Καρυδάκι γλυκό

Bαθμολογία: 4.7273
       
 
11 ψήφοι
feggaraki, 08.07.09

Περιγραφή

Ένα γλυκό μπελαλίδικο, αλλά πάρα πολύ νόστιμο.
Καρυδάκι γλυκό

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 κιλό καρύδια φρέσκα, μικρά, τρυφερά
  • 1 κ.σ. λεμόνι
  • 10 γαρύφαλλα
  • 3 βανίλιες

Για το σιρόπι:
  • 3 ποτήρια νερό
  • 1 κιλό ζάχαρη
Στα γρήγορα
Εποχιακά: Ανοιξιάτικη
Μέθοδος: Κατσαρόλας
Διατροφή: Χορτοφαγική , Vegan
Κουζίνα: Ελληνική
Νηστίσιμα: Νηστίσιμα
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Φοράμε τα γάντια μας, παίρνουμε τα καρυδάκια και κόβουμε τις άκρες. Στην συνέχεια, με ενα ξυλάκι (απο σουβλάκι), τα τρυπάμε ένα-ένα και απο τις 2 τις μεριές.
  2. Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό και τα βράζουμε περίπου 15 λεπτά.
  3. Αφού βράσουν, τα ξεπλένουμε με κρύο νερό και τα βάζουμε σε μια λεκάνη με κρύο νερό και τα αφήνουμε εκεί για 2 ημέρες αλλάζοντας το νερό 4-5 φορές την ημέρα.
  4. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι ανακατεύοντας συνέχεια για να μην κολήσει η ζάχαρη. Αφού αρχίσει να βράζει, αφήνουμε 10 λεπτά.
  5. Όταν το σιρόπι είναι έτοιμο βάζουμε τα 10 γαρύφαλλακια σε ένα τούλι και τα ρίχνουμε μαζί με τα καρύδια μέσα.
  6. Βράζουμε για 10 λεπτά και αφήνουμε να κρυώσει.
  7. Την επόμενη μέρα τα ξαναβράζουμε, ξαφρίζουμε και τα αφήνουμε πάλι να κρυώσουν. Αν βγάλουν αφρό κατα την διάρκεια της νύχτας, ξαφρίζουμε πάλι.
  8. Την επόμενη ξαναβράζουμε το γλυκό μέχρι να δέσει το σιρόπι, αφαιρούμε το τούλι και βάζουμε μέσα το λεμόνι και τις βανίλιες. Ανακατεύουμε ελαφρά και αποσύρουμε απο την φωτιά.
  9. Όταν κρυώσει καλά το τοποθετούμε σε βάζα.

Λίγα μυστικά ακόμα

Η καλύτερη εποχή για να μαζέψουμε τα καρύδια για το γλυκό είναι τέλη άνοιξης. Προσοχή να μην έχει αρχίσει το τσόφλι τους να γίνεται σαν ξύλο.

Όταν θα καθαρίζετε τα καρύδια να φοράτε γάντια γιατί βάφουν πάρα πολύ.

Όταν βράζετε το γλυκό δεν θα σκεπάζετε την κατσαρόλα.

Σχετικές συνταγές

Λικέρ καρυδάκι Λικέρ καρυδάκι
5
       
       
(4)

