Ιμάμ-μπαϊλντί

Bαθμολογία: 4.65
       
 
20 ψήφοι
evdoba, 22.08.08

Περιγραφή

Ας κάνουμε ένα κλασσικά φαγητό, νηστίσιμο, γευστικό, καλοκαιρινό. Ιμαμ-μπαϊλντί με τον παλιό τρόπο. Όπως το έκανε η γιαγιά μου και η μαμά μου. Ελαφρύ γιατί δεν χρειάζεται να τηγανίσουμε τις μελιτζάνες.

Ιμάμ-μπαϊλντί

Τι χρειαζόμαστε:

  • 6 τσακώνικες μελιτζάνες μέτριες (τις μακρουλές)
  • 4-5 μέτρια κρεμμύδια
  • ντομάτες: 4 μέτριες σαλάτας και 3 ντομάτες για σάλτσα
  • μισό ματσάκι μαϊντανό
  • 4-5 σκελίδες σκόρδο
  • αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, λίγο μοσχοκάρυδο
  • 1 κουτ. σούπας κοφτή ζάχαρη
  • λίγο κανέλα και ελάχιστο (στη μύτη του κουτ.τσαγιού) γαρύφαλλο
  • Ελαιόλαδο για τη γέμιση και λίγο για το τέλος στο ταψί
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Λαδερά
Δυσκολία: Με φωτο
Κόστος:
(3 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(3 ψήφοι)
Προετοιμασία: 47' (3 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 77' (3 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

Βήμα 1
1) Παίρνουμε τις μελιτζάνες και αφαιρούμε το κοτσάνι με τα φυλλαράκια και τις πλένουμε. Αφαιρούμε 4 λωρίδες φλούδας ώστε να μείνουν 4 λωρίδες με φλούδα και 4 λωρίδες σάρκα εναλλάξ.
Βήμα 2
2) Χαράζουμε τις μελιτζάνες κατα μήκος στο τμήμα τις σάρκας μέχρι την άλλη μεριά. Δημιουργούνται 4 ανοίγματα.
Βήμα 3
3) Αλατίζουμε καλά μέσα στα ανοίγματα και γύρω από την μελιτζάνα και αφήνουμε περίπου 15-20 λεπτά.
Βήμα 4
4) Πλένουμε, κομματιάζουμε ντομάτες, κρεμμύδια, σκόρδα και τα περνάμε από το μούλτι ή τον τρίφτη. Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό. Προσθέτουμε αλάτι, ρίγανη, ζάχαρη, κανέλα, γαρύφαλλο, ελαιόλαδο και ανακατεύουμε. Έτοιμη η γέμιση.
Βήμα 5
5) Αφήνουμε τις μελιτζάνες για 20 λεπτά και μετά τις ξεπλένουμε καλά και τις πιέζουμε να φύγουν τα υγρά. Βάζουμε τις μελιτζάνες σε ένα μπωλ και ρίχνουμε μια μπυρίτσα! Τις κάνει πιο μαλακές αλλά και αφράτες μετά το ψήσιμο.
Βήμα 6
6) Τις αφήνουμε περίπου 15 λεπτά και μετά αρχίζουμε να τις γεμίζουμε. Βάζουμε αρκετή γέμιση και στα 4 ανοίγματα της μελιτζάνας.
Βήμα 7
7) Τις βάζουμε στο ταψί και περιχύνουμε λίγο ελαιόλαδο. Τις ψήνουμε στην αρχή σε δυνατό φούρνο μετά σε μέτριο 175 βαθμούς C περίπου 1,5 ώρα (ανάλογα με το φούρνο) μέχρι να ροδίσουν και να χυλώσουν!

Λίγα μυστικά ακόμα

Μπορούμε να πασπαλίσουμε με τυριά της αρεσκείας μας προς το τέλος του ψησίματος.

Διατροφή χωρίς γλουτένη

Για να γίνει η συνταγή ασφαλής για αυτούς που ακολουθούν διατροφή χωρίς γλουτένη κάντε τα εξής:

  • ελέγξτε τα μπαχαρικά.

