Κανταϊφι

Bαθμολογία: 4.5263
       
 
19 ψήφοι
nada, 26.11.06
Κανταϊφι
photo: MARA!

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1/2 κιλο κανταιφι
  • 1/2 κιλο χοντροκοπανισμενα καρυδια
  • 1/4 κουπας τριμμενη φρυγανια
  • 3 κουταλακια γλυκου κανελλα.
  • 1 κουταλακι γλυκου κοφτο γαρυφαλλο τριμμενο
  • 1 κουταλακι γλυκου ξυσμα λεμονιου
  • 1/4 κουπας ζαχαρη
  • 500 γραμμαρια περιπου βουτυρο φρεσκο λυωμενο

Για το σιροπι


  • 3.1/2 κουπας ζαχαρη
  • 1/2 κουπα γλυκοζη
  • 2 κουπες νερο
  • 2 ξυλα κανελλας και φλουδα απο ενα λεμονι (οχι ξυσμα)
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Σιροπιαστά γλυκά
Μέθοδος: Φούρνου
Περιέχει: Ξηρούς καρπούς
Φτιάχνει: Περιπου 40 κομματια.
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Σε μπωλ ανακατευουμε ολα τα στερεα υλικα μας.
  2. Ξεδιπλωνουμε το κανταιφι και το κοβουμε σε μηκος περιπου 14 ποντων. Παιρνουμε μια λωριδα στο χερι μας και με τα δακτυλα μας οπου ειναι κολλημενες οι ινες τις ξεκολλαμε. Βαζουμε στην παλαμη μας την λωριδα και στην ακρη της βαζουμε με κουταλακι λιγο απο το μιγμα των καρυδιων. Τυλιγουμε χαλαρα σε ρολο και το βαζουμε σε καλα βουτυρωμενο ταψακι.
  3. Συνεχιζουμε μεχρι να τελειωσουν τα υλικα μας βαζοντας στριμωχτα τα κανταιφια μας, γιατι στο ψησιμο μαζευουν.
  4. Με κουταλι ριχνουμε λιγο-λιγο το λυωμενο βουτυρο πανω στα κανταιφια για να βουτυρωθουν καλα.
  5. Ψηνουμε στους 180 βαθμους σε προθερμασμενο φουρνο για 30-40 λεπτα μεχρι να παρουν χρυσοξανθο χρωμα.
  6. Σε κατσαρολα βαζουμε τα υλικα για το σιροπι και το αφηνουμε 5 λεπτα απο την ωρα που θα αρχισει να βραζει.
  7. Οταν ειναι ετοιμο ψημενο το κανταιφι μας το σιροπιαζουμε ριχνοντας με κουταλι λιγο λιγο το σιροπι να σιροπιαστουν καλα. Καυτο το κανταιφι, καυτο και το σιροπι μας. Αφηνουμε να απορροφησει το σιροπι και δεν καλυπτουμε το ταψι για να ειναι σιροπιασμενο και τραγανο το κανταιφι μας.

Λίγα μυστικά ακόμα

Οση ωρα δουλευουμε εχουμε το κανταιφι που θα χρησιμοποιησουμε καλυμενο με υγρη πετσετα για να μη ξεραθει και μας σπαει.

