Η τέλεια μπατζίνα

Bαθμολογία: 4.9167
       
 
12 ψήφοι
dthemora, 05.12.11

Περιγραφή

Μετά από πολλά πολλά χρόνια που φτιάχνω μπατζίνα και μετά από πολλές δοκιμές με αυγά, γάλα, μόνο αυγά, μόνο γάλα κλπ κατέληξα στις παρακάτω αναλογίες... Απίθανη!
Η τέλεια μπατζίνα

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 κιλό κολοκύθα κίτρινη στον τρίφτη
  • 100 ml γάλα φρέσκο
  • 150 ml ελαιόλαδο
  • 250 γρ φαρίνα
  • 300 γρ φέτα
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Πίτες με λαχανικά
Μέθοδος: Φούρνου
Διατροφή: Χορτοφαγική
Περιέχει: Κολοκύθα , Γάλα , Τυριά
Κόστος:
(3 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(3 ψήφοι)
Προετοιμασία: 30' (3 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 45' (3 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Βάζουμε την τριμμένη κολοκύθα στην κατάψυξη για 1-2 μέρες τουλάχιστον. Σας λέω να την βάλετε στην κατάψυξη για να σας "βγάλει" τα υγρά. Εγώ αγοράζω 2-3 μεγάλες κολοκύθες, τις τρίβω και τις χωρίζω ανά κιλό και τις βάζω στην κατάψυξη και φτιάχνω μπατζίνες όλο τον χειμώνα. Το ίδιο γίνεται και αν βάλετε αλάτι στην κολοκύθα (βγάζει τα υγρά) αλλά προσωπικά δεν θέλω άλλο αλάτι στην συνταγή αφού βάζω φέτα.
  2. Αφού βγάλουμε την κολοκύθα από την κατάψυξη την στύβουμε πολύ καλά με τα χέρια.
  3. Προσθέτουμε το γάλα και το λάδι και ανακατεύουμε
  4. Προσθέτουμε την φαρίνα και ανακατεύουμε με τα χέρια
  5. Προσθέτουμε την φέτα τριμμένη με τα χέρια σε μεγάλα κομμάτια (προσωπικά μου αρέσει να βρίσκω κομμάτια)
  6. Εγώ με αυτή τη δόση γεμίζω το ταψί του φούρνου αφού το στρώσω με λαδόκολλα και άλλο ένα μικρό ταψάκι πίτσας. Πρέπει να είναι λεπτή. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 στις αντιστάσεις με το ταψί χαμηλά, στην τελευταία σχάρα κάτω-κάτω στον φούρνο για 30'-40'

Σχετικές συνταγές

Μπατζίνα 2 Μπατζίνα 2
5
       
       
(2)
Μπατζίνα Καρδιτσιώτικη Μπατζίνα Καρδιτσιώτικη
4.5
       
       
(2)
Μπατζίνα Μπατζίνα
4.375
       
       
(8)
Η Τέλεια Μπατζίνα 2 Η Τέλεια Μπατζίνα 2
5
       
       
(1)
Η Μπατσίνα της Ρένας Η Μπατσίνα της Ρένας
4.75
       
       
(28)
Πίτα με κίτρινο κολοκύθι Πίτα με κίτρινο κολοκύθι
4.6667
       
       
(3)
Κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο Κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο
4.8024
       
       
(167)

