Κασερόπιτα της γιαγιάς
Μια καθ' όλα χειροποίητη και παραδοσιακή κασερόπιτα. Ταιριάζει τέλεια σε κάθε τραπέζι και κάθε ώρα.
Λίγα μυστικά ακόμα
Μπορείτε, αντί για το γάλα στο τέλος, απλά να περάσετε την πίτα σας με λίγο αυγό, αραιωμένο με νερό. θα γίνει λίγο πιο ξερό, απ' ότι με το γάλα, αλλά θα έχει μια όμορφη γυαλιστερή όψη. Δοκιμάστε να την σερβίρετε με τη συνοδεία σάλτσας δαμάσκηνου. Δεν θα πιστεύετε στη γεύση σας!
Υλικά
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Για την ζύμη, αε μία λεκάνη σχηματίζουμε ένα βουναλάκι με το αλεύρι και στο κέντρο της ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το αλάτι και το ξύδι και ζυμώνουμε καλά.
-
2
Προσθέτουμε σταδιακά το νερό και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να πάρουμε μία εύπλαστη ζύμη.
-
3
Όταν είναι έτοιμη η ζύμη μας την κάνουμε μια μπάλα και την αφήνουμε για 30 λεπτά, για να ξεκουραστεί και στο μεταξύ φιάχνουμε την γέμισή μας.
-
4
Όταν έχει περάσει το μισάωρο, χωρίζουμε την ζύμη σε 6-8 κομμάτια και τα ανοίγουμε ένα-ένα, με λεπτό πλάστη, μέχρις ότου έχουμε πολύ λεπτά φύλλα.
-
5
Τα φύλλα πρέπει να τοποθετηθουν σε καλά βουτυρωμένο ταψί, αλλιώς κολλάνε.
-
6
Για τη γέμιση, σε ένα αντικολλητικό σκεύος ρίχνουμε το γάλα και το πιπέρι και το αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να κάψει.
-
7
Στη συνέχεια ρίχνουμε σε κομματάκια το κασσέρι και το ανακατεύουμε καλά καλά, μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη μάζα.
-
8
Όταν αυτό συμβεί, χτυπάμε καλά τα αυγά και τα ρίχνουμε και αυτά στο μείγμα μας. Είναι πολύ πιθανό, το μείγμα να χάσει την ομοιομορφία του και να «κόψει». Μην ανησυχείτε. Είναι φυσιολογικό.
-
9
Ρίχνουμε την γέμισή μας στο ταψί, όπου έχουμε ήδη τοποθετήσει τα μισά φύλλα.
-
10
Σκεπάζουμε την γέμιση με τα υπόλοιπα φύλλα και τα περισσεύματα τα κάνουμε ένα στριφτό στεφάνι γύρω από την πίτα.
-
11
Στη συνέχεια ρίχνουμε ένα φλυτζάνι γάλα στην πίτα μας και την αφήνουμε να το απορροφήσει για 10-15 λεπτά ή μέχρι να ζεσταθεί ο φούρνος μας (στους 160 βαθμούς).
-
12
Τέλος, περνάμε την πίτα με λάδι και την βάζουμε στο φούρνο, μέχρι να πάρει ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.
Σχόλια (19)