα αλλα.Ευχομαι να σας αρεσε.
    #
    Σχόλιο από bouka_tsoukaliou, 21-10-08  
    Τα λαχανικά δεν τα μαραίνεις λίγο να πιουν τα υγρά τους? τα βάζεις έτσι τελείως ωμά?
    #
    Σχόλιο από πασταφλώρα, 21-10-08  
    Πολύ ωραία αυτή η πίτα και ειδικά το φύλλο της.Εγώ βάζω εκτός απο τον άνιθο και 2 κρεμυδάκια φρέσκα ψιλοκομένα.Τα λαχανικά δεν τα μαραίνω,απλώς τα αλατίζω και τα στίβω με τα χέρια πολύ καλά να βγάλουν τα υγρά τους, αλλά πρέπει να είναι τελείως ωμά για να μη γίνει βαριά η πίτα.
    #
    Σχόλιο από TSOFAGR, 21-10-08  
    Το σπανακη το στραγγυζο καλα και το ζουπαω με τα χερια μου και να φυγουν τα περισσοτερα υγρα.Το σπανακη πρεπει να ειναι ζωντανο μεσα στην πιτα και οχι αλιωμενο,γιατι φευγη ολοι η νοστιμια του.Οσο για το τσιγαρισμα,ποτε δεν το τσιγαριζο για να ειναι ζωντανο και ζουμερο και μετα απο την 1η μερα.Ευχαριστω
    #
    Σχόλιο από MARA!, 7-11-08  
    Τελεια !!!!!!!απλα εβαλα φυλλο σφολιατας
    #
    Σχόλιο από ΣΕΦΙΤΣΑ, 7-11-08  
    Δοκιμάστε να βάλετε και λίγα πράσα , μαζί με κρεμμυδάκι φρέσκο και άνηθο , γίνεται πιο γλυκά και αρωματική..πολύ καλό το φύλλο...
    #
    Σχόλιο από TSOFAGR, 13-11-08  
    Η συνταγη μου ειναι Σπανακοτυροπιτα και οχι Πρασοπιτα!!!
    Ακομα τα υλικα που βαζω μεσα στην Σπανακοτυροπιτα μου μπορειτε να τα χρησημοπιοισετε με καθε λογεις ζυμη.Σφολιατα,χυλο και οτι αρεσει στον καθε εναν.
    Ευχαριστω
    #
    Σχόλιο από Μαρούλι, 14-11-08  
    Φαίνεται πολύ ωραία η πίτα σου και θέλω να την φτιάξω αύριο... Αλλά έχω μια ερώτηση πρώτα: Μπορώ να αφήσω το φύλλο σε μπαλίτσες πολλές ώρες πριν το ανοίξω, ακόμα και όλο το βράδυ; Η μετά από κάποιες ώρες χαλάει;
    #
    Σχόλιο από Μαρούλι, 16-11-08  
    Μόλις την έβγαλα απο το φούρνο και έφαγα ένα κομμάτι... Μμμμ... πολύ καλή, γεια στα χέρια της μανούλας σου και στα δικά σου φυσικά! Ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια!
    #
    Σχόλιο από TSOFAGR, 18-11-08  
    Ευχομε να σας αρεσε.Θελω και εγω να την κανω αυτες της μερες,αλλα εχω υποχρεωσεις.Θα κοιταξω να την κανω.Ευχαριστω
    #
    Σχόλιο από mara.gr, 24-3-09  
    εξοχη η πιτα σου!!!οσο για το σπανακι ετσι το εκανε και ο πατερας μου.!!!ολα τα πηρουνακια
    #
    Σχόλιο από TSOFAGR, 24-3-09  
    Ευχαριστω πολυ μαρα για την ψηφο σου.Να σε καλα.
    #
    Σχόλιο από ifigeneia64, 25-3-09  
    Σ' ευχαριστω για την συνταγη,εχω ενα λογο παραπανω γιατι ειμαστε απο το ιδιο νησι.
