Καρμπονάρα η γνήσια

Bαθμολογία: 4.7895
       
 
19 ψήφοι
dimi411, 17.06.09
Καρμπονάρα η γνήσια
photo: Sitronella

Τι χρειαζόμαστε:

  • ½ κιλό μακαρόνια νο. 6
  • 30 γραμ. βούτυρο
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 125 γραμ. μπέικον κομμένο σε μικρά κομμάτια
  • 6 κουτ. σούπας λευκό κρασί
  • 4 κρόκοι αβγών
  • 5 κουτ. σούπας λεπτοτριμμένη παρμεζάνα
  • 2 κουτ. σούπας λεπτοτριμμένο κεφαλοτύρι
  • 1 κουτ σούπας πολύ ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Διάφορα ζυμαρικά
Κουζίνα: Ιταλική
Δυσκολία: Γρήγορο , Εύκολο
Σερβίρει: 5 άτομα
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Σε ένα μικρό σαγανάκι σοτάρετε το λεπτοκομμένο μπέικον χωρίς λάδι ή βούτυρο μέχρι να γίνει τραγανό. Το βγάζετε και το φυλάτε σε ένα πιάτο.
  2. Βράζετε τα μακαρόνια σε άφθονο αλατισμένο νερό. Μόλις γίνουν τα σουρώνετε κρατώντας στην άκρη 1 νεροπότηρο μακαρονόζουμο.
  3. Μέσα στη κατσαρόλα που έβρασαν τα μακαρόνια ρίχνετε το βούτυρο και το λάδι και τα ζεσταίνετε καλά. Αδειάζετε μέσα στη κατσαρόλα τα μακαρόνια και ανακατεύετε να βουτυρωθούν καλά.
  4. Μέσα σε ένα βαθύ μπολ κτυπάτε τους κρόκους για ομελέτα. Προσθέτετε τις 6 κουταλιές κρασί και άλλες 6 κουταλιές μακαρονόζουμο. Ρίχνετε μέσα στα μακαρόνια το καβουρδισμένο μπέικον, ανακατεύετε. Ρίχνετε αμέσως το μίγμα των κρόκων του αβγού και ανακατεύετε γρήγορα-γρήγορα να μη σφίξει το αβγό, αλλά να δημιουργήσει μια κρεμώδη σάλτσα. Προσθέτετε τα τριμμένα τυριά, ανακατεύετε για τελευταία φορά και τη σερβίρετε στα πιάτα.
  5. Πασπαλίζετε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Λίγα μυστικά ακόμα

Η καρμπονάρα στα ελληνικά εστιατόρια και κουζίνες γίνετα προσθέτοντας κρέμα γάλακτος. Η γνήσια όμως γίνεται με μακαρονόζουμο.

Αν σας αρέσει μέσα στο βούτυρο που θα ζεματιστούν τα μακαρόνια προσθέστε 1-2 σκελίδες σκόρδο, καβουρδίστε τις καλά και μετά πετάξτε τις. Μετά βάλτε μέσα τα μακαρόνια. Το βούτυρο θα έχει αρωματιστεί από το σκόρδο.

 

Η συνταγή είναι του Ηλία Μαμαλάκη.

Σχετικές συνταγές

    23 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από GreekLoverBoy, 21-6-09  
    μπράβο ντίμη. ναι, έτσι τη φτιάχνει κι η γυναίκα μου.

    εγώ βάζω σπιτική κρέμα γάλακτος.
    ωραία η ιδέα σου με το σκόρδο. συνήθως τη σερβίρω με σκορδόψωμο οπότε γιατί να μην αλείψω το ψωμάκι στην ίδια κατσαρόλα, και μετά γκριλ, να γίνει σκορδόψωμο?

