Η τυρόπιτα της Μαρίας!

Bαθμολογία: 4.7857
       
 
14 ψήφοι
ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑ, 30.01.08
Η τυρόπιτα της Μαρίας!

Τι χρειαζόμαστε:

Φύλλο
  • 2 1/2 φλιτζάνια αλεύρι ανακατεμένο με 2 κουταλάκια baking powder
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 2 κουταλιές βούτυρο κρύο
  • 1 φλιτζάνι γιαούρτι
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 3 κουταλιές νερό κρύο

Γέμιση
  • 3 φλιτζάνια φέτα ψιχουλιασμένη
  • 1 αβγό
  • 1/2 φλιτζάνι γάλα
  • 1 κουταλιά δυόσμος ξερός
  • 1/2 φρέσκο κρεμμυδάκι σε κομματάκια
  • 1 κουταλιά σιμιγδάλι ψιλό
  • πιπέρι
  • μοσχοκάρυδο
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Πίτες με τυρί
Μέθοδος: Φούρνου
Διατροφή: Χορτοφαγική
Περιέχει: Τυριά , Γιαούρτι , Αβγά , Γάλα
Φτιάχνει: 1 ταψάκι 30 εκ.
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

Φύλλο
  1. Ανακατέψτε τα υλικά και προσθέτωντας ακόμη αλεύρι αν χρειαστεί, ζυμώστε τη ζύμη
  2. Πρέπει να έχουμε μια ζύμη μαλακή κι αφράτη
  3. Σκεπάστε το μπωλ κι αφήστε τη ζύμη 30 λεπτά στο ψυγείο
  4. Χωρίστε τη ζύμη σε 2 μπάλες. Το φύλλο της βάσης να ναι μεγαλύτερο
  5. Ανοίξτε τα φύλλα και στρώστε το μεγαλύτερο στον πάτο λαδωμένου ταψιού, να πάει και στα τοιχώματα
Γέμιση
  1. Ανακατέψτε τα υλικά σε μπωλ κι απλώστε ομοιόμορφα στην επιφάνεια του φύλλου
  2. Σκεπάστε με το πάνω φύλλο και τυλίξτε τα φυλλαράκια στα τοιχώματα προς τα μέσα
  3. Χαράξτε την πίτα επιφανειακά
  4. Αλείψτε καλά με ελαιόλαδο και ραντίστε με νερό
  5. Αν θέλετε πασπαλίστε με σουσάμι (στη φωτογραφία δεν έχω βάλει, αλλά το χω δοκιμάσει και είναι ωραίο)
  6. Ψήστε σε φούρνο 200 βαθμών στο πρώτο ράφι να ροδίσει η επιφάνεια

Λίγα μυστικά ακόμα

Το φύλλο γίνεται τέλειο. Θα το καταλάβετε μόλις θα αρχίσετε να ζυμώνετε το ζυμαράκι. Θα χρειαστείτε αρκετό ακόμη αλεύρι για το άνοιγμα των φύλλων. Όταν βάλλετε το πάνω φύλλο, σκουπίστε το καλά να μην μείνουν υπολείμματα από αλεύρι. Καλή επιτυχία!