    #
    Σχόλιο από ifigeneia64, 29-3-09  
    Νοστιμοτατη,αυτη την πιτα θα κανω καθε φορα.Αρεσε σ'ολη την οικογενεια.Σ'ευχαριστουμε που μας εδωσες την συνταγη σου.
    #
    Σχόλιο από golfo, 29-3-09  
    ΤΕΛΕΙΑ ΠΙΤΑ!και λιγο μυρωδικο δε θα τη χαλαγε πιστευω κατα τη γνωμη μου.φτανει που ειναι υγιεινη και παραδοσιακη πιτουλα.
    #
    Σχόλιο από TSOFAGR, 30-3-09  
    Ευχαριστω πολυ για την ψηφο σας Ifigeneia64 και golfo.Αν την κανεις 1-2 φορες την πιτα μετα το χερι παει απο μονο του.Ειναι μαλακια πιτα και χορταστικη.
    #
    Σχόλιο από FILITSA, 5-9-09  
    Συγχαρητήρια για την υπέροχη πιτούλα σου!Τα πιρουνάκια είναι για το φύλλο γιατί εγώ έβαλα άλλη γέμιση.Σίγουρα θα δοκιμάσω και τη δικιά σου.Δεν έχω πετύχει καλύτερο φύλλο.Τα φυλλαράκια ανοίξανε όλα,παρ'όλο που έβαλα πολύ λιγότερο βούτυρο και σπορέλαιο.Ευχαριστώ
    πολύ για την υπέροχη συνταγή.
    #
    Σχόλιο από TSOFAGR, 6-9-09  
    Να σε καλά Filitsa.Καλή σας όρεξη :))
    #
    Σχόλιο από Aleksandra, 19-9-09  
    Δεν έχω καταλάβει τι ακριβώς κάνεις με το άνοιγμα των φύλλων.Μετά την προσθήκη του λαδοβούτυρο βάζεις τα 8 φυλλαράκια το ενα πάνω στο άλλο και ανοίγεις ενα μεγάλο φύλλο ή κάνεις κάτι άλλο .....
    Θα περιμένω την απάντηση σου.
    Ευχαριστώ.
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>

    42 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από evdoba, 11-3-08  
    Σπανακοτυρόπιτα! Θεϊκή. Είναι από αυτά που μου λείπουν από τότε που η μητέρα μου είναι μακριά...!! Εγώ όταν την κάνω (όχι το τέλειο ανοιγμένο φύλλο της μαμάς, μα καλή) βάζω και άνιθο λίγο ρίγανη.
    #
    Σχόλιο από TSOFAGR, 16-3-08  
    Tην πιτα αυτη,την εμαθα απο την μανουλα μου.Οπως και πολλα αλλα.Ευχομαι να σας αρεσε.
    #
    Σχόλιο από πασταφλώρα, 21-10-08  
    Πολύ ωραία αυτή η πίτα και ειδικά το φύλλο της.Εγώ βάζω εκτός απο τον άνιθο και 2 κρεμυδάκια φρέσκα ψιλοκομένα.Τα λαχανικά δεν τα μαραίνω,απλώς τα αλατίζω και τα στίβω με τα χέρια πολύ καλά να βγάλουν τα υγρά τους, αλλά πρέπει να είναι τελείως ωμά για να μη γίνει βαριά η πίτα.
    #
    Σχόλιο από TSOFAGR, 13-11-08  
    Η συνταγη μου ειναι Σπανακοτυροπιτα και οχι Πρασοπιτα!!!
    Ακομα τα υλικα που βαζω μεσα στην Σπανακοτυροπιτα μου μπορειτε να τα χρησημοπιοισετε με καθε λογεις ζυμη.Σφολιατα,χυλο και οτι αρεσει στον καθε εναν.
    Ευχαριστω
    #
    Σχόλιο από Μαρούλι, 16-11-08  
    Μόλις την έβγαλα απο το φούρνο και έφαγα ένα κομμάτι... Μμμμ... πολύ καλή, γεια στα χέρια της μανούλας σου και στα δικά σου φυσικά! Ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια!