Σχετικές συνταγές

    29 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από ansou, 29-8-08  
    Παντα τις εκανα ετσι αλλα χωρις την κανελλα και τη...μπυριτσα!!!καλο κολπο αυτη η τελευταια!!!συνηθως χωνω ενα μακροστενο κομματι κιτρινου τυριου-ρεγκατο κυριως- σε καθε μια μελιτζανα , σχετικα βαθια για να μην ξεραθει.και σχεδον παντα γεμιζω τα κενα στο ταψι με πατατουλες κυδωνατες .
    #
    Σχόλιο από melitzana, 14-3-09  
    Την μπυρίτσα..... την χρησιμοποιούμε στην σάλτσα μετά ή την πετάμε?
    #
    Σχόλιο από evdoba, 16-3-09  
    melitzana, δεν είναι απαραίτητο, αλλά μπορείς να το κάνεις! :-)
    #
    Σχόλιο από athanasios, 29-5-09  
    Τόσο η συνταγή όσο και η περιγραφή σου με τις φωτογραφίες...άψογα!!!
    Καλό το κόλπο με την μπύρα..θα το δοκιμάσω, σε ευχαριστώ πολύ!
    #
    Σχόλιο από Ρηνιώ, 7-8-09  
    Ωραίο φαγητό, εγώ το έφτιαξα σήμερα πρώτη φορά αλλά το έχω φάει άπειρες απ'τα χεράκια της μαμάς μου. Τόσο αυτή όσο κι εγώ βάζουμε λιγότερο κρεμμύδι και σκόρδο κι επίσης τσιγαρίζουμε λίγο πρώτα τη γέμιση.
    #
    Σχόλιο από golfo, 7-8-09  
    Απο τα αγαπημενα μου φαγητα!η μελιτζανα ειναι ολα τα λεφτα!
    5 πηρουνακια γιατι το αξιζει1
    #
    Σχόλιο από evdoba, 10-8-09  
    Και είναι και στην εποχή τους οι μελιτζάνες τώρα για αυτό το καλοκαιρινό φαγητό! :-)
    #
    Σχόλιο από ΣΩΤΗΡΟΥΛΑ, 11-10-09  
    Θεσπέσια συνταγή! Μου είχε περισέψει γέμιση γιατί οι μελιτζάνες μου ήταν μικρές και έκανα μόνο μια σκισμή. Την έριξα πάνω από τις μελιτζάνες με λίγο ελαιόλαδο
    #
    Σχόλιο από agapo, 5-3-10  
    ερωτηση:οταν τις χαρασω στα 4 σημεια η γεμιση δεν βγαινει στο ταψι???(μη με κοροιδεψετε ετσι?)
    #
    Σχόλιο από evdoba, 8-3-10  
    agapo, όταν το γεμίζεις κρατάς τη μελιτζάνα στη χούφτα σου. Μετά καθώς το βάζεις στο ταψί θα τρέξει λίγο το ζουμί της ντομάτας. Η γέμιση όμως μένει μέσα.
    #
    Σχόλιο από ace, 25-6-10  
    #
    Σχόλιο από alexandra iliadi, 23-7-10  
    #
    Σχόλιο από stroumfisma, 19-1-11  
    Χαζή ερώτηση αλλά μπορείτε να μου πείτε πόσα άτομα τρώνε από αυτή την ποσότητα? κ το καλυτερό για συνοδεία είναι πατάτες έτσι?
    #
    Σχόλιο από evdoba, 19-1-11  
    stroumfisma, μπορούν να γίνουν 6 μερίδες αν υπάρχει συνοδεία πατάτας αλλιώς και 3 μερίδες γίνονται. Ανάλογα με την όρεξη!!
    #
    Σχόλιο από pariss, 26-1-11  
    #
    Σχόλιο από nefelangel, 5-4-11  
    Το τελειότερο ιμάμ!!!
    #
    Σχόλιο από θάλασσα, 6-4-11  
    Πολύ νόστιμες γίνονται! Εγώ τις έκανα κλειστές (σαν παπουτσάκι) και έβαλα και λίγη ψιλοκομμένη κόκκινη πιπεριά που μου αρέσει.
    #
    Σχόλιο από golfo, 30-7-11  
    επειδη την εχω βαθμολογησει παλια το μονο που θελω να γραψω ειναι οτι προσθεσα και λιγο ρυζακι καρολινα.ευχαριστω
    #
    Σχόλιο από ΝΤΙΝΑΘΗΒΑ, 9-8-11  
    Πολύ νόστιμο φαγητό.Ενα θα σου πω με την πρώτη μπουκιά ο άντρας μου άρχισε να μουκγρίζει.Ευχαριστούμε!!!
    #
    Σχόλιο από tziniant, 4-9-11  
    ευχαριστουμε για την υποσημειωση χωρις γλουτενη,συνεχιστε ειναι πολυ χρησιμο
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    28 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από ansou, 29-8-08  
    Παντα τις εκανα ετσι αλλα χωρις την κανελλα και τη...μπυριτσα!!!καλο κολπο αυτη η τελευταια!!!συνηθως χωνω ενα μακροστενο κομματι κιτρινου τυριου-ρεγκατο κυριως- σε καθε μια μελιτζανα , σχετικα βαθια για να μην ξεραθει.και σχεδον παντα γεμιζω τα κενα στο ταψι με πατατουλες κυδωνατες .
    #
    Σχόλιο από melitzana, 14-3-09  
    Την μπυρίτσα..... την χρησιμοποιούμε στην σάλτσα μετά ή την πετάμε?
    #
    Σχόλιο από evdoba, 16-3-09  
    melitzana, δεν είναι απαραίτητο, αλλά μπορείς να το κάνεις! :-)
    #
    Σχόλιο από athanasios, 29-5-09  
    Τόσο η συνταγή όσο και η περιγραφή σου με τις φωτογραφίες...άψογα!!!
    Καλό το κόλπο με την μπύρα..θα το δοκιμάσω, σε ευχαριστώ πολύ!
    #
    Σχόλιο από Ρηνιώ, 7-8-09  
    Ωραίο φαγητό, εγώ το έφτιαξα σήμερα πρώτη φορά αλλά το έχω φάει άπειρες απ'τα χεράκια της μαμάς μου. Τόσο αυτή όσο κι εγώ βάζουμε λιγότερο κρεμμύδι και σκόρδο κι επίσης τσιγαρίζουμε λίγο πρώτα τη γέμιση.
    #
    Σχόλιο από golfo, 7-8-09  
    Απο τα αγαπημενα μου φαγητα!η μελιτζανα ειναι ολα τα λεφτα!
    5 πηρουνακια γιατι το αξιζει1
    #
    Σχόλιο από evdoba, 10-8-09  
    Και είναι και στην εποχή τους οι μελιτζάνες τώρα για αυτό το καλοκαιρινό φαγητό! :-)
    #
    Σχόλιο από ΣΩΤΗΡΟΥΛΑ, 11-10-09  
    Θεσπέσια συνταγή! Μου είχε περισέψει γέμιση γιατί οι μελιτζάνες μου ήταν μικρές και έκανα μόνο μια σκισμή. Την έριξα πάνω από τις μελιτζάνες με λίγο ελαιόλαδο
    #
    Σχόλιο από agapo, 5-3-10  
    ερωτηση:οταν τις χαρασω στα 4 σημεια η γεμιση δεν βγαινει στο ταψι???(μη με κοροιδεψετε ετσι?)
    #
    Σχόλιο από evdoba, 8-3-10  
    agapo, όταν το γεμίζεις κρατάς τη μελιτζάνα στη χούφτα σου. Μετά καθώς το βάζεις στο ταψί θα τρέξει λίγο το ζουμί της ντομάτας. Η γέμιση όμως μένει μέσα.
    #
    Σχόλιο από ace, 25-6-10  
    #
    Σχόλιο από alexandra iliadi, 23-7-10  
    #
    Σχόλιο από evdoba, 19-1-11  
    stroumfisma, μπορούν να γίνουν 6 μερίδες αν υπάρχει συνοδεία πατάτας αλλιώς και 3 μερίδες γίνονται. Ανάλογα με την όρεξη!!
    #
    Σχόλιο από pariss, 26-1-11  
    #
    Σχόλιο από nefelangel, 5-4-11  
    Το τελειότερο ιμάμ!!!
    #
    Σχόλιο από θάλασσα, 6-4-11  
    Πολύ νόστιμες γίνονται! Εγώ τις έκανα κλειστές (σαν παπουτσάκι) και έβαλα και λίγη ψιλοκομμένη κόκκινη πιπεριά που μου αρέσει.
    #
    Σχόλιο από golfo, 30-7-11  
    επειδη την εχω βαθμολογησει παλια το μονο που θελω να γραψω ειναι οτι προσθεσα και λιγο ρυζακι καρολινα.ευχαριστω
    #
    Σχόλιο από ΝΤΙΝΑΘΗΒΑ, 9-8-11  
    Πολύ νόστιμο φαγητό.Ενα θα σου πω με την πρώτη μπουκιά ο άντρας μου άρχισε να μουκγρίζει.Ευχαριστούμε!!!
    #
    Σχόλιο από tziniant, 4-9-11  
    ευχαριστουμε για την υποσημειωση χωρις γλουτενη,συνεχιστε ειναι πολυ χρησιμο
    #
    Σχόλιο από somi085, 30-10-11  
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    1 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από stroumfisma, 19-1-11  
    Χαζή ερώτηση αλλά μπορείτε να μου πείτε πόσα άτομα τρώνε από αυτή την ποσότητα? κ το καλυτερό για συνοδεία είναι πατάτες έτσι?