Σχετικές συνταγές

    26 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από NTINA, 31-1-08  
    Πεταλουδιτσα μου ,ειναι το φυλλο κουρου?
    Να την κανω και τυροπιτακια ατομικα ?
    Το εχεις γεμισει αυτο το φυλλο με πρασο ?
    #
    Σχόλιο από ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑ, 31-1-08  
    Oχι δεν ειναι κουρου. Ναι κανε και ατομικα. Αν θες μπορεις να βαλεις και οτι αλλο τυρι θελεις..και πρασο. Εγω δεν εχω στανταρ υλικα στις πιτες..οτι μου ρθει κι οτι εχω εκεινη τη στιγμη. Το φυλλο ειναι μαλακο και νοστιμο. Αν θες αλειφεις την επιφανεια με αραιωμενο κροκαδι αντι για λαδι.
    #
    Σχόλιο από Athanasia, 31-1-08  
    Άμα είναι μαλακό θα το δοκιμάσω κι εγώ!
    Στον άντρα μου αρέσουν τα σκληρά/τραγανά (ξέρεις, που βάζουμε και λίγο ξίδι για να'ναι πολύ τραγανά) αλλά εγώ τρελαίνομαι για μαλακά!!!
    #
    Σχόλιο από ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑ, 31-1-08  
    Ναι, δοκιμασε τη!Ειναι νοστιμοτατη!
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 19-2-08  
    Τα πιρουνάκια είναι για τη ζύμη. Πραγματικά πολύ νόστιμη ζύμη, μαλακή, εξαιρετικά εύκολη στο φτιάξιμο αλλά και στο πλάσιμο. Ανοίγει σε δευτερόλεπτα.
    Ο γιός μου συγκεκριμένα είπε πως είναι το πιο νόστιμο πράγμα που έχει φάει ποτέ! (και τσάκισε όλα τα διακοσμητικά που είχα φτιάξει πάνω στην πίτα από το ζυμαράκι που περίσσεψε)
    #
    Σχόλιο από ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑ, 19-2-08  
    Μπράβο, πολύ χάρηκα!
    #
    Σχόλιο από Athanasia, 21-2-08  
    Έφτιαξα χθες τη ζύμη και έκανα διάφορα πιτάκια (τυροπιτάκια, πρασοπιτάκια, ζαμπονοκασεροπιτάκια). Δε μοιάζει με φύλλο πίτας (όπως π.χ. το χωριάτικο ή η σφολιάτα), είναι πιο ψωμένια ζύμη και θυμίζει κουρού (η κουρού έχει και αυγό μέσα και διαφέρει λιγάκι) και τελικά η γνώμη μου είναι ότι είναι θαυμάσια μαλακιά ζύμη (αλλά όχι νιανιά, ίσα ίσα ευχάριστα μαλακιά) ιδανική για πιτάκια.
    Στις μεγάλες πίτες θα εξακολουθήσω να χρησιμοποιώ το κλασικό χωριάτικο φύλλο, αλλά τα πιτάκια ήταν θαύμα! Οι εργάτες στην οικοδομή τα εξαφάνισαν με επαίνους!!!
    #
    Σχόλιο από FILITSA, 11-4-08  
    Πεταλουδίτσα πολύ ωραίο το φύλλο σου,και εξαιρετικά εύκολο και στο ζύμωμα και στο άνοιγμα.Μπράβο!
    #
    Σχόλιο από ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑ, 14-4-08  
    Μια παραλλαγη της γεμισης ειναι να προσθεσετε 1 κολοκυθακι τριμμενο με 1 χουφτα μαϊντανο και 1 χουφτα ανηθο!Ειναι πολυ νοστιμο..κατι σαν κολοκυθοτυροπιτα δηλαδη!
    #
    Σχόλιο από λωξαντρα, 14-10-08  
    την εφτιαξα με κασερι αντι για τυρί,ωραια ζυμη και τριφτή!
    μπορω να κανω διπλη δοση για μεγαλυτερο ταψι? θα κανω σπανακοπιτα οπως η mageirisa..
    #
    Σχόλιο από ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑ, 29-10-08  
    Ναι, φυσικα και μπορεις.Χαρηκα που σ αρεσε.Καλη επιτυχια κ στην επομενη!
    #
    Σχόλιο από Dali, 16-3-09  
    Φανταστικη ζυμη! Αν και δεν την εκανα πιτα, αλλα ατομικα πιτακια(με κασερι,λουκανικο και σαλτσα ντοματας), εγιναν τελεια! Καιρο εψαχνα μια ζυμη ευκολη, γρηγορη και πετυχημενη και επιτελους την βρηκα! Χιλια μπραβο!
    #
    Σχόλιο από ΛΙΧΟΥΔΙΑΣΤΟ, 16-9-10  
    πολυ ωραια η ζυμη οσες φορες την εχω φτιαξει μου δινουν συγχαρατηρια και μιλαμε για παλιες νοικοκυρες που φτιαξει πολλα ταψια πιτες!!
    οντως ανοιγει πολυ ευκολα εγω που ειμαι ασχετη τα καταφερνω μια χαρα!
    #
    Σχόλιο από kalamaraki, 26-8-11  
    Μολις την ξεφούρνισα, κατά τα λεγόμενα της κόρης μου "μμμμ μαμαα νόστιμη η πιτα που φιάξαμε!!" Και εφόσον η κορη μου ΔΕΝ τρώει φέτα σε οποιαδήποτε μορφή/παρασκευή....τα 5 αστεράκια ειναι πολύ λιγα!!
    #
    Σχόλιο από milva, 26-8-11  
    Θα ήθελα να σε ρωτήσω πόσα φύλλα ανοίγεις με αυτή τη δόση ζύμης;Η πίτα αυτή έχει μόνο 2 φύλλα ή περισσότερα; Άν είναι όντως μόνο 2 τότε σίγουρα είναι και πανεύκολη.
    #
    Σχόλιο από maro87, 12-11-11  
    Γεια χαρα...Συγχαρητήρια για τη συνταγή σου...θα ήθελα να ρωτήσω...Η γέμιση μου φαίνεται λίγη για τι ποσότητα μιλάμε;;
    Αν διπλασιάσω τα υλικά θα βγει σωστά το φύλλο ή να διπλασιάσω μόνο τη γέμιση;; Αν γίνεται ας μου απαντήσει κάποιος!!!
    #
    Σχόλιο από ANGOLINA, 13-11-11  
    maro87 μόλις την έφτιαξα. Τα υλικά της συνταγής μου βγήκαν για ταψάκι 26εκ.