    #
    Σχόλιο από TSOFAGR, 18-11-08  
    Ευχομε να σας αρεσε.Θελω και εγω να την κανω αυτες της μερες,αλλα εχω υποχρεωσεις.Θα κοιταξω να την κανω.Ευχαριστω
    #
    Σχόλιο από mara.gr, 24-3-09  
    εξοχη η πιτα σου!!!οσο για το σπανακι ετσι το εκανε και ο πατερας μου.!!!ολα τα πηρουνακια
    #
    Σχόλιο από TSOFAGR, 24-3-09  
    Ευχαριστω πολυ μαρα για την ψηφο σου.Να σε καλα.
    #
    Σχόλιο από ifigeneia64, 25-3-09  
    Σ' ευχαριστω για την συνταγη,εχω ενα λογο παραπανω γιατι ειμαστε απο το ιδιο νησι.
    #
    Σχόλιο από ifigeneia64, 29-3-09  
    Νοστιμοτατη,αυτη την πιτα θα κανω καθε φορα.Αρεσε σ'ολη την οικογενεια.Σ'ευχαριστουμε που μας εδωσες την συνταγη σου.
    #
    Σχόλιο από golfo, 29-3-09  
    ΤΕΛΕΙΑ ΠΙΤΑ!και λιγο μυρωδικο δε θα τη χαλαγε πιστευω κατα τη γνωμη μου.φτανει που ειναι υγιεινη και παραδοσιακη πιτουλα.
    #
    Σχόλιο από TSOFAGR, 30-3-09  
    Ευχαριστω πολυ για την ψηφο σας Ifigeneia64 και golfo.Αν την κανεις 1-2 φορες την πιτα μετα το χερι παει απο μονο του.Ειναι μαλακια πιτα και χορταστικη.
    #
    Σχόλιο από FILITSA, 5-9-09  
    Συγχαρητήρια για την υπέροχη πιτούλα σου!Τα πιρουνάκια είναι για το φύλλο γιατί εγώ έβαλα άλλη γέμιση.Σίγουρα θα δοκιμάσω και τη δικιά σου.Δεν έχω πετύχει καλύτερο φύλλο.Τα φυλλαράκια ανοίξανε όλα,παρ'όλο που έβαλα πολύ λιγότερο βούτυρο και σπορέλαιο.Ευχαριστώ
    πολύ για την υπέροχη συνταγή.
    #
    Σχόλιο από TSOFAGR, 6-9-09  
    Να σε καλά Filitsa.Καλή σας όρεξη :))
    #
    Σχόλιο από Aleksandra, 20-9-09  
    Σ'ευχαριστώ για την γρήγορη απάντηση .Αυτό κατάλαβα κι εγω αλλά δεν ήμουνα απόλυτα σίγουρη.
    Την επόμενη φορά που θα φτιάξω πίτα θα την φτιάξω με τον τρόπο που λές.
    #
    Σχόλιο από benten, 14-4-10  
    Την εκανα σημερα και εφυγε το μισο τεψι. πολυ ωραια μπραβο σου.
    #
    Σχόλιο από TSOFAGR, 2-7-10  
    Σε ευχαριστω πολυ για τα πιρουνακια benten :)
    #
    Σχόλιο από TSOFAGR, 21-11-10  
    Περιμένω εντυπώσεις thomaei.Εγώ την κάνω με 14 φύλλα πάνω 14 κάτω λίγο χοριάτικη δηλαδή.Αναλόγος τα γούστα είναι,άν την κάνεις και με ποιό λίγα πάλι νόστιμη θα είναι,αρκεί που είναι σπιτικιά:)
    #
    Σχόλιο από IFI, 2-12-10  
    γεια σας.εκανα την πιτα πριν 2 μερες και ειναι η πρωτη φορα που κανω μονη μου φυλλο. ολοι την εξαφανισαμε το ιδιο βραδυ και η μητερα μου που ανοιγει χρονια φυλλο απορησε πως εγιναν τοσο λεπτα.δεν πιστευε πως το κανα εγω.ΜΠΡΑΒΟ,λοιπον κι ευχαριστω πολυ.
