Καταΐφι

Bαθμολογία: 4.8
       
 
10 ψήφοι
Phoebe, 02.03.11

Περιγραφή

Ανατολίτικη λιχουδιά η οποία φτιάχνεται είτε με καρύδια, είτε με αμύγδαλα, είτε με φιστίκια Αιγίνης.
Καταΐφι

Τι χρειαζόμαστε:

  • 450 γρ. φύλλο καταΐφι
  • 100 γρ. αμύγδαλα (χωρίς τη φλούδα)
  • 80 γρ. βούτυρο ανάλατο
  • 2 κ.γ. κανέλα
  • 1/8 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 2 κουταλιές σούπας καστανή ζάχαρη
Σιρόπι
  • 500 γρ. ζάχαρη
  • 400 γρ. νερό
  • λίγο χυμό λεμονιού
  • 2-3 γαρίφαλα
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Σιροπιαστά γλυκά
Διατροφή: Χορτοφαγική
Δυσκολία: Με φωτο
Φτιάχνει: 10-12 μερίδες
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

Βήμα 1
1) Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C και ψήνουμε τα αμύγδαλα σε ταψί με λαδόκολλα, για 12 λεπτά.
Βήμα 2
2) Λιώνουμε το βούτυρο σε μικρή κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά.
Βήμα 3
3) Βάζουμε στο multi τα αμύγδαλα (αφού κρυώσουν), τη ζάχαρη, τη κανέλα και το μοσχοκάρυδο και τα αλέθουμε.
Βήμα 4
4) Αφού δουλέψουμε λίγο το καταΐφι, ξεχωρίζοντας τις ίνες του ώστε να αφρατέψει, κόβουμε τούφες και τις απλώνουμε σχηματίζοντας μακρόστενες λωρίδες.
Βήμα 5
5) Με πινέλο βουτυρώνουμε λίγο την άκρη της λωρίδας και βάζουμε 1 κουταλάκι (γεμάτο) γέμιση.
Βήμα 6
6) Τυλίγουμε σε ρολό προσέχοντας ώστε να μη φαίνεται η γέμιση.
Βήμα 7
7) Τοποθετούμε τα ρολά σε στρογγυλό ταψί (24 εκ.) και τα αλείφουμε με βούτυρο.
Βήμα 8
8) Λίγο πριν βγάλουμε το ταψί από το φούρνο, ετοιμάζουμε το σιρόπι, το οποίο βάζουμε σε δυνατή φωτιά και αφήνουμε για 3 λεπτά από τη στιγμή που θα κοχλάσει.
Βήμα 9
9) Βγάζουμε το καταΐφι από τον φούρνο και το περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι.

Σχετικές συνταγές

Καταΐφι αλα κρεμ Καταΐφι αλα κρεμ
5
       
       
(3)
Καταΐφι με κρέμα Καταΐφι με κρέμα
4.5
       
       
(4)
Καταΐφι με ανθότυρο Καταΐφι με ανθότυρο
4
       
       
(1)
Εκμέκ (ή σουλτάν) καταϊφι Εκμέκ (ή σουλτάν) καταϊφι
5
       
       
(1)

    33 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από edigr, 9-3-11  
    Γεια σου Phoebe :) σε ποια θερμοκρασία και πόσα λεπτά; Ευχαριστώ :)
    #
    Σχόλιο από ΣΙΛΒΥ, 9-3-11  
    τελειο αμα το κανω με καρυδια τα ψηνω οπως και τα αμυγδαλα?δηλαδη οταν βγαινει καυτο το καταιφι το περιχυνουμε με χλιαρο σιροπι ποση ωρα πριν το βραζεις?
    #
    Σχόλιο από Phoebe, 9-3-11  
    edigr, το ψήνουμε στους 180oC για 50 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδίσει.