    #
    Σχόλιο από ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑ, 30-11-11  
    ΜΑΡΩ ΓΙΑ 30ΑΡΙ ΤΑΨΙ ΕΙΝΑΙ..ΑΝ ΤΑ ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΕΜΙΣΗΣ,ΠΡΕΠΕΙ Ν ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΕΙΣ Κ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΓΙΑ Ν ΜΠΕΙ ΣΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΤΑΨΙ
    #
    Σχόλιο από ANGOLINA, 3-12-11  
    Το φύλλο είναι πολύ καλό όσο για το ταψί έχεις δίκιο πεταλουδίτσα γιατί στο 26αρι η γέμιση ήταν πολύ.
    #
    Σχόλιο από λεμοναδα, 9-1-12  
    Πολύ ωραία πιτούλα, άρεσε σε όλους πολύ!
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    17 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από Athanasia, 31-1-08  
    Άμα είναι μαλακό θα το δοκιμάσω κι εγώ!
    Στον άντρα μου αρέσουν τα σκληρά/τραγανά (ξέρεις, που βάζουμε και λίγο ξίδι για να'ναι πολύ τραγανά) αλλά εγώ τρελαίνομαι για μαλακά!!!
    #
    Σχόλιο από ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑ, 31-1-08  
    Ναι, δοκιμασε τη!Ειναι νοστιμοτατη!
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 19-2-08  
    Τα πιρουνάκια είναι για τη ζύμη. Πραγματικά πολύ νόστιμη ζύμη, μαλακή, εξαιρετικά εύκολη στο φτιάξιμο αλλά και στο πλάσιμο. Ανοίγει σε δευτερόλεπτα.
    Ο γιός μου συγκεκριμένα είπε πως είναι το πιο νόστιμο πράγμα που έχει φάει ποτέ! (και τσάκισε όλα τα διακοσμητικά που είχα φτιάξει πάνω στην πίτα από το ζυμαράκι που περίσσεψε)
    #
    Σχόλιο από ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑ, 19-2-08  
    Μπράβο, πολύ χάρηκα!
    #
    Σχόλιο από Athanasia, 21-2-08  
    Έφτιαξα χθες τη ζύμη και έκανα διάφορα πιτάκια (τυροπιτάκια, πρασοπιτάκια, ζαμπονοκασεροπιτάκια). Δε μοιάζει με φύλλο πίτας (όπως π.χ. το χωριάτικο ή η σφολιάτα), είναι πιο ψωμένια ζύμη και θυμίζει κουρού (η κουρού έχει και αυγό μέσα και διαφέρει λιγάκι) και τελικά η γνώμη μου είναι ότι είναι θαυμάσια μαλακιά ζύμη (αλλά όχι νιανιά, ίσα ίσα ευχάριστα μαλακιά) ιδανική για πιτάκια.
    Στις μεγάλες πίτες θα εξακολουθήσω να χρησιμοποιώ το κλασικό χωριάτικο φύλλο, αλλά τα πιτάκια ήταν θαύμα! Οι εργάτες στην οικοδομή τα εξαφάνισαν με επαίνους!!!
    #
    Σχόλιο από FILITSA, 11-4-08  
    Πεταλουδίτσα πολύ ωραίο το φύλλο σου,και εξαιρετικά εύκολο και στο ζύμωμα και στο άνοιγμα.Μπράβο!
    #
    Σχόλιο από Dali, 16-3-09  
    Φανταστικη ζυμη! Αν και δεν την εκανα πιτα, αλλα ατομικα πιτακια(με κασερι,λουκανικο και σαλτσα ντοματας), εγιναν τελεια! Καιρο εψαχνα μια ζυμη ευκολη, γρηγορη και πετυχημενη και επιτελους την βρηκα! Χιλια μπραβο!
    #
    Σχόλιο από ΛΙΧΟΥΔΙΑΣΤΟ, 16-9-10  
    πολυ ωραια η ζυμη οσες φορες την εχω φτιαξει μου δινουν συγχαρατηρια και μιλαμε για παλιες νοικοκυρες που φτιαξει πολλα ταψια πιτες!!
    οντως ανοιγει πολυ ευκολα εγω που ειμαι ασχετη τα καταφερνω μια χαρα!
    #
    Σχόλιο από kalamaraki, 26-8-11  
    Μολις την ξεφούρνισα, κατά τα λεγόμενα της κόρης μου "μμμμ μαμαα νόστιμη η πιτα που φιάξαμε!!" Και εφόσον η κορη μου ΔΕΝ τρώει φέτα σε οποιαδήποτε μορφή/παρασκευή....τα 5 αστεράκια ειναι πολύ λιγα!!
    #
    Σχόλιο από ANGOLINA, 13-11-11  
    maro87 μόλις την έφτιαξα. Τα υλικά της συνταγής μου βγήκαν για ταψάκι 26εκ.
    #
    Σχόλιο από ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑ, 30-11-11  
    ΜΑΡΩ ΓΙΑ 30ΑΡΙ ΤΑΨΙ ΕΙΝΑΙ..ΑΝ ΤΑ ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΕΜΙΣΗΣ,ΠΡΕΠΕΙ Ν ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΕΙΣ Κ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΓΙΑ Ν ΜΠΕΙ ΣΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΤΑΨΙ
    #
    Σχόλιο από ANGOLINA, 3-12-11  
    Το φύλλο είναι πολύ καλό όσο για το ταψί έχεις δίκιο πεταλουδίτσα γιατί στο 26αρι η γέμιση ήταν πολύ.
    #
    Σχόλιο από λεμοναδα, 9-1-12  
    Πολύ ωραία πιτούλα, άρεσε σε όλους πολύ!
    #
    Σχόλιο από Aggiolina, 18-10-12  
    Φοβερό φύλλο! Τη γέμισα διαφορετικά ελλείψει υλικών, και έτσι δοκίμασα μόνο το φύλλο. Πραγματικά πολύ καλό!
    #
    Σχόλιο από ofisofi, 17-2-13  
    #
    Σχόλιο από efi.far, 28-10-13  
    #
    Σχόλιο από maria dok, 20-5-14  
    polu wraio to fullo afrato kai malako kai eukolo sto anoigma.