    #
    Σχόλιο από TSOFAGR, 2-12-10  
    Χέρομε πάρα πολύ που σου άρεσε και σου πέτυχε για πρώτη φορά:) Πιστέυω η μητέρα σου θα χάρηκε πολύ έτσι όπως το περιγράφης:) Η μητέρα μου τον κάνει αυτόν τον τρόπο χρόνια τώρα και επειδή για έμας τους νέους οι πίτες ακούγοντε βουνό,είπα να ανεβάσω την συνταγή για να διευκολήνο όσους αγαπούνε τις πίτες:)
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>

    12 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από bouka_tsoukaliou, 21-10-08  
    Τα λαχανικά δεν τα μαραίνεις λίγο να πιουν τα υγρά τους? τα βάζεις έτσι τελείως ωμά?
    #
    Σχόλιο από TSOFAGR, 21-10-08  
    Το σπανακη το στραγγυζο καλα και το ζουπαω με τα χερια μου και να φυγουν τα περισσοτερα υγρα.Το σπανακη πρεπει να ειναι ζωντανο μεσα στην πιτα και οχι αλιωμενο,γιατι φευγη ολοι η νοστιμια του.Οσο για το τσιγαρισμα,ποτε δεν το τσιγαριζο για να ειναι ζωντανο και ζουμερο και μετα απο την 1η μερα.Ευχαριστω
    #
    Σχόλιο από Μαρούλι, 14-11-08  
    Φαίνεται πολύ ωραία η πίτα σου και θέλω να την φτιάξω αύριο... Αλλά έχω μια ερώτηση πρώτα: Μπορώ να αφήσω το φύλλο σε μπαλίτσες πολλές ώρες πριν το ανοίξω, ακόμα και όλο το βράδυ; Η μετά από κάποιες ώρες χαλάει;
    #
    Σχόλιο από Aleksandra, 19-9-09  
    Δεν έχω καταλάβει τι ακριβώς κάνεις με το άνοιγμα των φύλλων.Μετά την προσθήκη του λαδοβούτυρο βάζεις τα 8 φυλλαράκια το ενα πάνω στο άλλο και ανοίγεις ενα μεγάλο φύλλο ή κάνεις κάτι άλλο .....
    Θα περιμένω την απάντηση σου.
    Ευχαριστώ.
    #
    Σχόλιο από TSOFAGR, 20-9-09  
    Γεια σου aleksandra μου.Με λίγα λόγια κάνω ένα σάντουιτς με λαδομένα φύλλα και μετά σιγά-σιγά το ανοίγο και γίνεται ένα μέγαλο φύλλο.Στο άνοιγμα γίνονται όλα μια μάζα,αλλά στο ψήσημο ξεκολάνε γιατί έχουνε το λαδοβούτυρο ενδιάμεσα.
    #
    Σχόλιο από vasiliki67, 28-7-10  
    Καλησπερα κι απο μενα.
    Να ρωτησω ποιο αλευρι χρησιμοποιεις?
    Ξερω οτι παιζει μεγαλο ρολο.
    Ευχαριστω!
    #
    Σχόλιο από TSOFAGR, 13-8-10  
    Γεια σου vasilikι.Ειχα παει διακοπές για αυτο άργησα να σου απαντήσω.Εγώ πέρνω αλέυρι απο τον φούρνο και αμα δεν υπάρχει, αγοράζο αλέυρι για όλες τις χρήσεις.
    #
    Σχόλιο από TSOFAGR, 2-12-10  
    IFI, σε ευχαριστώ πάρα πολύ και για τα πηρουνάκια.