    23 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από Ρηνιώ, 13-7-09  
    Μμμμ μ'αρέσει πάρα πολύ αυτό το γλυκό αλλά πούυυυ να βρεις φρέσκα καρυδάκια...:(:(
    #
    Σχόλιο από feggaraki, 13-7-09  
    Ναι το ξέρω είναι δύσκολο.Ευτυχώς εμείς έχουμε στο χωριό καρυδιές αλλά δεν βρίσκουμε πάντα.Πάντως είναι απο τα καλυτερα γλυκά για μένα.
    #
    Σχόλιο από stelia, 13-7-09  
    feggaraki, συμφωνώ μαζί! Και για μένα το καρυδάκι γλυκό είναι το καλύτερό μου απ΄όλα τα γλυκά του κουταλιού!!! Θεωρώ ότι είναι ο βασιλιάς όλων των γλυκών του κουταλιού!!! Γι΄αυτή σου την επιλογή 5 πηρουνάκια από μένα με αγάπη!!!
    #
    Σχόλιο από kantinoy, 14-7-09  
    ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΑ ΚΑΡΥΔΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙΣ ΓΛΥΚΟ?
    #
    Σχόλιο από feggaraki, 14-7-09  
    Όχι γιατί τα καρύδια πρέπει να είναι φρέσκα και τρυφερά.Συνήθως τέλη άνοιξης είναι η καλύτερη εποχή.
    #
    Σχόλιο από monbebe, 14-7-09  
    Είναι το αγαπημένο μου γλυκό.Το φτιάχνει η πεθερά μου στο χωριό και πάντα μου δίνει ένα βάζο.Είναι σχετικά μαλάκο και για αυτό μου αρέσει πολύ.Όσες φορές έχω αγοράσει απο συνεταιρισμό είναι πολύ τραγανό και δεν..
    Θα την ρωτήσω αν το φτιάχνει με αυτό τον τρόπο και αν είναι θα επανέλθω με πιρουνάκια!
    #
    Σχόλιο από anastasia_mi, 28-6-10  
    feggaraki mia erotisi prin ftiakso to glyko sou to karidaki den prepi na to kathariso apo to floudi?
    #
    Σχόλιο από feggaraki, 29-6-10  
    Και εγώ και η μαμά μου που το φτιάχνει κάθε χρόνο δεν καθαρίζουμε το φλούδι. Πρεπει να είναι τρυφερά ,πρόσεχε μην αρχίσει το τσόφλι τους να είναι σαν ξύλο
    #
    Σχόλιο από anastasia_mi, 15-10-10  
    Ευχαριστώ παρά πολύ για την συνταγή !!!! με ζόρισε αρκετά μέχρι να το φτιάξω αλλά πραγματικά το αποτέλεσμα αξίζει τον κόπο !!!!!
    #
    Σχόλιο από donamia, 31-5-12  
    έφτιαξα το γλυκό αλλά το αποτέλεσμα δεν μου άρεσε. Τα καρυδάκια μου μαλάκωσαν πολύ και επίσης μαύρισαν πολύ. Έκανα ακριβός ότι έλεγε η συνταγή. Δεν ξέρω όμως πόσην ώρα ήθελε για να δέσει το γλυκό. Αυτό με δυσκόλεψε γιατί πρώτη φορά στη ζωή μου έφτιαξα γλυκό κουταλιού και το έβραζα 15λεπτα περίπου και στο τέλος έκοψε το γλυκό. αποτυχία και μεγάλη στεναχώρια
    #
    Σχόλιο από thomaei, 1-6-12  
    εχεις και απο μενα τα πιρουνακια σου μιας και το καρυδακι το τρωωει πολυ η μαμα μου... και ειπε θα μου στειλει να εχω και εγω!! ειναι το καλυτερο!!
    #
    Σχόλιο από Σουλτάνα, 1-6-12  
    Πεντε πιρουνακια κι απο μενα ειναι το αγαπημενο μου γλυκο!
    #
    Σχόλιο από kety, 13-7-12  
    kanena mistiko gia na mhn maurizoun????
    #
    Σχόλιο από karavour, 10-6-13  
    κιεμένα το καρυδάκι είναι απ'τα αγαπημένα μου γλυκά. Το έκανα με τη μέθοδο που αναφέρεις, μόνο να προσθέσω, ότι καλύτερα να μαζέουμε τα πιο μικρά καρυδάκια, γιατί εγώ μάζεψα και κάτι τεράστια μαζί τα οποία δυστυχώς δεν μαλάκωσαν στο εσωτερικό με αποτέλεσμα να μην τρώγονται. Τέλη Μαίου λοιπόν και μικρά φρέσκα καρυδάκια και πετυχαίνει τέλεια!
    #
    Σχόλιο από xristina_nt, 10-8-13  
    Και εγώ έτσι κάνω το καρυδάκι. Αλλά επειδή εμένα μου αρέσει τραγανό, το βάζω για 1 με 2 μέρες σε ασβέστη. Γίνεται πολύ τραγανό.
    Τώρα για να μην μαυρίσει, δεν ξέρω. Δεν έχω βρει πουθενά καρύδι που να μην μαυρίζει...
    #
    Σχόλιο από Σουηδός Μάγειρας, 16-9-13  