    7 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από NTINA, 31-1-08  
    Πεταλουδιτσα μου ,ειναι το φυλλο κουρου?
    Να την κανω και τυροπιτακια ατομικα ?
    Το εχεις γεμισει αυτο το φυλλο με πρασο ?
    #
    Σχόλιο από ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑ, 31-1-08  
    Oχι δεν ειναι κουρου. Ναι κανε και ατομικα. Αν θες μπορεις να βαλεις και οτι αλλο τυρι θελεις..και πρασο. Εγω δεν εχω στανταρ υλικα στις πιτες..οτι μου ρθει κι οτι εχω εκεινη τη στιγμη. Το φυλλο ειναι μαλακο και νοστιμο. Αν θες αλειφεις την επιφανεια με αραιωμενο κροκαδι αντι για λαδι.
    #
    Σχόλιο από λωξαντρα, 14-10-08  
    την εφτιαξα με κασερι αντι για τυρί,ωραια ζυμη και τριφτή!
    μπορω να κανω διπλη δοση για μεγαλυτερο ταψι? θα κανω σπανακοπιτα οπως η mageirisa..
    #
    Σχόλιο από ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑ, 29-10-08  
    Ναι, φυσικα και μπορεις.Χαρηκα που σ αρεσε.Καλη επιτυχια κ στην επομενη!
    #
    Σχόλιο από milva, 26-8-11  
    Θα ήθελα να σε ρωτήσω πόσα φύλλα ανοίγεις με αυτή τη δόση ζύμης;Η πίτα αυτή έχει μόνο 2 φύλλα ή περισσότερα; Άν είναι όντως μόνο 2 τότε σίγουρα είναι και πανεύκολη.
    #
    Σχόλιο από maro87, 12-11-11  
    Γεια χαρα...Συγχαρητήρια για τη συνταγή σου...θα ήθελα να ρωτήσω...Η γέμιση μου φαίνεται λίγη για τι ποσότητα μιλάμε;;
    Αν διπλασιάσω τα υλικά θα βγει σωστά το φύλλο ή να διπλασιάσω μόνο τη γέμιση;; Αν γίνεται ας μου απαντήσει κάποιος!!!
    #
    Σχόλιο από ofisofi, 17-2-13  
    Πολύ εύκολη η ζύμη και πολύ ωραία!! Μου βγήκε λίγο στεγνή η πίτα απ'έξω..Μήπως πρέπει να βάλουμε λίγο αυγό απο πάνω αντί για ελαιόλαδο?? Πόση ώρα ψήνουμε στο φούρνο?

