κύρια φωτογραφία συνταγής Καρβαβίτσα Θρακιώτικη
mary_omikron
mary_omikron @cook_8487310
,Ελλάδα

Καρβαβίτσα λένε το παραδοσιακό φαγητό που τρώνε ανήμερα τα Χριστούγεννα οι Θρακιώτες. Στα Κουφάλια (τόπο καταγωγής του άντρα μου που το 90% των κατοίκων είναι πρόσφυγες από το Καβακλί Ανατ. Ρωμυλίας) δεν υπάρχει ούτε ένα σπίτι που να μην έχει καρβαβίτσα τα Χριστούγεννα. Πρόκειται για χοιρινά έντερα γεμιστά με συκωταριά και κρέας χοιρινό.

Λίγα μυστικά ακόμα

ΠΡΟΣΟΧΗΓια να γεμίσουν εύκολα τα έντερα η γέμιση πρέπει να είναι υδαρής. Αν "μπουκώσει" το γέμισμα ρίχνουμε λίγο νερό στο χωνί. Υπάρχουν ειδικά χωνιά με φαρδύ άνοιγμα κάτω, αλλά μπορείτε να κόψετε ένα απλό φαρδύ χωνί ένα δύο πόντους κάτω από το άνοιγμα ώστε η τρύπα του να είναι στο φαρδύτερο δυνατόν σημείο. Δεν τιγκάρουμε φούλ τα έντερα, τα αφήνουμε μισοάδεια, ώστε να έχουν περιθώριο να φουσκώσουν μέσα τα ρύζια και τα άλλα υλικά χωρίς να σκάσουν. Τα έντερα που γεμίζουμε τα έχουμε ήδη κομμένα σε μήκος περίπου μισό μέτρο. Μετά το γέμισμα δένουμε τις δύο άκρες καλά με κλωστή. Φροντίζουμε να έχουμε πολλά έντερα γιατί μερικές φορές έχουμε απώλειες από κάποια που είναι σκισμένα. Τα έντερα ΔΕΝ τα βράζουμε, είναι ωμά την ώρα που τα γεμίζουμε.Παλιά την καρβαβίτσα την έβραζαν πάνω στην σόμπα όλη νύχτα με χαμηλή φωτιά σιγά σιγά. Τα μυρωδικά και μπαχαρικά μπορείτε να τα αυξομειώσετε ανάλογα τις προτιμήσεις σας σε έντονη και απαλή γεύση. Το σωστό είναι πικάντικη καυτερή γεύση με έντονη μυρωδιά μπαχαρικών.Γευστικά ταιριάζει πολύ με σαλάτα λάχανο τουρσί. ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΒΟΥΡΜΑΣΠαλιά που έσφαζαν γουρούνι, προκειμένου να το διατηρήσουν όλο τον χειμώνα, το έκοβαν σε μερίδες και σε ένα μεγάλο καζάνι πάνω σε ξύλα αναμμένα, έβαζαν το λίπος του χοιρινού και τσιγάριζαν σ΄αυτό όλα τα κομμάτια και εν συνεχεία τα άφηναν να βράσουν μέσα στο λίπος τους προσθέτοντας αλάτι, πιπέρι και μπαχάρι(μπορεί και να παραληφθεί το μπαχάρι). Τα τσιγαρισμένα κρέατα τα έβαζαν σε τενεκέδες σκεπασμένα πολύ καλά με το λυωμένο λίπος (που λειτουργούσε σαν αεροστεγές) και τα διατηρούσαν σε κρύο περιβάλλον, παίρνοντας απ΄αυτά την ποσότητα που ήθελαν κάθε φορά προκειμένου να την μαγειρέψουν. Μπορούμε και τώρα να κάνουμε σπιτικό καβουρμά σε λιγότερη ποσότητα και να τον διατηρήσουμε στο ψυγείο σε μεγάλο τάπερ. Το "μυστικό" είναι να τσιγαριστεί στο δικό του λίπος και να παραμείνει σκεπασμένο μ΄αυτό. Η περιγραφή είναι για τον Θρακιώτικο καβουρμά τον απλό που χρησιμοποιείται για μαγείρεμα, και όχι για τον Μακεδονίτικο που έχει μέσα διάφορα κρέατα και μπαχαρικά και χρησιμοποιείται σαν μεζές.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

10 άτομα
  1. χοιρινά έντερα
  2. 1 συκωταριά χοιρινή πλήρης (συκώτι,πνευμόνι,καρδιά,σπλήνα)
  3. 1 κιλό κρέας χοιρινό (αν είναι δυνατόν καβουρμάς σπιτικός)
  4. 3 μεγάλα πράσσα ψιλοκομμένα
  5. φλούδα από μισό πορτοκάλι ψιλοκομμένη
  6. 2 πιπεριές κόκκινες τσούσκες ψιλοκομμένες (ή περισσότερες αν το θέλουμε πολύ καυτερό)
  7. 2 κουτ. σούπας σπυριά μπαχάρι
  8. 2 κουτ. σούπας σπυριά μαύρο πιπέρι
  9. 3 κουτ. σούπας κόκκινο γλυκό πιπέρι σκόνη
  10. 2 κουτ. σούπας αλάτι (αυξάνουμε κατά προτίμηση)
  11. 1,5 φλυτζ. ρύζι

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Πλένουμε πολύ καλά τα έντερα.

  2. 2

    Πλένουμε καλά την συκωταριά, την ζεματάμε, πετάμε τα περιττά λίπη και την κόβουμε κομματάκια περίπου 2x2 ή και λίγο μεγαλύτερα.

  3. 3

    Βράζουμε λίγο το χοιρινό κρέας και το κόβουμε σε αντίστοιχα μικρά κομματάκια. (Αν έχουμε έτοιμο σπιτικό καβουρμά απλώς τον κόβουμε κομματάκια)

  4. 4

    Βάζουμε όλα τα υλικά μαζί σε μια μεγάλη λεκάνη και τα ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε νερό για να είναι σχετικά υδαρής η γέμιση και με την βοήθεια ενός χωνιού γεμίζουμε τα έντερα ένα ένα δένοντας τις άκρες με κλωστή.

  5. 5

    Βάζουμε τα γεμάτα έντερα κυκλικά σε μεγάλη κατσαρόλα και τα βράζουμε σε ελαφρά αλατισμένο νερό που τα σκεπάζει καλά, σιγά σιγά 5-6 ώρες σε χαμηλή φωτιά, κάνοντας με μια οδοντογλυφίδα τρύπες στα έντερα (μόλις πάρουν βράση) για να μην σκάσουν και διαλυθεί η γέμιση στην κατσαρόλα.

Αντιδράσεις

Cooksnaps

Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!

Γκρίζα χειροποίητα σχέδια από μια φωτογραφική μηχανή, ένα τηγάνι και αστέρια που αναδύονται από το τηγάνι

Σχόλια (8)

tsoyrekaki
tsoyrekaki @cook_8462218
Όντος γιορτινό ειδικά στο χωριό μου που είναι στην Κομοτηνή το κάνανε κάθε Χριστούγεννα Είναι λίγο χρονοβόρο αλλά αξίζει τον κόπο και ειδικά με καβουρμά σπιτικό ευχαριστούμε για την συνταγή :)

Από

mary_omikron
mary_omikron @cook_8487310
στις
,Ελλάδα