Σχετικές συνταγές

    23 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από MARA!, 21-7-09  
    Πεντανόστιμο!!!!
    Έβαλα μέσα και ψιλοκομμένο φυστίκι Αιγίνης..Έγινε ανάρπαστο!!
    #
    Σχόλιο από Vai, 4-12-09  
    Όχι πως δεν ήταν καλό..Καλό ήταν αλλάάάά..είχε κάποια θεματάκια...Έτσι που λέει τις θερμοκρασίες κανταιφιού και σιροπιού ήρθε και το ήπιε όλο και δεν έρρεε καθόλου το σιροπάκι..Ακόμα λάσπωσε απο τη μέση και κάτω το κάθε κομμάτι..Επίσης ενώ έβαλα 250γρ. βούτυρο και όχι σχεδόν 500γρ. γιατί μου φάνηκαν υπερβολικά και πάλι ήταν ποοολύύύ λιπαρό και σου έμενε η λιπαρότητα στο στόμα μετά το τέλος κάθε μπουκιάς.Ειδικά τώρα το χειμώνα εννοείται εκτός ψυγείου το κανταίφι νιώθεις στη γλώσσα το πηγμένο βούτυρο...Το ατού όμως που σημείωσα είναι ότι κριτσάνιζε ευχάριστα η κορυφή του κάθε κομματιού απο το βούτυρο προφανώς.Εν τέλει ψάχνω ακόμα το "ιδανικό"κανταίφι!!!!
    #
    Σχόλιο από Vai, 4-12-09  
    Επίσης ξέχασα να αναφέρω ότι μου έμεινε σχεδόν η μισή ποσότητα γέμισης και δεν ξέρω τι να την κάνω...Λάθος αναλογίες και έπρεπε να το φανταστώ γιατί πως μισό κιλό φύλλο κανταίφι να τυλίξει πάνω απο μισό κιλό γέμιση (μέσα η ζάχαρη η φρυγανιά τα μπαχαρικά και 500γρ. καρύδια)??????????????
    #
    Σχόλιο από Ζουζουνελ, 16-2-10  
    #
    Σχόλιο από lenale, 12-3-10  
    Σούπερ τα κανταϊφάκια!!!!Δεν πρόσθεσα ξύσμα λεμονιού και έβαλα γύρω στα 100γρ καρύδια.
    #
    Σχόλιο από erg@, 31-7-10  
    αν και δεν ειχα χρονο να κανω το καταιφι σε ρολακια,αλλα το εκανα σαν πιτα..κατω κ πανω φυλλο κανταιφι κ στην μεση την γεμιση..εγινε πολυ νοστιμο...σιροπακι εκανα το απλο με νερο κ ζαχαρη.ευχαριστουμε για την καλη συνταγη..
    #
    Σχόλιο από MAGEIRISSA, 6-12-10  
    Το έφτιαξα στο τραπέζι που είχα, για τους νηστεύοντες κι έγινε ανάρπαστο!
    Ευχαριστούμε για τη συνταγή!
    #
    Σχόλιο από natasawow, 13-12-10  
    Λία για νηστίσιμο άλλαξες βούτυρο με μαργαρίνη ή λάδι;
    #
    Σχόλιο από paradeisoula, 21-12-10  
    Νόστιμο το κανταϊφι αλλά μάλλον ήταν λάθος οι αναλογίες. Μου περίσεψε η μισή γέμιση.Αν το φτιάξετε να βάλετε λιγότερη γέμιση και λιγότερο βούτυρο (τα μισά απ΄ ότι λέει) ή 1 κιλό κανταϊφι.
    #
    Σχόλιο από tina81, 23-1-11  
    τελεια εγιναν!τα εκανα 3 φορες στις γιορτες!!!!
    #
    Σχόλιο από dtheo, 23-2-11  
    Πολύ καλή η συνταγή, αν και δεν την πέτυχα πρώτη φορά από την άποψη ότι έβαλα λίγη γέμιση σε κάθε κομμάτι, οπότε μου μεινε λίγη στο τέλος...
    #
    Σχόλιο από pinalaki, 25-3-11  
    #
    Σχόλιο από Little Ruth, 5-5-11  
    Όντως περίσσεψε αρκετή γέμιση αλλά δεν το θεωρώ αρνητικό γιατί τίποτα δεν πάει χαμένο. Και βούτυρο έβαλα και γω 250 γρ. και ήταν αρκετά. Το μόνο που θα ήθελε ήταν λίγο παραπάνω σιρόπι, το μισό παραπάνω, ίσα ίσα για να ρέει λίγο. Κατά τ' άλλα πολύ νόστιμο βγήκε, πολύ ωραία συνταγή.
    #
    Σχόλιο από rebeka, 24-10-11  
    Νόστιμο, αλλά...σίγουρα λάθος οι αναλογίες.
    #
    Σχόλιο από nada, 9-11-11  
    Κορίτσια,να εξηγήσω γιατί το κανταίφι σε μερικές δεν πέτυχε.1.τα υλικά της γέμισης είναι σωστά,άν θέλουμε να τρώμε κανταίφι με γέμιση και όχι σχεδόν μόνο τα..."μαλλιά"του κανταιφιού.2.Το βούτυρο είναι στη σωστή ποσότητα,γιατί άν δεν περιβρέξουμε με όλο αυτό το βούτυρο το κανταίφι μας,δεν θα "αδιαβροχοποιηθεί",δεν θα ψηθεί σωστά και στο σιρόπιασμα θα λασπώσει απο κάτω και απο επάνω θα είναι σκληρό-στεγνό.3.Οταν το γλυκό ψηθεί σωστά,με τα σωστά υλικά και σιροπιαστεί όπως πρέπει,ΔΕΝ υπάρχει περίπτωση να "νοιώθεις"το βούτυρο παγωμένο κλπ όταν το τρώμε.
    #
    Σχόλιο από voula24, 23-12-11  
    καταπληκτικη συνταγη!μπραβο!υπεροχη!η μονη αλλαγη που κανα ειναι οτι εβαλα λιγοτερο βουτυρο και στο σιροπι εβαλα 4 μιση ποτηρια νερο κ μισο κιλο ζαχαρη!κ ολα τα υπολοιπα τα τηρησα κατα γραμμα!γινανε πολυ σιροπιαστα!
    #
    Σχόλιο από madame bovary, 11-2-12  
    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ,

