Καραμανλήδικο φαΐ
Τύπου γιουβαρλάκια, σε μεζέ
Λίγα μυστικά ακόμα
χρόνος προετοιμασίας15 λεπτά ζύμωμαχρόνος βρασίματος30 λεπτά ΕνημέρωσηΔεν είναι σούπα, αν και στην αρχή φαίνεται για σούπα, αλλά στο τέλος το νερό δένει και γίνεται ένας ωραίος μεζές που τρώγεται με πηρούνι το γιουβαρλάκι, και βουτάς το ψωμί σου στο ζουμί! Η γιαγιά μου το έλεγε έτσι γιατί έτσι το έμαθε απο την μαμά της αλλά δεν ήξερε ονομασία, και επειδή ήταν φαγητό που το έκανε στην πατρίδα της την καππαδοκία (αλλά τους καππαδόκες στην γλώσσα τους τους λένε καραμανλήδες), έμεινε μ'αυτό το όνομα στο σπίτι.
Υλικά
-
για τον κιμά χρειαζόμαστε
-
1/2 κιλό μοσχορίσιος κιμάς
-
1 χούφτα ρύζι καρολίνα για τον κιμά
-
1 αυγό
-
1 κουταλάκι του γλυκού ξύδι
-
1 κουτάλι της σούπας κοφτό ελαιόλαδο
-
αλάτι, μάυρο πιπέρι, κύμινο (1 - 2 πρέζες γιατί έχει έντονη παρουσία στο φαγητό).
-
για τη σάλτσα θέλουμε
-
κόκκινο πιπέρι γλυκό,
-
κόκκινο πιπέρι καυτερό (προαιρετικά)
-
1 κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
-
1 ποτηράκι του καφέ σάλτσα ντομάτας (σπιτική) διαφορετικά απο κονσέρβα
-
1 κοφτή κουταλιά σούπας ρύζι
-
2 σκελίδες σκόρδο
-
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
-
4 κουτάλια σούπας ελαιόλαδο στο τσιγάρισμα
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Ζυμώνουμε τον κιμά (καλό και συνεχές ζύμωμα όχι όμως όπως ζυμώνουμε ζύμες, αλλά αφράτο ζύμωμα σαν να βάζουμε τα χέρια μας στην άμμο) και πλάθουμε τα γιουβαρλάκια (θέλουν και αυτά κάποιο χρόνο στο πλάσιμο) όχι μεγάλα, αλλά μικρά
-
2
Τσιγαρίζουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι. Όταν ροδίσουν, προσθέτουμε τον πελτέ. Αφού ο τελευταίος τσιγαριστεί λίγο, προσθέτουμε την σάλτσα ντομάτας, 3 ποτήρια νερό, το κόκκινο πιπέρι (γλυκό και καυτερό) και τα αφήνουμε όλα μαζί να βράσουν λίγο.
-
3
Όταν βράσει το υγρό μείγμα μας, προσθέτουμε τα γιουβαρλάκια
-
4
10 λεπτά πριν τελειώσει το βράσιμο, προσθέτουμε το ρύζι
Αντιδράσεις
Cooksnaps
Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!
Σχόλια (7)