    Ο Βασιλιάς των γλυκών του κουταλιού!!!!
    Η συνταγή ακριβής,δεν βάζω βανίλια,τα γαρύφαλλα αρκούν.
    Μόλις ανοίξαμε το 2ο βαζάκι.. ;)
    #
    Σχόλιο από salain, 9-6-14  
    Υπέροχο γλυκό, αλλά ξέρετε που μπορώ να βρω να αγοράσω για να φτιάξω; ψάχνω παντού αλλά πουθενά..
    #
    Σχόλιο από anatoli-, 23-6-14  
    Ευχαριστώ πολύ για τις ακριβείς οδηγίες. Το γλυκό έγινε πραγματικά τέλειο. Το μόνο που άλλαξα, είναι ότι το έβρασα τρεις φορές από 5 λεπτά, αλλάζοντας το νερό.
    Έγινε υπέροχο!!!
    #
    Σχόλιο από Wendy, 24-6-14  
    Μετά το ζεμάτισμα ξύνουμε την εξωτερική φλούδα ή όχι; Γιατί το έκανα και νομίζω ότι εξαιτίας αυτού έγινε λίγο μαλακό και ζάρωσε ελαφρώς. Ίσως αν δεν το έξυνα να ήταν πιο τραγανό και να διατηρούσε καλύτερα το σχήμα του; Πρόκειται να το φτιάξω για δεύτερη φορά και θα με βοηθούσε αν μου απαντούσε κάποιος.
    #
    Σχόλιο από zara, 24-6-14  
    wendy, μετά το βράσιμο, όταν θα τα βάλεις στο κρύο νερό για να ξεπικρίσουν, κάθε φορά που θα αλλάζεις το νερό, θα τα τρίβεις να φύγουν οι φλούδες.'Αν μέχρι να τελειώσει το ξεπίκρισμα δεν φύγουν οι φλούδες, θα τα ξύσεις απαλά μ ένα μαχαιράκι.Ο λόγος που μαλάκωσαν είναι μάλλον γιατί τάβρασες πιο πολύ απ όσο έπρεπε.Καλά έκανες και τα ξεφλούδισες, έτσι είναι το σωστό, αν θέλεις νάχεις καθαρό σιρόπι δίχως φλούδες.Προσοχή λοιπόν στο βράσιμο.Και γω τάβρασα πιό πολύ κ έγιναν πολύ μαλακά και δε ξέρω πού να τα χρησιμοποιήσω.Τώρα κάνω πάλι για δεύτερη φορά αλλά προσέχω το βράσιμο...καλή επιτυχία και σε σένα.
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    19 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από Ρηνιώ, 13-7-09  
    Μμμμ μ'αρέσει πάρα πολύ αυτό το γλυκό αλλά πούυυυ να βρεις φρέσκα καρυδάκια...:(:(
    #
    Σχόλιο από feggaraki, 13-7-09  
    Ναι το ξέρω είναι δύσκολο.Ευτυχώς εμείς έχουμε στο χωριό καρυδιές αλλά δεν βρίσκουμε πάντα.Πάντως είναι απο τα καλυτερα γλυκά για μένα.
    #
    Σχόλιο από stelia, 13-7-09  
    feggaraki, συμφωνώ μαζί! Και για μένα το καρυδάκι γλυκό είναι το καλύτερό μου απ΄όλα τα γλυκά του κουταλιού!!! Θεωρώ ότι είναι ο βασιλιάς όλων των γλυκών του κουταλιού!!! Γι΄αυτή σου την επιλογή 5 πηρουνάκια από μένα με αγάπη!!!
    #
    Σχόλιο από kantinoy, 14-7-09  
    ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΑ ΚΑΡΥΔΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙΣ ΓΛΥΚΟ?
    #
    Σχόλιο από feggaraki, 14-7-09  
    Όχι γιατί τα καρύδια πρέπει να είναι φρέσκα και τρυφερά.Συνήθως τέλη άνοιξης είναι η καλύτερη εποχή.
    #
    Σχόλιο από monbebe, 14-7-09  
    Είναι το αγαπημένο μου γλυκό.Το φτιάχνει η πεθερά μου στο χωριό και πάντα μου δίνει ένα βάζο.Είναι σχετικά μαλάκο και για αυτό μου αρέσει πολύ.Όσες φορές έχω αγοράσει απο συνεταιρισμό είναι πολύ τραγανό και δεν..
    Θα την ρωτήσω αν το φτιάχνει με αυτό τον τρόπο και αν είναι θα επανέλθω με πιρουνάκια!
    #
    Σχόλιο από feggaraki, 29-6-10  
    Και εγώ και η μαμά μου που το φτιάχνει κάθε χρόνο δεν καθαρίζουμε το φλούδι. Πρεπει να είναι τρυφερά ,πρόσεχε μην αρχίσει το τσόφλι τους να είναι σαν ξύλο
    #
    Σχόλιο από anastasia_mi, 15-10-10  
    Ευχαριστώ παρά πολύ για την συνταγή !!!! με ζόρισε αρκετά μέχρι να το φτιάξω αλλά πραγματικά το αποτέλεσμα αξίζει τον κόπο !!!!!
    #
    Σχόλιο από donamia, 31-5-12  
