Καρυδόπιτα με καραμέλα
Μια συνταγή πολύ-πολύ νόστιμη και διαφορετική για καρυδόπιτα!!
Λίγα μυστικά ακόμα
Πολύ εμφανίσιμη καρυδόπιτα. Η καραμέλα κάνει τη διαφορά και ο καφές στα υλικά!!Η συνταγή είναι από την Ελαΐς
Αν δεν σας αρέσει η καραμέλα την γαρνίρετε με λιωμένη σοκολάτα ή την αφήνετε σιροπιασμένη και πασπαλισμένη με καρυδόψυχα!!
Οπως κι αν τη φτιάξετε είναι τέλεια!!
Υλικά
-
1 φλ. σιμιγδάλι ψιλό
-
1 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-
1 φλ. ζάχαρη
-
1 φλ. αλεσμένα καρύδια
-
1 1/2 φλ. χοντροκομμένα καρύδια
-
1/2 φλ. λάδι
-
1/2 φλ. κονιάκ ή ρούμι
-
3 κ.γλ. στιγμιαίο καφέ
-
1 κ.γλ.μπέικιν πάουντερ
-
5 αυγά
-
1 κ.γλ. κανελογαρύφαλλα
-
ξύσμα ενός λεμονιού
-
Σιρόπι
-
1 φλ. ζάχαρη
-
1 φλ. νερό
-
το χυμό 1/2 λεμονιού
-
Καραμέλα
-
1 1/2 φλ. ζάχαρη
-
1 κ.σ. νερό
-
Ή ένα βαζάκι καραμέλα γάλακτος από το σούπερ μάρκετ{BONNE MAMAN}
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Για την καρυδόπιτα: Σε μπολ αναμιγνύουμε τα χοντροκομμένα καρύδια μαζί με τα αλεσμένα, το σιμιγδάλι, το αλεύρι, μπέικιν και κανελογαρύφαλλα.
Στο μίξερ χτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρη, προσθέτουμε τα αυγά 1-1 και χτυπάμε καλά 15'. -
2
Διαλύουμε τον καφέ στο κονιάκ ή στο ρούμι και τον ρίχνουμε στη ζάχαρη-λάδι. Ενώνουμε τα δυο μείγματα, καρύδια και ζάχαρη-λάδι, προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε καλά να ενωθούν.Ρίχνουμε σε λαδωμένη και πασπαλισμένη με φρυγανιά τριμμένη φόρμα ή ταψί το μίγμα,ψήνουμε 45 λεπτά περίπου, αντιστάσεις στους 190 βαθμούς.
-
3
Το σιρόπι: Ετοιμάζουμε ένα ελαφρύ σιρόπι βράζοντας 5 λεπτά τα υλικά, αφήνουμε να κρυώσει. Μόλις βγάλουμε την καρυδόπιτα από το φούρνο την σιροπιάζουμε και αφήνουμε να απορροφήσει όλο το σιρόπι.
-
4
Καραμέλα: Βάζουμε τη ζάχαρη με το νεράκι σε κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να πάρει το χρώμα της καραμέλας.
Ρίχνουμε την καραμέλα στη ζεστή καρυδόπιτα και χαράζουμε σε μπακλαβαδωτά κομμάτια.
Γαρνίρουμε με τριμμένη καρυδόψυχα. -
5
Για το γλάσο σοκολάτας : 2 κουβερτούρες 70% κακάο,1 κ.σ. βιτάμ,1φλ.του καφέ κονιάκ. Λιώνουμε την κουβερτούρα με το βιτάμ σε μπεν-μαρί, ανακατεύουμε να λιώσει καλά και τέλος ρίχνουμε το κονιάκ. Ανακατεύουμε να ομοιογενοποιηθούν τα υλικά και αφού κρυώσει η καρυδόπιτα απλώνουμε το γλάσο,μετά χαράζουμε σε ρόμβους!
-
6
Σχόλια (8)