    2 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑ, 14-4-08  
    Μια παραλλαγη της γεμισης ειναι να προσθεσετε 1 κολοκυθακι τριμμενο με 1 χουφτα μαϊντανο και 1 χουφτα ανηθο!Ειναι πολυ νοστιμο..κατι σαν κολοκυθοτυροπιτα δηλαδη!
    #
    Σχόλιο από ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑ, 24-1-13  
    δοκιμαστε να προσθεσετε στη γεμιση γιαουρτι και 1 κοκκινη πιπερια Φλωρινης σε μικρα κομματακια...

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Κάνοντας την πίτα σας... ζωγραφιά!
    Οι πίτες είναι ένα ελληνικό ορεκτικό (ή και κυρ...
    Ασφαλή νωπά αυγά
    Βρείτε εδώ χρήσιμες πληροφορίες για το πώς μπορ...
    Τα αυγά στην κουζίνα μας
    Τελικά; Είναι το μέγεθος που μετράει ή είναι η ...
    Η συντήρηση των αυγών
    Βρείτε εδώ χρήσιμες πληροφορίες για τα αυγά, πό...
    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Πίτες/Τάρτες κτλ
    Ένα βιβλίο 39 αγαπημένων συνταγών, του/της kalamaraki
    Πίτες
    Ένα βιβλίο 71 αγαπημένων συνταγών, του/της elenikolas
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 63 αγαπημένων συνταγών, του/της helen2679
    πιτες
    Ένα βιβλίο 156 αγαπημένων συνταγών, του/της toniadimitropoulou
    ΠΙΤΕΣ-ΤΑΡΤΕΣ
    Ένα βιβλίο 89 αγαπημένων συνταγών, του/της VIVIΚΑ