    1 σμπάρος
    2 τρυγόνια
    #
    Σχόλιο από Clea, 9-11-09  
    Τέλεια! Ψάχνω να βρω ιταλική καρμπονάρα εδώ και καιρό! Άψογη!!!!!!
    #
    Σχόλιο από moustarda, 3-2-10  
    Ωραία! Έψαχνα να βρω τη γνήσια ιταλική καρμπονάρα, γιατί δυστυχώς ακόμη και σε εστιατόρια στην Ελλάδα που διαφημίζονται ως ιταλικά την κάνουν με την εκδοχή της κρέμας γάλακτος. Θα τη δοκιμάσω και θα επιστρέψω για πηρουνάκια!
    #
    Σχόλιο από macoy, 10-2-10  
    καταπληκτικη την εφτιαξα και ηταν απιθανη
    #
    Σχόλιο από melisoula, 19-3-10  
    ΑΠΙΘΑΝΗ!!!!!!!!!!!!!!!! ΞΕΧΑΣΑ ΒΕΒΑΙΑ ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΑΛΛΑ ΘΑ ΒΑΛΩ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ΓΙΑΤΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΤΗΝ ΞΑΝΑΦΤΙΑΞΩ!!!!!!!!!!!!!!!!!
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 16-4-10  
    Πάρα πολύ νόστιμη και πολύ πιο ελαφριά από την αντίστοιχη με την κρέμα γάλακτος.
    Την έφτιαξα ακριβώς έτσι και μας άρεσε πολύ.
    #
    Σχόλιο από xrysapap, 24-4-10  
    #
    Σχόλιο από common, 30-4-10  
    Όντως πολύ καλή!
    Η μόνη μου "ένσταση" είναι ότι για μισό κιλό μακαρόνια η σάλτσα είναι λίγη. Ίσως αν βάζαμε περισσότερο από 6 κουταλιές μακαρονόζουμο; Το υπόλοιπο του νεροπότηρου μακαρονόζουμο που κρατήσαμε δεν το χρησιμοποιούμε αν κατάλαβα καλά;
    #
    Σχόλιο από machi, 12-5-10  
    Τέλεια και αυθεντική, την φτιάχνω ακριβώς έτσι και εγώ!
    #
    Σχόλιο από dimitrat, 18-5-10  
    Την εφτιαξα χθες, στη γευση ειναι πολυ καλη όμως δε μου βγήκε κρεμώδης η σάλτσα.Μήπως επρεπε να είχα κατεβάσει απο το μάτι?Θα το ξαναπροσπαθήσω πάντος σιγουρα.
    #
    Σχόλιο από Emoula85, 30-5-10  
    Εγώ που ζω στην Ιταλία την κάνω ακριβώς έτσι! Αλλά με την εκδοχή της κρέμας γάλακτος είναι πολύ πιο νόστιμη! καμία σχέση! :-)
    #
    Σχόλιο από γλυκακια, 12-1-11  
    Πολύ γευστική αλλα ίσως η common έχει δίκιο γιατί και εγώ θεωρώ πως η σάλτσα ήταν λίγη για μισό κιλό μακαρόνια...απο γεύση πάντως σκίζει,μπράβο!!!!!
    #
    Σχόλιο από eta, 25-1-12  
    Μου άρεσε πολύ η συνταγή. Εξεπλάγην ευχάριστα γιατί όταν ήρθε ο άντρας μου να φάει μετά από 2 ώρες αφού το έφτιαξα και ενώ είχε στεγνώσει πράγματι τελείως χωρίς καθόλου κρέμα, πρόσθεσα λίγο μακαρονόζουμο στο ζέσταμα και έκανε μια απίστευτη κρέμα. Να υποθέσω λοιπόν ότι μπορούμε ίσως εξαρχής να βάλουμε παραπάνω μακαρονόζουμο με αντίστοιχο τυρί ή λίγο αλάτι. Πάντως μπορείτε να κρατήσετε για καλό και για κακό μακαρονόζουμο σε περίπτωση που χρειαστεί να προσθέσετε.
    #
    Σχόλιο από xrysapap, 28-4-12  
    Κι εγώ απ΄το Μαμαλάκη την έχω δεί. Τέλεια!
    #
    Σχόλιο από fivi, 12-6-12  
    Γειά σας! Η καρμπονάρα έγινε ΥΠΕΡΟΧΗ! βέβαια, εγώ έβαλα τα 2/3 του μακαρονόζουμου, γιατί την ήθελα αρκετά κρεμώδη,και έγινε τέλεια!έριξα και λίγη σκόνη σκότδο κ της πήγε πολύ!Ανυπομονώ να ξαναφάω!!!!
    #
    Σχόλιο από fivi, 12-6-12  
    Μμμμμμμμμ!!!!!!!!!!!
    #
    Σχόλιο από jovanul, 24-9-12  
    Η καλύτερη και ελαφρύτερη συνταγή για καρμπονάρα , και πίστεψε με έχω δοκιμάσει πολλές. Την κάνω έτσι ακριβώς κι εγώ μόνο που αντί για κρασί βάζω 5-6 κουταλιες γάλα γιατί δεν μου αρέσει η έντονη γεύση του κρασιού στα ζυμαρικά και βάζω αρκετά παραπάνω μακαρονόζουμο (περίπου δυο κουτάλες της σούπας. Επίσης για να μην κόψουν τα αυγά μια καλή ιδέα είναι να τα ανακατέψεις πρώτα με το μακαρονόζουμο σε ένα μπωλ (στη λογική του αυγολέμονου) και να προσθέσεις εκεί και τα μακαρόνια με τα υπόλοιπα υλικά. Το αυγό ψήνεται με τη ζέστη των μακαρονιών. 5 πηρουνάκια από εμένα και πάω να την φτιάξω γιατί μου άνοιξες την όρεξη
    #