    ΣΙΛΒΥ, αν χρησιμοποιήσεις καρύδια, θα τα ψήσεις με τον ίδιο τρόπο. Θα πρέπει να είναι και το καταιφι και το σιρόπι καυτά γι΄ αυτό λίγα λεπτά πριν βγάλεις το καταιφι από το φούρνο, θα βάλεις τα υλικά σου στη φωτιά για να φτιάξεις το σιρόπι.
    #
    Σχόλιο από ΣΙΛΒΥ, 9-3-11  
    Σ'ευχαριστω πολυ...πω πω τελειο....
    #
    Σχόλιο από ΣΙΛΒΥ, 13-3-11  
    το εφτιαξα για να μην ειναι στεγνο πανω και να σιροπιαστει ωραια τι να κανω??
    #
    Σχόλιο από Phoebe, 13-3-11  
    ΣΙΛΒΥ, για να σιροπιαστεί καλά, πρέπει και το καταιφι αλλά και το σιρόπι να είναι καυτά.
    #
    Σχόλιο από eva1, 21-4-11  
    τα εφτιαξα και εγιναν πολυ τραγανα και νοστιμα! ευκολη συνταγη και γρηγορη!
    #
    Σχόλιο από Phoebe, 21-4-11  
    eva1 σε ευχαριστώ πολύ για τα πιρουνάκια! :)
    #
    Σχόλιο από κατερινα32, 2-8-11  
    MΟΥΡΛΙΑ...
    #
    Σχόλιο από Phoebe, 2-8-11  
    Κατερίνα μου χαίρομαι που σου άρεσε!!! Σε ευχαριστώ πολύ για τα πιρουνάκια! :)
    #
    Σχόλιο από sofi_loutraki, 23-10-11  
    Πραγματικά υπέροχο το καταίφι, τα εγγόνια μου και η κόρη μου το τίμησαν δεόντως.
    Ευχαριστώ πολύ για την συνταγή.
    #
    Σχόλιο από Phoebe, 23-10-11  
    Πολύ χαίρομαι που σας άρεσε! Σε ευχαριστώ για τα πιρουνάκια! ♥
    #
    Σχόλιο από thomaei, 27-1-12  
    ωραιο γλυκακι!!!!!εγω φτιαχνω την ιδια συνταγη αλλα δεν βαζω αμυγδαλο αλλα τρυμενα καρυδια ... μας αρεσουν .. ομως με την πρωτη ευκαιρια θα κανω και με αμυγδαλα !!!!!!!
    #
    Σχόλιο από Phoebe, 28-1-12  
    :) Σε ευχαριστώ πολύ για τα πιρουνάκια!
    #
    Σχόλιο από nefeli2000, 4-2-12  
    Πολύ ωραία η συνταγή!
    ΌΝΕΙΡΟ!!
    #
    Σχόλιο από Phoebe, 5-2-12  
    Σε ευχαριστώ πολύ nefeli :)
    #
    Σχόλιο από fifoulina, 15-4-12  
    Πρώτη φορά έφτιαξα καταϊφι. Εύκολη και κατατοπιστική η συνταγή σου. Το μόνο αρνητικό είναι οτι δεν μου σιρόπιασε αρκετά και κάπου έχανε γευστικά. Έχεις καμιά ιδέα γιατί συνέβη αυτό;
    #
    Σχόλιο από Phoebe, 15-4-12  
    Μήπως δεν το σιρόπιασες μόλις το έβγαλες καυτό από το φούρνο με το σιρόπι να είναι επίσης καυτό;
    #
    Σχόλιο από fifoulina, 16-4-12  
    Το σιρόπι το ρίχνεις λίγο λίγο ή μια και έξω;
    Μήπως ήθελε ψυγείο;
    Η' σκέπασμα με μεβράνη;
    #
    Σχόλιο από Phoebe, 16-4-12  
    Όχι, δεν χρειάζεται ούτε ψυγείο ούτε σκέπασμα με μεμβράνη. Το σιρόπι το ρίχνουμε κουταλιά-κουταλιά πάνω στο καταιφι.
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    26 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από ΣΙΛΒΥ, 9-3-11  
    Σ'ευχαριστω πολυ...πω πω τελειο....
    #
    Σχόλιο από ΣΙΛΒΥ, 13-3-11  
    το εφτιαξα για να μην ειναι στεγνο πανω και να σιροπιαστει ωραια τι να κανω??
    #
    Σχόλιο από Phoebe, 13-3-11  
    ΣΙΛΒΥ, για να σιροπιαστεί καλά, πρέπει και το καταιφι αλλά και το σιρόπι να είναι καυτά.
    #
    Σχόλιο από eva1, 21-4-11  
    τα εφτιαξα και εγιναν πολυ τραγανα και νοστιμα! ευκολη συνταγη και γρηγορη!
    #
    Σχόλιο από Phoebe, 21-4-11  
    eva1 σε ευχαριστώ πολύ για τα πιρουνάκια! :)
    #
    Σχόλιο από κατερινα32, 2-8-11  
    MΟΥΡΛΙΑ...
    #
    Σχόλιο από Phoebe, 2-8-11  
    Κατερίνα μου χαίρομαι που σου άρεσε!!! Σε ευχαριστώ πολύ για τα πιρουνάκια! :)
    #
    Σχόλιο από sofi_loutraki, 23-10-11  
    Πραγματικά υπέροχο το καταίφι, τα εγγόνια μου και η κόρη μου το τίμησαν δεόντως.
    Ευχαριστώ πολύ για την συνταγή.
    #
    Σχόλιο από Phoebe, 23-10-11  
    Πολύ χαίρομαι που σας άρεσε! Σε ευχαριστώ για τα πιρουνάκια! ♥
    #
    Σχόλιο από thomaei, 27-1-12  
    ωραιο γλυκακι!!!!!εγω φτιαχνω την ιδια συνταγη αλλα δεν βαζω αμυγδαλο αλλα τρυμενα καρυδια ... μας αρεσουν .. ομως με την πρωτη ευκαιρια θα κανω και με αμυγδαλα !!!!!!!
    #
    Σχόλιο από Phoebe, 28-1-12  
    :) Σε ευχαριστώ πολύ για τα πιρουνάκια!
    #
    Σχόλιο από nefeli2000, 4-2-12  
    Πολύ ωραία η συνταγή!
    ΌΝΕΙΡΟ!!
    #
    Σχόλιο από Phoebe, 5-2-12  
    Σε ευχαριστώ πολύ nefeli :)
    #
    Σχόλιο από fifoulina, 15-4-12  
    Πρώτη φορά έφτιαξα καταϊφι. Εύκολη και κατατοπιστική η συνταγή σου. Το μόνο αρνητικό είναι οτι δεν μου σιρόπιασε αρκετά και κάπου έχανε γευστικά. Έχεις καμιά ιδέα γιατί συνέβη αυτό;
    #
    Σχόλιο από Phoebe, 15-4-12  
    Μήπως δεν το σιρόπιασες μόλις το έβγαλες καυτό από το φούρνο με το σιρόπι να είναι επίσης καυτό;
    #
    Σχόλιο από Phoebe, 16-4-12  
    Όχι, δεν χρειάζεται ούτε ψυγείο ούτε σκέπασμα με μεμβράνη. Το σιρόπι το ρίχνουμε κουταλιά-κουταλιά πάνω στο καταιφι.
    #
    Σχόλιο από jule, 23-11-12  
    Δε μπορώ ακόμη να βαθμολογήσω θα το κάνω μόλις το φτιάξω αλλά θέλω να ρωτήσω κάτι...Το καυτό σιρόπι το βάζουμε σε καυτό γλυκό..Δεν διαλύεται έτσι?
    #
    Σχόλιο από Phoebe, 23-11-12  
    Όχι, δεν διαλύεται.
    #
    Σχόλιο από Ζουζουνελ, 26-1-13  
    Αγαπημένο γλυκό!!ευχαριστώ για την συνταγή!!!
    #
    Σχόλιο από Phoebe, 26-1-13  
    Σε ευχαριστώ πολύ Νίκη μου :)
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    7 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από edigr, 9-3-11  
    Γεια σου Phoebe :) σε ποια θερμοκρασία και πόσα λεπτά; Ευχαριστώ :)
    #
    Σχόλιο από ΣΙΛΒΥ, 9-3-11  
    τελειο αμα το κανω με καρυδια τα ψηνω οπως και τα αμυγδαλα?δηλαδη οταν βγαινει καυτο το καταιφι το περιχυνουμε με χλιαρο σιροπι ποση ωρα πριν το βραζεις?
    #
    Σχόλιο από Phoebe, 9-3-11  
    edigr, το ψήνουμε στους 180oC για 50 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδίσει.