    έφτιαξα το γλυκό αλλά το αποτέλεσμα δεν μου άρεσε. Τα καρυδάκια μου μαλάκωσαν πολύ και επίσης μαύρισαν πολύ. Έκανα ακριβός ότι έλεγε η συνταγή. Δεν ξέρω όμως πόσην ώρα ήθελε για να δέσει το γλυκό. Αυτό με δυσκόλεψε γιατί πρώτη φορά στη ζωή μου έφτιαξα γλυκό κουταλιού και το έβραζα 15λεπτα περίπου και στο τέλος έκοψε το γλυκό. αποτυχία και μεγάλη στεναχώρια
    #
    Σχόλιο από thomaei, 1-6-12  
    εχεις και απο μενα τα πιρουνακια σου μιας και το καρυδακι το τρωωει πολυ η μαμα μου... και ειπε θα μου στειλει να εχω και εγω!! ειναι το καλυτερο!!
    #
    Σχόλιο από Σουλτάνα, 1-6-12  
    Πεντε πιρουνακια κι απο μενα ειναι το αγαπημενο μου γλυκο!
    #
    Σχόλιο από karavour, 10-6-13  
    κιεμένα το καρυδάκι είναι απ'τα αγαπημένα μου γλυκά. Το έκανα με τη μέθοδο που αναφέρεις, μόνο να προσθέσω, ότι καλύτερα να μαζέουμε τα πιο μικρά καρυδάκια, γιατί εγώ μάζεψα και κάτι τεράστια μαζί τα οποία δυστυχώς δεν μαλάκωσαν στο εσωτερικό με αποτέλεσμα να μην τρώγονται. Τέλη Μαίου λοιπόν και μικρά φρέσκα καρυδάκια και πετυχαίνει τέλεια!
    #
    Σχόλιο από xristina_nt, 10-8-13  
    Και εγώ έτσι κάνω το καρυδάκι. Αλλά επειδή εμένα μου αρέσει τραγανό, το βάζω για 1 με 2 μέρες σε ασβέστη. Γίνεται πολύ τραγανό.
    Τώρα για να μην μαυρίσει, δεν ξέρω. Δεν έχω βρει πουθενά καρύδι που να μην μαυρίζει...
    #
    Σχόλιο από Σουηδός Μάγειρας, 16-9-13  
    Ο Βασιλιάς των γλυκών του κουταλιού!!!!
    Η συνταγή ακριβής,δεν βάζω βανίλια,τα γαρύφαλλα αρκούν.
    Μόλις ανοίξαμε το 2ο βαζάκι.. ;)
    #
    Σχόλιο από anatoli-, 23-6-14  
    Ευχαριστώ πολύ για τις ακριβείς οδηγίες. Το γλυκό έγινε πραγματικά τέλειο. Το μόνο που άλλαξα, είναι ότι το έβρασα τρεις φορές από 5 λεπτά, αλλάζοντας το νερό.
    Έγινε υπέροχο!!!
    #
    Σχόλιο από Wendy, 24-6-14  
    Μετά το ζεμάτισμα ξύνουμε την εξωτερική φλούδα ή όχι; Γιατί το έκανα και νομίζω ότι εξαιτίας αυτού έγινε λίγο μαλακό και ζάρωσε ελαφρώς. Ίσως αν δεν το έξυνα να ήταν πιο τραγανό και να διατηρούσε καλύτερα το σχήμα του; Πρόκειται να το φτιάξω για δεύτερη φορά και θα με βοηθούσε αν μου απαντούσε κάποιος.
    #
    Σχόλιο από zara, 24-6-14  
    wendy, μετά το βράσιμο, όταν θα τα βάλεις στο κρύο νερό για να ξεπικρίσουν, κάθε φορά που θα αλλάζεις το νερό, θα τα τρίβεις να φύγουν οι φλούδες.'Αν μέχρι να τελειώσει το ξεπίκρισμα δεν φύγουν οι φλούδες, θα τα ξύσεις απαλά μ ένα μαχαιράκι.Ο λόγος που μαλάκωσαν είναι μάλλον γιατί τάβρασες πιο πολύ απ όσο έπρεπε.Καλά έκανες και τα ξεφλούδισες, έτσι είναι το σωστό, αν θέλεις νάχεις καθαρό σιρόπι δίχως φλούδες.Προσοχή λοιπόν στο βράσιμο.Και γω τάβρασα πιό πολύ κ έγιναν πολύ μαλακά και δε ξέρω πού να τα χρησιμοποιήσω.Τώρα κάνω πάλι για δεύτερη φορά αλλά προσέχω το βράσιμο...καλή επιτυχία και σε σένα.
    #
    Σχόλιο από zara, 25-6-14  
    Επειδή το έχω κάνει αρκετές φορές...και μάλιστα τώρα τάχω για ξεπίκρισμα..και να μη θέλουμε, αυτά,όταν αλλάζουμε το νερό, βγάζουν φλούδες.Δεν έτυχε ποτέ να χάσουν το σχήμα τους, ακόμα και όταν τα παραέβρασα.Αυτό τουλάχιστον γίνεται σε μένα...τυχαίο;
    #
    Σχόλιο από Wendy, 28-6-14  
    Ευχαριστώ πολύ zara και Σουηδέ Μάγειρα! Τελικά δεν τα ξεφλούδισα τελείως, δηλαδή έβγαλα ότι βγήκε με το χέρι μετά το ζεμάτισμα και ήταν μια χαρά, μόνο που πικρίζουν ελαφρώς σε σχέση με αυτά που ξεφλούδισα εντελώς. Στη φωτογραφία είναι αυτά με τη φλούδα. Τελικά νομίζω πως τα προτιμώ έτσι. Απ΄τα καλύτερα γλυκά του κουταλιού.