    20 Όλα

    #
    Σχόλιο από k_tz, 7-12-11  
    Ανυπομονώ να τη φτιάξω! Κι εγώ ψάχνω τις τέλειες αναλογίες, αλλά δεν έχω καταλήξει ακόμη κάπου... Έχω μία ερώτηση, όταν λες στα υλικά 1 κιλό κολοκύθα, εννοείς 1 κιλό τριμμένη κολοκύθα ή ολόκληρη? Ευχαριστώ!
    #
    Σχόλιο από dthemora, 8-12-11  
    k_tz εννοώ τριμμένη...
    Καλή επιτυχία
    #
    Σχόλιο από georgia1, 8-12-11  
    #
    Σχόλιο από Aναστασία78, 2-9-12  
    ουδεν σχολιο, την φτιαχνει η μητερα μου παρα παρα πολυ συχνα κ την εξαφανιζουμε!
    #
    Σχόλιο από Garrett, 2-9-12  
    Τα λόγια είναι περιττά για μας τους Καρδιτσώτες. Απλά οτι πιο τέλειο για όλες τις ώρες της ημέρας. Και εδώ, δοσμένο και εκτελεσμένο τέλεια.
    #
    Σχόλιο από Wendy, 2-9-12  
    Γειά σου πατριώτη! Συμφωνώ και επαυξάνω!
    Εγώ βάζω γιαούρτι αντί για γάλα και μαγιά με αλεύρι για όλες τις χρήσεις αντί για φαρίνα.
    Τέλεια!
    #
    Σχόλιο από NIKOL1, 3-9-12  
    Αν και Δωδεκαννήσια με άντρα Τρικαλινό δεν
    γινόταν να μη τη δοκιμάσω!Μια πίτα που αρχίζουν να την αγαπούν και οι δικοί μου!
    #
    Σχόλιο από dthemora, 3-10-12  
    Σας ευχαριστώ πάρα πολύ! Έφτασε ο καιρός να αρχίσουμε πάλι να τρίβουμε κολοκύθες :)
    #
    Σχόλιο από vaia-k, 3-10-12  
    μμμμμ!!! Μπατζίνα φτιάχνει η θεία μου και είναι τέλεια!!!! Θα δοκιμάσω να την φτιάξω και εγώ γιατί φαίνεται και πολύ εύκολη η συνταγή!!!
    #
    Σχόλιο από sosi, 4-10-12  
    Mε μπαμπά Καρδιτσιώτη δεν γίνεται να μην ξέρω την μπατζίνα.Είναι μια πολύ νόστιμη και γρήγορη πίτα.Με τη διαφορά ότι εγώ βάζω κολοκυθάκι πράσινο,χωρις να το βάλω στην κατάψυξη.Έτσι τη φτιάχνω στο πι και φι χωρίς καμμία προετοιμασία.Απλώς τρίβω και στραγγίζω πολύ καλά το κολοκύθι.
    #
    Σχόλιο από christmast, 6-10-12  
    Αυτή την πίτα την αγαπάμε πολύ στο σπίτι μας! Είναι πανεύκολη και πεντανόστιμη!
    #
    Σχόλιο από katerina13, 7-10-12  
    Απλά τέλεια !!!
    #
    Σχόλιο από effiestr, 12-10-12  
    Σε ευχαριστώ για την συνταγή μου έγινε τέλεια. Λίγο παραπάνω ψήσιμο ήθελε στον δικό μου φούρνο, αλλά αποτέλεσμα καταπληκτικό έφαγε και ο γιος μου που δεν τρώει κολοκύθι.
    #
    Σχόλιο από vkokkos79, 4-7-13  
    Καλησπέρα.Σήμερα την έκανα την συνταγή και είχα ένα θέμα.Μου κόλλησε πάνω στην λαδόκολλα!Έκανα βέβαια μια παραλλαγή που δεν ξέρω αν παίζει ρόλο.Αντί για φαρίνα έβαλα αλεύρι γ.ο.χ και ένα φακελάκι ξερή μαγιά.
    Κ αν ξέρει κάποιος κανένα κόλπο για να την ξεκολλήσω από την λαδόκολλα θα με βοηθούσε πολύ !
    #
    Σχόλιο από dthemora, 5-7-13  
    Γεια σου vkokkos79. Η μαγιά θέλει διαφορετική μεταχείριση(ξεκούραση για φούσκωμα).
    Το άφησες να φουσκώσει ή έβαλες μαγιά και το έψησες κατευθείαν;
    Τώρα δεν υπάρχει λόγος όμως να κολλήσει λόγω της μαγιάς. Είναι καλή η λαδόκολλά σου; Συνήθως όταν κολλάνε στην λαδόκολλα φταίει η λαδόκολλα.
    #
    Σχόλιο από dthemora, 27-6-14  
    Περίεργο,ε; :) Αυτη οχι, δεν εχει αυγά. Όπως γράφω, εχω δοκιμάσει διάφορες παραλλαγές αλλα κατέληξα σε αυτη που εμενα με καλύπτει.
    Πολλοί την φτιάχνουν παχουλη και με πολλα αυγά, εκδοχή που εμενα δεν μου αρεσει καθολου.
    Αν σας αρεσει τραγανοαφρατη και λεπτούλα, δοκιμάστε την
    #
    Σχόλιο από dancecook, 22-10-14  
    Την έφτιαξα με 280γρ. κολοκύθα (ήτανε μικρή) παρόλλα αυτά βγήκε ένα σχετικά μεγάλο ταψί!
    Εννοείται ότι μείωσα και τα υπόλοιπα υλικά..
    (30μλ γάλα,45μλ λάδι, περίπου 90 γρ φαρίνα, 90γρ φέτα )
    Έβαλα ελάχιστο αλάτι, λίγο πιπέρι και πασπάλισα με μαυροσούσαμο!
    Επίσης δεν την έβαλα στην κατάψυξη, την πέρασα απλά από το μούλτι και δεν έβγαλε πολλά υγρά .. ίσως ήταν η συγκεκριμένη κολοκύθα!
    Μου πήρε περίπου 1 ώρα στο φούρνο μου ...
    Από γεύση τώρα, ήταν φανταστική και πολύ ελαφριά!!! Θα την ξανακάνω σίγουρα!!!!
    #
    Σχόλιο από Maria-Kiki, 25-10-14  
    Τέλεια ! Η κολοκύθα με ταλαιπώρησε λίγο, δεν την άφησα δύο μέρες στην κατάψυξη αλλά δύο ώρες μέσα σε σουρωτήρι και μπολ στο ψυγείο . Βγήκε πολύ νόστιμη και μύρισε όλο το σπίτι. Μαζί με φέτα έτριψα και λίγο έμενταλ , το είχα στο ψυγείο και το έβαλα για να μη μείνει και χαλάσει . Τέλος, έβαλα και 4 αυγά. Πάντως πολύ καλό αποτέλεσμα ! Ευχαριστούμε για τη συνταγή .
    #
    Σχόλιο από Αννούλα χοντρούλα, 9-2-15  
    εγώ πρόσθεσα και αυγά, την έχω συνηθίσει έτσι αυτή την πίτα και μου αρέσει. Κατά τ' άλλα, όπως τα λέει η συνταγή, απλή, γρήγορη, εύκολη και νόστιμη. ευχαριστούμε