    Εχω να ομολογησω πως εκανα εγγραφη για να καταφερω να σχολιασω την συνταγη....Εχω να πω οτι ειναι πραγματικα απεριγραπτη ακομα και οι δικοι μου και κυριως η μητερα μου και η γιαγια μου, χρονια μαγειρισσες και απεριγραπτα γλυκατζουδες, ξετρελαθηκαν με την συγκεκριμμενη συνταγη. Γι'αυτο και βαθμολογω με τα 5 πιρουνακια. Το μον που εχω να αναφερω στους επομενους που θα πειραματιστουν με αυτη την συνταγη, να χρησιμοποιησουν 1 κιλο καταιφι και οχι μισο.. Σ'ευχαριστουμε για την ομορφη συνταγη σου..

    #
    Σχόλιο από stephisp, 26-2-12  
    Καταπληκτικο !! Πρόσθεσα στην γέμιση λίγη μαστίχα χίου και στο σιρόπι λίγο ροδόσταγμα στο τέλοσ!!!!!!
    #
    Σχόλιο από icecream fan, 20-1-13  
    Το εκανα οχι μονο μια φορα, βεβαια με μιση ποσοτητα γεμιση, απο γευση εγινε τελειο.
    Ομως σε κανα δυο μερες απο τη μερα που φτιαχτηκε, ζαχαρωσε λιγο πραγμα που εγινε οχι μονο μια φορα.. Καμμια ιδεα γιατι? Να αναφερω πως το σιροπι εγινε μονο με ζαχαρη και νερο και επεσε καυτο πανω στο καταιφι που μολις ειχε βγει απο τον φουρνο. Μηπως να βαλω λιγο φυσικο χυμο λεμονι η "λεμον τουζου" στο σιροπι?
    #
    Σχόλιο από nada, 17-2-13  
    Το γεγονός ότι σου ζαχάρωσε icecream fan οφείλεται στους εξης λόγους.Δεν έβαλες γλυκόζη(τη βάζουμε για να μη ζαχαρώνει το γλυκό και να "κόβει" κάπως τη γλύκα).Αφού αφαίρεσες τη γλυκόζη έπρεπε να βάλεις χυμό λεμονιού που δεν έβαλες.Επίσης άν βράσεις το σιρόπι περισσότερο απο 5 λεπτά,πυκνώνει πολύ και ζαχαρώνει..
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    22 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από MARA!, 21-7-09  
    Πεντανόστιμο!!!!
    Έβαλα μέσα και ψιλοκομμένο φυστίκι Αιγίνης..Έγινε ανάρπαστο!!
    #
    Σχόλιο από Vai, 4-12-09  
    Όχι πως δεν ήταν καλό..Καλό ήταν αλλάάάά..είχε κάποια θεματάκια...Έτσι που λέει τις θερμοκρασίες κανταιφιού και σιροπιού ήρθε και το ήπιε όλο και δεν έρρεε καθόλου το σιροπάκι..Ακόμα λάσπωσε απο τη μέση και κάτω το κάθε κομμάτι..Επίσης ενώ έβαλα 250γρ. βούτυρο και όχι σχεδόν 500γρ. γιατί μου φάνηκαν υπερβολικά και πάλι ήταν ποοολύύύ λιπαρό και σου έμενε η λιπαρότητα στο στόμα μετά το τέλος κάθε μπουκιάς.Ειδικά τώρα το χειμώνα εννοείται εκτός ψυγείου το κανταίφι νιώθεις στη γλώσσα το πηγμένο βούτυρο...Το ατού όμως που σημείωσα είναι ότι κριτσάνιζε ευχάριστα η κορυφή του κάθε κομματιού απο το βούτυρο προφανώς.Εν τέλει ψάχνω ακόμα το "ιδανικό"κανταίφι!!!!
    #
    Σχόλιο από Vai, 4-12-09  
    Επίσης ξέχασα να αναφέρω ότι μου έμεινε σχεδόν η μισή ποσότητα γέμισης και δεν ξέρω τι να την κάνω...Λάθος αναλογίες και έπρεπε να το φανταστώ γιατί πως μισό κιλό φύλλο κανταίφι να τυλίξει πάνω απο μισό κιλό γέμιση (μέσα η ζάχαρη η φρυγανιά τα μπαχαρικά και 500γρ. καρύδια)??????????????
