Καλαθάκια με μελιτζανοσαλάτα
Ορεκτικό με εντυπωσιακή εμφάνιση!
Λίγα μυστικά ακόμα
Αντί για χταπόδι έβαλα μια φορά λίγο μαγειρευτό λεμονάτο καλαμάρι. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτοιμο χταπόδι ή καλαμάρι, αρκεί να μην είναι κοκκινιστό (όπως π.χ. σε αρκετές κονσέρβες)
Υλικά
-
ΖΥΜΗ
-
1/2 ποτήρι χλιαρό νερό
-
1 κ.γ. ξίδι
-
1 κ.σ. ελαιόλαδο
-
1 πρέζα αλάτι
-
1 πρέζα κύμινο
-
λίγο πιπέρι
-
αλεύρι όσο πάρει
-
ΜΕΛΙΤΖΑΝΟΣΑΛΑΤΑ ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΗ
-
3 μελιτζάνες φλάσκες
-
1 πράσινη πιπεριά
-
1 σκελίδα σκόρδο
-
αλάτι-πιπέρι
-
λίγο ξίδι
-
2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
-
ΑΠΟ ΠΑΝΩ
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Ρίχνουμε τα υλικά της ζύμης σε λεκανίτσα (το αλεύρι λίγο λίγο) και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει λεία και ελαστική ζύμη.
-
2
Την πλάθουμε σε μπάλα, τη σκεπάζουμε με μεμβράνη ή πετσέτα και την αφήνουμε να σταθεί για ~1 ώρα.
-
3
Ψήνουμε τις μελιτζάνες στα κάρβουνα ή στις εστίες γκαζιού (άφοβα πάνω στις σχαρίτσες τους) γυρίζοντάς τους πλευρά. Γίνονται σε μερικά λεπτά και είναι αυθεντικές έτσι!
-
4
Αν δεν έχουμε κάρβουνα ή γκάζι, τις ψήνουμε στο φούρνο εναλλακτικά (στους 200C για 45-50').
-
5
Σε σχάρα ή στο φούρνο μαζί με τις μελιτζάνες ψήνουμε και τις πιπεριές, κομμένες σε χοντρά κομμάτια (ξεσποριασμένες). Γίνονται πιο γρήγορα από τις μελιτζάνες, προσέξτε τις.
-
6
Τις πιπεριές τις κόβουμε κομματάκια, τις μελιτζάνες τις ξεφλουδίζουμε (να μην κρυώσουν πολύ) και τις λιώνουμε με το πιρούνι.
-
7
Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και ανακατεύουμε όλα τα υλικά (μελιτζάνες-πιπεριές-σκόρδο μαζί με αλατοπίπερο, ξίδι και ελαιόλαδο).
-
8
Βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει.
-
9
Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο και κόβουμε με κουπ-πατ (ή μεγάλο ποτήρι) κάπως μεγάλα στρογγυλά κομμάτια.
-
10
Παίρνουμε μια "μαφινιέρα" (ταψί με υποδοχές για κεκάκια-μάφινς) των 12 τμχ και τη βάζουμε από την ανάποδη, βουτυρώνουμε ελαφρά και τοποθετούμε ένα φυλλαράκι πάνω από κάθε θήκη, πατώντας καλά να πάρει το σχήμα της.
-
11
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 200C μέχρι να ροδίσουν (~15'), βγάζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν λιγάκι.
-
12
Ξεφορμάρουμε και γεμίζουμε το κάθε καλαθάκι με λίγη μελιτζανοσαλάτα, πασπαλίζοντας από πάνω με τα υλικά της α' ή β' επιλογής.
-
13
Σερβίρουμε αμέσως. Αν περισσέψουν και τα κρατήσετε στο ψυγείο, να ξέρετε ότι θα μουλιάσει λιγάκι ο πάτος.
Σχόλια (9)