    ΣΙΛΒΥ, αν χρησιμοποιήσεις καρύδια, θα τα ψήσεις με τον ίδιο τρόπο. Θα πρέπει να είναι και το καταιφι και το σιρόπι καυτά γι΄ αυτό λίγα λεπτά πριν βγάλεις το καταιφι από το φούρνο, θα βάλεις τα υλικά σου στη φωτιά για να φτιάξεις το σιρόπι.
    #
    Σχόλιο από fifoulina, 16-4-12  
    Το σιρόπι το ρίχνεις λίγο λίγο ή μια και έξω;
    Μήπως ήθελε ψυγείο;
    Η' σκέπασμα με μεβράνη;
    #
    Σχόλιο από fifoulina, 17-4-12  
    Σ'ευχαριστώ. Θα το ξαναφτιάξω πάντως και θα επανέλθω.
    #
    Σχόλιο από mpilio, 26-2-13  
    Ωραιο γλυκο !να ρωτισω ομως δεν βουτιρωνεις τα κοματια απο πανω?ουτε τα περιχυνεις με το υπολυπο βουτιρο?αν και τα 80 γρ ειναι πολυ λιγο!αυτητην απορια εχω ωστοσο θα το φτιαξω και θα βαθμολωγεισω!
    #
    Σχόλιο από strp, 4-3-13  
    ekana tin syntagi to savvato akrivws opws tin grafeis....alla mou laspwse to glyko...ti mporei na ftaiei???

    0 Παραλλαγές

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Μετατροπές ταψιών
    Θέλετε να φτιάξετε ένα κέικ που γράφει τις διασ...
    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    ΣΙΡΟΠΙΑΣΤΑ
    Ένα βιβλίο 42 αγαπημένων συνταγών, του/της κατερινα32
    xristougeniatikes syntagies
    Ένα βιβλίο 142 αγαπημένων συνταγών, του/της voula 64
    γλυκα συροπιαστα
    Ένα βιβλίο 101 αγαπημένων συνταγών, του/της toniadimitropoulou
    sintages 2013 2
    Ένα βιβλίο 753 αγαπημένων συνταγών, του/της litsa karagounaki
    ΣΙΡΟΠΙΑΣΤΑ
    Ένα βιβλίο 21 αγαπημένων συνταγών, του/της roulaz