    16 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από k_tz, 7-12-11  
    Ανυπομονώ να τη φτιάξω! Κι εγώ ψάχνω τις τέλειες αναλογίες, αλλά δεν έχω καταλήξει ακόμη κάπου... Έχω μία ερώτηση, όταν λες στα υλικά 1 κιλό κολοκύθα, εννοείς 1 κιλό τριμμένη κολοκύθα ή ολόκληρη? Ευχαριστώ!
    #
    Σχόλιο από georgia1, 8-12-11  
    #
    Σχόλιο από Aναστασία78, 2-9-12  
    ουδεν σχολιο, την φτιαχνει η μητερα μου παρα παρα πολυ συχνα κ την εξαφανιζουμε!
    #
    Σχόλιο από Garrett, 2-9-12  
    Τα λόγια είναι περιττά για μας τους Καρδιτσώτες. Απλά οτι πιο τέλειο για όλες τις ώρες της ημέρας. Και εδώ, δοσμένο και εκτελεσμένο τέλεια.
    #
    Σχόλιο από Wendy, 2-9-12  
    Γειά σου πατριώτη! Συμφωνώ και επαυξάνω!
    Εγώ βάζω γιαούρτι αντί για γάλα και μαγιά με αλεύρι για όλες τις χρήσεις αντί για φαρίνα.
    Τέλεια!
    #
    Σχόλιο από NIKOL1, 3-9-12  
    Αν και Δωδεκαννήσια με άντρα Τρικαλινό δεν
    γινόταν να μη τη δοκιμάσω!Μια πίτα που αρχίζουν να την αγαπούν και οι δικοί μου!
    #
    Σχόλιο από dthemora, 3-10-12  
    Σας ευχαριστώ πάρα πολύ! Έφτασε ο καιρός να αρχίσουμε πάλι να τρίβουμε κολοκύθες :)
    #
    Σχόλιο από vaia-k, 3-10-12  
    μμμμμ!!! Μπατζίνα φτιάχνει η θεία μου και είναι τέλεια!!!! Θα δοκιμάσω να την φτιάξω και εγώ γιατί φαίνεται και πολύ εύκολη η συνταγή!!!
    #
    Σχόλιο από sosi, 4-10-12  
    Mε μπαμπά Καρδιτσιώτη δεν γίνεται να μην ξέρω την μπατζίνα.Είναι μια πολύ νόστιμη και γρήγορη πίτα.Με τη διαφορά ότι εγώ βάζω κολοκυθάκι πράσινο,χωρις να το βάλω στην κατάψυξη.Έτσι τη φτιάχνω στο πι και φι χωρίς καμμία προετοιμασία.Απλώς τρίβω και στραγγίζω πολύ καλά το κολοκύθι.
    #
    Σχόλιο από christmast, 6-10-12  
    Αυτή την πίτα την αγαπάμε πολύ στο σπίτι μας! Είναι πανεύκολη και πεντανόστιμη!
    #
    Σχόλιο από katerina13, 7-10-12  
    Απλά τέλεια !!!
    #
    Σχόλιο από effiestr, 12-10-12  
    Σε ευχαριστώ για την συνταγή μου έγινε τέλεια. Λίγο παραπάνω ψήσιμο ήθελε στον δικό μου φούρνο, αλλά αποτέλεσμα καταπληκτικό έφαγε και ο γιος μου που δεν τρώει κολοκύθι.
    #
    Σχόλιο από vkokkos79, 4-7-13  
    Καλησπέρα.Σήμερα την έκανα την συνταγή και είχα ένα θέμα.Μου κόλλησε πάνω στην λαδόκολλα!Έκανα βέβαια μια παραλλαγή που δεν ξέρω αν παίζει ρόλο.Αντί για φαρίνα έβαλα αλεύρι γ.ο.χ και ένα φακελάκι ξερή μαγιά.
    Κ αν ξέρει κάποιος κανένα κόλπο για να την ξεκολλήσω από την λαδόκολλα θα με βοηθούσε πολύ !
    #
    Σχόλιο από Maria-Kiki, 25-10-14  
    Τέλεια ! Η κολοκύθα με ταλαιπώρησε λίγο, δεν την άφησα δύο μέρες στην κατάψυξη αλλά δύο ώρες μέσα σε σουρωτήρι και μπολ στο ψυγείο . Βγήκε πολύ νόστιμη και μύρισε όλο το σπίτι. Μαζί με φέτα έτριψα και λίγο έμενταλ , το είχα στο ψυγείο και το έβαλα για να μη μείνει και χαλάσει . Τέλος, έβαλα και 4 αυγά. Πάντως πολύ καλό αποτέλεσμα ! Ευχαριστούμε για τη συνταγή .
    #
    Σχόλιο από Αννούλα χοντρούλα, 9-2-15  
    εγώ πρόσθεσα και αυγά, την έχω συνηθίσει έτσι αυτή την πίτα και μου αρέσει. Κατά τ' άλλα, όπως τα λέει η συνταγή, απλή, γρήγορη, εύκολη και νόστιμη. ευχαριστούμε