    Σχόλιο από vico, 6-10-12  
    #
    Σχόλιο από MARCH2007, 3-1-13  
    #
    Σχόλιο από eleni 75, 10-2-13  
    καλησπερα..αν και δεν δοκιμασα την συνταγη δεν νομιζω οτι το κεφαλοτυρι ειναι ιταλικο τυρι!!!ολα τα αλλα υλικα ειναι οπως πρεπει......καλη συνεχεια σε ολουσ
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    20 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από Clea, 9-11-09  
    Τέλεια! Ψάχνω να βρω ιταλική καρμπονάρα εδώ και καιρό! Άψογη!!!!!!
    #
    Σχόλιο από moustarda, 3-2-10  
    Ωραία! Έψαχνα να βρω τη γνήσια ιταλική καρμπονάρα, γιατί δυστυχώς ακόμη και σε εστιατόρια στην Ελλάδα που διαφημίζονται ως ιταλικά την κάνουν με την εκδοχή της κρέμας γάλακτος. Θα τη δοκιμάσω και θα επιστρέψω για πηρουνάκια!
    #
    Σχόλιο από macoy, 10-2-10  
    καταπληκτικη την εφτιαξα και ηταν απιθανη
    #
    Σχόλιο από melisoula, 19-3-10  
    ΑΠΙΘΑΝΗ!!!!!!!!!!!!!!!! ΞΕΧΑΣΑ ΒΕΒΑΙΑ ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΑΛΛΑ ΘΑ ΒΑΛΩ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ΓΙΑΤΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΤΗΝ ΞΑΝΑΦΤΙΑΞΩ!!!!!!!!!!!!!!!!!
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 16-4-10  
    Πάρα πολύ νόστιμη και πολύ πιο ελαφριά από την αντίστοιχη με την κρέμα γάλακτος.
    Την έφτιαξα ακριβώς έτσι και μας άρεσε πολύ.
    #
    Σχόλιο από xrysapap, 24-4-10  
    #
    Σχόλιο από machi, 12-5-10  
    Τέλεια και αυθεντική, την φτιάχνω ακριβώς έτσι και εγώ!
    #
    Σχόλιο από dimitrat, 18-5-10  
    Την εφτιαξα χθες, στη γευση ειναι πολυ καλη όμως δε μου βγήκε κρεμώδης η σάλτσα.Μήπως επρεπε να είχα κατεβάσει απο το μάτι?Θα το ξαναπροσπαθήσω πάντος σιγουρα.
    #
    Σχόλιο από Emoula85, 30-5-10  
    Εγώ που ζω στην Ιταλία την κάνω ακριβώς έτσι! Αλλά με την εκδοχή της κρέμας γάλακτος είναι πολύ πιο νόστιμη! καμία σχέση! :-)
    #
    Σχόλιο από γλυκακια, 12-1-11  
    Πολύ γευστική αλλα ίσως η common έχει δίκιο γιατί και εγώ θεωρώ πως η σάλτσα ήταν λίγη για μισό κιλό μακαρόνια...απο γεύση πάντως σκίζει,μπράβο!!!!!
    #
    Σχόλιο από eta, 25-1-12  
    Μου άρεσε πολύ η συνταγή. Εξεπλάγην ευχάριστα γιατί όταν ήρθε ο άντρας μου να φάει μετά από 2 ώρες αφού το έφτιαξα και ενώ είχε στεγνώσει πράγματι τελείως χωρίς καθόλου κρέμα, πρόσθεσα λίγο μακαρονόζουμο στο ζέσταμα και έκανε μια απίστευτη κρέμα. Να υποθέσω λοιπόν ότι μπορούμε ίσως εξαρχής να βάλουμε παραπάνω μακαρονόζουμο με αντίστοιχο τυρί ή λίγο αλάτι. Πάντως μπορείτε να κρατήσετε για καλό και για κακό μακαρονόζουμο σε περίπτωση που χρειαστεί να προσθέσετε.
    #
    Σχόλιο από xrysapap, 28-4-12  
    Κι εγώ απ΄το Μαμαλάκη την έχω δεί. Τέλεια!
    #
    Σχόλιο από fivi, 12-6-12  
    Γειά σας! Η καρμπονάρα έγινε ΥΠΕΡΟΧΗ! βέβαια, εγώ έβαλα τα 2/3 του μακαρονόζουμου, γιατί την ήθελα αρκετά κρεμώδη,και έγινε τέλεια!έριξα και λίγη σκόνη σκότδο κ της πήγε πολύ!Ανυπομονώ να ξαναφάω!!!!
    #
    Σχόλιο από fivi, 12-6-12  
    Μμμμμμμμμ!!!!!!!!!!!
    #
    Σχόλιο από vico, 6-10-12  
    #
    Σχόλιο από MARCH2007, 3-1-13  
    #
    Σχόλιο από eleni 75, 10-2-13  
    καλησπερα..αν και δεν δοκιμασα την συνταγη δεν νομιζω οτι το κεφαλοτυρι ειναι ιταλικο τυρι!!!ολα τα αλλα υλικα ειναι οπως πρεπει......καλη συνεχεια σε ολουσ
    #
    Σχόλιο από DARKRISE, 14-12-13  
    #
    Σχόλιο από Tina L, 6-9-14  
    Ε ναι! Αυτη ειναι καρμποναρα! Εύγε!! Απο πάνω, πασπάλισα με πράσινο και ροζ πιπέρι φρεσκοτριμμενα φυσικα!
    #
    Σχόλιο από Tina L, 6-9-14  
    Ε ναι! Αυτη ειναι καρμποναρα! Εύγε!! Απο πάνω, πασπάλισα με πράσινο και ροζ πιπέρι φρεσκοτριμμενα φυσικα!

