κύρια φωτογραφία συνταγής Καλαθάκια με μελιτζανοσαλάτα
Athanasia
Athanasia @cook_8449452

Ορεκτικό με εντυπωσιακή εμφάνιση!

Λίγα μυστικά ακόμα

Αντί για χταπόδι έβαλα μια φορά λίγο μαγειρευτό λεμονάτο καλαμάρι. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτοιμο χταπόδι ή καλαμάρι, αρκεί να μην είναι κοκκινιστό (όπως π.χ. σε αρκετές κονσέρβες)

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

12 καλαθάκια
  1. ΖΥΜΗ
  2. 1/2 ποτήρι χλιαρό νερό
  3. 1 κ.γ. ξίδι
  4. 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  5. 1 πρέζα αλάτι
  6. 1 πρέζα κύμινο
  7. λίγο πιπέρι
  8. αλεύρι όσο πάρει
  9. ΜΕΛΙΤΖΑΝΟΣΑΛΑΤΑ ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΗ
  10. 3 μελιτζάνες φλάσκες
  11. 1 πράσινη πιπεριά
  12. 1 σκελίδα σκόρδο
  13. αλάτι-πιπέρι
  14. λίγο ξίδι
  15. 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
  16. ΑΠΟ ΠΑΝΩ

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Ρίχνουμε τα υλικά της ζύμης σε λεκανίτσα (το αλεύρι λίγο λίγο) και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει λεία και ελαστική ζύμη.

  2. 2

    Την πλάθουμε σε μπάλα, τη σκεπάζουμε με μεμβράνη ή πετσέτα και την αφήνουμε να σταθεί για ~1 ώρα.

  3. 3

    Ψήνουμε τις μελιτζάνες στα κάρβουνα ή στις εστίες γκαζιού (άφοβα πάνω στις σχαρίτσες τους) γυρίζοντάς τους πλευρά. Γίνονται σε μερικά λεπτά και είναι αυθεντικές έτσι!

  4. 4

    Αν δεν έχουμε κάρβουνα ή γκάζι, τις ψήνουμε στο φούρνο εναλλακτικά (στους 200C για 45-50').

  5. 5

    Σε σχάρα ή στο φούρνο μαζί με τις μελιτζάνες ψήνουμε και τις πιπεριές, κομμένες σε χοντρά κομμάτια (ξεσποριασμένες). Γίνονται πιο γρήγορα από τις μελιτζάνες, προσέξτε τις.

  6. 6

    Τις πιπεριές τις κόβουμε κομματάκια, τις μελιτζάνες τις ξεφλουδίζουμε (να μην κρυώσουν πολύ) και τις λιώνουμε με το πιρούνι.

  7. 7

    Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και ανακατεύουμε όλα τα υλικά (μελιτζάνες-πιπεριές-σκόρδο μαζί με αλατοπίπερο, ξίδι και ελαιόλαδο).

  8. 8

    Βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει.

  9. 9

    Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο και κόβουμε με κουπ-πατ (ή μεγάλο ποτήρι) κάπως μεγάλα στρογγυλά κομμάτια.

  10. 10

    Παίρνουμε μια "μαφινιέρα" (ταψί με υποδοχές για κεκάκια-μάφινς) των 12 τμχ και τη βάζουμε από την ανάποδη, βουτυρώνουμε ελαφρά και τοποθετούμε ένα φυλλαράκι πάνω από κάθε θήκη, πατώντας καλά να πάρει το σχήμα της.

  11. 11

    Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 200C μέχρι να ροδίσουν (~15'), βγάζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν λιγάκι.

  12. 12

    Ξεφορμάρουμε και γεμίζουμε το κάθε καλαθάκι με λίγη μελιτζανοσαλάτα, πασπαλίζοντας από πάνω με τα υλικά της α' ή β' επιλογής.

  13. 13

    Σερβίρουμε αμέσως. Αν περισσέψουν και τα κρατήσετε στο ψυγείο, να ξέρετε ότι θα μουλιάσει λιγάκι ο πάτος.

Αντιδράσεις

Σχόλια (9)

NTINA
NTINA @cook_8528225
Την εφτιαξα ,στη γιορτη του καλου μου και εκλεψε τη παρασταση .

Από

Athanasia
Athanasia @cook_8449452
στις