    #
    Σχόλιο από Ζουζουνελ, 16-2-10  
    #
    Σχόλιο από lenale, 12-3-10  
    Σούπερ τα κανταϊφάκια!!!!Δεν πρόσθεσα ξύσμα λεμονιού και έβαλα γύρω στα 100γρ καρύδια.
    #
    Σχόλιο από erg@, 31-7-10  
    αν και δεν ειχα χρονο να κανω το καταιφι σε ρολακια,αλλα το εκανα σαν πιτα..κατω κ πανω φυλλο κανταιφι κ στην μεση την γεμιση..εγινε πολυ νοστιμο...σιροπακι εκανα το απλο με νερο κ ζαχαρη.ευχαριστουμε για την καλη συνταγη..
    #
    Σχόλιο από MAGEIRISSA, 6-12-10  
    Το έφτιαξα στο τραπέζι που είχα, για τους νηστεύοντες κι έγινε ανάρπαστο!
    Ευχαριστούμε για τη συνταγή!
    #
    Σχόλιο από natasawow, 13-12-10  
    Λία για νηστίσιμο άλλαξες βούτυρο με μαργαρίνη ή λάδι;
    #
    Σχόλιο από paradeisoula, 21-12-10  
    Νόστιμο το κανταϊφι αλλά μάλλον ήταν λάθος οι αναλογίες. Μου περίσεψε η μισή γέμιση.Αν το φτιάξετε να βάλετε λιγότερη γέμιση και λιγότερο βούτυρο (τα μισά απ΄ ότι λέει) ή 1 κιλό κανταϊφι.
    #
    Σχόλιο από tina81, 23-1-11  
    τελεια εγιναν!τα εκανα 3 φορες στις γιορτες!!!!
    #
    Σχόλιο από dtheo, 23-2-11  
    Πολύ καλή η συνταγή, αν και δεν την πέτυχα πρώτη φορά από την άποψη ότι έβαλα λίγη γέμιση σε κάθε κομμάτι, οπότε μου μεινε λίγη στο τέλος...
    #
    Σχόλιο από pinalaki, 25-3-11  
    #
    Σχόλιο από Little Ruth, 5-5-11  
    Όντως περίσσεψε αρκετή γέμιση αλλά δεν το θεωρώ αρνητικό γιατί τίποτα δεν πάει χαμένο. Και βούτυρο έβαλα και γω 250 γρ. και ήταν αρκετά. Το μόνο που θα ήθελε ήταν λίγο παραπάνω σιρόπι, το μισό παραπάνω, ίσα ίσα για να ρέει λίγο. Κατά τ' άλλα πολύ νόστιμο βγήκε, πολύ ωραία συνταγή.
    #
    Σχόλιο από rebeka, 24-10-11  
    Νόστιμο, αλλά...σίγουρα λάθος οι αναλογίες.
    #
    Σχόλιο από nada, 9-11-11  
    Κορίτσια,να εξηγήσω γιατί το κανταίφι σε μερικές δεν πέτυχε.1.τα υλικά της γέμισης είναι σωστά,άν θέλουμε να τρώμε κανταίφι με γέμιση και όχι σχεδόν μόνο τα..."μαλλιά"του κανταιφιού.2.Το βούτυρο είναι στη σωστή ποσότητα,γιατί άν δεν περιβρέξουμε με όλο αυτό το βούτυρο το κανταίφι μας,δεν θα "αδιαβροχοποιηθεί",δεν θα ψηθεί σωστά και στο σιρόπιασμα θα λασπώσει απο κάτω και απο επάνω θα είναι σκληρό-στεγνό.3.Οταν το γλυκό ψηθεί σωστά,με τα σωστά υλικά και σιροπιαστεί όπως πρέπει,ΔΕΝ υπάρχει περίπτωση να "νοιώθεις"το βούτυρο παγωμένο κλπ όταν το τρώμε.
    #
    Σχόλιο από voula24, 23-12-11  
    καταπληκτικη συνταγη!μπραβο!υπεροχη!η μονη αλλαγη που κανα ειναι οτι εβαλα λιγοτερο βουτυρο και στο σιροπι εβαλα 4 μιση ποτηρια νερο κ μισο κιλο ζαχαρη!κ ολα τα υπολοιπα τα τηρησα κατα γραμμα!γινανε πολυ σιροπιαστα!
    #
    Σχόλιο από madame bovary, 11-2-12  
    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ,