    1 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από common, 30-4-10  
    Όντως πολύ καλή!
    Η μόνη μου "ένσταση" είναι ότι για μισό κιλό μακαρόνια η σάλτσα είναι λίγη. Ίσως αν βάζαμε περισσότερο από 6 κουταλιές μακαρονόζουμο; Το υπόλοιπο του νεροπότηρου μακαρονόζουμο που κρατήσαμε δεν το χρησιμοποιούμε αν κατάλαβα καλά;

    2 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από GreekLoverBoy, 21-6-09  
    μπράβο ντίμη. ναι, έτσι τη φτιάχνει κι η γυναίκα μου.

    εγώ βάζω σπιτική κρέμα γάλακτος.
    ωραία η ιδέα σου με το σκόρδο. συνήθως τη σερβίρω με σκορδόψωμο οπότε γιατί να μην αλείψω το ψωμάκι στην ίδια κατσαρόλα, και μετά γκριλ, να γίνει σκορδόψωμο?

    1 σμπάρος
    2 τρυγόνια
    #
    Σχόλιο από jovanul, 24-9-12  
    Η καλύτερη και ελαφρύτερη συνταγή για καρμπονάρα , και πίστεψε με έχω δοκιμάσει πολλές. Την κάνω έτσι ακριβώς κι εγώ μόνο που αντί για κρασί βάζω 5-6 κουταλιες γάλα γιατί δεν μου αρέσει η έντονη γεύση του κρασιού στα ζυμαρικά και βάζω αρκετά παραπάνω μακαρονόζουμο (περίπου δυο κουτάλες της σούπας. Επίσης για να μην κόψουν τα αυγά μια καλή ιδέα είναι να τα ανακατέψεις πρώτα με το μακαρονόζουμο σε ένα μπωλ (στη λογική του αυγολέμονου) και να προσθέσεις εκεί και τα μακαρόνια με τα υπόλοιπα υλικά. Το αυγό ψήνεται με τη ζέστη των μακαρονιών. 5 πηρουνάκια από εμένα και πάω να την φτιάξω γιατί μου άνοιξες την όρεξη

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Τα αυγά στην κουζίνα μας
    Τελικά; Είναι το μέγεθος που μετράει ή είναι η ...
    Ασφαλή νωπά αυγά
    Βρείτε εδώ χρήσιμες πληροφορίες για το πώς μπορ...
    Το αυγό και η διατροφική του αξία
    Η σύνθεση ενός αυγού: Ας ξεκινήσουμε το αφι...
    Η συντήρηση των αυγών
    Βρείτε εδώ χρήσιμες πληροφορίες για τα αυγά, πό...
    Βράζω σωστά τα μακαρόνια
    Αληθεύει πως το να βράσουμε σωστά τα ζυμαρικά μ...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Μακαρονάδες
    Ένα βιβλίο 14 αγαπημένων συνταγών, του/της [email protected]
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 329 αγαπημένων συνταγών, του/της Loukia84
    Συνταγές με Ζυμαρικά
    Ένα βιβλίο 17 αγαπημένων συνταγών, του/της velina
    makaronades
    Ένα βιβλίο 6 αγαπημένων συνταγών, του/της dimi-d
    ΖΥΜΑΡΙΚΑ-ΡΥΖΙ
    Ένα βιβλίο 39 αγαπημένων συνταγών, του/της roulaz