    4 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από anastasia_mi, 28-6-10  
    feggaraki mia erotisi prin ftiakso to glyko sou to karidaki den prepi na to kathariso apo to floudi?
    #
    Σχόλιο από kety, 13-7-12  
    kanena mistiko gia na mhn maurizoun????
    #
    Σχόλιο από salain, 9-6-14  
    Υπέροχο γλυκό, αλλά ξέρετε που μπορώ να βρω να αγοράσω για να φτιάξω; ψάχνω παντού αλλά πουθενά..
    #
    Σχόλιο από Σουηδός Μάγειρας, 24-6-14  
    Δεν αφαιρούμε τη φλούδα.Αυτή κρατά το σχήμα,του φρούτου.
    Οι λίγες φλουδίτσες στο σιρόπι,είναι αναπόφευκτες,αλλά έτσι είναι αυτό το υπέροχο γλυκό..

    0 Παραλλαγές

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Αποστειρωμένα βάζα
    Όταν φτιάχνουμε μαρμελάδα, πρέπει μετά να τη β...
    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...
    Νόστιμες μαρμελάδες
    Αντί να αγοράζετε μαρμελάδες, φτιάξτε τις δικές...
    Νηστείες
    Η νηστεία, πέρα από τη θρησκευτική της σημασία,...
    Ιδέες για νηστίσιμο πρωινό
    Ένα από τα θέματα που απασχολούν πολλούς στην δ...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Γλ.κουταλιού- Μαρμελάδες
    Ένα βιβλίο 62 αγαπημένων συνταγών, του/της tasa.x
    γλυκα
    Ένα βιβλίο 130 αγαπημένων συνταγών, του/της -ΑΦΡΟΔΙΤΗ=
    glika tou koutaliou k.pota
    Ένα βιβλίο 10 αγαπημένων συνταγών, του/της voula 64
    μαρμελαδες!!
    Ένα βιβλίο 6 αγαπημένων συνταγών, του/της balanto