    3 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από dthemora, 8-12-11  
    k_tz εννοώ τριμμένη...
    Καλή επιτυχία
    #
    Σχόλιο από dthemora, 5-7-13  
    Γεια σου vkokkos79. Η μαγιά θέλει διαφορετική μεταχείριση(ξεκούραση για φούσκωμα).
    Το άφησες να φουσκώσει ή έβαλες μαγιά και το έψησες κατευθείαν;
    Τώρα δεν υπάρχει λόγος όμως να κολλήσει λόγω της μαγιάς. Είναι καλή η λαδόκολλά σου; Συνήθως όταν κολλάνε στην λαδόκολλα φταίει η λαδόκολλα.
    #
    Σχόλιο από dthemora, 27-6-14  
    Περίεργο,ε; :) Αυτη οχι, δεν εχει αυγά. Όπως γράφω, εχω δοκιμάσει διάφορες παραλλαγές αλλα κατέληξα σε αυτη που εμενα με καλύπτει.
    Πολλοί την φτιάχνουν παχουλη και με πολλα αυγά, εκδοχή που εμενα δεν μου αρεσει καθολου.
    Αν σας αρεσει τραγανοαφρατη και λεπτούλα, δοκιμάστε την

    1 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από dancecook, 22-10-14  
    Την έφτιαξα με 280γρ. κολοκύθα (ήτανε μικρή) παρόλλα αυτά βγήκε ένα σχετικά μεγάλο ταψί!
    Εννοείται ότι μείωσα και τα υπόλοιπα υλικά..
    (30μλ γάλα,45μλ λάδι, περίπου 90 γρ φαρίνα, 90γρ φέτα )
    Έβαλα ελάχιστο αλάτι, λίγο πιπέρι και πασπάλισα με μαυροσούσαμο!
    Επίσης δεν την έβαλα στην κατάψυξη, την πέρασα απλά από το μούλτι και δεν έβγαλε πολλά υγρά .. ίσως ήταν η συγκεκριμένη κολοκύθα!
    Μου πήρε περίπου 1 ώρα στο φούρνο μου ...
    Από γεύση τώρα, ήταν φανταστική και πολύ ελαφριά!!! Θα την ξανακάνω σίγουρα!!!!

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης ...
    Κάνοντας την πίτα σας... ζωγραφιά!
    Οι πίτες είναι ένα ελληνικό ορεκτικό (ή και κυρ...
    Καταψύχω λαχανικά
    Μπορείτε να αγοράσετε φρέσκα λαχανικά, να τα β...
    Βιταμίνες Α' μέρος
    Οι βιταμίνες είναι μη θερμιδικές ουσίες, ο...
    Κάνε το... φύλλο, φίλο!
    Ξέρετε τι λείπει περισσότερο από την κουζίνα τω...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    νηστισιμα
    Ένα βιβλίο 79 αγαπημένων συνταγών, του/της Popi Xatzi
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 19 αγαπημένων συνταγών, του/της Βιβιαν
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 13 αγαπημένων συνταγών, του/της [email protected]
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 13 αγαπημένων συνταγών, του/της ninakatia
    ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ
    Ένα βιβλίο 91 αγαπημένων συνταγών, του/της tavrambe