    #
    Σχόλιο από nekti, 9-1-11  
    Θα δοκιμάσω να φτιάξω την πίτα σου,και θα ήθελα να ξέρω αν την έχεις φτιάξει ποτέ με αλεύρι ολικής...θέλω να την φτιάξω αλλά δεν μπορώ να φάω άσπρο αλεύρι..λες να μην πετύχει;
    #
    Σχόλιο από TSOFAGR, 9-1-11  
    Φυσικά,γιατί να μην πετύχη.Όλη η δουλειά είναι στο ζύμωμα.Καλή επιτυχία σου έυχομε :)
    #
    Σχόλιο από Elenalda82, 2-2-14  
    Καλησπέρα! Η συνταγή είναι παλιά, αλλά τώρα την είδα και λέω να την κάνω αυτές τις μέρες!
    Ήθελα να σε ρωτήσω φίλη μου, στις φωτο της συνταγής φαίνεται σαν να έχεις βάλει λαδόκολλα στο ταψί και εκεί πάνω τα φύλλα. Στη συνταγή δεν λες κάτι τέτοιο, αλλά γράφεις οτι λαδοβουτυρώνουμε το ταψί. Εσύ έβαλες και λάδι και λαδόκολλα; Από όσο ξέρω αυτό δεν γίνεται, τι να κάνουμε λοιπόν, ποιο από τα δύο;
    #
    Σχόλιο από TSOFAGR, 4-2-14  
    Καλησπέρα και σε εσένα.Μπορείς ή να λαδοβουτυρόσεις το ταψί σου ή να βάλεις λαδόκολλα.Εγώ την φτιάχνω και με τους 2 τρόπους,είτε με την λαδόκολλα μόνο είτε μόνο με το λάδι.Δέν κολλάει στο ταψί η πίτα,όπως και να την κάνεις.Είναι επιλογή σου...όπως σε βολέυει!Γίνεται εξίσου το ίδιο.

    3 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από MARA!, 7-11-08  
    Τελεια !!!!!!!απλα εβαλα φυλλο σφολιατας
    #
    Σχόλιο από ΣΕΦΙΤΣΑ, 7-11-08  
    Δοκιμάστε να βάλετε και λίγα πράσα , μαζί με κρεμμυδάκι φρέσκο και άνηθο , γίνεται πιο γλυκά και αρωματική..πολύ καλό το φύλλο...
    #
    Σχόλιο από thomaei, 21-11-10  
    Ετσι την φτιαχνω και εγω , την εμαθα απο τη μαμα μου ,αλλα δεν βαζω πιπερι στη ζυμη και πλαθω φυλλα αρκετα αναλογα με το ταψι και τα εκατ. που εχει το καθενα .. σχεδον καθε φορα 9-10 φυλλα , αρκετα κουραστικο , βρεχω την πιτα με τα παραπανω ιδια υλικα 3- 4 φορες. Με το δικο σου ομως τροπο παρασκ του φυλλου δεν το γνωριζα ως τωρα ... θα το φτιαξω, και θα επανελθω για τησ εντυπωσεις του φυλλου!!!!!!!

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Ασφαλή νωπά αυγά
    Βρείτε εδώ χρήσιμες πληροφορίες για το πώς μπορ...
    Καταψύχω λαχανικά
    Μπορείτε να αγοράσετε φρέσκα λαχανικά, να τα βάλε...
    Εξοπλισμός για κέικ, μπισκότα και πίτες
    Μέσα στο σάιτ μπορούμε να βρούμε πάρα πολλές συ...
    Βιταμίνες Α' μέρος
    Οι βιταμίνες είναι μη θερμιδικές ουσίες, ο...
    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    πίτες
    Ένα βιβλίο 103 αγαπημένων συνταγών, του/της murto
    Πίτες - πίτσες
    Ένα βιβλίο 35 αγαπημένων συνταγών, του/της [email protected]
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 413 αγαπημένων συνταγών, του/της EVIVAGIA
    Ζύμες
    Ένα βιβλίο 142 αγαπημένων συνταγών, του/της NIN
    Ορεκτικά-συνοδευτικά-μεζεδάκια
    Ένα βιβλίο 92 αγαπημένων συνταγών, του/της lianaki