    Εχω να ομολογησω πως εκανα εγγραφη για να καταφερω να σχολιασω την συνταγη....Εχω να πω οτι ειναι πραγματικα απεριγραπτη ακομα και οι δικοι μου και κυριως η μητερα μου και η γιαγια μου, χρονια μαγειρισσες και απεριγραπτα γλυκατζουδες, ξετρελαθηκαν με την συγκεκριμμενη συνταγη. Γι'αυτο και βαθμολογω με τα 5 πιρουνακια. Το μον που εχω να αναφερω στους επομενους που θα πειραματιστουν με αυτη την συνταγη, να χρησιμοποιησουν 1 κιλο καταιφι και οχι μισο.. Σ'ευχαριστουμε για την ομορφη συνταγη σου..

    #
    Σχόλιο από stephisp, 26-2-12  
    Καταπληκτικο !! Πρόσθεσα στην γέμιση λίγη μαστίχα χίου και στο σιρόπι λίγο ροδόσταγμα στο τέλοσ!!!!!!
    #
    Σχόλιο από nada, 17-2-13  
    Το γεγονός ότι σου ζαχάρωσε icecream fan οφείλεται στους εξης λόγους.Δεν έβαλες γλυκόζη(τη βάζουμε για να μη ζαχαρώνει το γλυκό και να "κόβει" κάπως τη γλύκα).Αφού αφαίρεσες τη γλυκόζη έπρεπε να βάλεις χυμό λεμονιού που δεν έβαλες.Επίσης άν βράσεις το σιρόπι περισσότερο απο 5 λεπτά,πυκνώνει πολύ και ζαχαρώνει..
    #
    Σχόλιο από Argyrw030509, 16-6-13  
    Έκανα σήμερα την συνταγή σου και ένα έχω να πώ...είναι κ α τ α π λ η κ τ ι κ ή!!!
    Τα παιδιά έφαγαν απο 2 κομμάτια!!!
    Μπράβο!!!
    Ευχαριστώ που την μοιράστηκες μαζί μας!!!
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    1 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από icecream fan, 20-1-13  
    Το εκανα οχι μονο μια φορα, βεβαια με μιση ποσοτητα γεμιση, απο γευση εγινε τελειο.
    Ομως σε κανα δυο μερες απο τη μερα που φτιαχτηκε, ζαχαρωσε λιγο πραγμα που εγινε οχι μονο μια φορα.. Καμμια ιδεα γιατι? Να αναφερω πως το σιροπι εγινε μονο με ζαχαρη και νερο και επεσε καυτο πανω στο καταιφι που μολις ειχε βγει απο τον φουρνο. Μηπως να βαλω λιγο φυσικο χυμο λεμονι η "λεμον τουζου" στο σιροπι?

    0 Παραλλαγές

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Κάνε το... φύλλο, φίλο!
    Ξέρετε τι λείπει περισσότερο από την κουζίνα τω...
    Μετατροπές ταψιών
    Θέλετε να φτιάξετε ένα κέικ που γράφει τις διασ...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    γλυκα συροπιαστα
    Ένα βιβλίο 100 αγαπημένων συνταγών, του/της toniadimitropoulou
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 244 αγαπημένων συνταγών, του/της niflheim
    γλυκακια
    Ένα βιβλίο 29 αγαπημένων συνταγών, του/της STELLATS
    γλυκά
    Ένα βιβλίο 50 αγαπημένων συνταγών, του/της nekti
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 146 αγαπημένων συνταγών, του/της BIBOYLA