    0 Παραλλαγές

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Διατροφή χωρίς γλουτένη: οδηγός συστατικών
    Εμφανίστηκε η κοιλιοκάκη στη ζωή μας; Είναι απαραί...
    Διατροφή χωρίς γλουτένη
    Η γλουτένη είναι συστατικό των δημητριακών (σιτ...
    Μελιτζάνα: κυρά και αρχόντισσα
    Ας ξανασυστηθούμε: το επιστημονικό της όνομα εί...
    Νηστείες
    Η νηστεία, πέρα από τη θρησκευτική της σημασία,...
    Βιταμίνες Α' μέρος
    Οι βιταμίνες είναι μη θερμιδικές ουσίες, ο...

    Σχετικές οδηγίες

    Μελιτζάνες στον καταψύκτη
    Προστέθηκε από thomaei
    5
           
           
    (10)

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 48 αγαπημένων συνταγών, του/της maribovali
    Λαδερα
    Ένα βιβλίο 22 αγαπημένων συνταγών, του/της λαλαλαλα
    Λαχανικά
    Ένα βιβλίο 37 αγαπημένων συνταγών, του/της Kristallenia1
    ΕΦΗ ΛΑΔΕΡΑ
    Ένα βιβλίο 39 αγαπημένων συνταγών, του/της efh_dimitris
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 12 αγαπημένων συνταγών, του/της evadam44